The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Valencijský mistr světa s nejistou budoucností u Los Che

Valencijský mistr světa s nejistou budoucností u Los Che


Možná jste zaznamenali, že se v uplynulých týdnech v Argentině konal světový šampionát hráčů věkové kategorie U20. V noci z neděle na pondělí našeho času tento turnaj vyvrcholil finálovým zápasem, ve kterém Uruguay porazila Itálii. Jihoamerický celek tak vybojoval zlaté medaile, kterou na krk dostal i devatenáctiletý Facundo Gonzalez, stoper hrající za VCF Mestalla. Uvidíme, jak tento úspěch ovlivní hráčovu budoucnost v klubu. Faktem je, že aktuální smlouva s Los Che mu končí už v roce 2024 a blíží se tak chvíle, kdy se může stát volným hráčem. Pokusí se to Valencia změnit?

Uruguay ve zmiňovaném finále světového šampionátu U20 zvítězila těsně 1:0 a třebaže si  valencijský Facu Gonzalez na šampionátu samozřejmě plnil především defenzivní úkoly, tak se nakonec připletl i k rozhodující ofenzivní akci. Po rohovém kopu vrátil míč blíž k italské brance, kde se nakonec ke gólové hlavičce dostal Luciano Rodriguez. Uruguay tak herní převahu ve finále nakonec dokázala přetavit ve vítězství, a po zisku stříbrných medailí na  letošním únorovém jihoamerickém šampionátu U20, kde ve finále podlehla Brazílii, tak tentokrát vystoupala na stupínek nejvyšší. Pro Uruguay se jedná o historicky první titul ze světových šampionátů této věkové kategorie. Na argentinských trávnících se Uruguay v uplynulých týdnech prezentovala především neprostupnou defenzivou, za což lze jistě pochválit i valencijského mladíka. Facu Gonzalez hrál ve všech sedmi zápasech Uruguaje na šampionátu a jihoamerický celek hned šestkrát udržel čisté konto. Mimochodem čtyřikrát vyhrál 1:0. Jediný zápas, ve kterém Uruguay na šampionátu inkasovala (a prohrála), byl ve skupině proti Anglii, kde evropský celek vyhrál 3:2.

Vytáhlý valencijský stoper si však oslav titulu dlouho užívat nemohl, neboť se dočkal i nominace do reprezentačního áčka Uruguaje, které má před sebou dvě přátelská utkání, a to proti Nikaragui a Kubě. Uruguay touto dvojicí zápasů zahájí novou éru, kdy bude mít na lavičce známého argentinského trenéra Marcela Bielsu, který dříve vedl například národní týmy Chile a Argentiny či na klubové úrovni španělský Athletic Bilbao, francouzský Olympique Marseille, italské Lazio a naposledy anglický Leeds United. Do jeho nominace se dostalo hned sedm mladíků z úspěšného týmu věkové kategorie U20.

Facu Gonzalez tak prožívá úspěšné období. Ale jaká bude jeho budoucnost na klubové úrovni? V uplynulé sezóně nastupoval celkem pravidelně za VCF Mestalla, přičemž ve valencijském klubu je od roku 2019. Smlouvu má ale už jen do roku 2024. A podle informací španělských médií to úplně nevypadá, že by klub jednal o jejím prodloužení. Naopak pár hodin před finálovým zápasem na světovém šampionátu Valencia oznámila, že po ročním hostování získala na trvalý přestup stopera Cenca Ozcacara z Olympique Lyon. Krom něho má Valencia pro střed obrany ještě trio Eray Comert, Gabriel Paulista a Mouctar Diakhaby. A Facu Gonzalez není jediný mladík, který by se rád protlačil do prvního týmu. Osmnáctiletý Cristhian Mosquera se už fanouškům Valencie představil dokonce i v zápasech La Ligy, zatímco stejně starý Yarek Gasiorowski doposud hrával především za Juvenil, ale prý se jedná o opravdu velký talent, který by se už v příští sezóně také mohl pravidelně připravovat s prvním týmem. Pro střed obrany je tu tedy celá řada možností a Facu Gonzalez už samozřejmě moc nechce ve Valencii zůstávat, pokud by se neměl posunout do kádru áčka. Mimochodem, pokud by se hráčem prvního týmu stal, tak by došlo k automatickému prodloužení smlouvy do roku 2026. Uvidíme tedy, co léto přinese. Mladý Uruguayec s čerstvým titulem světového šampióna věkové kategorie U20 může být lákavým zbožím, navíc rok před koncem smlouvy cenově dostupným. Ale třeba Mestallu opustí některý stoper z kádru áčka a Facu Gonzalez pak bude dres Los Che oblékat v příští sezóně pravidelně v zápasech La Ligy. Však to víme dobře, u Netopýrů se může stát cokoliv.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.