The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Celadesův první debutant z valencijského chovu

Celadesův první debutant z valencijského chovu


VIDEO Prezident Los Che Anil Murthy rád opakuje, že valencijský klub chce stavět na svých odchovancích. Byl to i jeden z argumentů při zářijové výměně trenérů, kdy Marcelina nahradil Celades. Pravdou je, že například Kangin Lee či Ferran Torres nyní dostávají více prostoru, ovšem je otázkou, nakolik to je z rozhodnutí nového trenéra a nakolik to vyplynulo ze situace, kdy je dosti zaplněná marodka Netopýrů. Každopádně se čekalo, zda se premiéry ve valencijském áčku dočká i někdo zcela nový. Odpověď přišla o víkendu. V sobotním derby proti Villarrealu za první tým Los Che debutoval dvacetiletý Vicente Esquerdo.

Celades Esquerda prvně povolal k domácímu utkání proti Granadě a následně ho nominoval i k zápasu na hřišti Betisu Sevilla. V těchto dvou zápasech se ještě dvacetiletý mladík na hřiště nedostal a celý čas strávil připravený na lavičce náhradníků. Své velké chvíle se dočkal až když ho Celades k utkání valencijského áčka nominoval potřetí, a to v regionálním derby proti Villarrealu. Na trávník Mestally vyběhl s číslem 34 na zádech v 83. minutě, kdy za valencijského vedení 2:1 vystřídal Coquelina. Zajímavé je, že Celades v takovéto chvíli vyslal na hřiště úplného debutanta. Leckdo by možná spíš čekal, že trenér do zálohy přesune Wasse a na pravou obranu nasadí Correiu, ale v portugalského mladíka očividně Celades nemá příliš velkou důvěru. Prvních minut v prvním týmu se tak dočkal Esquerdo, který je sice v sestavě rezervního celku VCF Mestalla tradičně spíše kreativním hráčem tvořícím ofenzivu, nicméně v sobotním derby bylo jasnou prioritou udržet vedení, takže musel být zataženější a hru soupeři především znepříjemňovat. Valencii se nakonec podařilo vedení udržet a Esquerdo se tak mohl radovat z vítězného debutu.

Po utkání se samozřejmě Esquerdo nevyhnul krátkému rozhovoru s přítomnými novináři. Během zápasu příliš nevěřil, že se dostane na hřiště, ale když ho pak trenér Celades určil, tak  prý nepřemýšlel nad tím, že jde o jeho debut, ale myslel především na to, jak co nejlépe odvést svoji práci. A po zápase samozřejmě nemohl být šťastnější. „Bylo to neuvěřitelné, neskutečné. Debutoval jsem v týmu a mohl jsem zblízka vidět, jak na hřišti pracují ti nejlepší hráči a jak museli bojovat, aby uhájili vítězství. Měl jsem štěstí, že jsem mohl debutovat doma na Mestalle a ukázat se tak svému dědovi. Spolu s mými rodiči byl v hledišti a sledoval mě a to je to nejlepší, co se mi mohlo stát. Budu si to pamatovat celý život. Dres z mého debutového zápasu je pro dědu, to on rozhodne, co s ním bude,“ řekl Esquerdo po zápase novinářům a bylo vidět, jak moc si váží svého dědy, neboť to byl právě on, který nejnovějšího debutanta v řadách Los Che přivedl k fotbalu.

K dvacetiletému hráči se po vítězném utkání vyjádřil i trenér Celades: „Myslíme si, že je pro první tým připraven. Je to rovněž skvělý den pro klub, protože se mezi elitou dočkal debutu další odchovanec. Je to pro něho jistě splněný sen, ale zasloužil si to. V dresu VCF Mestalla hraje velmi dobře a s prvním týmem pravidelně trénuje. Myslíme si, že v takovýchto těžkých obdobích, kdy je řada hráčů na marodce, nám může dobře pomoci. Jeho vývoj pečlivě sledujeme. Ale nejen jeho. Je to i zpráva pro ostatní mladíky, že pokud budou dobře pracovat, tak že se stejně jako Esquerdo mohou dočkat debutu v prvním týmu.“ Mimochodem Esquerdo je prvním debutujícím odchovancem od Alexe Blanca, který si za valencijské áčko zahrál koncem loňského října v utkání Copa del Rey proti CD Ebro.

Dalo by se očekávat, že hráč svůj velký debut po utkání pořádně oslavil se svými nejbližšími, leč nebylo tomu tak. S rodinou se jen krátce pozdravil, dědovi předal dres ze svého debutového utkání a následně spolu s Javi Jimenezem, spoluhráčem z VCF Mestalla, který byl k derby proti Villarrealu rovněž nominován, ale narozdíl od Esquerda si nezahrál, nasedl do auta, které je dovezlo do 400 kilometrů vzdáleného městečka Riudellots de la Selva, kde valencijský rezervní celek nocoval před nedělním utkáním Segunda Division B na hřišti Llagostery. Do hotelu Esquerdo s Jimenezem dorazili ve tři hodiny v noci. Ráno se Esquerdo dočkal gratulací od spoluhráčů, kteří jeho debut sledovali v sobotu večer v televizi. No a v poledne už vybíhal jako hráč základní sestavy k třetiligovému utkání, ve kterém nakonec VCF Mestalla s Llagosterou remizovala 1:1. Celý tento zápas neodehrál jen Esquerdo, ale i jeho noční spolucestující Jimenez.

O debutu svého svěřence ve valencijském áčku promluvil trenér valencijské rezervy a donedávna i asistent trenéra u prvního týmu Los Che Chema Sanz: „Pro akademii je to velká radost. Jsem velmi potěšen jeho debutem a jeho smýšlením, kdy poté, co debutoval před čtyřiceti tisíci lidmi, sedl do auta, absolvoval dlouhou noční cestu, pár hodin spánku a následně skvěle zvládl naše utkání na hřišti Llagostery na umělé trávě. Tohle je chování vítězů a takového chceme mít v klubu co nejvíce. Líbí se mi přístup našich hráčů, kteří byli nominováni k utkání prvního týmu proti Villarrealu. Pořád opakovali, že v neděli chtějí hrát, a to bez ohledu na dlouhou cestu či nedostatek spánku. Toho si velmi cením.“

Možná by bylo dobré napsat o Esquerdovi něco víc. Narodil se 2. ledna 1999 ve dvacetitisícovém přístavním městě Calp v provincii Alicante, tedy ve valencijském regionu. S fotbalem začínal v pěti letech a k Netopýrům se připojil za působení sportovního ředitele Francisca Rufeteho v roce 2014, kdy přišel z Benidormu, kde mimochodem hrával útočníka. Ve Valencii prošel několik mládežnických kategorií a v sezóně 2018/2019 začal hrát za rezervní celek VCF Mestalla. To už ale hrával záložníka, neboť právě do středové řady se během vývoje u Los Che přesunul z původní pozice v útoku. V sezóně 2018/2019 občas chyběl kvůli zraněním a celkově působil spíše jako střídající hráč, což se ovšem v této sezóně změnilo. V 1. kole ještě nastoupil pouze jako střídající hráč na závěrečnou půlhodinu, ale od té doby už čtrnáctkrát v řadě nescházel v základní sestavě, přičemž v posledních jedenácti utkáních odehrál vždy plný počet minut. Mezi jeho přednosti patří například střelba z dálky. Takto už dal v této sezóně dva góly, na jeho úspěch proti Orihuele se můžete podívat ve videu na konci tohoto článku. Jeho hlavní rolí na hřišti je však řízení hry ve středu pole a distribuce míčů pro ofenzivní snahy valencijské rezervy. Pravidelní pozorovatelé jeho výkonů se nebojí přirovnávat jeho styl hry k Dani Parejovi. Ve Valencii má Esquerdo smlouvu sice jen do léta 2020, ale klub může využít opci na další rok. Lze předpokládat, že k tomuto prodloužení dojde, respektive pravděpodobnější je, že se klub bude snažit si hráče pojistit novou smlouvou s lepšími podmínkami. Mimochodem pro valencijského trenéra Celadese se není Esquerdo zcela neznámým hráčem, neboť se s ním setkal už v rámci španělských mládežnických reprezentačních výběrů, a to konkrétně věkových kategorií U16 a U17.

  • Přesně tak, otázkou je, kdyby nebyl Guedes skoro celou sezonu zraněný a Cheryshev se Solerem polovinu sezony zranění, tak jestli by si Torres a Kangin zahrál. Každopádně, kdyby byl Esquerdo jako Soler, když hrávala ještě ve středu pole, tak by mi to vůbec nevadilo :D