The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Postup ze základní skupiny Ligy mistrů vybojovala Valencia posedmé v historii, nyní se těší se na pondělní los osmifinále

Postup ze základní skupiny Ligy mistrů vybojovala Valencia posedmé v historii, nyní se těší se na pondělní los osmifinále


Včera krátce před půlnocí do píšťalky naposledy foukl rozhodčí v zápase Ajaxu Amsterdam proti Valencii. Netopýři v Holandsku zvítězili 1:0 gólem Rodriga Morena a zajistili si tak postup do osmifinále Ligy mistrů, což se jim podařilo po dlouhých sedmi letech. Navíc je to i posedmé, co v milionářské soutěži vydrží až do jara. Celkem se Ligy mistrů Netopýři účastní podvanácté. Komu budou čelit v prvním jarním kole, to se Los Che dozvědí v pondělí 16. prosince v poledne. Již nyní však známe téměř kompletní výčet týmů, z nichž osmifinálový soupeř Valencie vzejde.

Historie Valencie v Lize mistrů

Liga mistrů v 90. letech 20. století nahradila dřívější soutěž Pohár mistrů evropských zemí. Valencia si debut odbyla v sezóně 1999/2000. A byl to debut jako hrom, neboť Netopýři dokráčeli až do finále, kde bohužel nestačili na Real Madrid. O rok později se jim dařilo podobně dobře a znovu došli až do finále, leč na slavný ušatý pohár opět nedosáhli, neboť podlehli Bayernu Mnichov, přičemž o vítězi soutěže musel rozhodnout až penaltový rozstřel. Po jednoroční pauze se Los Che do Ligy mistrů vrátili v sezóně 2002/2003. Znovu zvládli základní skupinu i navazující osmifinálovou skupinu (tehdy se ještě hrálo odlišným systémem od současné podoby soutěže), ale poté vypadli ve čtvrtfinále s Interem Milán. V sezóně 2004/2005 Valencia poprvé nedokázala postoupit ze základní skupiny. V sezóně 2006/2007 Netopýři zimu v Lize mistrů naopak opět přečkali a v jarní časti se jim v osmifinále podařilo udolat Inter Milán, ale Chelsea ve čtvrtfinále už byla nad jejich síly. O rok později se Valencia s milionářskou soutěží loučila už po základní skupině. Mezi roky 2010 až 2013 hrál východošpanělský celek v milionářské soutěži třikrát v řadě. V sezóně 2010/2011 zvládla Valencia základní skupinu, ale poté hned v osmifinále vypadla s Schalke. V sezóně 2011/2012 skončila s Ligou mistrů hned v základní skupině. Přes základní skupinu se pak dosud naposledy dostala v sezóně 2012/2013, kdy ji ale následně hned v osmifinále vystavil stopku Paris Saint Germain. Od té doby hráli Netopýři v Lize mistrů už jen v sezónách 2015/2016 a 2018/2019, ale v obou případech se s nejprestižnější evropskou klubovou soutěží rozloučili už před vánočními svátky.

Souhrn základní skupiny H letošní Ligy mistrů

Další postup ze základní skupiny Ligy mistrů tak přišel až letos, tedy v roce stého výročí založení valencijského klubu. Přitom Valencia se musela popasovat se zvučnými soupeři. Krom papírově nejslabšího Lille totiž skupinu H doplňovali Ajax Amsterdam, který v loňské sezóně v Lize mistrů došel až do semifinále, a Chelsea, která pro změnu na jaře oslavila triumf v Evropské lize. Valencia do soutěže vstoupila dobře, když vyhrála v Anglii na Stamford Bridge 1:0, a to především díky pevné defenzivě. Tyto body však Netopýři nepotvrdili v prvním domácím utkání a doma na Mestalle podlehli Ajaxu 0:3. I domácí měli gólové šance, ale efektivita byla prostě nulová. Příliš se Los Che nedařilo ani v dalším zápase, a to ve Francii na hřišti Lille. Domácí měli více ze hry, ale blíž k vítězství byla nakonec Valencia, ovšem Lille v úplném závěru utkání vyrovnala na konečných 1:1. Na Mestalle se pak Lille dostalo do vedení,ale Valencii se naštěstí díky povedenému závěru utkání podařilo zvítězit 4:1. V dalším domácím utkání pak s Chelsea remizovala 2:2, když nejdříve vedla, poté prohrávala a nakonec oba celky došly ke smírnému výsledku. No a včerejší vítězství 1:0 na hřišti Ajaxu jistě máme všichni v živé paměti.

Valencia vybojovala v základní skupině celkem 11 bodů za zápasovou bilanci 3-2-1 při skóre 9:7. Stejný bodový zisk za stejnou zápasovou bilanci získala i Chelsea, která má skóre 11:9. O prvním místu ve skupině ve prospěch španělského celku rozhodly vzájemné zápasy (Valencia zvítězila v Anglii 1:0 a doma remizovala 2:2). Ze tří spolufavoritů skupiny se tak v postupové hře nedostalo na Ajax, který získal 10 bodů za zápasovou bilanci 3-1-2 při skóre 12:6. Na posledním místě skupiny pak zůstalo Lille, které získalo jen 1 bod za zápasovou bilanci 0-1-5 při skóre 4:14.

Osmifinálový soupeř bude znám v pondělí

V tuto chvíli je dohrána teprve polovina základních skupin Ligy mistrů a neznáme tak všech šestnáct postupujících celků. Vítězové skupin jsou však už známi i ve skupinách, ve kterých zbývají odehrát poslední zápasy, které jsou na programu dnes večer. Vítězi skupin, a tedy nasazenými celky pro los osmifinále, jsou krom Valencie dále Paris Saint Germain, Bayern Mnichov, Manchester City, Juventus, Liverpool, Barcelona a Lipsko. To jsou tedy týmy, s kterými se Netopýři v osmifinále určitě nesetkají, tudíž nás nemusí z hlediska losu až tak moc zajímat.

Pojďme se tedy podívat na týmy, které se do jarní části Ligy mistrů probojovaly (nebo ještě mohou probojovat) z druhých míst v základních skupinách. Mezi nimi se totiž skrývá osmifinálový soupeř Los Che. V již dohraných skupinách na druhých místech skončili Neapol, Dortmund, Lyon a Chelsea, přičemž s anglickým celkem se Netopýři v osmifinále rozhodně nestřetnou, neboť řády soutěže neumožňují osmifinálové měření sil mezi dvěma týmy z jedné základní skupiny. Ze skupin, v nichž se budou poslední zápasy hrát dnes večer, už z druhých míst určitě postoupili Real Madrid a Tottenham, přičemž s Bílým baletem se Valencia v osmifinále utkat nemůže, protože v této fázi soutěže spolu nemohou hrát dva kluby ze stejné země. O druhém postupujícím není jasno v základních skupinách C a D. V základní skupině C ještě můžou vybojovat postup hned tři týmy, a to Šachtar Doněck, Dinamo Záhřeb a Atalanta Bergamo. Večer přivítá Šachtar Atalantu a Dinamo Manchester City, který do Chorvatska dorazí s jistotou postupu, což může hrát svoji roli. Ve skupině D budou o druhé místo ještě hrát Atletico Madrid a Leverkusen. Atletico má v tabulce o bod více a papírově nejslabší celek skupiny Lokomotiv Moskva v dnešním utkání na vlastním hřišti. Leverkusen bude hrát rovněž doma a hostí Juventus, který si postup vybojoval již dříve. Pokud by postoupilo Atletico, tak by platilo to samé jako u Realu Madrid, Valencia by ho v osmifinále nemohla potkat.

Pro přehlednost tedy ještě jednou výčet možných soupeřů pro osmifinále: Neapol, Dortmund, Lyon, Tottenham a dále jeden z tria Šachtar Doněck, Dinamo Záhřeb a Atalanta Bergamo a Leverkusen v případě, že se dostane v tabulce před Atletico Madrid a díky tomu postoupí. Pokud postoupí Atletico Madrid, tak s ním Valencia v osmifinále hrát nemůže, stejně jako s už jistými postupujícími Realem Madrid a Chelsea.

O osmifinálových dvojicích se rozhodne v pondělí 16. prosince 2019 od 12:00 ve švýcarském Nyonu. Zápasy Ligy mistrů se pak po zimní přestávce znovu rozjedou na konci února. První zápasy osmifinále se budou konat ve dnech 18., 19., 25. a 26. února 2020, odvety pak přijdou na řadu ve dnech 10., 11., 17. a 18. března 2020. Hned 20. března 2020 proběhne společný los čtvrtfinále a osmifinále. První zápasy čtvrtfinále se budou hrát 7. a 8. dubna 2020, odvety jsou na programu 14. a 15. dubna 2020. V dubnu se dále stihnou i úvodní zápasy semifinále, a to konkrétně ve dnech 28. a 29. dubna 2020. O postupujících do finále se pak s konečnou platností rozhodne v semifinálových odvetách ve dnech 5. a 6. května 2020. Finálové vyvrcholení Ligy mistrů je na programu 30. května 2020, přičemž rozhodující zápas celé soutěže bude hostit Istanbul.

AKTUALIZACE SOUPEŘŮ - 12/12/2019

SOUPEŘI.jpg

  • Za mňa Lyon

  • Hratelny souper: Sachtar, Lyon, Dynamo, Bergamo
    Atraktivni souper: Liverpool, BvB
    Koho dostaneme: Tottenham

  • Myslím, že všichni se shodneme, že nejhratelnější je Lyon nebo někdo ze skupiny C.
    Tady jako český fanoušek doufám, že z druhého místa půjde Atalanta, která dneska porazí Shaktar. A poslední skončí Záhřeb a nebude už moci sbírat další body do koeficientu *13*
    Ve skupině D, počítám, že si to Atletico pojistí, takže z té skupiny nikoho nebude moci dostat :)

  • Pánové,tak Bergamo nebo Lyon,bych si přál.......

    Otázka zní:kdo pojede na výjezd a kdo je schopen,zajistit lupeny?*1*

  • Právě skončily poslední zápasy základních skupin Ligy mistrů a my tak máme kompletní seznam týmů, z nichž vzejde osmifinálový soupeř Valencie:

    Tottenham Hotspur, Atalanta Bergamo, SSC Neapol, Borussia Dortmund, Olympique Lyon

    Myslím si, že nám los nebude příliš nakloněn a dostaneme Dortmund nebo Tottenham.

  • SSC Neapol by bol snáď najvhodnejší súper. Majú podobné problémy ako Vale má začiatku. V kabíne to isto není najlepšie. K tomu Ancelotti odišiel. Najbližšie pre mňa by to bol Dortmund abo Bergamo *14* Let z KE do Dusselforfu a potom bus abo vlak do Dortmundu. Do Bergama z Milána. Ale odkiaľ by som letel. Nemám šajnu*22* Krakow abo Budapest či Blava?*31*