The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Debut nechtěného odchovance

Debut nechtěného odchovance


Když o poločasové přestávce včerejšího utkání proti Realu Sociedad sdělil stoper Eliaquim Mangala trenéru Albertu Celadesovi, že není ze zdravotních důvodů schopen pokračovat ve hře, neměl lodivod Netopýrů mnoho možností, kým ho nahradit. A tak se na hrací plochu dostal dvacetiletý klubový odchovanec Hugo Guillamon. Lehké to neměl ve včerejším utkání a lehké to nemá ani ve Valencii, kde je do budoucna nejspíš poněkud nechtěný.

Jméno tohoto hráče nemůže být pečlivým čtenářům našich stránek neznámé. Jedná se totiž o věrného souputníka Ferrana Torrese ve španělských mládežnických reprezentačních výběrech. Spolu slavili zlato na evropském šampionátu věkové kategorie U17 v roce 2017, stříbro na světovém šampionátu věkové kategorie U17 v tomtéž roce a naposledy zlato na evropském šampionátu věkové kategorie U19 v roce 2019, o němž jsme psali zde. Zatímco ale Ferran Torres už píše třetí sezónu v kádru valencijského áčka a letos patří ke klíčovým mužům Alberta Celadese, tak Hugo Guillamon to prozatím dotáhl jen do rezervního celku VCF Mestalla a na debut v prvním týmu Los Che čekal až do včerejška. Blízko mu byl ale už dříve. Do zápasové nominace áčka se dostal už například v minulé sezóně k utkání Copa del Rey proti CD Ebro.

Když se dostal do nominace pro včerejší ligové utkání na hřišti Realu Sociedad, tak to nebylo až tak velké překvapení. Na marodce valencijského áčka jsou Ezequiel Garay a Gabriel Paulista a zraněn je i Javi Jimenez z VCF Mestalla, který měl být jako záskok na pozici středního obránce první volbou. Povoláni však museli být jiní. Pro utkání Ligy mistrů proti Atalantě byl Celadesem nominován Guillem Molina, zatímco pro ligové utkání dostal přednost jeho spoluhráč z VCF Mestalla Hugo Guillamon. Celades k jeho nominaci na předzápasové tiskové konferenci řekl: „Znám Huga z mládežnických reprezentačních výběrů. Mám o něm velmi dobré mínění, a proto jsem ho nominoval. Je to hráč, který má námi požadované vlastnosti. Je schopný rozehrávky, neboť má velmi dobrou techniku. Samozřejmě se musí ještě v mnoha věcech zlepšit, ale to je u hráčů jeho věku normální. Je to hráč, o kterém si myslím, že nám může pomoci, a proto je v nominaci.“ Ovšem ani Celades v tu chvíli jistě netušil, že debut Huga Guillamona za valencijské áčko je otázkou hodin.

Od začátku zápasu na hřišti Realu Sociedad samozřejmě nastoupili zbývající stopeři z kádru prvního týmu Los Che, tedy Eliaquim Mangala a Mouctar Diakhaby. Ovšem Mangala vydržel na hřišti jen do poločasové přestávky a pak byl nucen střídat. Po předchozí zápasové absenci, kdy Celadesem nebyl v průběhu sezóny téměř vůbec využíván, nejspíš jeho tělo nezvládlo třetí těžký zápas v řadě během jednoho týdne. Mangala totiž minulý víkend hrál na Mestalle proti Atleticu Madrid, ve středu na San Siru proti Atalantě Bergamo a včera v San Sebastianu proti Realu Sociedad. Během včerejší poločasové přestávky se Celades rozhodl Mangalu na hřišti nahradit stylem kus za kus neboli stoper za stopera, neboť provádět nějaké složitější přesuny různých hráčů sestavou by bylo dost složité. Debutu se tak dočkal Hugo Guillamon. Jeho situace nebyla vůbec jednoduchá, neboť Real Sociedad už v tu chvíli vedl 2:0 a už ve 48. minutě navýšil své vedení dokonce na 3:0. Po zbytek zápasu pak už ale defenziva Los Che nekapitulovala, i když těžko říct, zda to může být pro Huga Guillamona důvod ke spokojenosti. Nicméně co se týče hodnocení výkonu hráčů na různých fotbalových webech, tak valencijský debutant podle nich patřil mezi Netopýry k těm lepším. Mimochodem Hugo Guillamon se dočkal debutu ve svém rodném městě. Na sklonku ledna 2000 se totiž narodil právě v San Sebastianu, ale jeho rodina se z tohoto baskického města odstěhovala už o dva roky později.

Hugo Guillamon tak včera přidal další zápasové minuty k osmnácti zápasům, které za VCF Mestalla odehrál v této sezóně Segunda Division B. Valencijské rezervě pomohl jedním vstřeleným gólem a dosud si vysloužil jen čtyři žluté karty, což je na středního obránce slušný počin. Proč jsme se ale v nadpisu a úvodu tohoto článku zmiňovali o nechtěnosti hráče ve Valencii? Jde o to, že Hugo Guillamon má s Valencií smlouvu jen do letošního léta a dle všeho s ním dosud nikdo nejednal o jejím prodloužení. V tuto chvíli tak může s kýmkoliv jednat o svém budoucím působišti a v létě může od Netopýrů odejít zcela zadarmo. A to znovu připomínáme, že se jedná o pravidelného španělského reprezentanta v mládežnických kategoriích, se kterými dosáhl na nejeden úspěch. U valencijských fanoušků je módou vše špatné házet mimo jiné i na trenéra Alberta Celadese, nicméně co se týče šancí Huga Guillamona u Los Che, tak mu trenérská výměna ze září loňského roku nejspíš neublížila, spíš naopak. Hugo Guillamon měří totiž jen 180 centimetrů a jistě si dobře pamatuje, jak bývalý trenér Valencie Marcelino Garcia Toral upřednostňoval urostlé hráče.

Každopádně to vypadá, že se mladý Netopýr o svoji další budoucnost bát nemusí. Nebude mít zájem Valencia? Budou ho mít jiní. Dle posledních zpráv ve španělských médiích by se měl Hugo Guillamon v létě přesunout do Barcelony, kde by pro začátek podobně jako u Los Che působil v rezervním týmu, ale s výhledem na brzký přesun do áčka. Katalánský velkoklub mu má proto chystat dlouhodobou smlouvu. Odpovědní pracovníci Barcelony předpokládají, že Hugo Guillamon má ideální předpoklady pro herní systém Blaugranas, oceňují především jeho poziční hru a dobrou rozehrávku. Zareaguje ještě Valencia na aktuální dění, nebo se klub, který deklaruje sázku na odchovance jako přední bod klubové politiky, nechá bez odporu obrat o mladého stopera, který patří k nejlépe hodnoceným produktům akademie Los Che?

  • Konečne nejaký článok, ktorý vyčnieva z radu! *31* Nie len reportáž pred a po zápase, atď *24*
    J. Jimeneza a práve jeho by som rád videl v A-čku + pár hráčov, ktorí išli na hosťovanie *5*
    Tie otázky na koniec sú najlepšie. Som zvedavý ako sa k tomu postaví *1* Lebo ak sa naňho vyserú, tak si pekne *1* serú to huby *38*
    Chceli stavať na odchovancoch! Nech sa páči! *12*
    To bola i jedna príčina k vyhodeniu Marcelina, ak má pamäť neklame *20*

  • V odpovědi na: Harakant

    Jsem rád, že tě článek zaujal a věř, že bychom rádi v našem úzkém redaktorském týmu publikovali co nejširší spektrum článků o Valencii a ne jen preview, reporty a tak, přesně jak to zmiňuješ, ale bohužel se nám nedostává času. Holt jsme už z velké části zaměstnaní páprdové s rodinami a to se pak volné chvíle hledají těžko *14* No a kdo nemá rodinu, tak je pro změnu plně ponořen do studia, a to je pak fajn, když si vyšetří chvilku alespoň na ta preview valencijských zápasů, za která jsme vděční *5* Několikrát jsme zkoušeli náborovou akci a zveřejnili jsme článek, že hledáme nové redaktory, leč bohužel bez odezvy *3* Přitom by přece dotyčný nemusel psát každý den (i když by to bylo fajne *14**35*), ale opět by platilo, že bychom byli rádi za každý článek *5*

    Jinak co se týče Huga Guillamona, tak jsem dneska četl článek, že se prý sportovní ředitel Los Che Cesar Sanchez snaží s jeho zástupci jednat, aby s Valencií prodloužil. Nicméně je otázka, jestli už to Netopýři neprováhali, pokud jsou pravdivé informace o Barceloně uvedené v článku, které teda uvádí hned několik španělských zdrojů, takže musíme předpokládat, že to úplná kachna nebude. Guillamonova smlouva s Valencií končí letos v létě, takže se nejspíš mělo jednat už v létě 2019, kdy měl ještě tyto záležitosti na starosti tehdejší generální ředitel Mateu Alemany. Už ten měl tedy nejspíš jednat. Po Alemanym se o přestupovou politiku Los Che a o smlouvy s hráči staral Jorge Lopez, který se podle ElDesmarque.com rozhodl smlouvu s Guillamonem neprodloužit, a to kvůli hráčově výšce, o níž je zmínka i v našem článku. Cesar Sanchez má mít údajně na budoucnost Guillamona u Los Che úplně opačný názor, takže po svém příchodu začal v této věci jednat.

  • V odpovědi na: ruty

    Ja keby som mal tiež viac času, tak by som sa rád pripojil. Mal som už pár návrhov pre reporty a recenzie ohľadom muziky a koncertov, ale to som tiež odmietol pre určité dôvody. Toľko k tomu.
    Dúfam, že vedenie *1* nebude hlúpe a uvedomí sa... Boli by nevhodné dať na druhú koľaj mládež. Veď sa len treba pozrieť na vedenie Barcy čo sa tam deje...

  • V odpovědi na: Harakant

    Přesně, jak píše Ruty. Když člověk chodí do školy, do práce a ještě píše diplomku, tak volné chvíle se hledají těžko. A když se najde volná chvíle, tak není chuť sedět dále u monitoru a ťukat, ale radši člověk jde dělat něco mimo PC :)
    Jinak Hugo Guillamon měl docela dobrý debut. Určitě nebyl tak hrozný jako Jimmenez, při jeho debutu. To byla fakt hrůza, že si to pamatuji ještě teď :)
    Je to trochu smutný, že si Valencia nehlídá ty smlouvy. Samozřejmě nemám rád, když nadějní hráči odchází. Avšak horší ještě je když nadějný hráč odchází úplně zdarma.... Tak snad to vedení vyřeší.