The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Podle UEFA by v případě neodehrání finále Copa del Rey měla jít do pohárové Evropy Valencia

Podle UEFA by v případě neodehrání finále Copa del Rey měla jít do pohárové Evropy Valencia


Španělská fotbalová federace RFEF před několika týdny vydala usnesení o postupujících do pohárové Evropy pro případ, že by se nepodařilo dohrát aktuální sezónu, která je od března přerušena kvůli koronavirové pandemii. Podle tohoto klíče by se Valencia do evropských pohárových soutěží nedostala. Nyní ve čtvrtek však evropská fotbalová asociace UEFA kontaktovala RFEF s tím, že pokud by se neodehrálo finále Copa del Rey, tak má přednostně na pohárovou Evropu nárok sedmý tým tabulky La Ligy. Což je Valencia.

O usnesení RFEF ohledně postupujících do pohárové Evropy v případě nedohrané sezóny jsme vás podrobně informovali v našem nedávném článku. Připomeňme, že jako konečná tabulka sezóny pro určení postupujících do pohárové Evropy by se dle usnesení RFEF brala aktuální podoba tabulky La Ligy. Dále usnesení říká, že do Ligy mistrů by zamířily první čtyři týmy tabulky a do Evropské ligy pak další dva a jeden z finalistů Copa del Rey. Pokud by bylo finále Copa del Rey nakonec odehráno, tak by se vítěz kvalifikoval do Evropské ligy, ale pokud by už měl vstupenku do pohárové Evropy zajištěnou skrze domácí ligovou soutěž, tak by místo něho do Evropské ligy zamířil tým na 7. místě ligové tabulky. Nicméně tento bod usnesení by v této sezóně došel uplatnění asi těžko, protože se nedá příliš předpokládat, že by v případě nedohrání La Ligy bylo sehráno finále Copa del Rey. Usnesení RFEF však řeší i možnosti v případě neodehrání finále Copa del Rey. Dle aktuální sezóny by se uplatnil postup pro případ, kdy je jeden z finalistů Copa del Rey v první šestici, zatímco druhý ne. V tom případě by měl dle RFEF do pohárové Evropy postoupit i druhý finalista. Letos se mají ve finále Copa del Rey střetnout v baskickém derby Real Sociedad (v tabulce La Ligy na 4. místě) a Athletic Club Bilbao (v tabulce La Ligy na 10. místě). Real Sociedad tak má již pohárovou Evropu, a to rovnou Ligu mistrů, zajištěnou na základě tabulkového umístění, zatímco Athletic by do Evropské ligy zamířil na základě usnesení RFEF. Místo v pohárové Evropě by tak nezbylo na Valencii, která je v tabulce na 7. místě.

Usnesení RFEF vyvolalo ve Španělsku odpor hned na několika frontách. Nespokojená byla samozřejmě Valencia, která na UEFU odeslala nesouhlas s tímto stanoviskem. Nespokojené je i Getafe, které má stejně bodů jako Real Sociedad, ale vinou horšího skóre je v tabulce až za ním a do Ligy mistrů by se tak dle usnesení RFEF měl podívat baskický celek. Proti usnesení RFEF se ostře ohradilo i vedení La Ligy, které mělo hned několik připomínek. Krom toho, že by RFEF nemělo dle vedení La Ligy o postupujících do pohárové Evropy rozhodovat zcela samostatně, a toho, že je usnesení nejspíš v rozporu s předpisy UEFA, tak vedení La Ligy upozorňovalo i na to, že je na dohrání Copa del Rey dostatek času, neboť zbývá odehrát jeden jediný zápas. Ovšem RFEF nechce finále bez diváků a přišlo i s myšlenkou, že by se letošní finále mohlo odehrát až příští rok. Co by to mohlo způsobit? Čistě teoreticky by mohla být dohrána sezóna La Ligy na prázdných stadionech a došli bychom ke konečné tabulce. Ale tým, který by skončil na 7. místě, by se do pohárové Evropy stejně nepodíval, neboť by platnosti nabyla část usnesení RFEF o nedohraném finále Copa del Rey.

Nyní se však situace vyvíjí poněkud jinak, neboť ve čtvrtek se do věci vložila UEFA, která nesouhlasí s usnesením RFEF minimálně v části o postupujících do pohárové Evropy v případě nedohrání Copa del Rey, což je pro fanoušky Valencie část nejzajímavější. V případě, že nebude finále Copa del Rey odehráno, má dle UEFA do pohárové Evropy z této soutěže postoupit tabulkově lépe postavený tým, což je v tomto případě Real Sociedad. Jelikož však ten má pohárovou Evropu zajištěnou skrze tabulkové postavení, mělo by se přenést jeho postupové místo na tým na 7. místě ligové tabulky, což jsou valencijští Netopýři. Pokud by bylo finále poháru dohráno, tak by se dle UEFA mělo postupovat standardní cestou jako v předešlých letech. V případě vítězství Realu Sociedad by se tak postupové místo do pohárové Evropy přeneslo na tým na 7. místě tabulky, aktuálně tedy Valencii, ale pokud by triumfoval Athletic Club Bilbao, tak by si Evropskou ligu zahráli baskičtí Lvi.

Názorem UEFA je v tuto chvíli nejvíce postižen Athletic Club Bilbao, pro který by nyní cesta do pohárové Evropy vedla právě jen přes vítězství v dohraném Copa del Rey. Přitom dle předchozího usnesení RFEF by se na finance od UEFA mohl těšit i v případě nedohrání sezóny celkově nebo i jen v případě nedohrání finále Copa del Rey, ke kterému se RFEF přikláněla kvůli tomu, aby se mohlo hrát před zaplněnými ochozy. Není proto divu, že baskický klub s rozhodnutím UEFA nesouhlasí, což projevil oficiálním prohlášením na svém webu. Athletic v něm zcela pochopitelně nesouhlasí s tím, aby byl upřednostňován tým na 7. místě tabulky nedohrané ligové sezóny, kde zbývá odehrát ještě 11 kol, před finalistou a potenciálním vítězem Copa del Rey. Athletic to považuje za degradaci pohárové soutěže, do které se zapojilo 125 týmů z různých úrovní španělské kopané. Baskové už však ve svém prohlášení samozřejmě nezmiňují, že i díky tomu velkému množství týmů narazili na prvoligové soupeře jen ve čtvrtfinále a semifinále.