The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

A největší legendou Valencie dle čtenářů deníku SuperDeporte je ... Mario Alberto Kempes

A největší legendou Valencie dle čtenářů deníku SuperDeporte je ... Mario Alberto Kempes


Deník SuperDeporte v uplynulých dnech uspořádal anketu o největší legendu valencijského fotbalového klubu. Fanoušci svými hlasy vybírali z celkem dvaatřiceti bývalých hráčů Los Che, kteří se utkali v pomyslném turnajovém pavouku. Vždy dva hráči proti sobě, vítěz postupuje do dalšího kola. K vítězství v celé anketě musel hráč zvládnout pět duelů. To se podařilo Mariu Albertu Kempesovi, který ve finále těsně udolal Davida Villu.

Valencia minulý rok oslavila sto let od svého založení a za tu dobu klubem prošly stovky hráčů. Na některé se po jejich odchodu z Mestally rychle zapomnělo, ale řada jiných se do dějin klubu výrazně zapsala, no a je i nemálo těch, o kterých můžeme říci, že jsou skutečnými klubovými legendami. Kdo je však největší legendou valencijských Netopýrů? Odpověď na tuto otázku se v uplynulých dnech pokusil najít deník SuperDeporte, který tím chtěl i oživit aktuální dobu, kdy se kvůli koronavirové pandemii zastavilo fotbalové dění na celém světě, tedy i ve Španělsku.

Systém ankety

Deník SuperDeporte vybral dvaatřicet bývalých hráčů Valencie a rozdělil je do šestnácti dvojic pro hlasování prvního kola. Vítězové z jednotlivých dvojic postoupili do osmifinále, kde došlo v nových dvojicích na další měření fanouškovských sympatií. Následovalo čtvrtfinále, semifinále a finále. Fanoušci mohli v jednotlivých kolech hlasovat buď přímo na webu deníku SuperDeporte nebo na jeho sociálních sítích. Vzhledem k tomu, že od začátku bylo deníkem SuperDeporte do ankety zařazeno jen dvaatřicet hráčů, tak je pochopitelné, že na některá velká jména historie klubu se ani nedostalo. Namátkou scházeli například Miguel Tendillo, Salvador Gonzalez Voro či z mladších třeba Kily Gonzalez a Jocelyn Angloma.

Hlasování v prvním kole

Od prvního kola hlasování pak došlo k nemilosrdnému vyřazování, jehož obětí se často stali i hráči, kteří si označení klubová legenda bezpochyby zaslouží. Hned na úvod se například rozloučil Fernando Gomez, což je hráč, který za Valencii odehrál nejvíc zápasů. Navíc je i druhým nejlepším střelcem klubové historie, třebaže nehrával v útoku, ale v záloze. Přesto však v prvním kole ankety nestačil na Pabla Aimara. Drobný Argentinec zvítězil s procentuálním ziskem hlasů 69:31. Ovšem i zdaleka nejlepší střelec klubové historie Edmundo Suarez Mundo se s anketou rozloučil hned v prvním kole. Pravdou je, že měl velmi těžkého soupeře v osobě Maria Alberta Kempese, který zvítězil zcela jasně procentuálním ziskem hlasů 94:6. To vzájemný souboj dalších dvou velkých jmen už poněkud vzdálenější minulosti byl o poznání vyrovnanější a Antonio Puchades v něm Pepa Claramunta porazil s procentuálním ziskem hlasů 59:41. Nejvyrovnanější souboj prvního kola však spolu svedli Gaizka Mendieta a Vicente Rodriguez. Blonďatý Bask, který si s Los Che dvakrát zahrál finále Ligy mistrů zvítězil s procentuálním ziskem hlasů 52:48. Jednalo se o vůbec nejtěsnější hlasování v rámci celé ankety.

Hlasování v osmifinále

Mendieta tedy velmi těsně postoupil z prvního kola, nicméně hned v dalším kole, tedy v osmifinále, skončil. A to možná až překvapivě jednoznačně. David Albelda, který od Mendiety v klubu převzal číslo na dresu i kapitánskou pásku, zvítězil s procentuálním ziskem hlasů 90:10. Poměrně jasnou záležitostí byl i souboj mezi Davidem Villou a Rubenem Barajou, ve kterém s procentuálním ziskem hlasů 76:24 zvítězil jeden z nejlepších střelců valencijské historie. V argentinském souboji nestačil Pablo Aimar na Claudia Lopeze, který zvítězil s procentuálním ziskem hlasů 64:36. Možná za nejpřekvapivější osmifinálový výsledek se dá považovat vítězství Amedea Carboniho nad Antoniem Puchadesem, kterého pamětníci označují za jednoho z nejlepších hráčů celé valencijské historie. Přesto však ze vzájemného měření vyšel lépe Ital, který zvítězil s procentuálním ziskem hlasů 63:37. Mimochodem v celé anketě bylo často zřejmé, že více hlasů dostávají hráči mladších generací, které si samozřejmě pamatuje víc fanoušků, kteří v anketě hlasovali.

Hlasování ve čtvrtfinále

O tom svědčí i fakt, že se ve čtvrtfinále ankety objevili jen dva hráči, kteří za Netopýry nehráli v posledních pětadvaceti letech. Mario Alberto Kempes zvládl čtvrtfinále vítězně a přes Amedea Carboniho postoupil s procentuálním ziskem hlasů 73:27. To Kempesův někdejší spoluhráč Ricardo Arias do semifinále nedokráčel, neboť David Albelda ho ve čtvrtfinále pokořil s procentuálním ziskem hlasů 76:24. Ve čtvrtfinálovém duelu dvou útočníků, kteří u Netopýrů oblékali dres s číslem 7, dominoval David Villa, který Claudia Lopeze porazil s procentuálním ziskem hlasů 65:35. V nejtěsnějším čtvrtfinále se utkali Roberto Fabian Ayala a Santiago Canizares. Brankář stopera, se kterým často společně hájili defenzivu valencijských Netopýrů, porazil s procentuálním ziskem hlasů 56:44.

Hlasování v semifinále

V semifinálovém hlasování o postupujícím ze dvojice Mario Alberto Kempes a Santiago Canizares měl celou dobu jasně navrch argentinský útočník, který nakonec do finále postoupil díky vítězství s procentuálním ziskem hlasů 70:30. To druhá semifinálová dvojice, ve které se sešli David Albelda a David Villa, byla o poznání vyrovnanější. Útočník měl ale od začátku přece jen mírný náskok, který po připočtení hlasů ze sociálních sítí k hlasování přímo na webu deníku SuperDeporte ještě nerostl. David Villa ve svém semifinále nakonec zvítězil s procentuálním ziskem hlasů 59:41.

Hlasování ve finále

Ve velkém finále celé ankety se tak sešli dva útočníci. Dva z nejlepších střelců celé historie klubu. Dva idoly svých generací. Finále mělo ukázat, zda dokáže zvítězit Mario Alberto Kempes, který byl před začátkem ankety určitě jedním z největších favoritů na vítězství, nebo zda David Villa využije toho, že si drtivá většina hlasujících celkem jasně pamatuje roky, kdy za Valencii střílel góly, zatímco pamětníků Kempesových kousků se do ankety tolik nezapojilo. Vždyť Argentinec z Valencie odešel už v roce 1984. Přesto má však očividně jeho jméno mezi fanoušky Los Che stále dobrý zvuk. Od začátku finálového hlasování vedl a nakonec i zvítězil, třebaže započítání hlasů ze sociálních sítí jeho náskok podstatně snížilo. Mario Alberto Kempes nakonec Davida Villu ve finále ankety deníku SuperDeporte o největší legendu valencijské historie porazil s procentuálním ziskem hlasů 53:47.

Anketa tak v osobě vítěze skončila nejspíš dle všeobecného očekávání. Nebo máte jiný názor a ve finále byste proti Mariu Albertu Kempesovi hlasovali pro Davida Villu? Nebo byste si představovali jiné složení finálové dvojice či dokonce jiné složení dvaatřicítky hráčů, kteří byli do ankety deníkem SuperDeporte zařazeni? Není nic jednoduššího, než se v komentářích o své názory podělit. Na závěr si můžete prostudovat celý průběh ankety na následujícím obrázku.

legenda1135

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.