The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Před rokem pohárový triumf, nyní vyhlížení konce koronavirové pauzy

Před rokem pohárový triumf, nyní vyhlížení konce koronavirové pauzy


Přesně před rokem se konalo finále Copa del Rey, ve kterém Valencia udolala Barcelonu a ukončila dlouhé čekání na cennou trofej. Od té doby se toho událo mnoho přímo u Netopýrů, ale vše přebila globální pandemie koronaviru, která letos v březnu na celém světě přerušila fotbalové soutěže. Někde už se znovu hraje a i La Liga ví, kdy mohou hráči znovu vyběhnout na trávníky. Španělská vláda dává fotbalu zelenou od 8. června a po více než dvouměsíční pauze se tak dočkáme odloženého valencijského derby i dalších zápasů Los Che.

Campeones de Copa

Valencijští Netopýři v sezóně 2018/2019 prošli španělskou pohárovou soutěží přes Ebro, Sporting Gijon, Getafe a Betis Sevilla až do finále, které se v sobotu 25. května 2019 konalo shodou okolností na stadionu semifinálového soupeře Los Che, tedy na Estadio Benito Villamarin v Seville. Ve finále na Valencii čekala Barcelona, která byla favoritem, nicméně Netopýři silně toužili po první velké trofeji od roku 2008, kdy ve finále Copa del Rey porazili Getafe. Sezóna se navíc pro Valencii ze začátku nevyvíjela úplně nejlépe, v Lize mistrů vypadla v základní sestavě a v La Lize dlouho sbírala hlavně remízové výsledky, čímž narůstala její ztráta na ostatní týmy, které dokázaly vítězit. Spekulovalo se i o konci trenéra Marcelina Garcii Torala, ale po změně letopočtu z 2018 na 2019 se valencijské výkony i výsledky zlepšily. Valencia se tak Barcelony ve finále Copa del Rey rozhodně nezalekla a na hřišti to bylo vidět. Katalánský celek měl sice ze začátku optickou převahu, nicméně i Netopýři si vypracovali zajímavé šance a navíc se jim dařilo i jejich proměňování. Ve 21. minutě otevřel skóre utkání Kevin Gameiro, ve 33. minutě přidal druhý valencijský gól Rodrigo Moreno. Komplikace pro Valencii přišly v 73. minutě, kdy snížil Lionel Messi, ale víc toho Netopýři Barceloně nedovolili a nesmírně bojovným výkonem v závěrečných minutých těsný náskok udrželi. Přidali tak zlatou tečku na oslavy stého založení klubu. Průběh zápasu si můžete připomenout v našem tehdejším reportu.

Tisíce valencijských příznivců oslavovaly triumf přímo v ochozech sevillského stadionu a následně v ulicích andaluského města. To však nebylo nic proti oslavám následujících dní. V neděli 26. května přiletělo letadlo se zlatými hochy na valencijské letiště, odkud se hráči v otevřeném autobuse vypravili na stadion Mestalla. Celou cestu na jejich zcela zaplněný domovský stánek je v ulicích východošpanělského města zdravily tisíce a tisíce nadšených fanoušků. Následně proběhla velká oslava přímo na Mestalle. Slavilo se však i další den, kdy hráči zamířili do městské katedrály a za vedením města. A všude bylo opět mnoho nadšených fanoušků. Z balkonu radnice například hráči zdravili zcela zaplněné přilehlé náměstí. Mimochodem vzhledem k tomu, že spolu s ostatními soutěžemi bylo odloženo i finále letošního Copa del Rey mezi Realem Sociedad a Athleticem Bilbao, tak jsou Netopýři stále úřadující mistři. Ligová soutěž se nejspíš vrátí již celkem brzy, ovšem finalisté španělské pohárové soutěže chtějí odehrát zápas především před diváky, takže je možné, že letošní finále se bude hrát až v roce 2021. Valencia by tak byla úřadujícím šampiónem dva roky.

Za vítěznou trofej trenérský vyhazov

Výše bylo zmíněno, že se sezóna 2018/2019 od začátku nevyvíjela úplně nejlépe, nicméně v závěru byla hodnocena jako úspěšná. Krom triumfu v Copa del Rey Netopýři dokráčeli do semifinále Evropské ligy a v domácí ligové soutěži skončili na 4. místě, takže si vybojovali postupu do Ligy mistrů. To se jim povedlo druhý rok po sobě, což pro Los Che bohužel není samozřejmostí. Posledním trenérem, který před Marcelinem dokázal dovést Netopýry do Ligy mistrů dvakrát v řadě, byl Unai Emery. Fanoušci tedy byli na konci minulé sezóny víceméně spokojeni a očekávali do dalších let další úspěchy. Jejich nálada se však měla brzy diametrálně změnit. Během léta začínalo být zřejmé, že trenér Marcelino a sportovní ředitel Mateu Alemany nemají k budování kádru tolik pravomocí, kolik by si představovali. Naopak se o výběr nových hráčů spíše staral znovu sám majitel klubu Peter Lim za pomoci hráčského agenta Jorge Mendese. Na přelomu července a srpna se hodně řešilo, zda vůbec sportovní ředitel Alemany zůstane v klubu. No tehdy byla ještě krize zažehnána. Trenér Marcelino si však dál celkem otevřeně stěžoval, že nemůže získat posily, které by si představoval, a to se mu nejspíš stalo osudným. V klubu skončil na začátku loňského září. O pár měsíců později se poroučel i Alemany.

Novým trenérem Netopýrů se stal Albert Celades, který se ocitl v nezáviděníhodné situaci. K týmu přišel po konci přestupového období, takže si ani nemohl zvolit případné posily. Navíc nahradil Marcelina, který sice praktikoval defenzivní styl fotbalu, ale defenziva byla pod jeho vedením opravdu pevná a klub byl díky tomu úspěšný, takže trenér byl u fanoušků oblíbený. A oblíbený byl i u samotných hráčů, kteří se s ním po jeho vyhazovu loučili skrze sociální sítě a někteří neváhali napsat, že s jeho koncem nesouhlasí a že je to chybné rozhodnutí vedení, které Marcelinův konec zdůvodňovalo tím, že chce klub více využívat své mladé hráče, pro což je Celades vhodnější. Pravdou je, že Celades má zkušenosti z trénování španělských mládežnických reprezentačních výběrů a byl asistentem trenéra u seniorské reprezentace Španělska. Jako hlavní trenér na klubové úrovni má však ve Valencii premiéru.

Na začátek ho nečekalo nic lehkého a zápas na Barceloně jeho svěřenci nezvládli a prohráli 2:5. Náladu si však spravili hned o pár dní později, kdy při vstupu do Ligy mistrů zvítězili 1:0 na hřišti Chelsea. Postup ze skupiny Ligy mistrů z prvního místa je dosud největším Celadesovým úspěchem na lavičce Los Che. V osmifinále milionářské soutěže už bohužel Valencia vůbec nestačila na ofenzivní Atalantu Bergamo. Neúspěšné bylo valencijské vystoupení ve španělském Superpoháru, který se letos prvně hrál systémem final four. Valencia v semifinále prohrála 1:3 s Realem Madrid a fanoušky zklamal především předvedený výkon, kde postrádali jakékoliv nasazení ze strany hráčů. Úspěšná pro Valencii letos nebyla ani domácí pohárová soutěž Copa del Rey, kde vypadla ve čtvrtfinále s Granadou. V La Lize je prozatím na 7. místě. Pokud by toto umístění udržela i na konci sezóny, tak by jí to mělo zajistit postup do Evropské ligy. Netopýři by však rádi potřetí v řadě zamířili do Ligy mistrů, na kterou momentálně ztrácejí jen 4 body. K dosažení tohoto cíle však bude potřeba zlepšit výkony, protože oproti předchozím sezónám pod Marcelinem mají letos Los Che prostupnější zadní řady, což bohužel zatím příliš nevyrovnávají produktivnějším útokem. Do konce sezóny je však k dispozici ještě 33 bodů v 11 zápasech a naděje na Ligu mistrů tak žije.

Koronavirová pauza se blíží ke konci

Zhruba od začátku kalendářního roku se světem začal šířit nový koronavirus, který nejprve silně zasáhl Čínu a následně se rozšířil po celé planetě. V Evropě nejsilněji zasáhl nejprve Itálii a později i Španělsko. K přenosu viru mezi těmito jihoevropskými zeměmi nejspíš pomohl bohužel i fotbal, a to konkrétně již výše zmiňované osmifinálové utkání Ligy mistrů, ve kterém Atalanta Bergamo na milánském stadionu San Siro přivítala valencijské Netopýry. Právě italský sever byl již tou dobou koronavirem citelně zasažen a španělští fotbaloví fanoušci ho pak dovezli do své vlasti. Koronavirová situace se nadále zhoršovala, ale i tak bylo odehráno odvetné osmifinále mezi Valencií a Atalantou, třebaže na Mestallu již nebyli vpuštěni fanoušci a hrálo se před prázdnými tribunami. Hned další den se však už začaly fotbalové soutěže přerušovat, což se samozřejmě dotklo i španělské La Ligy. Hráči se z bezpečnostních důvodů nescházeli ani k tréninkům a připravovali se jen individuálně v domácím prostředí. Přesto se však u několika hráčů ve Španělsku nový koronavir objevil. Prvním potvrzeným případem v zemi byl valencijský stoper Ezequiel Garay. Ve Valencii dále pozitivní test potvrdili i Jose Luis Gaya a Eliaquim Mangala.

Netopýři se do Paterny k tréninkům vrátili před třemi týdny. Nejprve opět všichni absolvovali testy na koronavirus, tentokrát se stoprocentním negativním výsledkem. Hráči museli v Paterně dodržovat řadu bezpečnostních opatření a ze začátku se i ve valencijském tréninkovém areálu připravoval každý Netopýr zvlášť. Minulý týden se mohli hráči spojit do maximálně desetičlenných skupin a časem budou opět trénovat všichni pohromadě. Trenér Albert Celades má k dispozici tři desítky hráčů, krom hráčů prvního týmu se pod jeho vedením připravuje i několik mladíků z rezervního celku VCF Mestalla, protože pro závěr sezóny se široký kádr může hodit. A mladíci by se jinak neměli jak udržovat ve formě, protože rezervě už skončila sezóna.

Každopádně nikdo dlouho netušil, kdy (a zda vůbec) se La Liga znovu rozběhne. Prezident La Ligy Javier Tebas sice jako možné datum opětovného spuštění nejvyšší španělské soutěže oznámil pátek 12. června, kdy by mělo být odehráno sevillské derby, ale zároveň dodal, že bude samozřejmě záležet na tom, jak se k celé věci postaví hygienici a vláda. Postupem času bylo Tebasem vyhlášené datum zpochybňováno jako příliš časné, nicméně španělská vláda se nakonec rozhodla dát fotbalu zelenou ještě dříve. V sobotu totiž bylo oznámeno, že z rozhodnutí  vlády se La Liga může znovu rozběhnout už v pondělí 8. června. Vedení La Ligy pak v reakci na toto vládní rozhodnutí ohlásilo, že by první zápas španělské nejvyšší ligové soutěže po koronavirové pauze mohl být sehrán ve čtvrtek 11. června, přičemž tímto zápasem by mělo být již zmiňované sevillské derby. Čas na dohrání sezóny bude do konce července nebo chcete-li do začátku srpna, kdy se mají dohrávat evropské pohárové soutěže.

Změny v La Lize

La Liga tedy snad brzy znovu odstartuje, nicméně některé změny oproti dřívějšku (rozumějte oproti době předkoronavirové) tu budou. Některé mají za úkol bránit případnému šíření „čínské chřipky“ znovu do světa, jiné pak mají ulehčit hráčům, na které teď bude čekat opravdu velká porce zápasů v krátkém časovém intervalu. Aby se sezóna dohrála od začátku června do konce července, tak často bude potřeba odehrát více zápasů v týdnu, všechny kluby se tak mohou těšit na model, který jinak znají jen týmy působící v pohárové Evropě. Nejzásadnější změnou bude absence diváků na stadionech, což si teda konkrétně Netopýři odzkoušeli už před koronavirovou pauzou v odvetném utkání osmifinále Ligy mistrů doma na Mestalle proti Atalantě. Další novinkou budou například rozsáhlejší zápasové nominace, které v La Lize dosud čítaly osmnáct hráčů, ale nově jich bude třiadvacet. Víc hráčů se dostane nejen do nominace, ale více se jich bude moct zapojit i přímo do zápasů, protože nově bude umožněno každému týmu v zápase až pět střídání. Hráčům bude navíc v zápasech v každém poločase dopřána krátká přestávka na občerstvení. Vedení La Ligy pak uvažuje i o tom, že v horkých letních měsících se bude hrát většina zápasů až večer, přičemž některá utkání by mohla mít výkop dokonce až v jedenáct hodin večer.

  • Ještě dodám, že na finále Copa del Rey se konal i sraz fanoušků. Report ZDE

    Chtělo by to třeba začátkem sezóny znovu. Ale bůh ví, kolik by se nás sešlo, když na finále CdR to bylo jen 9 (+ ruty na poslední chvíli vypadl). *3*