The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Realita valencijské sázky na odchovance

Realita valencijské sázky na odchovance


Vedení Los Che již nějaký čas deklaruje, že budoucností klubu jsou odchovanci Netopýrů. Nicméně od přechodu Valencie do vlastnictví singapurského podnikatele Petera Lima před šesti lety se ze zhruba dvou desítek debutujících odchovanců v prvním týmu napevno neusadila ani čtvrtina. V létě navíc možná Mestallu opustí další cenění odchovanci. Jak to tedy ve Valencii s politikou odchovanců vlastně v posledních letech vypadá?

Valencia chce sázet na odchovance ... alespoň to tvrdí

Prohlášení ve smyslu, že budoucností klubu je jeho Akademie, jsme od představitelů valencijských Netopýrů slyšeli už mnohokrát v posledních měsících. Prezident Los Che Anil Murthy a jeho nejbližší spolupracovníci stále opakují, že si Valencia nemůže dovolit velké výdaje na drahé posily, ale že klubovou politikou bude sázka na produkty vlastní Akademie. Ostatně po propuštění trenéra Marcelina Garcii Torala v září minulého roku bylo jako jeden z důvodů jeho odchodu, respektive příchodu nového trenéra Alberta Celadese, uvedeno, že bývalý trenér mládežnických reprezentačních výběrů Španělska bude pro práci s mladými odchovanci Los Che povolanější. Pravdou je, že pod Celadesem debutovali dva odchovanci, nicméně je otázkou, zda to bylo zásluhou jakési klubové politiky. Pravděpodobně to spíš byla vzhledem k rozsáhlé marodce z nouze ctnost. Nicméně nyní po celosvětové koronavirové pandemii odborníci očekávají celkové snížení množství financí investovaných na přestupovém trhu a upozorňují, že sázka na vlastní odchovance bude nutností.

Možná inspirace z minulosti

Ve Valencii mají s řešením ekonomické krize skrze sázku na vlastní odchovance zkušenosti například z roku 1986. Valencia tehdy jedinkrát ve své historii sestoupila z nejvyšší španělské ligové soutěže a navíc měla nemalé dluhy. Novým prezidentem se tehdy stal Arturo Tuzon a Valencii nejen že dovedl zpět do nejvyšší soutěže, ale podařilo se mu ji i ekonomicky stabilizovat. Odchovanci v tom hráli nemalou roli, vždyť v týmu, který Netopýry po roce vrátil do Primera Division, jich bylo hned čtrnáct. Můžete namítnout, že v té době nebyl přestupový trh tak rozšířený a přestupová politika jednotlivých klubů nebyla zdaleka tak propracovaná jako je tomu nyní. To je bezpochyby pravda, nicméně odchovanci by jistě Netopýrům mohli pomoci i v současné době. Vždyť už odmala se u nich vyvíjí vztah s klubem a hrdost na znak, dres, klubové barvy, historii a další věci s klubem spojené. Jak prohlásil bývalý hráč Los Che a později pomocník sportovního ředitele Roberto Fabian Ayala, tak je potřeba, aby mladíci z Akademie viděli v prvním týmu jiné odchovance, protože je to bude správně motivovat a uvidí, že cesta k prosazení se existuje. A Valencia tak bude mít dost své DNA. Fanoušci Netopýrů mají navíc často pro odchovance slabost, takže pokud s nimi dokáže vedení správně pracovat, tak na svou stranu získá i klubové příznivce.

Odchovanci v současné Valencii

Z pohledu současného kádru na tom nejsou Netopýři s odchovanci až tak špatně, nicméně by možná bylo dobré podívat se na jednotlivé produkty klubové Akademie blíže. Jasným hráčem základní sestavy je levý bek Jose Luis Gaya. Připraven zaskočit za něho je Jaume Costa, který také fotbalově vyrůstal u Netopýrů, za jejichž první tým debutoval už v roce 2008, nicméně od roku 2009 působil jinde a na Mestallu se vrátil až vloni v létě, kdy přišel na roční hostování z Villarrealu. Když vedl Valencii trenér Marcelino, tak byl hráčem základní sestavy Carlos Soler, ale ten se na začátku letošní sezóny zranil a místo něho se do základní sestavy protlačil pro změnu další odchovanec Ferran Torres. Nejmladším odchovance v kádru áčka Los Che je v této sezóně Kangin Lee. Mezi odchovance můžeme z určitého úhlu pohledu počítat i Jaume Domenecha. Trenér Celades pak v této sezóně využil i odchovance, kteří jsou standardně zařazeni v kádru rezervního celku VCF Mestalla, a to Vicente Esquerda a Huga Guillamona.

Vraťme se ještě nyní k Jaume Domenechovi, o kterém jsme výše uvedli, že ho z určitého úhlu pohledu můžeme považovat za odchovance. Jaume přišel do Valencie v roce 2013 jen několik měsíců před svými třiadvacátými narozeninami. Podle UEFA bychom ho tak za odchovance Los Che považovat určitě nemohli, neboť dle UEFA je odchovancem ten, kdo v daném klubu odehraje alepoň tři sezóny ve věku od patnácti do jednadvaceti let. To FIFA vidí otázku odchovanců jinak. Podle ní můžeme za odchovance označit hráče, který v daném klubu působil ve věku od dvanácti do třiadvaceti let, ale není upřesněno, jak dlouho. Podle FIFA tak Jaume Domenecha za valencijského odchovance označit můžeme, třebaže mezi dvanáctým a třiadvacátým rokem svého života strávil u Netopýrů vlastně jen pár měsíců.  

Za áčko Valencie si tedy v této sezóně zahrálo osm odchovanců, ovšem budoucnost všech nemusí být bohužel na Mestalle. A to není řeč jen o Jaume Costovi, který se po konci sezóny vrátí z valencijského hostování do Villarrealu. Na začátku aktuální sezóny před zaplněnou Mestallou zapózovala čtveřice odchovanců, která v létě roku 2019 dosáhla úspěchu na mládežnických reprezentačních akcích. Carlos Soler jako evropský šampión věkové kategorie U21, Ferran Torres a Hugo Guillamon jako evropští šampióni věkové kategorie U19 a Kangin Lee jako stříbrný medailista a nejlepší hráč světového šampionátu věkové kategorie U20. Nyní jsme téměř o rok dál a budoucnost hned tří z těchto hráčů je velmi nejistá. Carlos Soler v prosinci s Valencií prodloužil smlouvu do roku 2023, takže nejspíš na Mestalle zůstane, nebo by Valencia alespoň při případném prodeji měla dobrou vyjednávající pozici.

Smlouva Huga Guillamona s Valencií by naopak měla skončit už 30. června tohoto roku, nicméně klub se prozatím s hráčem dohodl aspoň na tom, že Guillamon u Los Che zůstane do konce této sezóny, která se bude dohrávat i v červenci. Dohodne se však prodloužení jeho smlouvy i na příští sezóny? Valencia údajně nějakou aktivitu směrem k prodloužení hráčovy smlouvy začala vyvíjet až po nástupu Cesara Sancheze do funkce sportovního ředitele klubu. Co naopak Netopýři řeší už poměrně dlouho, to je nová smlouva Ferrana Torrese. Stávající mu vyprší sice až za rok, nicméně poté, co se Ferran v této sezóně dostal do základní sestavy Netopýrů a předváděl dobré výkony, tak jeho cena výrazně vzrostla, což je spojeno se zájmem řady evropských velkoklubů, jako například Real Madrid, Barcelona, Manchester City, Borussia Dortmund a nově údajně i Neapol. Pokud se tak Valencii nyní nepodaří s Ferranem dohodnout na nové smlouvě, což se už zdá být bohužel dost pravděpodobné, tak bude muset klub svého talentovaného odchovance prodat, aby za rok neodešel úplně zadarmo jako volný hráč. Poněkud jiný případ je Kangin Lee, jehož smlouva je platná do roku 2022, takže z tohoto pohledu mohou být Netopýři v klidu. Přesto je však potřeba jeho budoucnost řešit, protože v této sezóně nedostával mnoho příležitostí, což jeho vývoji rozhodně neprospívá. Zamíří tak v létě na hostování? Nebo ho snad Valencia rovnou prodá s tím, že by si do smlouvy zanesla nějaké právo výhodného zpětného odkupu? Uvidíme, každopádně je tu možnost, že letos v létě Netopýři přijdou hned o tři své talentované odchovance.

Osudy odchovanců Los Che v éře pana Lima

Singapurský podnikatel Peter Lim se stal oficiálně majoritním akcionářem Valencie až v prosinci roku 2014, nicméně zcela zřetelně už v tom roce ovlivňoval letní přestupové období, kdy se k Los Che připojilo například trio hráčů lisabonské Benficy. My se však v tomto článku zaměřujeme na odchovance, no a začneme těmi, kteří už v klubu byli před zmiňovaným rokem 2014.

Vězte tedy, že jich v létě roku 2014 z Mestally hned několik odešlo. Brankář Vicente Guaita zamířil do Getafe, ale nyní je již několik let v anglickém Crystal Palace. A čile se spekuluje o jeho možném návratu na Mestallu. Do madridského klubu Guaitu doprovodil i záložník Michel, ale ten v Getafe jen půl roku hostoval a následně přestoupil do čínského celku Guanzhou. Nyní je již zpět ve Španělsku a hraje za Real Valladolid. Levý bek Juan Bernat odešel v létě roku 2014 do Bayernu Mnichov a nyní hraje za PSG. Valencii tehdy opustil i defenzivní záložník Portu, který zamířil do Albacete. Po letech se objevil v La Lize v dresu Girony jako gólově potentní ofenzivní záložník, nyní střílí góly za Real Sociedad. Z dalších odchovanců, kteří za áčko Los Che debutovali ještě před příchodem pana Lima, tedy před létem roku 2014, už v klubu nejsou ani Paco Alcacer, který odešel v roce 2016 do Barcelony, ale nyní už hájí barvy Villarrealu, a Fede Cartabia, který v sezóně 2014/2015 hostoval v Cordobě, v sezóně 2015/2016 v Deportivu La Coruna, kam následně po půlroce na Mestalle zamířil v lednu roku 2017 jako volný hráč. Nyní z Deportiva hostuje v celku Shabab Dubai. Z odchovanců debutujících ještě před příchodem Petera Lima do klubu tak u Netopýrů zůstává jen Jose Luis Gaya.

Nyní již ale přesuneme pozornost na valencijské odchovance, kteří za áčko Los Che debutovali až poté, kdy Valencia našla nového majoritního akcionáře. V sezóně 2014/2015 debutovalo trio Carles Gil, Robert Ibanez a Tropi, přičemž první dva jmenovaní debutovali dokonce v tom samém utkání, a to v klání La Ligy proti Malaze. Výrazněji se však u Netopýrů neprosadil ani jeden z nich. Carles Gil, který se v létě roku 2014 na Mestallu vrátil po dvou letech úspěšného hostování v Elche, Valencii opustil už v lednu 2015, kdy přestoupil do Aston Villy. Poté působil nějaký čas v Deportivu La Coruna, odkud minulý rok zamířil do zámoří, kde se stal hráčem týmu New England Revolution. Mimochodem si vysloužil ocenění pro nejlepšího nováčka sezóny Major League Soccer. Robert Ibanez byl po svém debutu ve valencijském áčku ještě několik let Netopýrem, ale převážně hostoval v menších španělských klubech. Za Valencii si už mnoho nezahrál a opustil ji v roce 2018, kdy zamířil do Getafe. Nyní je hráčem Osasuny. Tropi si z jmenovaného tria zahrál za valencijské áčko nejméně a v současnosti je hráčem rezervy Atletica Madrid.

V dalších letech se do prvního týmu Los Che probojovali z rezervního celku VCF Mestalla i hráči, na které se už v současnosti asi moc příznivců valencijských Netopýrů nevzpomene. Nebo vám snad něco říkají jména Iban Salvador, Sito, Diallo či Wilfried Zahibo? Nejvíc toho za Netopýry odehrál z této čtveřice asi záložník Wilfried Zahibo, kterého v sezóně 2015/2016 během svého krátkého působení na Mestalle celkem využíval trenér Gary Neville. Nyní je Zahibo spoluhráčem Carlese Gila v New England Revolution. Za známější jména můžeme označit Frana Villalbu či Rafu Mira, leč ani oni se na Mestalle neprosadili. Mimochodem oba jsou nyní hráči anglických klubů, ale hrají na Pyrenejském poloostrově. Villalba hostuje z Birminghamu, kam z Valencie zamířil minulý rok, v Almerii, zatímco Mir je hráčem Wolverhamptonu hostující v Huesce.

V roce 2016 si za áčko Netopýrů prvně zachytal Jaume Domenech, který je samozřejmě členem prvního týmu Los Che dosud, tedy o něm můžeme hovořit jako o odchovanci, který se na Mestalle dokázal prosadit. Oproti jiným odchovancům debutujícím po roce 2014 toho za valencijské áčko dost odehrál i Toni Lato, ale nikdy nevystoupil ze stínu Jose Luise Gayi, jasné jedničky na levém kraji obrany. V létě by se však měl na Mestallu vrátit. Na začátku roku 2017 si za valencijské áčko prvně zahrál Javi Jimenez, kterému ve větším množství startů za první tým zabránilo zřejmě jen chatrné zdraví. Jimenez je stále Netopýrem, ovšem stále hraje jen za rezervní celek VCF Mestalla. O necelé dva měsíce později si prvně za první tým Los Che zahrál Nacho Gil, což je mladší bratr již výše jmenovaného Carlese Gila. Svého staršího bratra však nepřekonal a na Mestalle se rovněž příliš neprosadil. Nyní hraje za Ponferradinu.

Možná si říkáte, že by to už zase chtělo zmínit nějakého odchovance, který se v prvním týmu opravdu prosadil. No prosím, jak je libo. V sezóně 2016/2017 za áčko Netopýrů debutoval Carlos Soler a hned se stal velmi vytíženým hráčem. Jeho přirozeným postem je střed zálohy, ale tam to má u Netopýrů zarezervované kapitán Dani Parejo, a tak se pro Solera našlo nové místo na pravém kraji záložní řady. Díky tomu se stal členem ideální základní sestavy Netopýrů. V sezóně 2017/2018 se v úvodu sezóny na pravém kraji obrany objevil odchovanec Nacho Vidal. Nehrál špatně a chyby nedělal, ale trenéra Marcelina přesto nepřesvědčil. Nyní hraje La Ligu za Osasunu a do svého zranění byl jasným členem základní sestavy. Pár měsíců po Nacho Vidalovi za Los Che debutoval Ferran Torres, což je další odchovanec, který se na Mestalle dokázal prosadit. V letošní sezóně ale předvádí až takové výkony, že tím přivedl Valencii do problémů, které jsme už v tomto článku popisovali. Pokud s ním chtějí Netopýři prodloužit smlouvu, tak ho musí hodně dobře zaplatit. Pokud se jim novou smlouvu s Ferranem uzavřít nepodaří, tak ho budou muset prodat, aby příští rok neodešel zadarmo. Zároveň však potenciální zájemci budou mít dobrou vyjednávající pozici, protože na straně Los Che bude ona potřeba hráče prodat. Opravdu nezáviděníhodná situace pro valencijské Netopýry.

O několik řádků výše jsme zmínili dvojitý debut, kdy si za valencijské áčko prvně zahráli Carles Gil a Robert Ibanez v ligovém utkání proti Malaze v roce 2014. Podobného dvojitého debutu se valencijští příznivci dočkali i na podzim roku 2018, kdy se v utkání Copa del Rey na hřišti CD Ebro prvně za první tým Los Che představili Alex Blanco a Kangin Lee. Alex Blanco si prozatím za valencijské áčko zahrál jen v dvouzápase proti Ebru. V druhé polovině minulé sezóny hostoval v Deportivu Alaves a nyní hostuje v Zaragoze. Pokud se Zaragoze podaří postoupit do La Ligy, tak se aktivuje klauzule o povinném odkupu Alexe Blanca. To Kangin Lee ve Valencii prozatím zůstává a už v minulé sezóně se dokonce stal právoplatným hráčem áčka. V letošní sezóně však nedostává tolik příležitostí, kolik by si nejspíš představoval, takže není vyloučeno, že se za herním růstem přesune jinam. Ostatně o tom jsme již v tomto článku rovněž psali. Prozatím posledními debutujícími odchovanci jsou Vicente Esquerdo a Hugo Guillamon, kterým dal příležitost trenér Celades. Ovšem jak už jsme psali výše, tak ani zmiňovaný debut za valencijské áčko prozatím Guillamonovi nepomohl k získání nové smlouvy s Valencií.

Daří se Valencii strategie sázky na odchovance?

Jak je vidět z předchozích řádků, tak odchovanci to ve Valencii nemají jednoduché. Řada jich odešla poté, kdy se klub dostal do vlastnictví Petera Lima. Tehdy bylo cílem nového vedení posílit a zaútočit na triumf v Lize mistrů. No alespoň to tvrdili. Ovšem časem se ukázalo, že tento plán není tak lehce splnitelný, navíc se Netopýrům řada nákupů nepovedla, což finanční situaci klubu, která je hlídána nástroji finační fair play, zrovna nepomohlo. A tak se najednou z Valencie začaly ozývat slova o větším využívání odchovanců. Ale souhlasí tato slova s realitou a s činy klubu? Před dvěma roky například Valencii opustil pravý bek Nacho Vidal, tedy odchovanec. O rok později pak Netopýři řešili špatnou situaci na pravé straně obrany příchodem mladého Thierryho Correii ze Sportingu Lisabon, který stál nemalý finanční obnos a za prvé dosud nepřesvědčil trenéra Celadese a za druhé se nedá říct, že by na hřišti působil lépe než Nacho Vidal. Dalším náznakem toho, jak se Valencii politika odchovanců zrovna nedaří, je v článku zmiňovaná aktuální situace kolem tria Hugo Guillamon, Ferran Torres a Kangin Lee. Guillamonovi, který s mládežnickými reprezentačními výběry Španělska posbíral řadu triumfů, a to většinou jako člen základní sestavy, se dlouho ani nikdo neobtěžoval nabídnout novou smlouvu, a tak jsme tu nyní necelý měsíc před koncem platnosti jeho smlouvy s Los Che a o jeho budoucnosti toho mnoho nevíme. U Ferrana Torrese se nepodařilo prodloužit smlouvu ještě v době, kdy nebyl tolik na očích evropským fotbalovým gigantům, a tak je nyní Valencia blízko toho, že ho bude muset letos prodat, a to zřejmě pod cenou. No a ani budoucnost Kangina Lee není zrovna jasná. To jako příkladná práce s odchovanci opravdu nevypadá.

  • Krásny článok. Treba pochváliť. *5*
    Len škoda, že čím viac som sa dostával ku koncu článku, tým bol záver horší a horkejší *34*
    Mladí odchovanci, ktorí by sa bili na ihrisku o svoj post, o priazeň klubu, sa odpinkávajú ako pešiaci v šachu *3*
    Vedenie si pekne zvysoka série do huby a sedí už cez hlavu vo svojích vlastných sračkách*20* *2*
    Mimo reč. Ten podnadpis sekcie "Osudy odchovanců Los Che v éře pana Lima" je pekne sarkasticko-ironicky vystihnutí! *22*

  • V odpovědi na: Harakant

    Děkuji za pochvalu *11*

    Jako není to úplně veselé čtení o tom, kolik odchovanců z Valencie v posledních letech odešlo. A to jsou jen ti, kteří debutovali v áčku. Někteří talentovaní třeba ani nedebutovali, ale v tichosti z klubu zmizeli. Někteří by si třeba větší šanci zasloužili. Jako beru, že na začátku Limovy éry třeba ten valencijský projekt (jak se teď ve fotbale plány do budoucna označují *14*) vypadal jinak a proto tehdy odešlo dost odchovanců. Sice s tím úplně nesouhlasím, ale beru to. Ale co teda neberu, tak že teďka už vedení jasně mluví o využívání odchovanců a přesto to s nimi nevypadá zrovna ideálně, viz nejkřiklavější případy Hugo Guillamon a Ferran Torres *7*

  • No o co se ted nejvic bojim je Ferran. Pry to nevypada ze by prodlouzil. V jeho pripade staci odehrat jeste rok a vi, ze se o nej budou prat velkokluby a on si bude moct vybirat, coz by ted v pripade prodeje nemel takovou moznost, pac klub by naslouchal nejvyssi nabidce...

  • Když se tak člověk dívá na ten seznam zmíněných odchovanců, tak by z toho šla udělat celkem slušná fotbalová jedenáctka.

    Trochu těžší by to bylo, když bychom chtěli vytvořit jedenáctku jen z těch odchovanců, kteří už z klubu odešli, ale tak třeba se to nějak povede. Nedostatek hráčů je především ve středu obrany, kde bude muset početní stav doplnit defenzivní záložník Zahibo. A nejlepší asi bude držet se rozestavení 4-4-2.

    Guaita - Nacho Vidal, Diallo, Zahibo, Juan Bernat - Fede Cartabia, Michel, Fran Villalba, Carles Gil - Paco Alcacer, Rafa Mir

    Výrazně volnější ruce budeme mít, pokud budeme tvořit jedenáctku ze všech v článku zmiňovaných odchovanců. Tam by bylo na různých postech možností hned několik. Zkusme je poskládat třeba do rozestavení 4-2-3-1, s kterým se Valencii v nedávné minulosti celkem dařilo.

    Guaita - Nacho Vidal, Javi Jimenez, Hugo Guillamon, Gaya - Michel, Carlos Soler - Ferran Torres, Fran Villalba, Carles Gil - Paco Alcacer