The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Kandidátem na post trenéra Los Che má být údajně i Ruben Baraja

Kandidátem na post trenéra Los Che má být údajně i Ruben Baraja


Valencijské fanoušky zajímají v poslední době především dvě věci. Za prvé zda se Netopýrům podaří nějakým způsobem proklouznout do pohárové Evropy a za druhé jméno nového trenéra, který Valencii povede od příští sezóny. Jmen kandidátů na post, který momentálně dočasně zastává Salvador Gonzalez Voro, se v médiích objevuje mnoho, posledním v řadě pak je valencijská legenda a aktuální trenér druholigového Tenerife Ruben Baraja.

S informací spojující Baraju s trenérským místem u Los Che přišel deník Marca. Jeho velkou výhodou by byla bezpochyby znalost prostředí valencijského klubu. Je sice odchovancem Realu Valladolid a s velkým fotbalem následně začínal v Atleticu Madrid, ale nejvíc toho během své úspěšné hráčské kariéry odehrál samozřejmě za valencijské Netopýry, kde je nezpochybnitelnou legendou. Vždyť na Mestalle strávil mezi roky 2000 a 2010 dlouhých deset sezón, během kterých slavil mimo jiné triumfy v La Lize, Poháru UEFA či Copa del Rey. Krátce poté, co pověsil kopačky na hřebík, se pustil do kariéry trenérské. Na úvod začal krátkou epizodou jako asistent u áčka Atletica Madrid, ale více toho odtrénoval u mládežnických výběrů Los Che. Na pár utkání pak jako záskok vedl dokonce i rezervní celek VCF Mestalla. Práce s mladými hráči mu tak není cizí. Přesto však zatoužil po trénování ve vrcholném fotbale a tak v roce 2015 zamířil do dospělého fotbalu. S trénováním v nejvyšší soutěži prozatím zkušenosti nemá, zato má na kontě na stovku odkoučovaných zápasů v Segunda Division. Prošel Elche, Rayo Vallecano a Sporting Gijon a momentálně vede Tenerife. To se v minulé sezóně obávalo, aby vůbec udrželo druholigovou příslušnost, no aktuálně naopak ztrácí jen pár bodů k příčkám zajišťujícím účast v baráži o postup do nejvyšší soutěže.

Baraja je bezpochyby zajímavým kandidátem na post valencijského trenéra, ovšem jeho angažmá by samozřejmě mělo klady i zápory. Mezi klady v první řadě patří již zmiňovaná znalost prostředí. Třebaže na Mestalle zažíval především dobré časy, tak pamatuje i sezónu pod vedením Ronalda Koemana, kdy sice přišel triumf v Copa del Rey, ale v lize to jeden čas vypadalo i na sestup o úroveň níž. Vzhledem k jeho hráčské kariéře by mohl mít přirozený respekt hráčů, minimálně u klubových odchovanců. Zároveň by s nimi měl umět pracovat, neboť celkem dost času strávil vedením valencijských mládežnických výběrů. Krom toho následně vedl druholigové celky, kde musel pracovat ve skromných podmínkách, takže by snad zvládl i úspornější režim, který pravděpodobně čeká na Los Che, kteří s vysokou pravděpodobností pro příští sezónu zůstanou bez pohárové Evropy. Ovšem pak jsou tu negativa, z nichž nejvýraznější je absolutní trenérská nezkušenost co se La Ligy týče. Krom toho si možná pamatujete, že poslední experimenty s bývalými hráči klubu na trenérském postu Los Che nedopadly dobře.

Jak bylo zmíněno v úvodu, tak kandidátů na nového trenéra Valencie se v médiích objevilo mnoho. Většinu jsme zmínili v našem nedávném článku. Původně média za hlavní favority považovali Ernesta Valverdeho či Quique Sancheze Florese, nyní je zřejmě nejvíce zmiňován Laurent Blanc. To jsou však všechno zkušení trenéři s řadou úspěchů. Valencia Petera Lima však jde často cestou sázky na mladé trenéry. Nikdo v tuto chvíli neví, jakou variantu klubové vedení zvolí tentokrát. Baraja, který v sobotu oslaví pětačtyřicáté narozeniny, by měl šanci v případě, že by se klub rozhodl znovu angažovat někoho méně zkušeného, kdo má celou svoji trenérskou kariéru víceméně před sebou. V každém případě se ale bude muset nový trenér smířit s tím, že hlavní slovo má singapurský podnikatel a že tak například touha po vysněných posilách bývá často nenaplněna. Přijal by Baraja angažmá na Mestalle i za těchto podmínek?

  • Dobrý fotbalista,přece neznamená automaticky dobrý trenér.....

  • Radšej by som uvítal skúseného trénera, namiesto dávania príležitosti "kamarátom", aby sa uchytili. Druhá stránka veci je, že či k nám bude nejaké skúsené eso vôbec ísť, keď vidia, ako to u nás funguje :).
    Určite sa medzi sebou bohužiaľ rozprávajú :D :D *1**1**1*