The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Fanoušci Los Che protestují slovy i činy proti vedení klubu

Fanoušci Los Che protestují slovy i činy proti vedení klubu


Už toho mají dost. Valencianistas, nebo chcete-li příznivci fotbalového klubu Valencia CF, jsou unaveni tím, jak společnost Meriton Holdings singapurského podnikatele Petera Lima řídí jejich milovaný klub. V poslední době jsme se totiž ze strany klubového vedení dočkali hned několika kontroverzních kroků, ale nic nebylo veřejnosti zdůvodněno či alespoň vysvětleno. Fanoušci se tak v různých protestních platformách seskupují, aby se alespoň pokusili změnit postoj Petera Lima ke klubu, či ještě lépe aby ho pohnuli přímo k odchodu z klubu.

Víceméně po celou dobu, kdy je Peter Lim majoritním akcionářem klubu, se ozývají hlasy vybízející ho k odchodu z Valencie. A s každým jeho rozhodnutím, které se fanouškům nelíbí, se tyto hlasy ozývají častěji a častěji. Pravdou je, že těch nepopulárních kroků už singapurský podnikatel u Netopýrů udělal dost, vždyť například hned na úvod se rozloučil s oblíbeným trenérem Juanem Antoniem Pizzim a dosadil si na jeho místo Nuna Espirita Santa. V poslední době je pak těch veřejností kritizovaných kroků víc než dost. Náhlý konec oblíbeného a úspěšného trenéra Marcelina na začátku uplynulé sezóny, odchod generálního ředitele Mateu Alemanyho, neprodloužení smlouvy s Ezequielem Garayem. To se stalo během minulé sezóny. A co teď v létě? Z klubu byl například bez zjevného důvodu odejit delegát prvního týmu Paco Camarasa Dále byl uskutečněn prodej Ferrana Torrese za částku, která se fanouškům zdá silně nedostatečná. Navíc z hráčových následných prohlášení to vypadá, že se klub ani příliš nesnažil, aby s ním obnovil smlouvu. No a poslední kapkou jsou plánované odchody Daniho Pareja a Francise Coquelina do Villarrealu. Dle spekulací v médiích by je Žlutá ponorka měla dohromady získat za méně než 20 milionů eur. I zde se fanoušci myslí, že dva důležité hráče klubu by šlo jistě zpeněžit lépe.

Špatná však nejsou jenom tato rozhodnutí, špatné je především to, že se nikdo z vedení klubu nesnaží fanouškům alespoň nějakým způsobem vysvětlit, proč jsou tato rozhodnutí činěna. Třeba by se v některých svých krocích vedení dočkalo i podpory. To by ovšem muselo fanoušky informovat samo, neboť takhle mají kluboví příznivci jako zdroj informací jen média a rozhovor s lidmi, kteří v klubu skončili. No a například rozhovor s Ferranem Torresem na vedení Los Che příliš dobré světlo nevrhá. Proč se klub vůbec nesnaží o vysvětlení svého postoje. Je mu jedno, jaké je veřejné mínění? Je mu jedno, co si fanoušci myslí? Nezáleží mu na fanoušcích?

GRAFFITI

Každopádně fanouškům záleží na klubu a proto tu jsou různé protestní platformy. Nespokojeni s vedením klubu jsou například příznivci vystupující skrze twitterový účet itmustbelove86. Ti zvolili celkem vkusnou formu protestu, kterou můžete vidět na úvodním obrázku tohoto článku. Jedná se o velké graffiti zobrazující populární valencijskou fanynku známou jako Noelii a nápis vyjadřující skutečnost, že třebaže je právoplatným vlastníkem klubu Peter Lim a jeho společnost Meriton Holdings, tak duševně klub patří všem jeho fanoušků. Graffiti je inspirováno slavnou fotografií, která byla pořízena v roce 1971 na stadionu Sarria, kde sice Netopýři prohráli s Espanyolem, ale vzhledem k remíze v zápase Atletica Madrid s Barcelonou mohli příznivci Los Che i tak začít slavit titul. Slavila i slečna na fotografii, u níž až donedávna nebyla známa její totožnost. Fanoušci jí tak říkali prostě Noelia. Před dvěma roky však po ní novináři rozjeli pátrací akci a letos na jaře se dočkali úspěchu, když po téměř padesáti letech od pořízení fotografie odhalili skutečné jméno neznámé Noelie. Jmenuje se Maria Teresa Berenguer a jedná se o věrnou fanynku valencijských Netopýrů. Nyní již devětašedesátiletá paní žije kousek od Mestally a minulý rok například v Seville osobně přihlížela pohárovému triumfu Valencie ve finále Copa del Rey.

noelia1243

MANIFEST

Další platformou protestující proti klubovému vedení je Espíritu del 86. Ti sami sebe definují jako skupinu Valencianistas znepokojených tím, jak společnost Meriton Holdings řídí klub. Vytvořili manifest, kde sepsali své obavy a názory a žádají další klubové příznivce, aby je svým podpisem podpořili. Mimochodem tento manifest už podepsali bývalí hráči Los Che a do jednoho opravdu velké klubové legendy Mario Alberto Kempes, Santiago Canizares, Roberto Fabian Ayala a Javier Subirats. Pro místní čtenáře, kteří třeba nemají nastudovanou klubovou historii, by nejspíš bylo vhodné vysvětlit název této platformy, který by se dal volně přeložit jako „Duch roku 86“. V roce 1986 totiž Netopýři jedinkrát ve své historii opustili La Ligu a sestoupili do Segunda Division, kde naštěstí strávili jen jednu sezónu. Na sociálních sítích této platformy se říká, že jejím cílem je spojit Valencianistas podobným způsobem, jako se to povedlo právě po sestupu v roce 1986, kdy příznivci jednotně čelili vzniklé situaci. Stejně tak se dle Espírita del 86 mají postavit aktuální komplikované situaci.

Na sociálních sítích je samozřejmě dostupný celý text jejich manifestu. V něm představitelé platformy píší mimo jiné o tom, že jejich cílem je mobilizovat valencijskou společnost, úřady i média kvůli vážnému stavu, do kterého se dostal klub Valencia CF v důsledku nesprávného vedení. Tvůrci manifestu se obávají, že celá situace může skončit až zánikem klubu tak jak ho známe nyní. Pro nápravu situace v první řadě maximálního akcionáře vyzývají, aby předstoupil před fanoušky, aby s nimi jednal a aby jim osvětloval své kroky, místo aby se jako dosud skrýval. Platforma dále upozorňuje, že Peter Lim a jeho společnost Meriton Holdings neplní své závazky z doby, kdy klub získali. Nedávno jsme i my na našem webu přinesli článek o tom, že vedení města klub vyzývá k dostavbě stadionu Nou Mestalla. V manifestu se však dále její tvůrci sami obávají, že vedení klubu jeho pocit nadřazenosti a neomezené moci nedovolí učinit potřebné kroky k nápravě. Platforma se dle slov zanesených v manifestu zrodila čistě z obrovského zájmu o budoucnost klubu. Její představitelé nejsou motivováni ničím jiným, než velkými obavami z možného klubového pádu. V tuto chvíli předpokládají, že soužití Valencianistas a společnosti Meriton Holdings podnikatele Petera Lima není do budoucna udržitelné a že dříve nebo později dojde k odchodu singapurského podnikatele z klubu. Pak sice bude nejspíš potřeba začít znovu budovat klub, ale bude to s vědomím toho, že klub Valencia CF znovu patří především svým fanouškům.

DEMONSTRACE

Další protestní platformou je Salvem Nostre Valencia CF. Ta však chce svůj postoj k vedení klub vyjádřit demonstrací, kterou svolává na zítřejší večer. Fanoušci, kteří nesouhlasí s kroky singapurského podnikatele Petera Lima a společnosti Meriton Holdings, mají ve středu 12. srpna ve 20:00 dorazit na náměstí před Mestallou a kancelářemi klubu. Cílem platformy je ukázat úřadům velké obavy z cesty, kterou se klub v současnosti vydal. Na úvod demonstrace budou provolávána hesla proti klubovému vedení a následně účastníci u Mestally zanechají svíčky symbolizující obavy z možného zániku klubu. Platforma ve výzvě k demonstraci jasně uvádí, že se bude jednat o pokojnou akci a že je potřeba při ní dodržovat všechna aktuálně platná protikoronavirová opatření, tedy například odstup mezi účastníky či nošení roušek. Příslušné úřady byly o pořádání této akce informovány.

  • Fandím Vale od dob Mendiety,myslím rok 93,zažil sem s nimi hodně úspěchů,mnoho krát mi vykouzlili úsměv na rtech....taky jsem byl,ale zklamaný,když jsme prohráli ve finále LM dva krát po sobě,prostě ať tak nebo tak,byl to sport,přinášel časy dobré i horší,tak i zlé.

    Ale bojím se,že to co nás čeká,ještě nikdo z nás,co fandíme už nějaký ten pátek ještě nezažil a bůh žehnej našemu milovanému klubu Valencia CF

  • Myslím, že opravdu jediné, co nás může zachránit, je odchod toho singapurského mafiána!!! To co se teďka děje, nemá opravdu s fotbalem nic společného. Myslím, že si Lim uvědomue, že se blíží jeho konec a chce klub ještě více vyždímat, proto ty směšné obchody v náš neprospěch. Hold se řídí heslem: "Po mě, potoma"! Toho si myslím, že se opravdu nevyhneme. Otázkou je, jak velká ta potopa bude! :( :( Nicméně musím říci, i kdybyhom hráli 2. či 3. ligu. Fandit budu dále! Doufejme v lepší zítřky! AMUNT!