The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

La Liga po 2. kole

La Liga po 2. kole


Zatímco celosvětové (nejen) fotbalové dění stále ovlivňuje koronavirus, tak chod našeho webu v minulém týdnu ovlivnil pro změnu velký hackerský útok na našeho poskytovatele webhostingu. Náš web byl zcela nedostupný a my jsme vám tak například nemohli přinést ohlédnutí za úvodním kolem španělské ligové sezóny 2020/2021. Jak se hrálo v 1. kole si však ještě zpětně připomeneme v tomto článku, k tomu přidáme samozřejmě i ohlédnutí za zápasy 2. kola, podíváme se na podobu ligové tabulky po odehrání dvou nekompletních kol, na pozvolný rozjezd naší tipovačky a na program 3. ligového kola, které mělo odstartovat již zítra a skončit v pondělí, ale nakonec bude celé odehráno během víkendu, neboť subjekty na španělské fotbalové scéně rozhodně netáhnou za jeden provaz, to spíše naopak. Tímto se tedy vracíme k formátu článku, který jsme vám začali nabízet v průběhu minulé sezóny.

Na začátek se podívejme na několik okolností, které ovlivňují La Ligu na startu nové sezóny. Za prvé je to koronavirem přerušená loňská sezóna 2019/2020. Jak jistě víte, tak od března do června se nehrálo a ligová sezóna byla dohrána v červnu a v červenci. Pak však ještě přišel čas na dohrání evropských pohárových soutěží, čemuž byl vyhrazen srpen. Jelikož však již ve druhém zářijovém týdnu začínal nový ročník La Ligy, tak by některé týmy měly před novou sezónou jen velmi málo času na odpočinek a přípravu. Proto týmy, které hrály ještě v srpnu, začínaly sezónu později. A netýká se to jen zástupců v pohárové Evropě, ale například i Elche, které hrálo v srpnu play off Segunda Division o postup do Primery. V rámci 1. kola tak zatím nebyly odehrány zápasy Atletica Madrid se Sevillou, Realu Madrid s Getafe a Barcelony s Elche. Ve druhém kole zatím nehrál Athletic Bilbao s Barcelonou, Levante s Atleticem Madrid a Sevilla s Elche. Všechna zmíněná odložená utkání se budou dohrávat až v roce 2021. Ve 3. kole se poprvé v akci představí všechny prvoligové celky.

Další skutečností ovlivňující start nové ligové sezóny je přetrvávající spor mezi vedením La Ligy a španělským fotbalovým svazem RFEF. Zatímco La Liga chce z důvodu vyšších zisků z televizních přenosů rozdělit zápasový program do více dnů, tedy u standardního víkendového kola konkrétně od pátku do neděle, tak RFEF je proti. V květnu padlo v průběhu koronapauzy předběžné soudní rozhodnutí, dle kterého se v pátek a v pondělí hrát nemá. S červnovým návratem fotbalu se však RFEF a La Ligy dohodli a zápasy se tak hrály každý den. S novou sezónou je to však jinak a RFEF trvá na dodržování soudního rozhodnutí. To se zatím děje, třebaže La Liga vždy zveřejní rozpis kola s páteční předehrávkou a pondělní dohrávkou, ale pár dní před termínem kola se rozpis změní a všechny zápasy jsou vměstnány na sobotu a neděli. Tak se stalo i nyní před 3. kolem, které se bude hrát o víkendu. Jinak soud o sporu mezi La Ligou a RFEF má pokračovat začátkem října.

Jak se hrálo v 1. kole La Ligy

Nyní se už konečně podíváme na zápasy 1. kola, z něhož se sedm utkání hrálo o víkendu 12. a 13. září. Zbytek byl zatím odložen. Celý program La Ligy 2020/2021 zahájilo utkání mezi Eibarem a Celtou Vigo. No start to nebyl příliš atraktivní, neboť zápas skončil bezgólovou remízou 0:0.

Prvního gólu nové ligové sezóny se tak fanoušci dočkali až v zápase mezi Granadou a Athleticem Bilbao, ovšem i zde si museli počkat až na začátek druhé půle. Prvním úspěšným střelcem se stal ve 49. minutě Yangel Herrera. Předpokládáme, že vám toto jméno nebude neznámé, vždyť na začátku přestupového období byl spojován s možným příchodem na Mestallu. Netopýři však mají naplněnou kvótu pro hráče bez evropského pasu a Herreru časem přestalo bavit čekání, takže raději z Manchesteru City zamířil znovu na hostování do Granady, kde úspěšně působil už v minulé sezóně. Hned v prvním zápase se tedy výrazně zapsal do kroniky této sezóny. V 53. minutě pak na jeho střelecký úspěch navázal Luis Milla, který pečetil vítězství Granady 2:0.

V posledním sobotním utkání se představil první z nováčků tohoto ročníku La Ligy, a to Cadiz. Žlutou barvu vyznávající tým, který se na letošní sezónu vyzbrojil například bývalým Netopýrem Alvarem Negredem, přivítal Osasunu. A zjistil, že ho nečeká snadná práce. V zápase totiž vyšel střelecky naprázdno, zatímco za Osasunu se prosadil nejdříve Adrian v 10. minutě a poté Ruben Garcia v 79. minutě. Osasuna tak zvítězila 2:0.

V prvním nedělním utkání přivítalo Deportivo Alaves Betis Sevilla. Alaves se v minulé sezóně strachoval o záchranu a Betis na tom byl jen o něco málo lépe. Dlouho to vypadalo, že se na startu nové sezóny oba celky rozejdou smírně a bez gólů, ale nakonec o třech bodech pro hostující Betis rozhodl v 94. minutě Tello. Sevillský celek tedy zvítězil 1:0.

V zápase dvou Realů přivítal Real Valladolid na svém hřišti baskický Real Sociedad. Do zápasu lépe vstoupili domácí, které ve 39. minutě poslal do vedení odchovanec valencijských Netopýrů Michel. Z vítězství se však klub, jehož majoritním vlastníkem je legendární Ronaldo (máme na mysli toho brazilského útočníka), nedočkal. V 60. minutě totiž o konečné podobě výsledku 1:1 rozhodl Roberto Lopez.

I v dalším zápase se zrodil výsledek 1:1, ale zde se jednalo o velké překvapení, neboť domácí Villarreal nedokázal porazit Huescu, která v minulé sezóně opanovala Segunda Division a v nejvyšší španělské soutěži je tedy letos nováčkem. Huesca se v utkání dokonce dostala do vedení, a to ve 42. minutě, kdy se trefil Pablo Maffeo. Úplnou domácí blamáž odvrátil až Gerard Moreno, který v 68. minutě proměnil penaltu. Mimochodem Villarreal měl v základní sestavě čtyři bývalé hráče Valencie, a to Albiola, Pareja, Coquelina a Alcacera.

Prozatím nejgólovější utkání 1. kola se hrálo na Mestalle v městském derby, ve kterém Valencia hostila Levante. Netopýři si prožili začátek zápasu z říše nočních můr, neboť hned v 1. minutě poslal hosty do vedení Morales. Ve 12. minutě sice Gabriel skóre dorovnal, ale ve 36. minutě bylo Levante znovu o krok napřed a znovu se o to zasloužil Morales. Tentokrát však vedení hostí vydrželo ještě kratší čas, už ve 39. minutě vyrovnal Maxi Gomez. Ve druhém poločase se pak s góly čekalo až na příchod střídajícího Manu Valleja, který se prosadil v 75. a 94. minutě a vystřílel tak Valencii vítězství 4:2. Více si o zápasu můžete přečíst v našem reportu.

Již výše jsme zmínili, že z 1. kola byla odložena tři utkání. Barcelona s Elche a Real Madrid s Getafe se mají utkat někdy v únoru či březnu příštího roku. Zápas mezi Atleticem Madrid a Sevillou již má konkrétní datum, a to 12. ledna 2021.

Jak se hrálo ve 2. kole La Ligy

Ze 2. kola bylo sedm utkání odehráno o víkendu 19. a 20. září. Zbytek byl odložen. V úvodním zápase se Villarreal představil podruhé v řadě doma a tentokrát už bodovou ztrátu nedopustil a Eibar porazil 2:1. Znovu se však na Estadio de la Ceramica dostali jako první do vedení hosté, v 50. minutě se prosadil Kike. O vyrovnání se znovu zasloužil Gerard Moreno, který vstřelil gól v 71. minutě. Oproti zápasu 1. kola proti Huesce však tentokrát přidal i vítězný gól, a to v 71. minutě zásluhou Paca Alcacera. V sestavě domácích se krom střelce vítězného gólu znovu objevili i další tři bývalí hráči Valencie.

Madridské Getafe v minulé sezóně často vítězilo s minimem vstřelených gólů a tentokrát to, při svém vstupu do sezóny, neboť jeho zápas 1. kola byl odložen, předvedlo znovu, když Osasunu doma udolalo těsně 1:0. O jediný gól zápasu se v 54. minutě postaral Jaime Mata.

V posledním sobotním utkání se představila Valencia, která zavítala na hřiště Celty Vigo. Proti Netopýrům nastoupil v obraně domácích i Jeison Murillo, o jehož získání se přitom v týdnu před zápasem snažila i Valencia. Netopýři opět dlouho neudrželi čisté konto, neboť ve 13. minutě poslal domácí do vedení Iago Aspas. Gól zkoumal VAR, nicméně nakonec se prý nejednalo o ofsajd a Celta se tak mohla radovat. Někteří experti sice následně v tisku představili svůj rozbor situace, dle kterého se o ofsajd jednalo, nicméně to už na prvním gólu galicijského celku nezmění a nic to nemění ani na tom, že přihrávce na Aspase předcházela špatná defenzivní hra Los Che ve středu pole. Naději na bodový zisk Valencia oživila na začátku druhé půle, hned ve 46. minutě se proti svému bývalému klubu trefil Maxi Gomez. Nakonec však Netopýři odjížděli z Viga s prázdnou, neboť v 57. minutě se skvěle zahraným volným přímým kopem prezentoval Iago Aspas, který tak svým druhým gólem v zápase rozhodl o vítězství Celty 2:1.

Nedělní program zahájilo utkání dvou nováčků, ve kterém Huesca přivítala Cadiz. Po chybě domácích se Cadiz dostal do vedení už v 10. minutě, kdy se prosadil bývalý Netopýr Alvaro Negredo. Huesce se tentokrát skórovat nepodařilo, a když pak vedení hostů v 83. minutě navýšil Jorge Pombo, tak prohrála 0:2.

Celkem snadno dokráčel k vítězství Betis Sevilla. Zatímco v 1. kole o svém vítězství rozhodl až v 94. minutě, tak tentokrát měl proti Realu Valladolid na konci úvodní dvacetiminutovky dvougólový náskok, který udržel až do konce a zvítězil 2:0. První gól zápasu vstřelil v 10. minutě Nabil Fekir z penalty, v 18. minutě se pak k němu přidal William Carvalho.

Granada se na úvod sezóny představila podobně jako Villarreal dvakrát v řadě doma a na rozdíl od Žluté ponorky dokázala tuto výhodu využít ke stoprocentnímu bodovému zisku. Po vítězství nad Athleticem Bilbao Granada porazila i další baskický celek, a to Deportivo Alaves. Hned v 7. minutě poslal domácí do vedení Roberto Soldado, který před lety střílel góly za Los Che. Hosté zareagovali ve 22. minutě, kdy se o srovnání skóre postaral Joselu. Remízový stav pak držel dlouho, ale v 79. minutě se Granada přece jen dočkala vítězného gólu na 2:1, radost domácím přinesl Darwin Machis.

V prozatím posledním odehraném utkání 2. kola se poprvé v sezóně představil obhájce titulu Real Madrid, který nastoupil na hřišti Realu Sociedad. Na straně domácích se po deseti letech v La Lize znovu ukázal bývalý Netopýr David Silva. A to je tak nejzásadnější informace z tohoto utkání, které skončilo remízou 0:0.

I z 2. kola byla odložena tři utkání. Levante s Atleticem Madrid a Sevilla s Elche se mají utkat někdy v únoru či březnu příštího roku. Zápas mezi Athleticem Bilbao a Barcelonou již má konkrétní datum, a to 6. ledna 2021.

Ligová tabulka po 2. kole

Tabulka La Ligy je aktuálně dosti zkreslená, což bude trvat vlastně až do odehrání všech odložených zápasů z prvních dvou kol, takže možná až do března příštího roku. Většina týmů sice odehrála už dva zápasy, ale Real Madrid, Getafe, Levante a Athletic Bilbao hráli jen jednou, zatímco Atletico Madrid, Barcelona, Sevilla a Elche ještě do nové sezóny nezasáhli vůbec.

Škoda, že jsme kvůli technickým problémům nemohli přinést ohlédnutí za prvním ligovým kolem, neboť tehdy byla Valencia díky vítězství nad Levante a dobrému skóre na 1. místě. To se Netopýrům podařilo po dlouhých šesti letech, naposledy se na úplné špici La Ligy vyhřívali po 5. kole sezóny 2014/2015 na konci září roku 2014, kdy jim 1. místo zajistilo lepší skóre při bodové rovnosti s Barcelonou a Sevillou. Po porážce na hřišti Celty Vigo už samozřejmě svoji letošní pozici v čele La Ligy Netopýři neudrželi a aktuálně jsou na 5. místě se ziskem 3 bodů za zápasovou bilanci 1-0-1 při skóre 5:4. Mimochodem Valencia má nejlepší útok a zároveň i nejhorší obranu.

Na čele tabulky jsou prozatím stoprocentní Granada a Betis Sevilla, v obou zápasech dále bodovali, třebaže ne úplně naplno, Villarreal a Celta Vigo. To jsou jediné týmy, které jsou prozatím v tabulce před Los Che.

Na opačném konci tabulky je bez bodu především Deportivo Alaves, které už má za sebou dva zápasy. Na první bod čekají i Athletic Bilbao a Levante, ale ti prozatím hráli jen jednou. No a bod samozřejmě nemají ještě týmy, které dosud vůbec nehrály.

# TeamMPWDLFADPLast 5 matches 
1 Previous rank: 10 2 2 0 0 4 1 +3 6 WW  
2 Previous rank: 14 2 2 0 0 3 0 +3 6 WW  
3 Previous rank: 20 2 1 1 0 3 2 +1 4 WD  
4   2 1 1 0 2 1 +1 4 WD  
5 Previous rank: 19 2 1 0 1 5 4 +1 3 LW  
6 Previous rank: 13 2 1 0 1 2 1 +1 3 LW  
7 Previous rank: 9 1 1 0 0 1 0 +1 3 W  
8 Previous rank: 5 2 1 0 1 2 2 +0 3 WL  
9 Previous rank: 16 2 0 2 0 1 1 +0 2 DD  
10 Previous rank: 15 1 0 1 0 0 0 +0 1 D  
11 Previous rank: 7 2 0 1 1 1 2 -1 1 LD  
12 Previous rank: 11 2 0 1 1 1 3 -2 1 LD  
13 Previous rank: 17 2 0 1 1 1 3 -2 1 LD  
14 Previous rank: 2 0 0 0 0 0 0 +0 0    
15 Previous rank: 3 0 0 0 0 0 0 +0 0    
16 Previous rank: 8 0 0 0 0 0 0 +0 0    
17 Previous rank: 18 0 0 0 0 0 0 +0 0    
18 Previous rank: 12 1 0 0 1 2 4 -2 0 L  
19 Previous rank: 6 2 0 0 2 1 3 -2 0 LL  
20 Previous rank: 1 1 0 0 1 0 2 -2 0 L  

Nejlepší ligoví střelci po 2. kole

Na čele tabulky střelců jsou Jose Luis Morales z Levante (2 góly), Manu Vallejo z Valencie (2 góly), Iago Aspas z Celty Vigo (2 góly), Gerard Moreno z Villarrealu (2 góly) a Maxi Gomez z Valencie (2 góly).

Co se týče nejlepších ligových střelců Valencie, tak již výše jsou zmíněni Manu Vallejo (2 góly) a Maxi Gomez (2 góly). Krom nich už se za Valencii v lize gólově prosadil jen Gabriel Paulista (1 gól).

Tipovačka po 2. kole

Oblíbenou součástí našeho webu je i tipovačka, kde se hraje o zajímavé ceny. Více se můžete o pravidlech a cenách dozvědět zde a v našem nedávném článku.

Vzhledem k odloženým zápasům 1. kola a k nefunkčnosti webu v době 2. kola určuje aktuální pořadí tipovačky jen sedm zápasů z 1. kola. S těmi se nejlépe vypořádal ruty (17 bodů). O nějaký bod zpět se umístil Vicente (12 bodů), kterému na záda dýchá dvojice Packo114 (11 bodů) a Jose.Enrique (11 bodů). Těsně pod desetibodovou hranicí se umístili Rostis1001 (9 bodů) a mikita10sM (9 bodů).

V současné době máte možnost tipovat nejen zápasy 3. kola, ale k natipování je v systému i šest zápasů odložených v 1. a 2. kole. Ovšem na jejich natipování máte opravdu ještě dost času.

Program 3. kola La Ligy

Ve 3. kole se konečně dočkáme všech španělských prvoligových celků v akci. Oproti původnímu rozpisu znovu nebude páteční předehrávka ani pondělní dohrávka, o důvodu jsme psali již výše. Jaký tedy bude program? V sobotu 26. září se utká Deportivo Alaves s Getafe (13:00), Valencia s Huescou (16:00), Elche s Realem Sociedad (18:30) a Betis Sevilla s Realem Madrid (21:00). V neděli 27. září pak budou hrát Osasuna s Levante (12:00), Eibar s Athleticem Bilbao (14:00), Atletico Madrid s Granadou (16:00), Cadiz se Sevillou (18:30), Real Valladolid s Celtou Vigo (18:30) a Barcelona s Villarrealem (21:00).

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.