The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Proč byl odvolaný gól Realu Sociedad?

Proč byl odvolaný gól Realu Sociedad?


VIDEO - Závěr úterního utkání 4. kola La Ligy mezi domácím Realem Sociedad a hostujícími Netopýry z Valencie nebyl pro slabší povahy. Valencia držela těsné vedení 1:0, ale v 94. minutě protlačil domácí Le Normand míč do sítě. Už se tak zdálo, že Netopýři opět v úplném závěru střetnutí přišli o důležité body, nicméně celou gólovou situaci přezkoumal VAR a gól následně nebyl uznán, díky čemuž mohla Valencia slavit vítězství. Zdálo se vám, že byl VAR na Real Sociedad přísný a že uškodil domácímu celku? Běžný divák k takovému pocitu mohl dojít, ale faktem je, že bylo rozhodnuto zcela v souladu s pravidly, což ve svém článku dokládá web ElDesmarque.

Valencia se v San Sebastianu dostala do vedení v 75. minutě zásluhou Maxiho Gomeze. Domácí Real Sociedad byl poté z inkasované branky očividně otřesen a Valencia měla nějakou dobu více ze hry, ale nakonec se baskický celek přece jen nadechl k závěrečnému náporu. Dlouho se mu ho nedařilo přetavit v gól, až přišlo prodloužení. Původně bylo v rámci přenosu u časomíry zobrazeno nečekaně krátké dvouminutové nastavení, no později bylo změněno na dvojnásobnou délku. A jen pár vteřin před jeho vypršením se rozběhla akce, která (ne)skončila domácím vyrovnáním. Oyarzabal se kus před pokutovým územím Los Che zbavil Valleja a poslal centr na vzdálenější tyč, kde Merino přeskočil Lata a vrátil míč na branku. Tam ho Domenech vyrazil přímo do Elustanda, který byl v souboji s Diakhabym a následně zavalil hostujícího brankáře, který tak mohl jen sledovat, jak se míč odráží od břevna těsně před brankovou čáru, odkud ho následně Le Normand přes bránícího Guillamona doklepl do sítě. Na celou akci se můžete podívat v následujícím videu:

Hráči Realu Sociedad se samozřejmě začali radovat, zatímco Netopýři byli zklamáni. Jen brankář Domenech se u rozhodčího Jorge Figuera Vazqueze snažil reklamovat, že byl nedovoleně atakován, když ho těsně před klíčovou dorážkou Le Normanda zavalil Elustondo, a že tak byl vyřazen ze hry. VAR samozřejmě v dnešní době zkoumá každou gólovou situaci a hledá případná provinění proti pravidlům. A u gólu Realu Sociedad takové provinění našel. Nejednalo se však o střet Domenecha s domácím stoperem, ale o to, že dotyčný těsně před tímto střetem zahrál rukou. Rozhodčí proto na podkladě VAR rozhodl o zrušení gólu baskického celku. Na první pohled se zdá být toto rozhodnutí přísným, vždyť Elustondo zahrál rukou očividně neúmyslně, navíc do něho Domenech míč vyrazil z takové blízkosti, že domácí stoper neměl opravdu žádnou šanci nějak zareagovat. Bohužel, tedy v tomto případě bohužel pro Real Sociedad, nikoliv pro Valencii, se zde jednalo o situaci, kde neúmyslnost nehraje roli, respektive není polehčující okolností. Ostatně v zápase jste si mohli všimnout, že hráči Realu Sociedad po odvolání gólu protestovali méně, než by se dalo čekat.

Zřejmě tak dobře vědí o změně, kterou před touto sezónou prošlo pravidlo číslo 12 publikované radou mezinárodního fotbalového svazu IFAB. Pravidlo číslo 12 je obsáhlá kapitola řešící fauly a nedovolené chování, přičemž hovoří i o hraní rukou. O náhodném či chcete-li neúmyslném hraní rukou pak od letošního léta hovoří pravidlo číslo 12 tak, že odpískáno bude pouze tehdy, dojde-li k takovému kontaktu těsně před vstřelením branky, nebo vznikne-li díky tomu zjevná šance ke skórování. Jedná se tedy o téměř přesné popsání situace ze závěru úterního utkání, kdy Elustondo zahrál sice rukou neúmyslně, ale vytvořil tím šanci, z které vzápětí Le Normand skóroval. Celá pravidla si můžete prohlédnout zde, přičemž kapitola o pravidlu číslo 12 začíná na straně číslo 113.

pravidla1315

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.