The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Podle The Times má majitel Leedsu zájem o koupi Valencie

Podle The Times má majitel Leedsu zájem o koupi Valencie


Podle prestižního britského deníku The Times má italský multimilionář Andrea Radrizzani zájem o koupi Valencie, která momentálně strádá ve vlastnictví singapurského podnikatele Petera Lima. Radrizzani již vlastní anglický Leeds United, ale má v plánu vybudovat silnou strukturu, která by zahrnovala hned několik fotbalových klubů. Tedy něco podobného, jako vybudovala City Football Group, která vlastní nejen Manchester City, ale i mnoho dalších klubů po celém světě.

V nedávném rozhovoru pro Associated Press mluvil Radrizzani o svém cíli vybudovat síť fotbalových klubů: „Existují země, kde mám dobré, či spíše velmi dobré vztahy ve fotbalovém prostředí a kde by mohlo mít smysl vlastnictví nějakého klubu, který by pak byl v synergii s Leedsem. Nyní jsme ve fázi vyhodnocování příležitostí, a to zejména v Itálii, Španělsku a Portugalsku. Mám vizi, že bych mohl mít možná dva nebo tři kluby a Leeds, kde by ostatní kluby vytvářeli synergii s Leedsem, který by z takovéto sítě klubů mohl také těžit.“ Pro příklad takové sítě klubů nemusíme chodit daleko, vždyť hlavním rodinným stříbrem společnosti City Football Group je jiný anglický klub, a to Manchester City. Ovšem krom něho tato skupina vlastní, či alespoň spoluvlastník, celou řadu dalších klubů, jako například New York City nebo Melbourne City. City Football Group má své zájmy i ve Španělsku, kde je spoluvlastníkem druholigové Girony.

Radrizzani by svoji skupinu rovněž rád rozšířil na Pyrenejský poloostrov, alespoň dle informací The Times, což je jeden z nejuznávanějších britských listů. Do oka mu měla padnout Valencia, o jejíž neslavné situaci toho šestačtyřicetiletý Ital ví nejspíš celkem dost, vždyť v létě právě z východošpanělského klubu přetáhl do Leedsu útočníka Rodriga Morena, za něhož Netopýrům vyplatil 30 milionů eur a dalších 10 milionů eur možná ještě doplatí na bonusech. Pro Valencii však v létě Rodrigo nebyl jediný odchod významného hráče, Mestallu jich opustilo hned několik, ale nikdo je v klubu nenahradil, protože na posily čekali příznivci Los Che celé přestupové období marně. Vlastník Valencie Peter Lim, který klub získal v roce 2014, je tak snad více než kdy jindy cílem tlaku rozzlobených fanoušků, kteří singapurského podnikatele vyzývají k odchodu z klubu. I přes současné dění však není jisté, zda by byl Peter Lim ochotný klub prodat, nicméně ho k tomu vyzývají už i některá média v jeho vlasti. Na druhou stranu Radrizzani prozatím zřejmě především sonduje situaci více klubů a analyzuje, kde by bylo vhodné investovat.

Kdo je vlastně Andrea Radrizzani? Celkem mladý, teprve šestačtyřicetiletý, podnikatel a multimilionář, rodák ze severu Itálie. Jeho jmění se odhaduje na více než 500 milionů eur. Jeho hlavní náplní práce jsou investice a správa sportovních vysílacích práv skrze jeho společnosti Aser Ventures a Eleven Sports, která má mimochodem výhradní televizní práva k vysílání španělské La Ligy ve Velké Británii a v Irsku, a to do konce letošní sezóny. Ve fotbalovém světě je nejznámější díky vlastnictví tradičního anglického klubu Leeds United. Ten získal v roce 2017 a letos s ním oslavil návrat do Premier League, kde Leeds chyběl dlouhých šestnáct let. Ještě do druholigového Leedsu přivedl takovou trenérskou personu, jakou je Marcelo Bielsa. Letos pak Leeds jako nováček nejvyšší anglické soutěže dost investoval. Největší příchozí hvězdou je hiž výše zmiňovaný Rodrigo Moreno, ale fanouškům španělské kopané je dobře známé například i jméno stoper Diega Llorenteho, který dosud hrával za Real Sociedad.

  • Kiežby ho ten Talian kúpil *4* Asi doteraz najväčší sen každého fans *31* Ale podľa toho čo so čítal, tak to asi nebude ľahké *34* 196M€ už vložil Lim do *1* a k tomu 500M€ dlh klubu *26*

  • Dle toho, jak na mne poslední dobou působí Leeds, soudím, že Radrizzani má zájem budovat svoji značku i značku klubu. Jediné čeho bych se bál (dle jeho vyjádření), že všechny jeho další kluby "budou v synergii s Leedsem". Jinými slovy chce v Itálii, Španělsku vytvořit "farmy" pro klub z Anglické ligy? Možná to jen špatně chápu, ale klub jako Vale má rozhodně na víc.. *1*
    Ale nejspíš je to zbytečná úvaha, Lim to neprodá nijak výhodně a dluhy kluby jsou také slušné mínus při posuzování odkupu. To už je pro něj lepší investovat do menšího klubu, kde začne od začátku.

  • V odpovědi na: randi

    Veď práve. Radrizzani by chcel vytvoriť niečo ako už jestvujúce City Football Club, kde hlavnými aktérmi sú: Manchester City, New York City FC a Melbourne City FC + ešte niekoľko menších klubov. Multimilionár okrem spomínaného Talianska a Španielska osobne prejavil vraj aj o Portugalsko. Každá minca má dve strany. Tá kúpa *1* by istotne prospela. Stačí sa pozrieť na Leeds ako sa vytiahol hore. Tá druhá strana je tá sinergia. Ťažko povedať, ale ešte skoro robiť nejaké tie závery, keď ešte klub je stále pod vlastníctvom Lima. A kúpa menšieho celku a vytiahnúť ho ako Leeds by bola asi schodnejšia situácia a logickejšia. Možno, že chce Talian mať hneď klub, ktorý má už históriu a jeho korene siahajú dosť hlboko.