The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Bude hrát valencijský rekordman dál za čest a slávu anglické královny nebo přejde pod vlajku s hvězdami a pruhy?

Bude hrát valencijský rekordman dál za čest a slávu anglické královny nebo přejde pod vlajku s hvězdami a pruhy?


Pokud by měli fanoušci Netopýrů jmenovat nějaké pozitivum Valencie v této sezóně, tak by možná většině přišlo na mysl jméno sedmnáctiletého anglického záložníka Yunuse Musaha. Ale je vlastně správné o něm mluvit jako o Angličanovi? Ve Valencii se díky svému mládí a výkonům zapisuje do kronik, ale jeho reprezentační budoucnost je zatím nejistá. Doposud oblékal výhradně dresy mládežnických národních týmů Anglie, ale v tomto reprezentačním okně zamířil na sraz úplně někoho jiného.

Valencijský rekordman …

Yunus Musah je ve Valencii od loňského léta, kdy ho Netopýři získali z londýnského Arsenalu. Mladík sice v Anglii měl nabídku na pokračování spolupráce, ale rozhodl se pro odchod do zahraničí, kde očekával snazší cestu k prosazení se do prvního týmu. Při pohledu na současnou situaci je třeba poznamenat, že se mu toto rozhodnutí očividně vyplatilo. Minulou sezónu sice celou strávil v kádru rezervního celku VCF Mestalla v Segunda Division B, ale když letos v létě došlo u áčka Netopýrů k velkému výprodeji, který se převážně týkal důležitých či rovnou klíčových hráčů, tak najednou Musah dostal příležitost v prvním týmu nejen v předsezónní přípravě, ale i rovnou v soutěžních zápasech. Dosud většinou hrával ve středu zálohy nebo jako podhrotový hráč, ale trenér Los Che Javi Gracia chce využívat jeho rychlosti a dravosti a staví ho na pravý kraj zálohy. Ovšem to Musahovi vůbec nevadí a hned se začal zapisovat do klubových kronik.

Za áčko debutoval v soutěžním utkání hned v 1. kole v utkání proti Levante. Zápas se hrál letos 13. září a Musah se stal prvním Angličanem, který kdy oblékl dres Los Che v oficiálním utkání. Zároveň se stal nejmladším cizincem, který kdy za Los Che debutoval. Zápas proti Levante však pro Musaha nebyl ojedinělým štěkem, ba naopak. V dosavadním průběhu sezóny nastoupil hned sedmkrát v základní sestavě, a to i v tak těžkých zápasech jako například na hřišti Realu Sociedad, ve Villarrealu či doma proti Realu Madrid. Aby v sestavě úplně chyběl, to se v této sezóně stalo prozatím jen jednou, a to na Mestalle proti Betisu Sevilla. Vzhledem k tomu, jakým tempem zápasy hromadí, tak například dokázal nasbírat prvních šest startů v La Lize v mladším věku, než se to podařilo Ferranu Torresovi či Kanginu Lee. Ostatně v tomto ohledu ho překonává jen Diego Ribas, který za Valencii hrával v 90. letech minulého století.

Dalšího významného milníku se pak Musah dočkal 1. listopadu v utkání 8. kola proti Getafe. Ve 22. minutě ve vlastním pokutovém území odhlavičkoval míč valencijský stoper Gabriel Paulista směrem ke středové čáře, kde si ho přebral Musah a utíkal s ním zhruba 70 metrů blíž a blíž brance madridského celku. Marně ho stíhal bývalý Netopýr Nemanja Maksimovic. Musaha nedohonil a ani mu nezabránil vystřelit, díky čemuž se mládežnický reprezentant Anglie dočkal svého prvního gólu za valencijské áčko. Myslíte si, že by se tím mohl nějakým způsobem zapsat do klubové historie? Samozřejmě se nepletete. Musah se stal nejmladším střelcem Los Che ve 21. století, nejmladším zahraničním střelcem Valencie v celé její historii a celkově druhým nejmladším střelcem v historii východošpanělského klubu.  V tomto ohledu ho překonává pouze Juan Mena, který je držitelem rekordu už od 40. let minulého století. Mimochodem co se týče Musahova prvenství jako nejmladšího klubového střelce ve 21. století a nejmladšího skórujícího cizince, tak v obou případech mladý záložník překonal svého současného spoluhráče Kangina Lee. Pozoruhodné je, že ten se svého rekordního počinu dočkal minulý rok na podzim, a to rovněž v utkání proti Getafe hraném na Mestalle.

Vzhledem k výše uvedenému pravděpodobně nikoho nepřekvapí, že chce Valencia se svojí rychle vycházející hvězdou uzavřít novou smlouvu. Musah má podobně jako další mladíci Kangin Lee či Koba Koindredi s Los Che smlouvu do roku 2022. Ovšem zatímco Kangin Lee je již hráčem prvního týmu s výkupní klauzulí 80 milionů eur, tak je potřeba si uvědomit, že Musah má ve Valencii aktuálně platnou smlouvu z loňského léta, kdy přišel sice jako talentovaný, ale do té doby na nejvyšší úrovni neprověřený, mladík z Arsenalu. Podmínky v jeho smlouvě tak určitě nebudou úplně nejlepší a ani s jeho výkupní klauzulí by bohaté kluby neměly větší problémy. V Londýně možná mohl mít lepší podmínky, ale Musah upřednostnil vidinu snazší cesty do prvního týmu. Nyní ve Valencii v áčku prakticky je, třebaže je oficiálně stále veden jako hráč rezervního celku VCF Mestalla. Je však potřeba, aby měl i podmínky hráče prvního týmu, jinak hrozí, že se nechá zlákat první lepší nabídkou konkurence.

… s nejasnou reprezentační budoucností

Už jsme zmiňovali, že Musah oblékal dresy anglických mládežnických reprezentací. Za výběry věkových kategorií U15 až U18 odehrál dohromady dvaatřicet utkání a čtyřikrát se radoval z gólů. V říjnovém reprezentačním okně se dočkal pozvánky k anglickému národnímu týmu věkové kategorie U19, který měl v plánu dvě přátelská utkání se stejně starým výběrem Skotska. Nakonec se však odehrálo jen pětačtyřicet minut. V poločase prvního utkání, kdy už Anglie vedla 3:1, totiž dorazila informace, že trenér soupeře měl pozitivní test na koronavirus. Přitom původně měli všichni účastníci zápasu test samozřejmě negativní, ale realizační tým se spolu s dodatečně nominovanými hráči podrobil dalšímu testování a z toho vzešel pozitivní výsledek pro skotského trenéra. Zápas tak byl okamžitě ukončen a druhý se vůbec neuskutečnil. Musah se tak debutu za anglickou devatenáctku nedočkal.

V Anglii očekávají, že do budoucna bude Musah velkou hvězdou jejich reprezentačního výběru. Také předpokládají, že příští rok bude tahounem národního týmu U20 na světovém šampionátu této věkové kategorie. Ovšem možná budou zklamaní. To, že někdo hrál v mládežnických národních týmech za nějakou zemi, neznamená, že za tu samou zemi bude hrát i na seniorské úrovni. Známým příkladem je například Rafinha, syn bývalého hráče Valencie Mazinha. Ten hrával ve věkových kategoriích U16 až U19 za Španělsko, ale poté si zvolil brazilský reprezentační dres. A Musah má také na výběr, a to dokonce ze čtyř zemí. Mohl by reprezentovat Anglii, Ghanu, Itálii nebo Spojené státy americké. Po rodičích je ghanského původu, ale narodil se v New Yorku. Od mala však žil v severoitalském městě Castelfranco Veneto, kde začal i s fotbalem. Jako devítiletý pak s rodinou odešel do Anglie, kde jeho fotbalový růst pokračoval v akademii Arsenalu. V Anglii začala i jeho reprezentační kariéra, kterou dosud trávil v dresech ostrovního státu. To se však již za pár hodin může změnit.

S možným startem nové reprezentační kariéry …

Dnes večer ve 20:45 je totiž ve Swansea na programu přátelské utkání mezi domácím Walesem a Spojenými státy, chcete-li USA. A právě v dresu země, která se aktuálně vypořádává s následky prezidentské volby, by na hřiště mohl naskočit sedmnáctiletý valencijský záložník Yunus Musah. Mimochodem řeč v tomto případě není o mládežnických výběrech, ale o seniorské reprezentaci, kde tak na straně domácích může vyběhnout například i hvězdný Gareth Bale. Do týmu si Musaha vybral trenér zámořského celku Gregg Berhalter, který v tomto reprezentačním okně, ve kterém USA čeká krom zmiňovaného utkání s Walesem i další přátelské klání ve Vídni, kde se utká s Panamou, poskládal kádr výlučně z hráčů působících v Evropě. A to hned ze dvou důvodů. Za prvé v dnešní koronavirové době nechtěl zbytečně riskovat daleké cestování hráčů působících doma v USA, ale především je nyní v zámoří na programu play off tamní nejvyšší soutěže, tedy Major League Soccer. No a tak si možná Berhalter řekl, že když už tedy budou za USA hrát jen hráči působící v Evropě, tak proč nepovolat i toho dobře se jevícího mladíka z Valencie, který má navíc na reprezentační úrovni takový výběr. Alespoň budou USA o krok napřed před Anglií, ale i Itálií a Ghanou.  Pokud tedy se Musah prvního reprezentačního startu na úrovni seniorských národních týmů opravdu dočká. Jinak hlavní hvězdou národního týmu USA v tomto reprezentačním okně je zřejmě Christian Pulisic z Chelsea. Ze španělské La Ligy pak byl krom Musaha povolán i Sergino Dest, který v létě posílil Barcelonu.

Nyní sedmačtyřicetiletý rodák z New Jersey Gregg Berhalter možná není ve fotbalovém světě tak známé jméno, ale jako hráč prošel různými soutěžemi, přičemž pár jich bylo i v Evropě, kde si zahrál sice i v Anglii, ale především v Holandsku a v Německu. Do Španělska nezavítal, ale to nevadí, neboť na tuto zemi má ve svém trenérském specialistu, a to Nica Esteveze. V tomto bodě by měli fanoušci Valencie zbystřit a zapátrat v paměti. I když pozorné čtenáře našeho webu tato informace nepřekvapí, neboť jsme ji přinesli již v loňském článku o valencijských stopách za velkou louží. Ovšem pro připomenutí neuškodí zmínit základ. Estevez působil ve valencijské akademii v letech 2004 až 2011 a poté v sezóně 2013/2014 dokonce vedl valencijskou rezervu VCF Mestalla v Segunda Division B. V této sezóně dokonce ve dvou zápasech vedl i valencijské áčko, a to v mezidobí mezi odvoláním Miroslava Djukice a nástupem Juana Antonia Pizziho. Hned po konci na lavičce valencijské rezervy zamířil do zámoří, kde se v září 2014 stal sportovním ředitelem klubu Columbus Crew. V lednu 2017 se pak v tomto klubu stal i asistentem hlavního trenéra Gregga Berhaltera, kterého jsme zmiňovali již výše. Když se Belharter stal v lednu loňského roku novým trenérem reprezentace USA, tak si za jednoho ze svých asistentů vybral i Esteveze.

Právě Estevez se svými přetrvávajícími kontakty ve východošpanělském klubu byl jedním z klíčových faktorů Musahovy nominace, která však rozhodně není jen reakcí na jeho dobré výkony ve valencijském áčku v této sezóně, což médiím vysvětlil zámořský trenér Berhalter: „Sledujeme Yunuse Musaha už déle než rok. Máme dobré napojení na valencijský fotbalový klub, díky čemuž jsme měli i přínosné rozhovory přímo s hráčem a intenzivně jsme jednali i s jeho rodinou. Vidíme v něm hráče, který má hlad. Je hladový po úspěchu, chce se prosadit a být důležitým hráčem. Má vazby na USA a líbí se mu, jakým směrem se náš tým vydal. Je rád, že kolem něho bude řada dalších mladých talentů. Vidíme v něm velký potenciál. V tuto chvíli ho chceme vzít na sraz a vyzkoušet ho, ale rovněž dát na druhou stranu prostor jemu, aby si vyzkoušel, jak se mu bude s námi líbit, jak si zvykne na prostředí, které mu můžeme vytvořit. Ale pořád můžeme jen doufat, že si náš reprezentační tým vybere i z dlouhodobého hlediska. Teď si nás vybral, ale to do budoucnosti nic neznamená.“ Ano, v závěru Belharter zmínil důležitou věc, a to že i když si teďka Musah za USA zahraje, tak to není nic závazného, neboť proti Walesu i proti Panamě to budou přátelská utkání. Dokud za USA neodehraje oficiální zápas, tak může v budoucnu celkem lehce národní dres změnit. Jako například Geoffrey Kondogbia před časem vyměnil Francii, za jejíž seniorský národní tým hrál jen v přátelských zápasech, za zemi svých předků, tedy Středoafrickou republiku.

… může přijít i změna pozice v sestavě

Všichni fanoušci Valencie dobře vědí, že trenér Netopýrů Javi Gracia Yunuse Musaha využívá především na pravém kraji zálohy, výjimečně se pak objevil i na druhém kraji záložní řady. Vzhledem k výkonům, jaké v této sezóně předvádí, se nedá říct, že by mu toto umístění v sestavě nevyhovovalo, nicméně z Arsenalu i z valencijského rezervního týmu VCF Mestalla je zvyklý i na jisté posty, což jsme již v úvodu tohoto článku zmiňovali. Pohovořil o tom před pár dny i asistent trenéra národního týmu USA Nico Estevez: „Když Yunus dorazil z Arsenalu do Valencie, tak byl zvyklý hrát ve středu zálohy v rozestavení 4-1-4-1. V současné Valencii je pro změnu většinou v rozestavení 4-4-2 na pravém kraji zálohy. Nevím, jestli by mu to ve středu hřiště tolik nevyhovovalo, ale ve Valencii v něm nyní viděli potenciál pro kraj hřiště. Využívají jeho rychlosti a schopnosti utéct soupeři, ale to by mu šlo určitě i ve středu hřiště, kde by mohl více organizovat hru. V určitou chvíli se ve středu hřiště pohyboval proti Elche. Pak zvládá i defenzivní práci, protože je velmi disciplinovaný. Věřím, že se mu tak bude dařit v jakékoliv pozici.“ Estevez dále řekl, jaké úmysly má s mladým valencijským záložníkem zámořský celek: „Vidíme ho jako box-to-box záložníka v systému 4-3-3 nebo 4-1-4-1, ale nejlepší bude mít možnost s ním pracovat a tak přímo zjistit, jaká pozice v sestavě by mu nejlépe vyhovovala. Nakonec se třeba ani nebude lišit od toho, co teďka hraje ve Valencii.“

  • Tak Musah dneska proti Walesu nakonec opravdu debutoval za USA. S číslem 18 na dresu nastoupil hned v základní sestavě, v rozestavení 4-3-3 hrál v záložní řadě. Střídaný byl v 79. minutě a utkání skončilo bezbrankovou remízou. Nicméně jak je uvedeno v článku, tak to bylo pouze přátelské utkání, takže mu dnešní start nebrání v budoucnu reprezentovat třeba někoho jiného *5*

    https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/K73Yad_sEeuTZK8W4vQ.vw--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTY0MDtoPTQyNi42NjY2NjY2NjY2NjY3/https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/G8OWjsOT7J_axykfwBpP0A--~B/aD0zNjQ4O3c9NTQ3MjthcHBpZD15dGFjaHlvbg--/https://media.zenfs.com/en/ap.org/2c6839a7919501ae294330807de9f403

  • Ten človek prakticky nie je doma nikde. Neviem či by ma bavilo bojovať v cudzej reprezentácii *9*

  • V odpovědi na: netopier

    On je ešte mladý a celá kariéra pred sebou, takže môže si len vybrať. Ja na jeho mieste by som bral Anglicko. S tou má najväčšie predpoklady k úspechu. Ale musí sa hlavne predrať svojimi výkonmi až do Á-čka. Veď taký Kondogbia nemal vo francúzskej reprezentácií sa ani šancu presadiť *14* Radšej odišiel tam, kde bol žiadanejší *14*

  • V odpovědi na: Harakant

    No na druhú stranu v USA to bude mať jednoduchšie a tým pádom si môže zahrať na viacerých MS.

  • V odpovědi na: netopier

    Aj na tom niečo bude. Všetko závisí od černoška *31*