The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

El Toro se nevzdává!

El Toro se nevzdává!


Je klubovým odchovancem. Na ty nyní Netopýři po letním výprodeji dost sází. U něho se ale letos v létě naopak zdálo, že jeho kariéra ve valencijském klubu je u konce. Po letech ve VCF Mestalla si v minulé sezóně prošel neúspěšným hostováním v belgickém Lokerenu a následnou mnohaměsíční herní pauzou, kdy mohl jen trénovat. Ale nevzdal se, a nejen, že si znovu vybojoval místo v kádru VCF Mestalla, on je navíc aktuálně nejlepším střelcem týmu a zároveň jedním z nejlepších střelců celé Segunda Division B. Ani tak se ale nedočkal pozvánky k áčku pro zápas Copa del Rey proti Terrasse, kde se jinak několik jeho spoluhráčů z VCF Mestalla představilo přímo v akci. Útočník Fran Navarro přezdívaný El Toro, tedy Býk, se ale ani tak určitě nevzdá a půjde za svým snem, tedy debutem v prvním týmu Los Che.

Zrození Býka

Rodák z obce Pineda nejdříve fotbalově vyrůstal v Levante, ale později přešel k Netopýrům, kde se už jako šestnáctiletý v sezóně 2014/2015 dočkal premiérového startu za rezervní celek Los Che VCF Mestalla v Segunda Division B. Od té doby dostával za valencijské béčko čím dál víc prostoru. Už tehdy se mohl pyšnit přezdívkou El Toro a on byl opravdu jako to zvíře. Silný, rychlý, nebezpečný. O to nebezpečnější, že při řešení herních situací dokázal vždy zachovat chladnou hlavu. Má mnoho možností, jak ohrozit soupeře. Přes výšku 1,80 m je díky dobrému výskoku nebezpečný ze vzduchu a k tomu má dobrou střelu. Dlouhé míče za obranu zase zvládá zužitkovat díky své rychlosti. Ví, kdy míč podržet, kdy se zapojit do kombinace a kdy je vhodné řešit situaci individuálně. Není divu, že se dočkal i startů za španělské mládežnické reprezentace, konkrétně za věkové kategorie U16, U17 a U19.

Tak blízko debutu za áčko

Za VCF Mestalla se mu nejvíce vydařily sezóny 2017/2018 a 2018/2019. V obou si připsal za rezervu Netopýrů více než tři desítky zápasů. Gólově nejúspěšnějším ročníkem pro něho byl ten druhý zmiňovaný, kdy vstřelil 9 gólů. I díky tomu si ho všiml tehdejší trenér áčka Marcelino Garcia Topal. Slíbil mu místo v základní sestavě v zápase Copa del Rey proti Sportingu Gijon v lednu roku 2019, ale Navarrův možný start zhatil trest z dřívějšího mládežnického pohárového utkání. Ten samý měsíc se dostal na střídačku v ligovém utkání proti Villarrealu, ale na hřiště se tehdy nedostal. Možná i proto se pak v létě roku 2019 rozhodl přijmout nabídku na hostování v belgickém Lokerenu, protože si nebyl jistý, že by se ve valencijském áčku dočkal šance. Přesto před odchodem do Belgie s Valencií prodloužil smlouvu do roku 2022.

Neúspěšná belgická mise a měsíce tréninků

Cesta na sever se však neukázala být správnou volbou. Navarro se snažil přizpůsobit jiné kultuře, naučit se angličtinu, aby nebyl limitován jazykovou bariérou, a do Belgie odcestoval i se svou přítelkyní, aby se v cizím prostředí cítil lépe. Problém však byl na hřišti, neboť v Lokerenu ho téměř nestavěli na jeho přirozenou pozici hrotového útočníka. Ze začátku se na hřiště celkem dostával, ale hrál buď na křídle, nebo dokonce jako ofenzivní záložník. Od konce listopadu se pak už na hřiště nedostal. Celkem v Lokerenu odehrál jen 14 utkání a vstřelil 2 góly. Hned po půl roce, tedy v zimním přestupovém období v lednu 2020, se vrátil do Španělska. Ale návrat to byl ještě nešťastnější než půlrok v Belgii.

A jak se to celé seběhlo? Dle španělských médií měl Navarro ústní příslib, že v případě, pokud by se mu v Belgii nedařilo, tak že by mu klub v zimě našel jiné angažmá. Jenomže v lednu mu bylo řečeno, že osoba, která mu před odchodem na hostování do Lokerenu tento slib dala, již v klubu není. Můžeme se tak domýšlet, že tento slib dal hráči například tehdejší generální ředitel Mateu Alemany, který z klubu v průběhu podzimu roku 2019 odešel po propuštění trenéra Marcelina. Vypadalo to tedy, že Navarro bude pokračovat v Belgii. Jenomže týden před koncem zimního přestupového období se mu z Valencie ozvali, že by se mohl vrátit na Pyrenejský poloostrov, protože z VCF Mestalla měl odejít jiný útočník. Navarro se tak v Lokerenu rozloučil a vrátil se do Valencie, ale ve valencijském béčku se nakonec místo neuvolnilo a El Tora tak nebylo možné zaregistrovat. Nezbylo mu tak nic jiného, než jen trénovat. Na druhou stranu sezóna pak velmi brzy skončila i pro VCF Mestallu, protože v březnu přišla koronavirová pandemie a zatímco La Liga byla jen přerušena a dohrávala se pak až do července, tak Segunda Division B se už nerozběhla.

El Toro je zpět v plné síle

Vzhledem k sezóně 2019/2020 se moc neočekávalo, že by Fran Navarro ve Valencii zůstal. El Toro se však nevzdal a nepřestal tvrdě pracovat. Špatné zkušenosti ho nezlomily, ale naopak posílily. V předsezónní přípravě se mu dařilo a získal si důvěru nového trenéra VCF Mestalla Oscara Fernandeze. Zároveň odmítal nabídky na přestup, protože v současné době plné různých omezení kvůli koronaviru chce zůstat nablízku své rodině. Od Jordiho Sancheze, kterému ve Valencii skončilo hostování z Numancie, převzal dres s číslem 9 a po jedenácti měsících od svého posledního oficiálního utkání šel do nové sezóny Segunda Division B s vědomím, že tým spoléhá na jeho góly i na jeho zkušenosti, protože ve dvaadvaceti letech je jedním z veteránů týmu.

Svoje střelecké schopnosti ukázal hned v 1. kole nové sezóny, kdy se dvakrát trefil na hřišti Atzenety, jejímž trenérem je legendární valencijský středopolař David Albelda. Navarro tehdy výraznou měrou přispěl k remíze 2:2. Další jeho dvougólové představení přišlo v městském derby proti rezervě Levante. VCF Mestalla toto utkání vyhrála přesvědčivě 5:0. V posledním utkání valencijské rezervy v tomto kalendářním roce pak skóroval jednou a VCF Mestalla díky jeho gólu remizovala s La Nucií 1:1. V tuto chvíli tak má El Toro na kontě 5 gólů a je zdaleka nejlepším střelcem VCF Mestalla. Ani v celé Segunda Division B se nenajde nikdo, kdo by měl na kontě víc přesných zásahů. Jen šest dalších hráčů je na tom stejně jako Navarro.

Přijde vytoužený debut za áčko?

Fran Navarro má našlápnuto k tomu, aby prožil svoji nejlepší sezónu za VCF Mestalla. On však jako svůj cíl vidí první tým Los Che, za který ani za mnoho let v klubu ještě nedebutoval. Blízko debutu byl v lednu roku 2019, ale už výše jste se dozvěděli, jak to tehdy dopadlo. Fanoušci předpokládali, a i on sám v to jistě doufal, že by se k áčku mohl připojit pro utkání Copa del Rey proti Terrasse v Copa del Rey. Bohužel třebaže trenér Javi Gracia dává mladíkům z rezervy dost příležitostí, tak na El Tora si při skládání nominace k pohárovému utkání nevzpomněl. Přes Terrassu, což je tým až z Tercera Division, Valencia horko těžko postoupila a ve 2. kole Copa del Rey se už 7. ledna utká s týmem Yeclano Deportivo. To je jeden z nejhorších klubů aktuální sezóny Segunda Division B. Tedy opět by zřejmě mohlo dostat příležitost několik hráčů VCF Mestalla. Bude mezi nimi i Fran Navarro?

Kvalita valencijského útoku není až tak vysoká, aby nestálo za to, vyzkoušet jednoho mladého odchovance, kterému se aktuálně očividně daří. Vždyť například Kevin Gameiro už má očividně nejlepší léta za sebou a klub se ho už chtěl v létě zbavit, leč nepřišla adekvátní nabídka. Navíc je aktuálně zraněný. A Ruben Sobrino? Toho se chtějí Netopýři zbavit už pomalu od chvíle, kdy ho přivedli. Ale možná je přehlížení El Tora trenéry áčka úmyslné. Do třiadvaceti let totiž mohou hráči být zapsaní na soupisce rezervního celku a libovolně chodit na výpomoc k áčku. Po překročení hranice třiadvaceti let je však všechno jinak. Hráč zapsaný na soupisce rezervního týmu už nemůže pendlovat mezi béčkem a áčkem, jak se trenérům prvního týmu zamane. Dle dostupných zdrojů může sice hráč z rezervy zamířit k prvnímu týmu, ale v tom případě s ním už poté musí zůstat. No a dvaadvacetiletý Fran Navarro se už pomalu blíží k oné pomyslné hranici, neboť třiadvacáté narozeniny oslaví už v únoru nadcházejícího roku. Trenér Gracia tak už nemá mnoho času, kdy by mohl hráče nasadit a pak zase obratem poslat zpět k VCF Mestalla. A na trvalé usazení v áčku pro něho nemá prostor, který, navzdory nízkému využití, zabírají Kevin Gameiro a Ruben Sobrino. Pro Frana Navarra to tedy není ideální situace. Ale myslíte si, že se El Toro svého snu kvůli tomu vzdá?

  • Len aby El Toro nedopadol ako španielsky Lewandowski *26*

  • V odpovědi na: Harakant

    Jako aby se za pár let nestal ve službách německého týmu nejlepším hráčem světa? *22*

  • V odpovědi na: ruty

    Ehm... Čo? *23* *22* Ja som dumal na Jordiho Escobara, ktorého vedenie *1* hodilo cez palubu. Len aby takto nedopadol aj mladý bíček Navarro.

  • V odpovědi na: Harakant

    Vidíš to, na tohle přirovnání bývalého útočníka VCF Mestalla k Lewandowskému jsem už pozapomněl *14* Přitom při psaní tohodle článku jsem na Jordiho Escobara vzpomněl a původně jsem tam o něm chtěl zakomponovat zmínku, protože jsem myslel, že číslo 9 převzal Fran Navarro od něj, no ale bylo to od Jordiho Sancheze. Mimochodem Jordi Escobar se debutu za Almerii, kam z Valencie přestoupil na začátku října, dočkal teprv před pár dny v 1. kole Copa del Rey, kdy hrál 82 minut, ale do statistik se při vítězství Almerie 4:1 nad L´Hospitalet nijak nezapsal. V Segunda Division si zatím nezahrál.

  • V odpovědi na: ruty

    Zamálo ku pripomienke *9* Bol by som rád, keby sa aspoň Navarro mal možnosť ukázať v drese *1* Ten sa aspoň od Jordiho, raz dostal do nominácie...
    Sledujem vývin a posun v Almeríí a som sklamaný z jeho nasadzovania *26* Síce má ešte len 18, ale talent to nepochybne je.
    To keby si *1* ponechala Jordiho a vzala k tomu Navarra do áčka, tak by to bol celkom dobrý prísľub do budúcna *4* Pričom by mohli vyhodiť z tímu babrákov Gameira a Sobrino *7*