The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Noví Netopýři si rozebrali lukrativní čísla dresů

Noví Netopýři si rozebrali lukrativní čísla dresů


V závěru zimního přestupového období přišli na Mestallu tři noví hráči, kteří samozřejmě potřebovali čísla dresů. Po odchodu Rubena Sobrina byly v prvním týmu Los Che k dispozici právě tři volná čísla, a to 6, 10 a 11. Jedná se tedy o čísla celkově ve fotbalovém světě lukrativní či taková, která v historii Los Che nosili legendární hráči. A jak si je Patrick Cutrone, Ferro a Christian Oliva podělili?

Každý prvoligový klub ve Španělsku má pro hráče prvního týmu k dispozici řadu pětadvaceti čísel, a to od 1 do 25. V La Lize nenarazíte na hráče, který by měl na zádech například číslo 99 jako brankář Gianluigi Donnarumma hrající v italské Serii A za AC Milan. Během zimního přestupového období svého majitele nejdříve našlo číslo 24, které bylo volné od loňského léta, kdy v klubu skončil stoper Ezequiel Garay. Nyní si ho vybral z hostování se vrátivší pravý bek Cristiano Piccini. Od léta nikdo nenosil ani číslo 16, které opustil Kangin Lee. Ten nyní hraje s číslem 20. Ve zbytku sezóny bude dres číslo 16 oblékat Alex Blanco, který byl před pár dny povýšen na hráče áčka. Volná tak v tu chvíli byla čísla 6 a 10. K nim se přidalo číslo 11, které dosud nosil Ruben Sobrino, ale ten bude ve zbytku sezóny hostovat v Cadizu. Byla tu tedy tři volná čísla z nichž si měli vybrat nově příchozí stoper Ferro, defenzivní záložník Christian Oliva a útočník Patrick Cutrone. Máme tedy na Mestalle dva nové defenzivní hráče a jednoho ofenzivního, zatímco při pohledu na volná čísla se dá říct, že jedno z nich většinou nosí záložník, zatímco další dvě útočníci či alespoň tvůrci hry.

Samozřejmě že posily mohly mít nakonec úplně jiná čísla, ale to by muselo dojít k situaci, že by někteří hráči ze stávajícího kádru, tedy na Mestalle služebně starší, zatoužili po změně čísla v polovině sezóny a čísla 6, 10 a 11 by si rozebrali a pro nové posily by tak uvolnili jiná čísla. To se ale nestalo a z lukrativních čísel tak vybíraly kluboví nováčci. A jak tedy vybírali?

# 6

Nejnižší číslo ve výběru si vybral stoper Francisco Reis Ferreira, neboli jednoduše Ferro, kterého na hostování do Valencie uvolnila Benfica Lisabon. Toto číslo nosili u Netopýrů na dresu především záložníci, v poslední době to byli Nemanja Maksimovic a poté Geoffrey Kondogbia, jehož odchodem vloni v říjnu číslo osiřelo. Když se však řekne číslo 6, tak si ho fanoušci Los Che spojí pravděpodobně víc s jinými záložníky, a to s Gaizkou Mendietou a Davidem Albeldou. Mendieta dres s číslem 6 oblékal převážně v druhé polovině 90. let minulého století a ze spíše defenzivně laděného hráče se postupem času stal mozkem týmu a tvůrcem hry. Dvakrát si zahrál ve finále Ligy mistrů. V tom druhém si po jeho boku zahrál i mladý David Albelda, tehdy ještě s číslem 23. Brzy však od Mendiety převzal nejen číslo dresu, ale i kapitánskou pásku a vůdcovskou roli. Z pozice nesmlouvavého defenzivního záložníka klub dovedl k mnoha triumfům, například k ligovým titulům v letech 2002 a 2004 a k vítězství v Poháru UEFA v roce 2004. Nyní se však číslo 6 posune do obrany. Třiadvacetiletý Ferro však rozhodně není prvním obráncem, který na sebe dres s číslem 6 ve Valencii oblékne. Není to tak dávno, kdy ho nosili levý bek či stoper Lucas Orban a po něm levý bek Guilherme Siqueira.

# 10

Číslo lukrativní ve Valencii i celkově ve fotbalovém světě. U Netopýrů nosila 10 na zádech celá řada legendárních hráčů. Vzpomenout můžeme třeba excelentní střelce Walda Machada či Maria Kempese nebo pro změnu rekordmana v počtu odehraných zápasů za Los Che Fernanda Gomeze. V tomto století ve Valencii mnoho „desítek“ nebylo, neboť dva hráči si ji hýčkali pěkně dlouho. Miguel Angel Angulo ji na sebe oblékl v roce 1999 a vydržel s ní až do roku 2009. Pak ji na pár sezón oblékali Juan Manuel Mata a po něm Ever Banega, ale v roce 2014 se jí zmocnil Dani Parejo, který ji nosil až do loňského léta. Před touto sezónou se spekulovalo, zda ji dostane někdo z mladých talentovaných odchovanců jako například Carlos Soler či Kangin Lee, ale třebaže o ni první jmenovaný měl zájem, tak klub mu to nedovolil, a to z obchodních důvodů. Tedy jednoduše řečeno ji vedení chtělo šetřit pro nějakou velkou posilu. Jenomže současná Valencia má k velkým přestupům daleko, a tak s ní bude ve zbytku sezóny běhat po hřišti čtyřiadvacetiletý defenzivní záložník Christian Oliva. Uruguayský středopolař zřejmě není tím druhem posily, pro kterou si klub číslo 10 šetřil, ale za to hráč sám nemůže. Ostatně Oliva nebude prvním defenzivně laděným držitele čísla 10. V dávných dobách ho na dresu nosil třeba i legendární Juan Cruz Sol. Ten sice ve valencijském klubu začínal jako záložník, ale později hrál stopera a především pravého beka.

# 11

V celosvětovém ohledu je číslo 11 velmi populární a nosí ho útočníci. Útočník ho bude nosit i v druhé polovině aktuální sezóny ve Valencii, neboť po Rubenu Sobrinovi ho převezme Patrick Cutrone. Nicméně ve Valencii není číslo 11 až tak lukrativní jako třeba číslo 10. Mezi nositeli dresu s tímto číslem třeba nenajdeme od 90. let minulého století nikoho, kdo by si ho držel tak dlouho, jako číslo 6 držel David Albelda nebo číslo 10 drželi Miguel Angel Angulo a Dani Parejo. Přesto ho nosili někteří významní hráči valencijské historie a pak jedna hvězda celosvětová, která však u Netopýrů příliš nepřesvědčila. Na mysli máme Romaria, slavného to brazilského útočníka. To z pohledu historie klubu dělali větší čest číslu 11 třeba útočníci Adrian Illie a Juan Sanchez. Ale pozor, číslo 11 nebylo na Mestalle vždy vyhrazeno čistě pro útočníky. V dobách svých valencijských začátků ho na dresu nosil například záložník Ever Banega a později s ním hrával dokonce levý bek Asier Del Horno. Zpátky do útoku se číslo 11 vrátilo s Aritzem Adurizem, Pablem Piattim či Dorlanem Pabonem. Chvíli ho ale na dresu nosil třeba i defenzivní záložník Seydou Keita. V posledních letech s číslem 11 moc neuspěli Zakaria Bakkali, Andres Pereira či naposledy Ruben Sobrino, který ho nosil v této sezóně. Mimochodem Ruben Sobrino měl pro tuto sezónu číslo 11, třebaže jeho předchozí vlastník z klubu neodešel. Denis Cheryshev se ale vloni v létě rozhodl pro změnu a nyní nosí na dresu číslo 17.

Soupiska valencijského áčka dle čísel dresů

equipo1504

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.