The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Jaké možnosti přinášejí Ferro, Oliva a Cutrone?

Jaké možnosti přinášejí Ferro, Oliva a Cutrone?


Poprvé od závěru letního přestupového období roku 2019 se Valencia dočkala nových posil. Během závěrečných dní letošního zimního přestupového období na Mestallu zamířily hned tři nové tváře. Jeden obránce, jeden záložník a jeden útočník. Ani jeden z nich není hvězdou světového fotbalu, ale pokud ukáží dostatečnou kvalitu, tak jejich příchodem trenér Netopýrů Javi Gracia získal nejen alternativy na určité posty v sestavě, ale i klíče k možným změnám herního systému.

S Ferrem častěji na tři stopery?

Portugalský stoper Ferro se za ideálního stavu, kdy by žádní střední obránci nebyli zraněni, v hierarchii stoperů ze začátku zařadí před Eliaquima Mangalu a po bok Huga Guillamona. Byl by tak připraven naskočit v případě, že bude zraněn někdo z elitní stoperské dvojice Gabriel Paulista a Mouctar Diakhaby. Právě Diakhaby je spolu s Mangalou aktuálně na marodce, ale proti Athleticu Bilbao o víkendu pravděpodobně Ferro ještě hrát nebude, protože teprve dnes se zapojil do tréninků týmu. Situaci by ale mohlo změnit, kdyby byl Guillamonovi potvrzen trest zákazu startu v druhém zápase za situaci z listopadového utkání proti Atleticu Madrid, kdy se baskický stoper zranil, ale ještě před vystřídáním si vysloužil pátou žlutou kartu v sezóně s vědomím toho, že si trest odbude během svého zranění. To se stalo, ale příslušné orgány situaci prošetřovaly a došly k závěru Guillamona potrestat ještě zákazem startu v druhém utkání. Tím měl být zápas s Elche, ale po odvolání Valencie Guillamon do konečného prošetření případu hrát může. Nicméně pokud by se před víkendem případ došetřil a Guillamon by nemohl proti Athleticu hrát, tak by se Ferro mohl dočkat velmi rychlého debutu za Los Che.

Španělská média očekávají, že s příchodem Ferra na Mestallu by Gracia mohl častěji sáhnout k rozestavení se třemi stopery, které už v této sezóně vyzkoušel v ligovém zápase proti Seville. Systém tehdy nefungoval úplně špatně a Valencia prohrála těsně 0:1 gólem ze závěru utkání. Gracia do základní sestavy nasadil trojici Gabriel, Mangala a Diakhaby, ale ke vší smůle se bohužel už po čtvrt hodině zranil Gabriel, kterého nahradil nezkušený Guillem Molina. I tak Valencia se silným soupeřem téměř bodovala. Když by do rozestavení 3-5-2 Gracia nasadil například stoperské trio Gabriel, Ferro a Diakhaby, tak by se mohlo jednat o silnou defenzivní linii.

Zbaví Oliva spoluhráče přemíry defenzivních povinností?

Uruguayský středopolař Christian Oliva může Valencii přinést největší množství taktických alternativ. V prvé řadě je Oliva klasickou „šestkou“, třebaže ve Valencii bude oblékat dres s číslem 10, tedy čistokrevný defenzivní záložník, který Netopýrům po odchodech Kondogbii a především Coquelina chyběl. Může tak hrát ve středu záložní řady v systému 4-4-2 ve dvojici s ofenzivně lépe vybaveným záložníkem, tedy například s Urosem Racicem či Carlosem Solerem. Olivovo čistě defenzivní zaměření by z jeho parťáka v záloze sňalo určité množství defenzivních povinností a ten by tak měl volnější ruce pro kreativní podporu ofenzívy. To by jistě Racic i Soler uvítali. Stejně tak by Oliva mohl s jedním z nich utvořit dvojici i v systému 4-2-3-1, který Valencia dříve hodně praktikovala. A nabízel by se i nyní, kdy se Kangin Lee teoreticky jeví jako ideální hráč do středu podhrotové trojice.

Vraťme se však ještě ke Graciově tradičnímu rozestavení 4-4-2. V něm by se Soler mohl, při nasazení dvojice Oliva a Racic do středu záložní řady, vrátit na pravý kraj záložní řady, kde hrával pod trenérem Marcelinem. A leckdy to nebyly špatné zápasy. Solerův přesun na pravou zálohu by uvolnil Daniela Wasse pro zatažení na pravou obranu, kde v současnosti nastupuje jistotou zrovna neoplývající Thierry Correia. Tímto krokem by se tak mohla zkvalitnit zároveň záloha i obrana Los Che.

Další možným rozestavením by se mohl stát systém 4-1-4-1 s Olivou před obrannou čtveřicí. Před Uruguaycem by ve středu hřiště hráli Soler a Racic, kteří by opět měli více volnosti pro podporu ofenzívy. Kraje zálohy by mohli hrát Denis Cheryshev vlevo a Daniel Wass či Yunus Musah vpravo. Obětí systému by se stal Manu Vallejo, neboť útočnou jedničkou je pro Graciu samozřejmě Maxi Gomez. Horší by to s využitím měli rovněž Goncalo Guedes a Kangin Lee, kteří také často spolupracují s Gomezem v útoku jako podhrotoví hráči. I když samozřejmě mohou oba nastoupit i na krajích záložní řady.

V neposlední řadě má Gracia s příchodem dalšího záložníka i větší možnosti pro využití rozestavení 4-3-3, kde by defenzivně laděný Oliva doplnil dvojici kreativnějších záložníků. Po boku by mu tak hráli dva z trojice Soler, Racic a Wass, pokud by tedy Dán nebyl zrovna potřeba třeba na pravém kraji obrany.

Cutrone ideálním parťákem pro Maxiho Gomeze?

Italský útočník Patrick Cutrone přišel do Valencie jako náhrada za Rubena Sobrina, který zamířil do Cadizu, nicméně se nedá předpokládat, že by nováček na Mestalle byl v hierarchii útočníků až tím posledním v řadě, jako tomu bylo v případě Sobrina. Předpokládejme, že si Maxi Gomez udrží svoji pozici útočné jedničky Netopýrů, takže konkurenty Cutroneho jsou Kevin Gameiro, kterému však po sezóně končí ve Valencii smlouva, a Manu Vallejo. Právě ten v poslední době nastupoval po Gomezově boku v rozestavení 4-4-2 nejčastěji. A právě ten tak na příchod nové posily může doplatit nejvíce. Cutrone ho může odsunout na střídačku, pokud tedy Ital sám nebude zastávat na Mestalle roli střídajícího žolíka. Ovšem ani to nemusí být podřadná role. Vždyť si vzpomeňte, jak s ní před lety ve Valencii naložil takový Nelson Valdez, který z pozice střídajícího hráče pravidelně skóroval. Cutroneho příchod dále může mít vliv na vytížení dvojice Kangin Lee a Goncalo Guedes, neboť i tyto hráče Gracia často využíval jako nejbližší partnery Maxiho Gomeze. Cutrone jim tak zvyšuje konkurenci.

  • Podle mě by mohl Gracia v jednom zápase zvážit i sestavu s Latem A Gayou na levé straně hřiště zároveň (Lato v obraně a Gayá v záloze, nebo naopak).*1**1* Aspoň bych to zkusil:-)
    Co myslíte ??

  • V odpovědi na: tade18

    Také niečo už Gracia skúšal a nebolo to na škodu, môj pohľad

  • V odpovědi na: tade18

    Proč by ne, bezpochyby oba mají i takové ofenzivní schopnosti, aby mohli hrát na kraji záložní řady *5* Ostatně dva leví beci za sebou nejsou ve Valencii nic nového, tohle zkoušel před x lety snad už Unai Emery, který stavěl za sebe Jeremyho Mathieua a Jordiho Albu v dobách, kdy už oba jinak hrávali levé beky. Především se tak dělo v zápasech proti Barceloně. Shodou okolností pak oba z Valencie odešli právě do Barcelony *14*

  • Tohle Valencia zkoušela už někdy před 3 lety. Podle mě to nebylo špatné a klidně bych to vyzkoušel, kdyby Guedes nebo Cheryshev byl zranění, tak tu absenci takto doplnit :)

  • V odpovědi na: Ingi

    Tí dvaja sú aj tak marní, takže Gracia môže holt skúšať nové veci *9*

  • Cutrone príde iba na výpomoc a *1* bude musieť po sezóne hľadať opätovne niekoho...
    Olivu má možnosť *1* kúpiť po sezóne, ale vzhľadom na financie by museli niekoho predať...
    Ferro je stávka do budúcna a vyzerá ako najsľubnejšia posila a k tomu možnosť predĺžiť pôžičku, veru to vyzerá schodne.
    Veď *1* vytvorila nízkonákladové posily, pretože Valencia minie na platy posíl niečo okolo sumy milióna eur, pričom Cutrone si siahne na približne pol milióna, Fero a Oliva niečo okolo 300-tisíc eur.

  • V odpovědi na: Harakant

    Stejně se psalo, že Valencia bude muset před koncem června za pár desítek milionů někoho prodat, aby vyrovnala rozpočet, takže pokud by hrál Oliva dobře, tak u něj ta opce na trvalý odkup z Cagliari není nějak vysoká, takže by to zřejmě řešitelné bylo. Ale samozřejmě musí v prvé řadě zaujmout svými výkony no.

  • V odpovědi na: ruty

    Éterom sa nieslo taktiež to, že ak Oliva dostal číslo 10, tak Soler by mohol byť cez leto na odpis z klubu. Nie je žiadnym tajomstvom, že kluby z popredných líg sa o tohto hráča zaujímajú už nejakú tú dobu. Každopádne, dúfam že je to len hypotéza a tá sa nenaplní...
    Pravda, Oliva by stál len pár šupiek. No uvidíme, že čo sa vykruhlí z našej novej posily...

  • Já Cutronemu moc nevěřím, že by se z něho stal nějaká zabiják v útoku. Ale na druhou stranu mam trochu jinou naději. Naději v tom, že když přijde někdo nový, komu se teď moc nedařilo, tak bude chtít se ukázat a hrát naplno, než si stihne přičichnout k té valencijské morálce. Však to často vypadá, že hráči jsou na hřišti jenom proto, že tam musí být a těší se na konec zápasu, aby mohli jít domů.
    Tak pojď Cutrone ukázat, že nejsi marný a že nechceš skončit jako Sobrino :D

  • V odpovědi na: Ingi

    Dúfajme, že vnesie konkurencie a bude gólostrojcom pre *1* Sobrinov sme mali v tíme už dosť. Už by mohol prísť niekto kto vie ukázať ako využívať šance a byť chladnokrvným zabijakom *13*

  • V odpovědi na: Ingi

    Ale tak pokud žádným gólostrojem nebude a bude jen pravidelně přihrávat na góly ostatním, tak já se na něj zlobit nebudu *14* Ale já vůbec netuším, jaký má herní projev a jestli by teda vůbec mohla jeho spolupráce s Gomezem ve 4-4-2 fungovat nebo jestli bude lepší spíše jen jako alternativa za Gomeze. Uvidíme no *15*