The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Kudy vede cesta k záchraně pro Valencii a ostatní sestupem ohrožené týmy?

Kudy vede cesta k záchraně pro Valencii a ostatní sestupem ohrožené týmy?


Do konce sezóny La Ligy 2020/2021 zbývá odehrát pouhá čtyři ligová kola, ale více než třetina týmů La Ligy se musí stále ještě více či méně obávat hrozby sestupu z nejvyšší soutěže. Blízko sestupového pásma se pohybuje bohužel i Valencia, tak se pojďme podívat, co ji ještě do konce sezóny, kdy již bude fungovat pod trenérskou taktovkou Salvadora Gonzaleze Vora, který včera nahradil odvolaného Javiho Graciu, čeká. Představíme i zápasový program ostatních sestupem ohrožených týmů, takže si každý čtenář bude moct sám zhodnotit, jaký lze očekávat vývoj záchranářských bojů.

Magická čtyřicítka

Už před sezónou se má vždy za to, že pro jistotu záchrany je potřeba nastřádat 40 bodů. Když se podíváme na aktuální tabulku španělské La Ligy, tak týmy, které oněch 40 bodů mají na kontě, ještě matematickou jistotu záchrany nemají. Huesca a Elche mají v sestupovém pásmu aktuálně shodně 30 bodů a do konce sezóny mohou získat dalších 12 bodů. Čtyřicetibodoví Osasuna a Cadiz by tak teoreticky ještě neměli být v úplném klidu, nicméně mezi touto dvojicí a sestupovým pásmem je celá řada dalších týmů, které jsou pochopitelně sestupem ohroženy výrazně více. K sestupu Osasuny či Cadizu by tak vedla jen opravdu hodně velká souhra různých okolností. V našem přehledu sestupem ohrožených týmů je tak již dále zmiňovat nebudeme.

Ostatně podíváme-li se na minulé sezóny, tak tým, který v ligovém ročníku nasbíral alespoň 40 bodů, sestoupil opravdu ojediněle. Podívejme se tedy pro zajímavost, kdo konkrétně v posledních deseti sezónách sestoupil vždy jako nejlépe bodující tým ze sestupového pásma (v tabulce se tedy umístil na 18. místě) a kdo naopak zůstal těsně nad pásmem sestupu (v tabulce se umístil na 17. místě):

2019/2020 – sestoupilo Leganes (36 bodů), udržela se Celta Vigo (37 bodů)

2018/2019 – sestoupila Girona (37 bodů), udržela se Celta Vigo (41 bodů)

2017/2018 – sestoupilo Deportivo La Coruna (29 bod), udrželo se Leganes (43 bodů)

2016/2017 – sestoupil Sporting Gijon (31 bodů), udrželo se Leganes (35 bodů)

2015/2016 – sestoupilo Rayo Vallecano (38 bodů), udržel se Sporting Gijon (39 bodů)

2014/2015 – na sestupovém 18. místě skončil Eibar (35 bodů) a na nesestupovém 17. místě skončila Granada (35 bodů), ale kvůli finančním problémům tehdy sestoupilo Elche (13. místo, 41 bodů), zatímco Eibar se sestupu vyhnul

2013/2014 – sestoupila Osasuna (39 bodů), udržela se Almeria (40 bodů)

2012/2013 – sestoupila Mallorca (36 bodů), udržela se Celta Vigo (37 bodů)

2011/2012 – sestoupil Villarreal (41 bodů), udržela se Granada (42 bodů)

2010/2011 – sestoupilo Deportivo La Coruna (43 bodů), udržela se Mallorca (44 bodů)

Osmička letošních ohrožených

V odkazu na předchozí kapitolu tedy považujme za sestupem ohrožené ty týmy, které dosud nenasbíraly 40 bodů. Jejich seznam je přehledně uveden v následující tabulce. U každého týmu je uvedeno aktuální pořadí, aktuální bodový zisk, forma z posledních pěti ligových utkání a pak zbývající zápasy do konce letošní sezóny, tedy s kým se daný tým utká ve 35., 36., 37. a 38. kole La Ligy 2020/2021. Zeleně jsou zvýrazněny domácí zápasy, hnědé podbarvení pak nesou zápasy venkovní. U všech osmi ohrožených celků platí, že se do konce sezóny představí shodně dvakrát doma a dvakrát venku.

liga1638

Cesta k záchraně? Vzájemná utkání i faktor soupeře bez motivace

Při pohledu na tabulku je zřejmé, že v závěru sezóny proběhne ještě řada zápasů mezi ohroženými celky navzájem. Tak například hned v nadcházejícím 35. kole přivítá Valencia Real Valladolid, Getafe bude hostit Eibar a na hřiště Deportiva Alaves zavítá Levante. Sestupová situace se tak může trochu vyjasnit, ale třeba i ještě víc zamotat. Levante je tabulkově nejlépe postavené ze sestupem ohrožených týmů, no Deportivo Alaves má pro změnu nejlepší aktuální formu (8 bodů z posledních pěti utkání). Krom Deportivo Alaves už z ohrožené osmičky jen Real Valladolid v posledních pěti ligových kolech prohrál pouze jednou. Ovšem problémem Realu Valladolid je, že, narozdíl od dvakrát vítězného Deportiva Alaves, ve zbývajících čtyřech zápasech jen čtyřikrát remizoval. A to se potřebné body záchraně sbírají nebezpečně pomalu. Nyní se představí na hřišti Valencie, která bohužel už jen vzpomíná na čtyři domácí vítězství v řadě. Aktuálně jsou Netopýři doma na Mestalle naopak tři zápasy bez vítězství. Po remízách s Realem Sociedad a Deportivem Alaves přišla porážka s Barcelonou. Nakopne Netopýry trenérská výměna? Ve 36. kole bude jen jedna přímá konfrontace mezi sestupem ohroženými celky, Elche přivítá Deportivo Alaves. O něco více se mezi sebou sestupem ohrožené týmy popasují ve 37. kole, kdy Getafe bude hostit Levante a za Valencií dorazí Eibar. Vzhledem k tomu, že již nyní má Eibar na záchranu pětibodovou ztrátu, tak je dost dobře možné, že ve 37. kole dorazí na Mestallu již jako jistý sestupující. Valencii čeká přímý souboj s dalším sestupem ohroženým celkem i ve 38. kole, kdy Netopýři zavítají na hřiště Huescy. Doufejme, že tam už Valencia nebude muset bojovat o prvoligové bytí a nebytí.

Vzájemná utkání hrají roli i v případě, že by v závěru sezóny došlo u dvou týmů k bodové shodě. Jak je na tom například Valencia v porovnání s ostatními sestupem ohroženými týmy? S Levante má lepší vzájemnou bilanci (doma 4:2, venku 0:1), s Getafe má horší vzájemnou bilanci (doma 2:2, venku 0:3), s Deportivem Alaves má lepší vzájemnou bilanci (doma 1:1, venku 2:2), s Realem Valladolid to není rozhodnuté (doma ho přivítá ve 35. kole, venku 1:0), s Huescou to není rozhodnuté (doma 1:1, venku se utkají ve 38. kole), s Elche má lepší vzájemnou bilanci (doma 1:0, venku 1:2) a s Eibarem to není rozhodnuté (doma ho přivítá ve 37. kole, venku 0:0).

Krom vzájemných zápasů může vyústění záchranářských bojů výrazně ovlivnit i to, zda soupeři sestupem ohrožených týmů mají o co hrát. Ve vzájemných zápasech je samozřejmě o motivaci postaráno, i když v předchozím odstavci je naznačeno, že třeba Valencia se může ve 37. kole doma utkat s Eibarem už jako s jistým sestupujícím. To by tudíž mohlo Netopýrům pomoci. Ale podobných zápasů, kde jde jednomu týmu o hodně a druhému o téměř nic, tradičně ke konci každé sezóny přibývá. Zatím takových týmů moc není. O záchranu bojující týmy už tu vyjmenovány byly. Atletico Madrid, Real Madrid, Barcelona a Sevilla bojují o titul. I když naděje andaluského týmu dostaly citelnou ránu, když Sevilla včera večer podlehla doma Athleticu Bilbao. Trio Real Sociedad, Villarreal a Betis Sevilla má už sice skoro jistotu pohárové Evropy, ale ani kdyby se jim to do pohárové Evropy podařilo dotáhnout, tak všichni tři tentokrát nepůjdou do Evropské ligy, protože od příští sezóny je tu nová soutěž Evropská konferenční liga, kam zamíří tým ze 7. místa. I tato trojice má tedy zatím o motivaci postaráno. Granada má na pohárovou Evropu už šestibodové manko, což je celkem dost, ale určitě se bude ještě snažit posunout vpřed. Vždyť i v minulé sezóně se jí finiš ligového ročníku povedl a ona tak letos mohla účinkovat v Evropské lize. Po včerejším vítězství nad Sevillou Granadu bodově vyrovnal Marcelinův Athletic Bilbao. O bod za touto dvojicí je Celta Vigo, tedy i ona má teoretickou naději na pohárovou Evropu.

Takže jediné dva týmy, které už mohou sezónu víceméně v klidu dohrávat, jsou nejspíš Osasuna a Cadiz. Třebaže jsme v úvodu tohoto článku zmiňovali, že matematickou jistotu záchrany tato dvojice ještě nemá. Každopádně takových týmů, které již nebudou mít o co hrát, bude každým kolem přibývat. Po nadcházejícím ligovém kole se k nim může přidat například i Sevilla. Pokud po nečekané včerejší domácí ztrátě s Athleticem Bilbao neuspěje ani o víkendu na hřišti Realu Madrid, tak už bude ze hry o titul prakticky venku. A to by byla dobrá zpráva pro Valencii, která se ve 36. kole vypraví právě do centra Andalusie.

  • Cádiz a Osasuna budú podľa mňa tlačiť na výhry, pretože čím vyššie postavenie v tabuľke, tak tým dostanú viac € po konci sezóny *5*

  • V odpovědi na: Harakant

    Může být, nicméně závěry každé sezóny nám spíš ukazují, že ty větší finance třeba za 9. místo v porovnání s 11. místem pro ty týmy asi až takovou motivací nejsou. Ale může tu být klidně i faktor, že když už tým nemá o co hrát, tak ho nemusí svazovat nějaká zbytečná nervozita, jako když je na druhý straně tým, který ví, že musí vyhrát, protože potřebuje body k záchraně. Ten, kterému o nic nejde, pak může hrát uvolněně a teoreticky může být těžším soupeřem, než kdyby mu taky o něco šlo *5*

  • Na podobnou situaci jsem už upozorňoval tak před 2 týdny a už je tady. Super přehledová tabulka kdo s kým hraje v posledních 4 kolech. Na sestup to vidím, že půjde Real Valladolid, když vidím ty soupeře, které má v posledních kolech.
    Co se týče nás, tak všechny 4. utkání budou určitě zajímavá a myslím, že to zvládneme uhájit, nějaký ten náskok tam máme přece jen v rezervě ;)