The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

La Liga po 38. kole

La Liga po 38. kole


Na španělské prvoligové scéně už je dobojováno a sezóna 2020/2021 je minulostí. Do závěrečných dvou ligových kol Valencia vstupovala s jistotou záchrany a v úplném závěru sezóny tak mohla hrát už bez nervů, což ji přineslo dvě utkání bez porážky. V našem tradičním ohlédnutí se samozřejmě podíváme na výsledky všech dvaceti posledních zápasů právě skončené sezóny, zhodnotíme konečnou podobu ligové tabulky a připomeneme, kterým hráčům to v La Lize 2020/2021 nejlépe střílelo. No a na závěr se podíváme na rozuzlení naší tipovačky.

Jak se hrálo ve 37. kole La Ligy

Předposlední ligové kolo bylo unikátní v tom, že se všechny zápasy hrály v jeden čas v neděli 16. května. Deportivo Alaves potvrdilo udržení prvoligové příslušnosti v domácím utkání proti Granadě. Deportivo poslal do vedení Pere Pons v 8. minutě a ve 21. minutě náskok domácích navýšil Ruben Duarte. Granada nejprve korigovala stav ve 31. minutě gólem Jorge Moliny a v 63. minutě dokonce Antonio Puertas vyrovnal. Remízový stav však netrval příliš dlouho a v 66. minutě poslal Deportivo znovu do vedení Joselu. Domácí už tentokrát vedení nepustili, naopak v 72. minutě Luis Rioja potvrdil jejich vítězství 4:2.

Real Madrid bojoval o udržení naděje na titul na hřišti Athleticu Bilbao. Bojoval nakonec úspěšně, neboť zvítězil 1:0, o což se v 68. minutě zasloužil Nacho.

Na první místo ligové tabulky se však Bílý balet neprotlačil, neboť i Atletico Madrid zvládlo svůj zápas vítězně. Na vlastním hřišti porazilo 2:1 Osasunu, ale pro příznivce madridského celku to asi byly velké nervy, neboť bezbrankový stav narušil až hostující Ante Budimir v 75. minutě. Atletico tak nedlouho před koncem prohrávalo, ale nakonec se mu podařilo výsledek otočit na konečných 2:1. O vyrovnávací gól se v 82. minutě postaral Renan Lodi a v 88. minutě domácím důležité tři body vystřelil Luis Suarez.

Výsledky madridského dua by i při vítězství Barcelony znamenaly, že je katalánský klub ze hry o titul, ale Barcelona navíc doma na Celtu Vigo nestačila a prohrála 1:2. Lionel Messi sice ve 28. minutě poslal Barcelonu do vedení, ale bývalý Netopýr Santi Mina se zasloužil o velký obrat. Nejprve ve 38. minutě vyrovnal a následně v 89. minutě rozhodl o exportu tří bodů z Camp Nou.

Betis Sevilla doma neusnadnil boj o záchranu Huesce a zvítězil 1:0. Jediný gól utkání vstřelil v 57. minutě Borja Iglesias z pokutového kopu.

To Getafe si důležité záchranářské tři body připsalo, když doma porazilo Levante. Ve 13. minutě poslal Getafe do vedení Carles Alena, ale ve 30. minutě bylo po gólu Melera vyrovnáno. O vítězi tak rozhodla až situace z 84. minuty, kdy se gólově prosadil Takefusa Kubo a vystřelil Getafe vítězství 2:1.

Cadiz už v závěru ligové sezóny neměl víceméně o co hrát, čehož ve 37. kole využilo zachraňující se Elche, které na jeho hřišti zvítězilo 3:1. V 15. minutě sice Jose Mari proměnil pokutový kop a poslal Cadiz do vedení, ale hosté skóre otočili ve druhém poločase. V 58. minutě vyrovnal Pere Milla, v 64. minutě vstřelil Diego Gonzalez vítězný gól  v 88. minutě Fidel vítězství hostů potvrdil.

Výrazně méně úspěšný než Elche byl rovněž o záchranu bojující Real Valladolid na hřišti Realu Sociedad. Domácí si v prvním poločase s chutí zastříleli. Alexander Isak mířil přesně v 6. a 16. minutě. Ve 28. minutě přispěl gólovou troškou do mlýna David Silva a ve 35. minutě Adnan Januzaj z pokutového kopu ještě zvýraznil domácí náskok. Valladolid se dočkal jen čestného úspěchu, a to v 82. minutě, kdy se prosadil Maranhao. Real Sociedad tak vyhrál jasně 4:1.

Stejný výsledek se ve 37. kole zrodil i na Mestalle, kde se Valencia utkala s Eibarem. Na Mestallu mohla poprvé v sezóně dorazit alespoň část diváků, no než se usadili, tak možná přišli o úvodní gól, neboť Goncalo Guedes otevřel skóre už ve 3. minutě. Poté se střelecké taktovky chopil Carlos Soler, který se prosadil v 19. a 30. minutě. Zdramatizovat zápas se ve 38. minutě pokusil skórující Bryan Gil, ale ve 49. minutě svým druhým gólem v zápase odmítl jakékoliv pochybnosti Goncalo Guedes. Valencia tak zvítězila 4:1. Utkání si můžete připomenout v našem reportu.

Ve 37. kole byly hned čtyři čtyřgólové týmy. Posledním z nich byl Villarreal, který navíc doma proti Seville udržel čisté konto. Zvítězil tedy výsledkem 4:0. Hlavní hvězdou zápasu byl Carlos Bacca, který vstřelil hattrick. Mimochodem se jedná o bývalého hráče Sevilly. Bacca se poprvé prosadil ve 34. minutě. Podruhé pak skóroval těsně po poločasové pauze, to ve 47. minutě. V 66. minutě Baccovo představení narušil Gerard Moreno, ale v 79. minutě si vzal poslední střelecké slovo opět kolumbijský útočník a zkompletoval hattrick.

Jak se hrálo ve 38. kole La Ligy

Po 37. kole se vykrystalizovalo více týmů, které už víceméně o nic nehrály, takže program 38. kola byl nakonec rozložen na tři dny. V pátek 21. května přivítalo Levante Cadiz a remizovalo s ním 2:2. Roger Marti poslal Levante do vedení v 8. minutě, ale už ve 13. minutě Alvaro Negredo vyrovnal. Ve 32. minutě pak šel dokonce do vedení Cadiz, a to po gólu Carlose Akapa. Ve druhém poločase však o konečné dělbě bodů rozhodl v 58. minutě Melero.

Většina zápasů 38. kola se odehrála v jeden čas v sobotu 22. května. Ve Valladolidu se hrálo o záchranu i o titul. Domácí Real Valladolid potřeboval zvítězit, aby měl alespoň naději na záchranu, ale hostující Atletico Madrid potřebovalo rovněž zvítězit, aby se nemuselo ohlížet na zápas Realu Madrid a získalo titul. Lépe do utkání vstoupili domácí, které poslal do vedení Oscar Plano v 18. minutě. Atletico tak bylo v podobné situaci jako o týden dříve doma s Osasunou. A znovu ji zvládlo a zvítězilo 2:1. V 57. minutě Angel Correa vyrovnal a v 67. minutě vstřelil Luis Suarez gól, kterým Atleticu zajistil ligový titul.

Vzhledem k tomu, že Atletico zvítězilo, tak se vlastně Real Madrid doma proti Villarrealu snažil o vítězství tak nějak zbytečně, protože svého městského rivala by v tabulce nepřeskočil ani při sebevětším vítězství v posledním zápase sezóny. Navíc se Bílý balet proti Žluté ponorce celkem trápil, což vyústilo ve vedoucí gól hostí. Ve 20. minutě se prosadil Yeremi Pino. Nakonec však Real na poslední chvíli výsledek otočil na 2:1 a rozloučil se se sezónou sice bez titulu, ale alespoň vítězně. V 87. minutě Karim Benzema vyrovnal a v 92. minutě Luka Modric vystřelil domácím vítězství.

Eibaru by k záchraně dopomohla jen velká souhra několika okolností. Hlavním úkolem baskického celku bylo porazit doma Barcelonu, což se však Eibaru nepovedlo. Utkání se dlouho hrálo bez branek, nakonec o hubeném katalánském vítězství 1:0 rozhodl Antoine Griezmann v 81. minutě.

Zatímco Eibar záchranu neměl ve svých rukách, tak Huesca naopak věděla, že pokud doma porazí Valencii, tak bude bez ohledu na zápasy ostatních zachraňujících se celků v nejvyšší soutěži i v příští sezóně. Jenomže Huesca Valencii porazit nedokázala a místo tří bodů jistoty získala jen jeden bod za bezbrankovou remízu 0:0. Utkání si můžete připomenout v našem reportu.

Zaváhání aragonského celku tak využilo Elche, které udrželo prvoligovou příslušnost po domácím vítězství 2:0 nad Athleticem Bilbao. Do vedení se domácí dostali ve 28. minutě, kdy se prosadil Lucas Boye. Gólovou pojistku pak v 73. minutě přidal Raul Guti.

Real Sociedad bojoval na hřišti Osasuny o postup do Evropské ligy. A bojoval nakonec úspěšně, neboť zvítězil 1:0. Jediný gól utkání vstřelil v 86. minutě Alexander Isak.

Stejný cíl jako Real Sociedad měl i Betis Sevilla, který se pro změnu představil na hřišti Celty Vigo. V tomto utkání jsme se dočkali výraznějších střeleckých hodů. Ve 32. minutě poslal Celtu do vedení nestárnoucí Iago Aspas, který proměnil penaltu. Ve 49. minutě domácí náskok navýšil Brais Mendez. Že bylo o osudu utkání rozhodnuto? Ale kdeže. V 53. minutě Borja Iglesias z pokutového kopu snížil. V 69. minutě už Nabil Fekir dokonce vyrovnal. A aby toho nebylo málo, tak v 73. minutě Victor Ruiz dokonal obrat a vystřelil Betisu vítězství 3:2 a postup do Evropské ligy.

Poslední dva zápasy sezóny 2020/2021 byly sehrány v neděli 23. května. Nejdříve přivítala Granada Getafe. Vzhledem k tomu, že ani jednomu týmu už o nic nešlo, tak bylo možné očekávat buď bezstarostný fotbal a třeba i gólové hody, nebo naopak nezáživný fotbal, kde už se nikdo nebude o nic snažit. Výsledek 0:0 svědčí o tom, že jsme se dočkali spíše druhé varianty.

Úplnou tečku za sezónou udělalo utkání mezi Sevillou a Deportivem Alaves. I zde jsme nebyli daleko od bezbrankové remízy, no nakonec Papu Gomez v 92. minutě rozhodl o těsném sevillském vítězství 1:0.

Ligová tabulka po 38. kole

Valencia sezónu zakončila na 13. místě ligové tabulky se ziskem 43 bodů za zápasovou bilanci 10-13-15 při skóre 50:53. Za celou sezónu Valencia nedosáhla na dvě ligová vítězství v řadě. I proto se dočkala bodově nejslabší sezóny od ročníku 1995/1996, kdy se ve Španělsku za vítězství prvně udělovaly tři body. Co se týče tabulkového umístění, tak to je nejhorší dokonce od sezóny 1987/1988, kdy byli Netopýři na 14. místě. Většinu bodů získali Los Che v této sezóně doma na Mestalle. S bilancí 8-7-4 při skóre 34:23 vytěžili z domácího hřiště 31 bodů. To na cizích hřištích Valencia posbírala jen 12 bodů za zápasovou bilanci 2-6-11 při skóre 16:30. Nikdo v celé lize nezískal na venkovních hřištích méně bodů.

O záchranu se bojovalo až do posledního kola, nejvyšší soutěž nakonec opouští trio Huesca, Valladolid a Eibar. Huesce k záchraně scházely pouhé dva body, poslední Eibar pak měl o čtyři body méně než aragonský celek. I z toho je patrné, jak byl chvost ligové tabulky vyrovnaný. Mimochodem Valencia nakonec sezónu zakončila s devítibodovým náskokem na sestupové pásmo.

Atletico Madrid mělo v průběhu sezóny na čele ligové tabulky někdy i téměř desetibodový náskok, ale v druhé polovině ligového ročníku začalo povážlivě ztrácet a do posledních kol tak šanci zisku titulu cítili i v Realu Madrid, Barceloně a dokonce i Seville. Atletico ale nakonec titul přece jen získalo, a to s dvoubodovým náskokem na Real Madrid. Bronzovou příčku obsadila Barcelona, které náladu zlepšil alespoň triumf v Copa del Rey. Do Ligy mistrů se na základě tabulkového postavení podívá i Sevilla. Evropskou ligu si vybojovaly dva týmy, a to Real Sociedad a Betis Sevilla. Villarreal by měl jít dle svého tabulkového umístění do nově vzniklé Konferenční ligy, ale jelikož včera zvítězil ve finále Evropské ligy nad Manchesterem United, tak se může těšit také na Ligu mistrů, kde tedy bude mít Španělsko hned pět týmů.

# TeamMPWDLFADPLast 5 matches 
1   38 26 8 4 67 25 +42 86 WWWDW  
2   38 25 9 4 67 28 +39 84 WWWDW  
3   38 24 7 7 85 38 +47 79 WLDDW  
4   38 24 5 9 53 33 +20 77 WLWDL  
5   38 17 11 10 59 38 +21 62 WWLWL  
6 Previous rank: 7 38 17 10 11 50 50 +0 61 WWDWD  
7 Previous rank: 6 38 15 13 10 60 44 +16 58 LWWLW  
8   38 14 11 13 55 57 -2 53 LWWWW  
9 Previous rank: 10 38 13 7 18 47 65 -18 46 DLLLL  
10 Previous rank: 9 38 11 13 14 46 42 +4 46 LLLDW  
11   38 11 11 16 37 48 -11 44 LLWDL  
12   38 11 11 16 36 58 -22 44 DLLWW  
13 Previous rank: 14 38 10 13 15 50 53 -3 43 DWLWL  
14 Previous rank: 13 38 9 14 15 46 57 -11 41 DLDDL  
15 Previous rank: 16 38 9 11 18 28 43 -15 38 DWLLL  
16 Previous rank: 15 38 9 11 18 36 57 -21 38 LWWDL  
17 Previous rank: 20 38 8 12 18 34 55 -21 36 WWLLL  
18 Previous rank: 17 38 7 13 18 34 53 -19 34 DLWLW  
19 Previous rank: 18 38 5 16 17 34 57 -23 31 LLLLD  
20 Previous rank: 19 38 6 12 20 29 52 -23 30 LLDWW


Nejlepší ligoví střelci po 38. kole

Nejlepším střelcem La Ligy se stal Lionel Messi z Barcelony (30 gólů), pro něhož je to již několikáté prvenství. O druhé místo se podělili Karim Benzema z Realu Madrid (23 gólů) a Gerard Moreno z Villarrealu (23 gólů), který se tak stal nejlepším střelcem La Ligy španělské národnosti. Přes dvacetigólovou hranici se přehoupl ještě Luis Suarez z Atletica Madrid (21 gólů). Dobré statistiky mají i Youssef En-Nesyri ze Sevilly (18 gólů) či Alexander Isak z Realu Sociedad (17 gólů). Za nimi je v pořadí Iago Aspas z Celty Vigo (14 gólů) a dále trio Rafa Mir z Huescy (13 gólů), Jose Luis Morales z Levante (13 gólů) a Antoine Griezmann z Barcelony (13 gólů). Přes desetigólovou hranici se dostaly ještě dvě početné skupiny. První tvoří Kike z Eibaru (12 gólů), Marcos Llorente z Atletica Madrid (12 gólů), Santi Mina z Celty Vigo (12 gólů) a Roger Marti z Levante (12 gólů). Ve druhé pak jsou Ante Budimir z Osasuny (11 gólů), Mikel Oyarzabal z Realu Sociedad (11 gólů), Joselu z Deportiva Alaves (11 gólů), Borja Iglesias z Betisu Sevilla (11 gólů) a Carlos Soler z Valencie (11 gólů).

Nejlepším ligovým střelcem Valencie se stal s výrazným náskokem Carlos Soler (11 gólů). Druhou příčku obsadil Maxi Gomez (7 gólů). O bronzový stupínek se pak podělili Manu Vallejo (5 gólů) a Goncalo Guedes (5 góly), který měl velmi dobrou formu v závěru sezóny. Více než jeden gól pak mají na kontě ještě Daniel Wass (4 góly), Kevin Gameiro (4 góly) a Gabriel Paulista (4 góly). Po gólu pak během této sezóny přidali Toni Lato (1 gól), Yunus Musah (1 gól), Hugo Guillamon (1 gól), Mouctar Diakhaby (1 gól), Uros Racic (1 gól), Alex Blanco (1 gól), Jose Luis Gaya (1 gól) a Thierry Correia (1 gól).

Tipovačka po 38. kole

Oblíbenou součástí našeho webu je i tipovačka, kde se již třetí rok hrálo o zajímavé ceny. Cenou hlavní je dres Los Che. V prvním roce tipovačky ho získal Jose.Enrique, zatímco před rokem se z něho mohl radovat Ingi. Kdo se k této dvojici připojil letos a kdo si svým odhadem výsledků španělské La Ligy vysloužil další ceny? Před závěrečnými dvěma koly byla situace v popředí celkového pořadí vyrovnaná tím způsobem, že o první místo se ucházeli jansosom (622 bodů) a Rostis1001 (620 bodů), zatímco o třetí příčku sváděli boj Packo114 (595 bodů) a LukasTV (589 bodů). A jak to dopadlo, to se dozvíte níže.

Na výsledky 37. kola La Ligy si na našem webu natipovalo pouhých 9 tipérů. Nejlepší odhad výsledků prokázal Jose.Enrique (24 bodů), ale hned za ním se umístili uchazeči o celkové prvenství, přičemž jansosom (21 bodů) byl o bod lepší než Rostis1001 (20 bodů), který se o bronzový stupínek podělil s netopierem (20 bodů). Pětici nejlepších tipérů kola pak doplnil ruty (18 bodů). Na dalších příčkách se umístili Harakant (17 bodů), bodově vyrovnaná dvojice Packo114 (15 bodů) a LukasTV (15 bodů) a Cáfa82 (12 bodů).

Na výsledky posledního 38. kola La Ligy si na našem webu natipovalo rovněž 9 tipérů. Až do konce tak vydrželi jen tipéři, kteří se snažili o obsazení cenami ohodnocených stupňů vítězů, a pak pár nadšenců. Dobrou tipérskou formu nabral v závěru sezóny Jose.Enrique (28 bodů), který opanoval druhé kolo za sebou, třebaže tentokrát se musel o vítězství podělit, neboť Packo114 (28 bodů) se mu bodově vyrovnal. I v dalším pořadí máme bodové shody. Hned za dvojicí vítězů je duo jansosom (25 bodů) a LukasTV (25 bodů), zatímco dále v pořadí je pro změnu dvojice Harakant (23 bodů) a Rostis1001 (23 bodů). Na dalších příčkách se umístili ruty (20 bodů) a dvojice Jaakkopn (17 bodů) a netopier (17 bodů).

Poslední dvě kola situaci na čele celkového pořadí vlastně vůbec nezměnila. Vedení udržel jansosom (668 bodů), zatímco Rostis1001 (663 bodů) se musí spokojit s druhým místem. Trojici nejlepších pak doplnil Packo114 (638 bodů). V nejlepší pětici celkového pořadí jsou dále LukasTV (629 bodů) a ruty (620 bodů), kteří se ještě dostali přes šestisetbodovou hranici. Z víceméně pravidelných tipérů, kteří během sezóny natipovali více než tři stovky zápasů španělské La Ligy, jsou dále v pořadí Jose.Enrique (589 bodů), netopier (579 bodů), Jaakkopn (556 bodů), JEFFINHO (553 bodů), Harakant (521 bodů) a Cáfa82 (516 bodů). V brzké době se pravděpodobně dočkáme tradičního obsáhlejšího samostatného článku s oceněním nejlepších tipérů.

Podívejme se i na žebříček nejlepších výkonů tipérů v rámci jednoho kola. Největšího bodového zisku v rámci jednoho kola dosáhl Rostis1001 (35 bodů, 1. místo v 19. kole). Na pomyslných stupních vítězů tohoto žebříčku jsou dále Packo114 (32 bodů, 1. místo v 15. kole) a o třetí místo se dělí jansosom (30 bodů, 1. místo ve 13. kole), Cáfa82 (30 bodů, dělené 1. místo ve 31. kole) a Jaakkopn (30 bodů, dělené 1. místo ve 31. kole). Dalšími povedenými výkony se mohou pyšnit netopier (29 bodů, 1. místo ve 35. kole), dvojice JEFFINHO (28 bodů, 2. místo v 19. kole) a Jose.Enrique (28 bodů, 1. místo ve 38. kole) a duo Woyta (26 bodů, 1. místo ve 3. kole) a ruty (26 bodů, 1. místo v 11. kole). Hned za touto dvojicí jsou se svými výkony Ingi (25 bodů, 1. místo v 9. kole), LukasTV (25 bodů, 1. místo ve 22. kole) a Harakant (25 bodů, dělené 3. místo ve 31. kole).

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.