The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Reprezentační léto většiny Netopýrů komplikuje koronavir, Musah už naopak stihl slavit titul

Reprezentační léto většiny Netopýrů komplikuje koronavir, Musah už naopak stihl slavit titul


Letošní léto je doslova nabité mezinárodním fotbalem. Vyvrcholení evropského šampionátu věkové kategorie U21 už je za námi, stejně jako premiérový ročník Ligy národů CONCACAF. Tento týden začne z loňska odložené Euro a v Jižní Americe odstartuje Copa America. Později se bude hrát v zámoří ještě Gold Cup a zapomenout nesmíme ani na fotbalový turnaj pod pěti olympijskými kruhy. Pro fanoušky Los Che je potěšující, že na všech zmiňovaných akcích je možné nalézt nějakou tu valencijskou stopu.

O úspěch na Euru jednadvacetiletých se nakonec snažili jen dva Netopýři

Evropský šampionát věkové kategorie U21 letos proběhl dosti nestandardním způsobem. Boje ve skupinách totiž proběhly už během březnového reprezentačního okna, zatímco na play off došlo až nyní. Ve čtvrtfinále a v dalších zápasech se měla představit hned trojice Netopýrů, ale řada hráčů Los Che měla po konci klubové sezóny pozitivní výsledky na koronavirus. Jeho první velkou obětí se stal Thierry Correia, který kvůli povinné karanténě po pozitivním testu o evropský šampionát jednadvacítek přišel. Nemohl si tak za Portugalsko ve čtvrtfinále zahrát proti svému klubovému spoluhráči Patricku Cutronemu, který reprezentuje Itálii. Cutrone, který na Mestalle v druhé polovině ligové sezóny hostoval z Wolverhamptonu, se sice proti Portugalsku prosadil a v závěru základní hrací doby vyrovnal na 3:3, ale v prodloužení přidali portugalští mladíci další dva góly a zvítězili 5:3.

V semifinále se tak z hráčů Valencie představil jen Hugo Guillamon, jehož Španělsko ve čtvrtfinále porazilo Chorvatsko 2:1. I zde se o postupujícím rozhodovalo až v prodloužení. Valencijský stoper bohužel v utkání dostal žlutou kartu, a jelikož to byla již jeho druhá v rámci celého šampionátu (tedy i s březnovými zápasy v základních skupinách), tak nemohl nastoupit v semifinále proti Portugalsku. Španělsko bez něho prohrálo 0:1 a přišlo tak o naději na obhajobu titulu z roku 2019. Tehdy Španělsko ve finále zdolalo Německo. To se do boje o titul dostalo i letos a tentokrát svoji snahu pozlatilo, když nad Španělskem zvítězilo 1:0.

První titul v novém národním týmu

Ještě na podzim loňského roku se Yunus Musah rozhodoval, koho bude na mezinárodní scéně reprezentovat. Na výběr měl hned několik možností. Narodil se v New Yorku, takže mohl reprezentovat USA. Nebo mohl reprezentovat Ghanu jako vlast svých rodičů. V úvahu přicházela i Itálie, kde žil jako malý. A v mládežnických reprezentacích oblékal dres Anglie. Nakonec se rozhodl pro hvězdy a pruhy a stal se tak reprezentantem USA. Zámořský celek na konci května prohrál v přátelském utkání ve Švýcarsku 1:2, přičemž valencijský Netopýr se na hřiště dostal na závěrečnou půlhodinu.

Pak už ale pro USA přišly důležitější zápasy, a to vyvrcholení prvního ročníku Ligy národů zóny CONCACAF, která zahrnuje národní týmy Severní a Střední Ameriky a Karibiku. V CONCACAF jsou dlouhodobě nejsilnějšími týmy USA a Mexiko a tak nebylo překvapivé, že ve finále došlo právě na jejich souboj. USA v semifinále porazilo 1:0 Honduras, zatímco Mexiko vyřadilo na penalty Kostariku. Finále nabídlo víc gólů a po remíze 2:2 po základním devadesátiminutovém času se diváci dočkali dokonce i prodloužení. V tom poslal USA do vedení Christian Pulisic z penalty, na což mohl rovněž z pokutového kopu reagovat Andres Guardado, ale bývalý Netopýr penaltu neproměnil a USA tak zvítězili 3:2 po prodloužení. Valencijský Musah se sice na hřiště nedostal ani v jednom ze zmiňovaných zápasů, ale přesto si se spoluhráči užíval oslavy titulu.

Koneckonců mladý Netopýr bude mít toto léto ještě dost příležitostí nasbírat další minuty za národní tým. Už ve čtvrtek bude hrát USA přátelské utkání proti Kostarice a v červenci se pak představí na Gold Cupu, což je šampionát pro Severní a Střední Ameriku a pro Karibik, tedy pro zónu CONCACAF. První soupeř pro národní tým USA ještě není znám, ale určitě se ve skupině utká s Martinikem a Kanadou. Musah si tak klidně může dokráčet i pro druhý titul tohoto léta. USA je v počtu titulů z Gold Cupu druhou nejúspěšnější zemí, víc jich má jen Mexiko, které obhajuje zlato z roku 2019. USA obhajuje stříbrné medaile.

O rok odložené Euro startuje již tento pátek

Zmiňovali jsme, že se toto léto bude konat mnoho reprezentačních akcí, nicméně fanoušky v České republice a na Slovensku pravděpodobně bude nejvíce zajímat evropský šampionát, který se měl původně konat už v loňském roce, ale koronavirová pandemie ho odsunula až na letošek. A to nejen proto, že se na Euro probojovaly i obě naše středoevropské země. Pro fanoušky Netopýrů pak je dobrou zprávou, že na šampionátu, který se bude konat hned ve dvanácti evropských zemích, se představí i několik Netopýrů. Mohlo jich být ale ještě víc.

Svého vrcholu však dosáhla nešťastná sezóna holandského brankáře Jaspera Cillessena. Ten strávil většinu ligového ročníku na marodce a moc toho neodehrál. Zas na druhou stranu když hrál, tak své kvality potvrzoval. I proto se původně do nominace Holandska na Euro dostal, i když už to určitě nebylo v jednoznačné pozici brankářské jedničky, jako tomu bylo v posledních letech. Jenomže bohužel smůla se Cillessena držela i po konci ligové sezóny a Holanďan byl dalším z valencijských hráčů, který měl pozitivní test na koronavirus. Trenér Oranjes Frank de Boer za něho nejdříve jen povolal náhradníka na soustředění před Eurem po dobu, než se bude moct Cillessen připojit k týmu, nicméně o pár dní později se bývalý stoper rozhodl jinak a brankáře Valencie z nominace vyřadil nadobro. Ten z toho byl pochopitelně dosti frustrovaný, což si neponechal pro sebe, takže je otázkou, zda si dveře do reprezentace do budoucna trochu nepřibouchnul. Nicméně jeho vyřazení z nominace je špatnou zprávou i pro Los Che, protože Valencia doufala, že se na Euru předvede v dobrém světle a bude tak o něho zájem na přestupovém trhu.

Podobné očekávání má Valencia směrem k Euro i u Goncala Guedese. I ten měl sice po konci ligové sezóny pozitivní test na koronavirus, ale oproti Jasperu Cillessenovi má zřejmě větší štěstí na trenéra národního týmu, neboť portugalský lodivod Fernando Santos se na Netopýra, který v závěru sezóny nabral velmi dobrou formu, rozhodl počkat. Guedes tak prošvihl jen bezbrankovou remízu v přátelském utkání se Španělskem, ale o víkendu už se ke svým krajanům na soustředění před šampionátem připojil. Reprezentační dres na sebe může znovu obléknou už zítra, kdy se Portugalsko v přátelském utkání střetne s Izraelem. Na Euru se pak jihoevropský celek v základní skupině F, kterou klidně můžeme označit za skupinu smrti, utká postupně s Maďarskem, Německem a Francií.

V základní skupině B se potkají hned dva Netopýři. V dresu Dánska se na šampionátu představí Daniel Wass. Ten nastoupil do obou přípravných zápasů Dánska před evropským šampionátem, přičemž i reprezentační trenér Kasper Hjulmand se ho podobně jako trenéři Valencie rozhodl vyzkoušet na různých postech sestavy. Dánsko hraje tradičně v rozestavení 4-3-3 a proti Německu Wass při remíze 1:1 nastoupil na pravém kraji obrany a odehrál 85 minut, zatímco při vítězství 2:0 nad Bosnou a Hercegovinou odehrál 71 minut v záložní řadě. Nyní už má před sebou Dánsko zápasy na Euru. V základní skupině se postupně utká s Finskem, Belgií a Ruskem.

A právě v nominaci Ruska nalezneme dalšího Netopýra, který se představí v základní skupině B. Jedná se samozřejmě o Denise Cherysheva. Mimochodem Wass a Cheryshev jsou jediní dva hráči Valencie, do jejichž přípravy na Euro prozatím zásadně nezasáhl koronavir. Zatímco dánský reprezentant se ale v obou červnových přípravných zápasech svého týmu dostal na hřiště v základní sestavě, tak Cheryshev do hry naopak nezasáhl ani jednou. Při remíze 1:1 s Polskem nebyl k zápasu vůbec povolán, zatímco při vítězství 1:0 nad Bulharskem neopustil střídačku. Uvidíme, zda se nějakých herních minut dočká alespoň na šampionátu, kde se Rusko v základní skupině utká postupně s Belgií, Finskem a Dánskem.

Pořádně divoké dění je v posledních dnech kolem Španělska, které by měl na Euru z Valencie reprezentovat jen kapitán Netopýrů Jose Luis Gaya. Ten odehrál na levém kraji obrany La Roja celé přátelské utkání proti Portugalsku, které skončilo remízou 0:0. Poplach u týmu z Pyrenejského poloostrova nastal o víkendu, kdy se pozitivní test na koronavirus objevil u Sergia Busquetse, který mimochodem proti Portugalsku rovněž nastoupil v základní sestavě. Celý tým připravující se na evropský šampionát pod vedením trenéra Luise Enriqueho tak zamířil do karantény a logicky nemůže odehrát dnešní závěrečnou přípravu před Eurem. Zápas proti Litvě však zrušen nebude, ale za Španělsko se ho zúčastní hráči z týmu věkové kategorie U21, kteří před pár dny účinkovali na evropském šampionátu své věkové kategorie. Výběr povede trenér jednadvacítky Luis de la Fuente a mezi povolanými je i valencijský stoper Hugo Guillamon, který se tak vlivem dosti výjimečných okolností může dočkat dosti nestandardního debutu za španělské reprezentační áčko. Na hrozbu koronaviru se ale Španělsko rozhodlo reagovat i dalším tahem. Luis Enrique na soustředění do Las Rozas povolal šest nových hráčů, ke kterým by se po dnešním přátelském utkání s Litvou mohli připojit i další. Tito dodatečně povolaní hráči se budou připravovat odděleně od hráčů z původní nominace, aby mohli v nominaci případně nahradit pozitivně testované. Jedním z dodatečně povolaných je i valencijský Carlos Soler, kterému v přípravě budou dělat společnost i bývalí Netopýři Rodrigo Moreno a Raul Albiol. V současné chvíli tedy nevíme, jakou podobu bude mít konečný španělský výběr, nicméně víme, že v základní skupině E se postupně utká se Švédskem, Polskem a Slovenskem.

Valencia (snad) bude mít zástupce i na jihoamerickém šampionátu

Jen o pár dní později než Euro by v Jižní Americe měl odstartovat tamní šampionát známý pod názvem Copa America. I jihoamerický šampionát se měl původně konat již minulý rok, ale koronavirová pandemie ho o rok posunula. Navíc došlo i ke změně pořadatelství. Původně se mělo hrát v Kolumbii a v Argentině, ale v Kolumbii jsou politické nepokoje a v Argentině pro změnu velmi špatná situace s koronavirem, takže nakonec se pořadatelem stala Brazílie, kde je koronavirová situace o něco lepší. Ovšem ani to se na všech frontách nesetkalo s pochopením, vždyť i sami brazilští hráči vyhrožovali, že se šampionátu ve své vlastni nezúčastní. A brazilská opozice se rovnou rozhodla na vládu podat žalobu. Takže uvidíme, zda vůbec Copa America odstartuje a jestli se případně dohraje.

Z Valencie by byl za normálních okolností k reprezentaci Uruguaje určitě povolán Maxi Gomez, ale i on je jedním z hráčů, kteří byli po ligové sezóně pozitivně testováni na koronavirus. Trenér Oscar Tabarez však na valencijského střelce očividně čeká. Gomez tak zatím přišel jen o kvalifikační utkání pro světový šampionát 2022 proti Paraguaji, ve kterém se zrodila remíza 0:0. Dnes v noci bude hrát Uruguay ve světové kvalifikaci pro změnu proti Venezuele, no i v tomto případě to bude bez Gomeze. Na Copa America má Uruguay v 1. kole volný los, takže do hry vstoupí ještě za déle než týden, a to už by valencijský útočník mohl být k dispozici. Ostatně i u něho zástupci klubu podobně jako například u Goncala Guedese doufají, že na šampionátu zvedne svoji cenu. V základní skupině bude hrát Uruguay postupně proti Argentině, Chile, Bolívii a Paraguaji.

Jeden až čtyři Netopýři pod pěti kruhy

Svátek všech sportů, to jsou Olympijské hry, které letos bude hostit japonské Tokio. Ani těm se nevyhnula změna termínu, původně se podobně jako Euro či Copa America měly konat už minulý rok, ale i zde zapůsobil koronavir. V současné době je možné situaci kolem koronaviru označit celosvětově za jasnější a více pod kontrolou, ale přesto by nezanedbatelné množství Japonců Olympijské hry raději zrušilo. K tomu však dojde jen těžko a my se tak můžeme těšit i na fotbalový turnaj pod pěti kruhy. Obecně fotbal na Olympijských hrách nemá příliš dobré jméno, protože reprezentační výběry mohou až na pár výjimek povolat jen hráče věkové kategorie U23, ale fanoušky Los Che třeba k přenosům naláká přítomnost několika Netopýrů. Zatímco valencijští fanoušci by hráče Los Che na Olympijských hrách nejspíš viděli rádi, tak nový trenér klubu Pep Bordalas na to bude mít zřejmě odlišný názor, protože účastníci olympijského turnaje přijdou o značnou část letní přípravy před sezónou 2021/2022. Finále se bude v Tokiu hrát 7. srpna, což je jen týden před startem nového ročníku La Ligy.

Prozatím má ale jistou účast pod pěti kruhy jen Kangin Lee, u kterého navíc není jisté, jestli vůbec bude v příští sezóně působit na Mestalle. Všeobecně panuje názor, že ne. To však nyní ponechme stranou a věnujme se jeho nejbližší kariéře reprezentační. Dvacetiletý Netopýr byl povolán do Olympijského týmu Jižní Koreje a měl by být jedním z klíčových hráčů. Že se na Olympijských hrách potká i s hráči podstatně staršími? To mu asi nebude moc vadit, vždyť v roce 2019 jako osmnáctiletý pomohl své zemi vybojovat stříbro na světovém šampionátu věkové kategorie U20 a v konkurenci starších fotbalistů získal tehdy i Zlatý míč pro nejlepšího hráče turnaje. V nejbližších dnech se Jižní Korea ve dvou přátelských zápasech utká s Ghanou a poté už bude vyhlížet Olympijské hry, kde se ve skupině utká postupně s Novým Zélandem, Rumunskem a Hondurasem. Mimochodem hráči Jižní Koreje budou mít oproti svým soupeřům i motivaci navíc. V jejich zemi totiž každý mladý muž musí před oslavou osmadvacátých narozenin absolvovat téměř dvouletou vojnu. Lze však udělit výjimku třeba za velký sportovní úspěch. Na vojnu tak například nemuseli fotbalisté, kteří se v roce 2002 na domácím světovém šampionátu probojovali až do semifinále. A nejslavnější jihokorejský hráč současnosti Son Hung-min z Tottenhamu díky zlaté medaili z Asijských her z roku 2018 na vojně strávil jen tři týdny na intenzivním výcviku. I medaile z Olympijských her by určitě mohla Kanginovi Lee a jeho spoluhráčům s vojenskou povinností výrazně pomoci.

Španělsko zatím zveřejnilo teprve předběžný seznam hráčů, kteří by se mohli Olympijských her zúčastnit. Na tomto seznamu nalezneme zhruba šest desítek hráčů a z toho je několik Netopýrů. Mělo se za to, že do Tokia z Valencie s velkou pravděpodobností zamíří záložník Carlos Soler, nicméně vzhledem k poslednímu vývoji kolem reprezentačního áčka tomu tak být nemusí. Pokud by se valencijský odchovanec dostal na Euro, tak už by zřejmě neabsolvoval další velkou reprezentační akci tohoto léta. Dalšími Netopýry v oné široké předběžné nominaci jsou levý obránce Toni Lato a útočník Manu Vallejo. Španělsko se v základní skupině olympijského turnaje střetne postupně s Egyptem, Austrálií a Argentinou.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.