The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Z nechtěného hráče klíčovým prvkem sestavy Los Che

Z nechtěného hráče klíčovým prvkem sestavy Los Che


Vzpomínáte na jaro roku 2020? Hugo Guillamon se tehdy sice dočkal debutu ve valencijském áčku, ale končila mu smlouva a na její prodloužení to nevypadalo. Nakonec však k prodloužení spolupráce mladého hráče s východošpanělským klubem přece jen došlo a od té doby Guillamonova kariéra míří stále vpřed. Vždyť aktuálně patří v několika statistických aspektech k nejlepším hráčům celé La Ligy a oprávněně tak o něm nyní můžeme hovořit jako o jednom z klíčových hráčů Los Che.

Guillamon se sice narodil v baskickém San Sebastianu, ale už když mu byly dva roky, tak se rodina přestěhovala do valencijského regionu a jako devítiletý se pak stal Netopýrem. Postupně jako stoper procházel jednotlivými věkovými kategoriemi. V sezóně 2019/2020 hrával za rezervní tým VCF Mestalla a vypadalo to, že se jeho valencijská anabáze pomalu chýlí ke konci. Představitelé klubu v něm totiž neviděli potenciál, na moderní fotbal se jim zdál příliš malý. Neměli tak příliš zájem na prodloužení hráčovy smlouvy. To se změnilo až s příchodem Cesara Sancheze do pozice sportovního ředitele Los Che v lednu roku 2020. Bývalý brankář Netopýrů sice v této roli ve Valencii vydržel jen několik málo měsíců, ale rozjel jednání o nové smlouvě pro Guillamona, který se navíc na jaře roku 2020 pod vedením tehdejšího trenéra Alberta Celadese dočkal prvních startů za valencijské áčko. Sanchez i Celades sice v klubu skončili ještě před koncem sezóny, ale Guillamon se nové smlouvy s Netopýry v létě dočkal.

V sezóně 2020/2021 byl pro trenéra Javiho Graciu jedním ze čtyř stoperů, zatímco o rok později ho nový trenér Pep Bordalas přesunul na pozici defenzivního záložníka, protože se nedočkal žádné posily na tento post. V tu dobu už za sebou Guillamon měl gólem okořeněný debut v reprezentačním áčku, za které tedy nastoupil jako stoper. V létě roku 2021 Guillamon v jednom z rozhovorů řekl, že by rád na dresu nosil číslo 4 a navázal tím na legendárního stopera Ricarda Ariase. No nakonec dostal na dres číslo 6, čímž může navazovat na úplně jiné legendy. Obzvlášť když mu pozici ve středu hřiště zachoval i po Bordalasovi nastoupivší trenér Gennaro Gattuso.

Italský bouřlivák však ve valencijském odchovanci nevidí čistokrevného defenzivního záložníka, jakým třeba ve Valencii býval David Albelda. Gattuso Guillamona vidí v roli registy, což je na Apeninském poloostrově označení pro hráče, který je často na míči a který určuje průběh a tempo hry. Není to však klasický tvůrce hry, regista má své místo před vlastní obranou, takže se méně často dostane až před branku soupeře. Regista je tak vlastně kombinace tvůrce hry a defenzivního záložníka a musí tak mít schopnosti obou. Nabízí se otázka, zda to není pro teprve dvaadvacetiletého Guillamona příliš velké sousto, nicméně dle statistik z úvodu letošní sezóny to vypadá, že svoji roli zvládá dobře. V záložní řadě má nejvíce defenzivních úkolů, ale přitom zvládá i podporovat ofenzivu. Mimochodem žádný z týmů La Ligy nemá v základní sestavě v záložní řadě mladšího defenzivního specialistu.

A teď už se pojďme podívat na několik statistik. Guillamon má na kontě 3 asistence a v tomto ohledu je spolu s Joao Felixem z Atletica Madrid, Alejandrem Baldem z Barcelony a bývalým Netopýrem Kanginem Lee, který aktuálně hraje za Mallorcu, nejlepší z celé ligy. Guillamon přihrál na góly Lata a Nica Gonzaleze proti Getafe a na gól Andre Almeidy proti Celtě Vigo. Mimochodem na gól Nica Gonzaleze přihrál rozehráním rohového kopu. No kdo by si třeba v sezóně 2020/2021, kdy hrával stopera, pomyslel, že bude Guillamon rozehrávat valencijské rohové kopy. Dalším aspektem hry, ve kterém valencijský odchovanec vyniká, jsou přihrávky. Guillamon jich má na kontě 359, což je třetí nejvyšší číslo ze všech hráčů La Ligy. V Gattusově záložní trojici je sice často nejzataženějším středopolařem, ale trenér jeho schopnostem plně důvěřuje a on je tak tím, kdo má zásadní vliv na tvorbu hry. Díky tomu má na kontě nejen více přihrávek než jiní záložníci specializující se na defenzívu, ale překonává i klasičtější tvůrce hry jako například Daniho Pareja, Pedriho Gonzaleze nebo Luku Modrice. Ze záložníků vyprodukoval více přihrávek jen Toni Kroos.

Nemyslete si však, že Guillamon toto množství přihrávek nasbíral jen zahráváním velkého množství bezpečných přihrávek na krátkou vzdálenost či dokonce zpět do obrany. Samozřejmě i k takovým dochází, ale Guillamon se nebojí ani dlouhých přihrávek vpřed, které často mohou změnit obraz hry. Valencijský záložník se zkrátka nebojí převzít zodpovědnost a třeba i zariskovat, aby přihrávkou překonal valy soupeře. Dle dostupných dat je z na defenzivu se specializujících záložníků pátý nejlepší v počtu přihrávek na soupeřovu polovinu. Guillamon jich průměrně vyprodukuje 26,2 na zápas. Lepší jsou jen Vesga (32), Tchouameni (30,2), Busquets (29,5) a Beltran (26,7). Až za mladým Netopýrem tak jsou hráči jako Kondogbia, Capoue či Zubimendi.

Třebaže tedy asi Guillamona nemůžeme považovat za zcela čistokrevného defenzivního záložníka, tak přesto si defenzivní povinnosti plní velmi dobře. Již od pohledu není záložník Los Che žádným tvrdým či agresivním hráčem, k získávání míčů od soupeřů musí využívat spíše dobrou poziční hru. Když ho porovnáme se záložníky specializujícími se na defenzívu v ostatních klubech La Ligy, tak Guillamon je s 34 zisky sedmý nejlepší, ale při přepočtu na odehrané minuty dokonce pátý nejlepší. Až za ním jsou defenzivní specialisté jako třeba Lucas Torro (30), Renato Tapia (21) či Capoue (19). Mimochodem za Guillamonem je i Mauro Arambarri (29), kterého chtěla Valencia v poslední době přivést jako posilu na post defenzivního záložníka. Co se týče vyhraných soubojů o míč, tak v tom je Guillamon lehce nadprůměrný. S 51 vítězstvími je devátý nejlepší z jednadvaceti defenzivních záložníků nejčastěji svádějících souboje o míč.

Je nezpochybnitelné, že s odchodem Carlose Solera se Guillamonova hra posunula. A s nabíráním dalších zkušeností by se měla posouvat dál. Vždyť je ještě hodně mladým hráčem. Gattuso si ho oblíbil hned, pochvalná slova si vyslechl i od reprezentačního trenéra Luise Enriqueho, který po jeho reprezentačním debutu řekl, že vypadal, jako by hrál za národní tým už roky. Nyní v září byl Guillamon do španělské reprezentace nominován znovu, a to v poslední nominaci předcházející nominaci na světový šampionát, který se bude konat letos v listopadu a v prosinci v Kataru. Zajímavé bude sledovat, kde v sestavě národního týmu případně dostane mladý Netopýr příležitost, pokud se tedy proti Švýcarsku či Portugalsku vůbec dostane na hřiště. V nominaci byl totiž veden jako obránce, ale přitom nyní už druhou sezónu hraje v klubu v záloze.

Redaktor SuperDeporte Andres Garcia ve svém nedávném komentáři napsal, že je Guillamon speciálním hráčem, jako byl v dresu Valencie nedávno třeba Dani Parejo. Tomu bylo vlastními fanoušky vyčítáno, že v běhu není zrovna nejrychlejší a že ztrácí hodně míčů. Málokdo pak zároveň viděl, že má skvělé fotbalové myšlení a že jeho nohy dokážou být rychlé při zpracování míčů a při zakládání nebezpečných akcí. Dlouhodobě měl ve Valencii nejlepší rozehrávku, ale občas zariskoval až příliš a ztráta míče pak byla viditelná. Obzvlášť pokud vedla k inkasovanému gólu. Bylo tak pro něho hodně těžké naklonit si na svoji stranu náročné fanoušky Netopýrů. Guillamon na tom může být částečně podobně. Už jsme od něho viděli překvapivé pasy vybízející spoluhráče k ofenzivě i zbytečné ztráty míčů. Oproti Parejovi má ve vztahu k fanouškům výhodu, že je odchovancem Los Che. Uvidíme ale, zda touto skutečností bude před případným hněvem příznivců chráněn do té doby, než se mu podaří naplno prokázat svůj talent. Každopádně by určitě byla škoda, pokud by se klubu s hráčem nepodařilo prodloužit smlouvu, která má platnost už jen do konce této sezóny.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.