The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Leeds už se prý s Valencií dohodl na přestupu Rodriga, který s odchodem do Anglie rovněž souhlasí

Leeds už se prý s Valencií dohodl na přestupu Rodriga, který s odchodem do Anglie rovněž souhlasí


Španělský útočník Rodrigo Moreno je prý opět blízko odchodu z Valencie. Poté, co v předchozích přestupových obdobích nevyšla jednání s Atleticem Madrid či Barcelonou, tak tentokrát je vážným zájemcem anglický Leeds United, pro jehož trenéra Marcela Bielsu má být Rodrigo výslovným přáním. Zástupci Leedsu, jehož nedávná historie, o které v článku píšeme, by mohla být pro Los Che jakýmsi mementem, jsou již ve Valencii a snaží se přesvědčit hráče i východošpanělský klub, který za svého útočníka údajně požaduje 40 milionů eur. Dle posledních informací už však k dohodě klubů došlo a námitky proti přestupu nemá mít ani sám Rodrigo.

OBJEKT ZÁJMU

Devětadvacetiletý útočník Rodrigo Moreno působí ve Valencii vlastně celé období, kdy je majoritním akcionářem klubu singapurský podnikatel Peter Lim. Z lisabonské Benficy přišel v létě roku 2014 nejprve na roční hostování, ovšem s opcí na povinný odkup. Za 30 milionů eur byl v té době historicky nejdražším nákupem klubu, než ho o pár let později překonal Goncalo Guedes. Po nepříliš vydařených prvních sezónách na Mestalle se Rodrigo v dobrém světle projevil až po příchodu trenéra Marcelina, který mu našel ideální místo v sestavě. Rodrigo se díky tomu stal v sezóně 2017/2018 nejlepším střelcem týmu, když nastřílel napříč všemi soutěžemi 19 gólů. Další sezóna pro něho byla gólově o něco chudší, ale i tak výrazně pomohl k opětovnému postupu do Ligy mistrů a především k zisku Copa del Rey. Není divu, že pak o něho byl zájem, Atletico Madrid bylo ochotné zaplatit 60 milionů eur, ale tento obnos nedokázalo shromáždit, takže z přestupu sešlo. Letos v zimě se spekulovalo pro změnu o možném přestupu do Barcelony, ale ani ten se neuskutečnil. Doteď Rodrigo tvrdil, že při případném přestupu by se rád dostal do týmu, kde by si sportovně polepšil. No nyní ho nejspíš čeká osud, který u Netopýrů svého času zažili například David Villa, David Silva či Juan Mata. Bude prodán, aby klub vůbec přežil.

ZÁJEMCE

Předchozí zájemci byli Atletico Madrid a Barcelona, tedy kluby, které rok co rok hrají na předních příčkách španělské nejvyšší soutěže a pravidelně se účastní Ligy mistrů. Oproti tomu je nyní zájemcem Leeds United. Bezpochyby klub slavného jména a velkých úspěchů, ostatně nejeden fanoušek Los Che si jistě vzpomene na vzájemné semifinále Ligy mistrů v roce 2001, ale to je historie. Aktuálně můžeme o Leedsu hovořit jako o klubu, který se pro sezónu 2020/2021 vrací po dlouhých šestnácti letech do Premier League. Jak je to možné? Problémem byly finance. Ve Valencii by si tak měli dát velký pozor, aby náhodou nenásledovali příkladu anglického klubu, který byl mimochodem stejně jako Los Che založen v roce 1919. Po úspěšných letech na přelomu století si v Leedsu žili takzvaně nad poměry, a když se pak dvakrát v řadě nedostali do Ligy mistrů, tak museli začít šetřit. Došlo tedy k prodejům nejlepších hráčů a Leeds postupně dokráčel až k sestupu z nejvyšší anglické soutěže v roce 2004. O pár let později bylo ještě hůř, neboť vedení soutěže udělilo Leedsu odpočet bodů kvůli neplnění finančních závazků, no a klub, který před nedávnem hrál semifinále Ligy mistrů, byl v roce 2007 najednou až ve třetí nejvyšší soutěži. To bylo pro Leeds pomyslné dno, od kterého se odrazil na cestu zpět do Premier League, ovšem jak vidíte, tak se jednalo o cestu velmi dlouhou. Leeds je nyní ve vlastnictví dvou italských podnikatelů a i jako nováček nejvyšší anglické soutěže si mohou dělat zálusk na jednoho z nejdražších Netopýrů z kádru španělské Valencie.

CENA

Za kolik Rodrigo odejde? To je pravděpodobně to hlavní, co valencijské fanoušky na případném přestupu zajímá. Ono se není co divit, protože Valencia už v tomto přestupovém období prodala Ferrana Torrese do Manchesteru City a dvojici Francis Coquelin a Dani Parejo do Villarrealu. A ve všech třech případech dle mínění fanoušků pod cenou. Obávají se tak, za kolik by mohl odejít v Brazílii narozený Španěl, který ve Valencii strávil posledních šest sezón. Je pochopitelné, že vzhledem ke všem okolnostem (horší forma celé Valencie i samotného Rodriga v uplynulé sezóně, koronavirová pandemie nutící kluby sáhnout k úsporným ošetřením) nemůže Valencia očekávat, že za svoji ofenzivní hvězdu získá 60 milionů eur, jak požadovala například před rokem od Atletica Madrid či před půlrokem od Barcelony. Peter Lim údajně doufal, že by alespoň 50 milionů eur mohl získat, nicméně i to je silně nereálné. Požadavky Valencie tak jsou na částce 40 milionů eur. To je však na Leeds moc, čili možná ještě budou probíhat dlouhá vyjednávání. Anebo možná ne, neboť web PlazaDeportiva.com už informoval, že se na dnešní odpolední schůzce prezident valencijského klubu Anil Murthy dohodl se zástupci Leedsu, že se Rodrigo do Anglie přesune za 30 milionů eur pevné přestupové částky a dalších 10 milionů eur ve formě výkonnostních bonusů. Dle deníku SuperDeporte pak Leeds úspěšně zvládl i jednání se samotným hráčem, čili bychom se v dohledné době mohli dočkat oficiálního potvrzení přestupu.

NÁHRADA

Prodej Rodriga by Valencii nejen ušetřil na mzdových nákladech, ale především by jí přinesl potřebné finance, které by Netopýři obratem mohli investovat do posílení, respektive do okamžitého zalátání díry po odchodu jednoho ze svých nejdůležitějších hráčů. Dle zpráv ze španělských médií to vypadá, že Los Che předem věřili v úspěšná jednání s Leedsem, neboť již nyní mají být v pokročilé fázi vyjednávání s Borjou Mayoralem, třiadvacetiletým útočníkem Realu Madrid, který v předchozích dvou letech hostoval v Levante. Netopýři již za sebou mají mít jednání s Bílým baletem i samotného hráče, který měl původně letos v létě zamířit do italského Lazia, ale nakonec se mu pravděpodobně začala možnost pokračovat ve Španělsku a navíc přímo ve městě, kde strávil už poslední dva roky. Jen by změnil klubové barvy. Co se týče jednání s Realem, tak ten za svého hráče požaduje 15 milionů eur, a to navzdory tomu, že pro Bílý balet je víceméně nepotřebný a navíc mu v Madridu končí už příští rok smlouva. Valencii se zdá 15 milionů za útočníka, který v minulé sezóně vstřelil za Levante celkem 9 gólů, příliš mnoho gólů a dle spekulací budou chtít jít Netopýři cestou, kdy budou vlastnit například jen 50 % Mayoralových hráčských práv. V případě dalšího hráčova přestupu by pak Valencia získala jen polovinu přestupové částky, zatímco druhá by putovala do Madridu. Valencia Mayorala vidí jako typologicky podobného hráče, jakým je Rodrigo, takže třebaže je ve spekulacích s Los Che spojován například i kolumbijský střelec Luis Suarez, který v uplynulé sezóně střílel v Segunda Division góly za Zaragozu, kde byl na hostování z anglickoho Warfordu, tak první volbou Netopýrů je odchovanec Realu Madrid.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.