The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Groteska, výsměch a nejhorší přestupové období v historii!

Groteska, výsměch a nejhorší přestupové období v historii!


Dnes o půlnoci skončilo letní přestupové období, které se fanouškům Valencie nehodnotí vůbec snadno. Nebo možná vlastně hodnotí, ale jelikož asi není vhodné, abychom zde používali sprostá slova, tak jsme si museli vystačit s výše uvedeným nadpisem, který ostatně čerpá z nadpisů článků různých španělských médií hodnotících počínání Los Che na právě skončeném přestupovém trhu. Pojďme se tedy podívat, co se během přestupového období stalo, co se nestalo a co se možná stane po přestupovém období. A závěrem se podíváme, jak by možná uplynulé přestupové období zhodnotilo PR oddělení vlastníka klubu Petera Lima.

Po řadě odchodů ...

Už na začátku přestupového období vedení klubu informovalo, že ekonomická situace Valencie vzhledem k nepostupu do pohárové Evropy a vzhledem k omezením vyplývajícím z protikoronavirových opatření (například absence diváků na stadionech a tím pádem ztráta příjmů ze vstupného) není dobré. Dal se tak očekávat prodej pár hráčů, nicméně skutečnost pravděpodobně předčila ty nejtemnější představy fanoušků Los Che. Nebo se k nim alespoň hodně přiblížila.

Jako první v klubu skončil stoper Ezequiel Garay, který byl od jara zraněný a klub se s ním rozhodl neprodloužit smlouvu, která mu skončila 30. června. Ve chvíli, kdy v červenci skončila sezóna 2019/2020, ho pryč z klubu následovali hráči na hostování, tedy Jaume Costa, který se vrátil do Villarrealu, a Alessandro Florenzi, který se vrátil do AS Řím. A poté již začal ten opravdový výprodej. S Ferranem Torresem se klub nedokázal domluvit na nové smlouvě, a ať už byla vina na jakékoliv straně, tak výsledkem byl nutný prodej hráče, aby za rok neodešel zadarmo. Mladého talentováno Španěla se rádi ujali v Manchesteru City, zaplatili za něho 25 milionů eur pevnou částku, v budoucnu možná doplatí maximálně dalších 15 milionů na bonusech. V akci 1 záložník + 1 záložník zdarma ve Valencii nakoupil regionální rival Villarreal. Ke Žluté ponorce zamířil Francis Coquelin za 8 milionů eur a Dani Parejo zdarma. Přitom kapitán Valencie měl v té době odborným webem TransferMarkt odhadovanou tržní hodnotu zhruba 20 milionů eur. Valencia se tedy v jeho případě opravdu zachovala jako vzorný hospodář a jako tým, který potřebuje kvůli ekonomické krizi vydělat. Nejdražším valencijským prodejem léta se stal útočník Rodrigo Moreno, za něhož Leeds United zaplatil 30 milionů eur pevnou částku a dalších 10 milionů eur může doplatit na bonusech. Posledním odchodem z loňského kádru se stal hráč, který vlastně celou uplynulou sezónu promarodil, a to Cristiano Piccini. Pravého beka získala na hostování Atalanta Bergamo.

odchody1326

Krom výše uvedených hráčů, kteří byli v minulé sezóně členy valencijského áčka, opustilo Valencii i několik dalších fotbalistů. Po loňských hostováních se na Mestalle jen krátce mihli Alex Carbonell a Alex Centelles a následně oba klub jako volní hráči opustili. Záložník zamířil do celku FC Luzern, zatímco levý bek posílil druholigovou Almerii. U obou hráčů by Netopýři měli mít smluvně zajištěn podíl z budoucího prodeje. Na hostování do druholigového Albacete se vypravil stoper Javi Jimenez, zatímco levý bek Adrian Guerrero, který si na sklonku minulé sezóny připsal první starty za valencijské áčko, hostuje v Luganu. Posledním Netopýrem na hostování je stoper Jorge Saenz, který je však v Celtě Vigo už od loňska, tedy se nejedná o letošní odchod. Letos v létě se však Valencia rozhodovala, zda jeho domluvené dvouleté hostování předčasně neukončit, ale nakonec se rozhodla hráče v galicijském klubu ponechat.

... zůstala nula v kolonce příchodů

Do valencijského klubu za celé léto nepřišel ani jediný nový hráč. V prvním týmu Los Che sice pár nových tváří najdeme, ale to jsou buď navrátilci z loňských hostování nebo mladíci, kteří se o stupínek výš posunuli z rezervního týmu VCF Mestalla. Do první zmiňované kategorie patří krajní záložníci Jason, který se vrátil z Getafe, a Alex Blanco, který uplynulou sezónu strávil v Realu Zaragoza, levý bek Toni Lato, který prošel v minulé sezóně dokonce dvěma týmy, a to PSV Eindhoven a Osasunou, a střední záložník Uros Racic, který hrál od loňského léta za Famalicao. Druhou kategorii pak zastupují brankář Cristian Rivero, stoper Hugo Guillamon, střední záložník Vicente Esquerdo a krajní záložník Yunus Musah. Věkový průměr těchto hráčů je jen lehce přes 21 let, což ukazuje na hlavní problém, a to nedostatek zkušeností. Aby mohli fotbalově růst, tak by bylo potřeba, aby měli vedle sebe zkušené hráče. To však bude složité, neboť řada zkušených hráčů v létě z Valencie odešla. Proto fanoušci Valencie doufali, že když už bylo tolik odchodů, tak že dojde i k nějakému posílení. Spolu s nimi pak doufal i nový valencijský trenér Javi Gracia. Ovšem nedočkal se nikdo. Mimochodem je to poprvé od roku 2002, kdy Valencia v letním přestupovém období neposilovala. Jenomže tehdy měla jako aktuální ligový šampión dostatečně silný kádr a posil nebylo potřeba. Nyní je značně jiná situace.

Dle výše uvedeného výčtu odchodů Valencia na prodejích přímo získala 63 milionů eur a dalších až 25 milionů eur by na Mestallu mohlo doputovat formou bonusů. To by mělo stačit k tomu, aby Javi Gracia dostal k dispozici alespoň jednu či dvě posily. Plány vedení však byly jiné. My jako obyčejní fanoušci nevíme, kde byla chyba. Vždyť ještě včera po poledni prezident Valencie Anil Murthy sliboval, že by měly dorazit posily do středu obrany a do středu zálohy. Podobně před časem mluvil třeba i klubový poradce Jose Luis Zaragosi. Lhali oba úmyslně fanouškům Valencie? Nebo svým slovům věřili a snažili se o získání posil, ale vždy nakonec narazili u hlavní instance, tedy u singapurského podnikatele, který před šesti lety k Los Che přicházel se sliby o novém stadionu a o úspěchu v Lize mistrů? Pravdu zná nejspíš jen pár zainteresovaných osob, my můžeme jenom spekulovat.

Faktem je, že na Mestallu nepřišel nikdo z dlouhého seznamu hráčů, o nichž se od jara spekulovalo. Tak například brankář Vicente Guaita zůstal v Crystal Palace, krajní záložník Jose Callejon skončil v Neapoli a jako volný hráč se upsal Fiorentině, stoper Daniele Rugani hostuje z Juventusu v Stade Rennes, stoper Diogo Leite zůstal v Portu, záložník David Silva skončil v Manchesteru City a jako volný hráč se upsal Realu Sociedad, útočník Borja Mayoral hostuje z Realu Madrid v AS Řím, stoper German Pezzella zůstal ve Fiorentině, útočník Luis Suarez po ukončení hostování v Zaragoze přestoupil z Watfordu do Granady, záložník Yangel Herrera z Manchesteru City znovu hostuje v Granadě, obránce Martin Valjent pokračuje v Mallorce, záložník Daler Kuzyaev pokračuje v Zenitu Petrohrad, záložník Etienne Capoue zůstal ve Watfordu, záložník Matteo Guendouzi zamířil z Arsenalu na hostování do Herthy Berlín, brankář Pepe Reina po hostování v Aston Ville skončil v AC Milan a jako volný hráč se upsal Laziu Řím, záložník Raul Guti přestoupil ze Zaragozy do Elche, stoper Juan Foyth zamířil z Tottenhamu na hostování do Villarrealu, stoper Jeison Murillo ze Sampdorie Janov znovu hostuje v Celtě Vigo, střední záložník Joao Mario po hostování v Lokomotivu Moskva zůstal v Interu Milán, ofenzivní záložník Lucas Paqueta přestoupil z AC Milan do Olympique Lyon, stoper Joachim Andersen hostuje z Olympique Lyon ve Fulhamu, střední záložník Danny Drinkwater zůstal v Chelsea, stoper Jorge Mere zůstal v Kölnu, stoper Ferro zůstal v Benfice a stejně tak jeho spoluhráč, střední záložník Julian Weigl. To je, možná ne úplně stručný, ale rozhodně ne kompletní, výčet hráčů, které média spojovala s Valencií, ale kteří nakonec na Mestallu nedorazili. Někteří zůstali ve stávajících působištích a někteří dres změnili, ale ne za ten valencijský. Několik zmiňovaných pak bude přímo soupeři valencijských Netopýrů v La Lize.

prestupy1326

Trenér Javi Gracia zvažuje rezignaci ...

Web ElDesmarque píše, že letní přestupové období v podání Valencie bylo ve znamení podvodu a lži. Lhalo se fanouškům o tom, že přijdou posily a ti se tak nyní mohou cítit právem podvedeni. Ovšem horší je, že v podobné pozici jako obyčejný fanoušek se ocitl i trenér Javi Gracia. Ten už za sebou má zkušenosti v klubech vlastněných boháči. Trénoval například Malagu v době, kdy už tam její exotický majitel nebyl ochotný sypat takové množství peněz. Vedl anglický Watford vlastněný rodinou Giampaola Pozza, kterému říkají pane i fotbalové kluby v Granadě a v Udinese. Co však zažil u Netopýrů, to je nejspíš i pro něho novinkou. Když v červenci k Netopýrům nastupoval, tak věděl, že dojde k přebudování kádru, věděl, že někteří hráči odejdou. Bohužel si ale i myslel, respektive byl o tom vedením ujišťován, že za hráče, kteří odejdou, přijde náhrada. Náhrada, která sice bude finančně dostupnější v možnostech současné Valencie, ale alespoň nějaká. No časem se ukázalo, že to buď všechno od začátku byly lži, a nebo že ekonomické možnosti Valencie jsou daleko horší, než si kdokoliv myslel. Faktem je, že posily nedorazily žádné, jen výše zmiňovaní navrátilci z hostování a mladíci z rezervního týmu. Javi Gracia tak byl postaven do nezáviděníhodné situace. Na jednu stranu si chce uchovat důstojnost a není si jistý, zda to bude v současné Valencii možné, na druhou stranu cítí odpovědnost za své hráče.

Gracia na potřebu posílení upozorňoval víceméně při každé předzápasové tiskové konferenci od začátku aktuální ligové sezóny. Až nezvykle otevřeně kritizoval vedení za neplnění slibů. Upozorňoval na to, že mladí hráči sice mají kvalitu, ale že je potřeba, aby ji rozvíjeli po boku zkušených hráčů. Že po odchodech důležitých hráčů je tým oslaben. Postupem času však i na něm byla patrná určitá rezignace a nejspíš i uvědomění si, že slova vedení jsou možná jen prázdné sliby. A tak jsme pak od něho na tiskové konferenci slyšeli například to, že ze začátku se klubu snažil pomoci s příchody nových posil, že hráče sám kontaktoval, ale že toho postupem času nechal. A že vůbec není v kontaktu s prezidentem Murthym, který by se měl o přestupy hlavně starat. Ještě později pak už k otázkám přestupů říkal jen tolik, že neví nic jiného a že se soustředí na práci s kádrem, který má k dispozici.

gracia1326

Fanoušci však s obavami očekávali, že pokud by opravdu na Mestallu nedorazily nějaké nové posily, tak že by to mohlo vést až ke konci Gracii ve Valencii. Ostatně nebylo by to v éře pana Lima poprvé. Když Netopýři na podzim roku 2016 angažovali zkušeného italského stratéga Cesare Prandelliho, tak ten ještě před začátkem nového kalendářního roku 2017 složil svoji funkci s odůvodněním, že klub nechtěl plnit své sliby ohledně posílení kádru. Prandelli tehdy skončil ještě před začátkem zimního přestupového období. To Gracia si počkal až do konce letošního letního přestupového období, ale sotva odbila půlnoc, už rozhlasová stanice Cadena SER informovala, že valencijský kouč zvažuje svoji rezignaci. Gracia údajně požádal o schůzku s Murthym, kde by chtěl vyřešit svoji budoucnost. Na sociálních sítích se mu dostává podpory od fanoušků, kteří si přejí jeho setrvání a doufají, že aktuální dění poveden naopak ke konci Petera Lima v klubu. Uvidíme tedy, zda Valencia nebude nejen bez posil, ale i bez trenéra. Nejbližší hodiny zřejmě rozhodnou. Dnes dopoledne Gracia v Paterně normálně vedl trénink, před ním měl zhruba půlhodinový rozhovor s kabinou. Murthy byl zatím v kancelářích klubu.

... ale PR oddělení pana Lima by přestupové léto hodnotilo jistě pozitivně

Zajímavé bude počkat si, zda se někdo z vedení klubu k průběhu letošního letního přestupového období vyjádří. Pravdou je, že v posledních týdnech nebyl na veřejnosti vůbec viditelný prezident klubu Anil Murthy. Až včera po poledni médiím sdělil, že klub pracuje na příchodu dvou posil a že je v tomto ohledu optimistický. No opatrný pesimismus by býval byl více na místě. O majoritním akcionáři Peteru Limovi v souvislosti s nějakým veřejným vyjádřením není třeba hovořit, neboť ten je v dalekém Singapuru, no a dle toho, k jakému aktuálnímu obrazu Valencii přetvořil, tak se dá očekávat, že se na východošpanělském pobřeží dlouho neukáže. Spekulovat se dá i o tom, že se možná bude vyhýbat celému Španělsku, nebo se neodváží ani do Evropy. Mohl by ale zaúkolovat své PR oddělení, aby vytvořilo prohlášení, které by rozladěné fanoušky uklidnilo. Jak by mohlo vypadat?

„Klub Valencia CF má za sebou podařené přestupové období, třebaže to tak mnozí neznalí fanoušci nemusí chápat. Vzhledem k tomu, že se chceme držet slibované politiky sázky na mladé hráče, a to nejlépe odchovance, tak jsme se bohužel museli rozloučit s několika hráči původního kádru. Ovšem předpokládáme, že ani odchody klíčového stopera, klíčového záložníka, klíčového útočníka a největšího talentu nás neoslabí, neboť jsme nejen je dokázali adekvátně nahradit z vlastních zdrojů, takže jsme ještě ušetřili. A to se vyplatí! Samozřejmě nás mrzí odchod Ferrana Torrese, ale když s námi nechtěl prodloužit smlouvu, tak jsme neměli jinou možnost. A my jsme s ním neustále jednali a snažili se mu přinést ty nejlepší možné podmínky. Čestně! Leč bohužel bez výsledku. Naštěstí však máme k dispozici hned několik hráčů, kteří ho mohou nahradit. Navrátilci z hostování Jason a Alex Blanco, kteří byli v minulé sezóně klíčoví hráči Getafe, respektive Zaragozy, nebo mladík Yunus Musah, kterého jsme díky skvělé vyjednávací práci Pabla Longorii, kterého jsme teda později vyhodili, přetáhli Arsenalu. Náhradu máme i za většinu ostatních odchodů. Místo Ezequiela Garaye se do prvního týmu přesunul Hugo Guillamon, s kterým jsme teda původně nechtěli ani prodloužit smlouvu, ale nakonec to dopadlo a brzy už bude mít na kontě deset zápasů za áčko. Francise Coquelina může v klidu nahradit Uros Racic, který je navíc o pár čísel vyšší, takže má určitě plus ve hře hlavou. Dani Parejo byl řadou fanoušků beztak kritizován třeba za pomalou hru, takže jeho odchod jistě přivítali. Navíc Vicente Esquerde je o deset let mladší, takže za deset let bude stejně zkušený jako Parejo. Tedy je to adekvátní náhrada. Na pravé obraně byl zřejmý přetlak hráčů, a tak jsme se rozhodli pustit Cristiana Picciniho do týmu, který nás na jaře tak vypráskal z Ligy mistrů. Že je Daniel Wass potřeba i ve středu zálohy, s tím bylo počítáno. Aspoň může svoji úchvatnou kštici provětrat Thierry Correia, na něhož směřovalo mnoho dotazů, proč ho Valencia vlastně kupovala. Tak nyní už víte odpověď, no přece proto, aby ho o rok později nasadila. Co se týče Rodriga Morena, tak zde je bohužel nutno uznat, že na jeho místo se nám nikdo z hostování nevrátil, ani jsme nenašli nikoho vhodného v rezervě. Ovšem Rodrigo je podobný případ jako Parejo, taky vděčný terč fanouškovské kritiky. Příznivci klubu, na kterých nám mimochodem vrchovatě záleží a které bychom nikdy nechtěli žádným způsobem mystifikovat, mu vyčítali především špatné proměňování šancí. Jeho odchodem je tento problém zdá se vyřešen, protože při pohledu na letošní zápasy musíme spokojeně konstatovat, že už si skoro žádné šance nevytváříme, tedy není co zahazovat. Kritický okamžik přišel v posledních dnech přestupového období, kdy fanoušci i trenér Javi Gracia umanutě požadovali příchod nových posil. Naštěstí informace o možném odchodu Geoffreye Kondogbii je vyděsila natolik, že po oznámení, že v klubu zůstane, byli vlastně docela spokojeni a přestupové období jsme už dovedli ke zdárnému konci. Tolik tedy k zhodnocení letošního letního přestupového trhu. Předpokládáme, že i trenér Javi Gracia si rychle uvědomí, jak skvěle jsme dokázali přetvořit tým a že bude s nadšením pracovat s naším mladým kádrem, kterému scházejí zkušenosti, vůdčí typy a možná i mnoho dalších věcí, ale který je na druhou stranu ... no mladý.“

Výše uvedené „prohlášení“ prosím neberte vážně, jedná se jen o jakousi odlehčenou formu shrnutí letního přestupového období. Z klubu by samozřejmě takováto slova nikdy nezazněla, možná z něj nezazní slova vůbec žádná. Pokud však někdo z klubu uplynulé přestupové období zhodnotí, tak se zřejmě dočkáme jen už několikrát opakovaných frází o špatné finanční situaci klubu, o těžkých vyjednáváních a třeba i o nedostatku kvalitních alternativ na přestupovém trhu. Ovšem zásadní otázky budou zřejmě v mysli fanoušků zůstávat dlouho. To opravdu nebylo možné přivést ani jednu či dvě posily?  Jaká má Peter Lim očekávání od takto poskládaného týmu? A kdy už konečně půjde do pr .. ehm, do pryč?

  • Za závěrečnou část článku se smyšleným prohlášením PR oddělení pana Lima přijímá plnou odpovědnost autor článku, pozn. red. *35*

  • V odpovědi na: ruty

    Koukám, že už i Rutymu došla trpělivost *9* Ta poslední věta článku mě dostala, to bych od Rutyho nečekal *14* Po výhozu Marcelina jsem tušil, že bude hůř, ale že až takhle?! *38* LIM VETE YA!!! Klub mám rád už x let, ale tenhle cirkus v čele s Limem se fakt podporovat nedá *26*

  • V odpovědi na: luky967

    Myslím, že v rámci toho, jak vypadalo přestupové období, jsem ještě dokázal zachovat dostatečnou míru slušnosti *14*

    Jinak samozřejmě jsem z toho přestupáku byl zklamaný, ale popravdě mě snad ještě víc než aktuální dění děsí vyhlídky do budoucnosti. Řekněme si na rovinu, že současný valencijský kádr nevypadá jako aspirant na pohárovou Evropu. Ovšem bez pohárové Evropy nebudou finance na posily, no a vzhledem k tomu, že majitel nějak do týmu svoje penízky nasypat nechce, tak se nám kvalita týmu nezvedne. Tím pádem další rok opět nebudeme aspirant na pohárovou Evropu, no a tak to půjde pořád dokola. A to si nechci připouštět, že by třeba současná kvalita nemusela stačit ani na udržení v La Lize *26* No je tady i mírně optimistická varianta budoucích vizí, a to taková, že by se mladíci chytli a vytáhly by tým k nějakým lepším výsledkům. Ovšem to by je Lim nemohl při prvním náznaku kvality prodat no.

    Ale fakt by mě zajímalo, co od toho týmu teďka Lim očekává. Vždyť přicházel s tou vidinou úspěchu v Lize mistrů, no a my jsme aktuálně daleko i jen od toho se do Ligy mistrů dostat. Bude ho vlastnictví Valencie bavit i tak? Já si myslím, že ne, ale to tu pak je otázka, jak by to vypadalo, když by se klub prodal. Novým majitel by nemohl jen tak přijít a nasypat do týmu desítky milionů, to už v dnešním světě finanční fair play asi moc dobře nejde. A taky moc nevím, jak by Lim sháněl kupce na takhle vybrakovaný tým.

  • V odpovědi na: ruty

    Nehanbi sa *31* Tu môžeš svoje pocity vyjadriť aj sprosto *9* Nikto z nás ti to za zle nebude mať *13*

  • Měl dojít David Silva mělo se proto udělat mnohem víc než se udělalo, máme mladé hráče a David Silva by jim aspoň mohl ukázat jak hrát fotbal. To je parádní, jak budou hrát jenom puberťáci a budeme přitom pořád dostávat góly od seniorů a bývalých hráčů Valencie. *30**30*

  • Bude sranda na to pozerať. Ale Sockám sme to "natreli" my *14**37**9*

  • Prohlášení je hodně vtipné a díky za něj :), ale skutečnost je bohužel více než smutná! Nevím jak daleko to může ještě zajít. Jako by ten magor ze Singapuru držel Valencii kolem krku a "stůj co stůj" ji nechtěl z nějakého důvodu pustit!? Vždyt už ji vyždímal "až kamž" :(

  • V odpovědi na: syphoon

    Ešte je čo žmýkať vo *1* Ďalšie predaje *9*

  • Nový štadión nech starosta mesta Valencie ani neočakáva *2* Lebo vedenie klubu toto nedodrží *15* Nemôžu stihnúť ani také enormné množstvo prác *37*
    Osobne si myslím, že pán Lim odíde až vtedy, ak Vale padne o ligu nižšie *7* To bude už potupa, ktorej sa nič nevyrovná *3*
    A k tomu vedenie *1* ešte nedokončilo svoju práce páni *2* Ešte stále sa v kádri nachádza Cillessen, Gamiero, Sobrino či Cheryshev *2*

  • Diky za super vystizne shrnuti, bohuzel smutne konststovani nasi aktualni situace...A k tomu PR - smekam kloboucek !!!! Famozne napsano

  • No už keď je situácia aká je, tak sa s ňou viem nejako zmieriť. Snáď stred tabuľky uhráme. Aspoň majú možnosť sa chytiť mladíci. Čomu však nerozumiem, že Kondo mal ísť preč.... v strede nám nič neostane a vpredu budeme mať po k***t hráčov, ktorí sú aj tak na k***t lebo hrať bude stále Maxi. Druhá vec, čo už ale že vôôôôôbec nechápem, prečo hraje nejaký JASON a mladý KANGIN sedí. Jediný, čo tam vie tú hru trochu rozpohybovať a zabojovať. Už keď sme to takto do**** tak nech Solelr Guedes, Kangin, Maxi, Hugo G, Gaya, sú pevným základom 11-ky a okolo nich nech už točí, čo ho napadne. Racic by si tiež zaslúžil nastupovať pravidelne a nie dávať hráčov, ktorí ešte nič neukázali a to solídne, čo nám v tíme ostalo sedí na lavičke. Taký Gameiro má celú kariéru už v trúbke a len si dohráva. Motivácia na bode mrazu. Tomu by som dal fľaše s vodou po tréningu zbierať. Snáď všetko zlé bude na niečo dobré a P.S. na záver.... Diakhabyho nepustiť k lopte!!!!! Ten nám sám prehrá polovičku zápasov. Držme si palce :) AMUNT.

  • V odpovědi na: aadam_s

    Jasona by som nezatracoval. V Getafe sa chlapec dobre ukázal. Kanga treba nasadzovať. Nehovorím, že nie. Ale Guedes je marný na trávniku. Viac leží ako behá a sem tam mu vyjde jeho povestná klučka. A o Račićovi ani nehovoriac. Skôr jeho ako Esquerda. Srb na hosťovaní ukázal, že má na to byť v základe *4* A Gameira netreba haniť. Ten ukázal už viackrát, že je potrebný. Škoda, že bol marod *34* Zatiaľ Mouctar nechyboval až tak. No verím, že jeho čas príde *37*