The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Dva kandidáti na posílení valencijské zálohy

Dva kandidáti na posílení valencijské zálohy


Španělská La Liga má nyní před sebou měsíc a půl dlouhou přestávku vyvolanou konáním světového šampionátu v netradičním termínu, takže kluby z Pyrenejského poloostrova se mohou v klidu připravovat na zimní přestupové období, které je na programu v prvním měsíci kalendářního roku 2023. Nad možným posílením uvažují i ve Valencii, přičemž prioritou má být střední záložník. Média následně informovala o zájmu Netopýrů o dva hráče aktuálně působící v italské nejvyšší soutěži.

Valencia se před dlouhou herní pauzou naposledy představila před týdnem ve vítězném utkání s Betisem Sevilla. Po něm zamířili trenér Gennaro Gattuso, technický ředitel Miguel Angel Corona a další význačné postavy valencijského klubu do Singapuru, kde se setkali s majoritním akcionářem klubu Peterem Limem. Na setkání došlo mimo jiné i na řešení otázky možného posílení kádru v nejbližším přestupovém období. Klub následně vydal prohlášení, ve kterém uvedl, že možnosti posílení budou zváženy. Vlastník klubu tak snahy o posílení týmu jednoznačně nezamítl, ovšem je potřeba, aby to bylo v určitých ekonomických mantinelech, ve kterých se Los Che mohou pohybovat. Trenér a technický ředitel se shodli, že třebaže obecně převládají dobré pocity stran fungování týmu, tak posílení by bylo vhodné, a to především ve středu zálohy. Gattuso preferuje rozestavení 4-3-3 a do hry tak vlastně v každém zápase posílá tři střední záložníky, přičemž k dispozici jich má jen pět. Všichni jsou navíc velmi mladí. Nejstarší je dvojice dvaadvacetiletých Hugo Guillamon a Andre Almeida, poté následuje dvacetiletý Nico Gonzalez, Yunus Musah oslaví dvacáté narozeniny během světového šampionátu a Ilaix Moriba je devatenáctiletý. V sezóně se však nejednou ukázalo, že tým potřebuje i nějakého ostřílenějšího záložníka se zkušenostmi a schopností číst a dirigovat vývoj zápasů.

Zkušeným hráčem je bezpochyby třicetiletý Luis Alberto. Odchovanec Sevilly prošel například Liverpoolem, Malagou a Deportivem La Coruna, no od roku 2016 je tento Španěl věrný bleděmodrým barvám římského Lazia, za které už má na kontě více než dvě stovky zápasů. Záložník už měl v posledních letech několik možností pro návrat do vlasti, ale prozatím k němu nedošlo. Nyní však dle Skysports Italia vedení římského klubu sám požádal o možnost lednového odchodu, přičemž důvodem mají být problematické vztahy s trenérem Mauriziem Sarrim. Přitom co se týče herního vytížení, tak na tom Luis Alberto není až tak špatně. Z patnácti ligových zápasů nezasáhl jen do dvou, ale na druhou stranu je pravdou, že ve většině případů byl náhradníkem. To v Evropské lize byl v prvních čtyřech zápasech v základní sestavě, ale do zbývajících dvou vůbec nezasáhl. Každopádně pokud chce z Lazia odejít, tak zájemce o své služby najde. První v řadě je Sevilla, kde se sice v mládí neprosadil v prvním týmu, ale nyní by ho přesto andaluský celek rád přivedl zpět. Konkurentem Sevilly pak má být Valencia, která spoléhá na charisma svého trenéra Gennara Gattusa, který je jakožto bývalý trenér AC Milan či Neapole velkým znalcem italské Serie A. Ve valencijském klubu doufají, že by byl Gattuso schopen Luise Alberta přesvědčit, aby ten při návratu do vlasti upřednostnil Netopýry před Sevillou. Ekonomicky se však o jednoduchou operaci určitě jednat nebude. Pomineme-li prozatím otázku platu, tak španělský záložník má v Laziu smlouvu až do roku 2025, takže v hlavním městě Itálie necítí potřebu se ho zbavovat. V roce 2016 ho přivedli za 4 miliony eur, ale nyní má podle serveru Transfermarkt hodnotu 18 milionů eur, přičemž Lazio údajně v případě prodeje požaduje dokonce 20 milionů eur. Valencia tak tradičně musí hledat jiné cesty, jak hráče získat. Do úvahy tak připadá především hostování. Nelze totiž příliš předpokládat, že by Lazio bylo ochotné ukončit s hráčem smlouvu více než dva roky před jejím vypršením, aby ten mohl do Španělska zamířit jako volný hráč.

I druhý záložník, o kterém se v posledních dnech spekuluje jako o možné posile Los Che, působí aktuálně v Itálii. Ovšem osmadvacetiletý Tiemoue Bakayoko je v AC Milan v podstatně jiném postavení než výše zmiňovaný Luis Alberto v Laziu. Francouzský záložník je totiž v Itálii pouze na hostování, jeho vlastníkem je jinak anglická Chelsea. Fotbalově vyrůstal v Rennes, odkud přestoupil do Monaca. V roce 2017 se stal hráčem Chelsea, ale tu už několikrát opustil, když zamířil na různá hostování. Nejdříve do AC Milan, potom do Monaca či do Neapole, no a v roce 2021 opět do AC Milan. Toto poslední hostování bylo domluvené jako dvouleté, takže by mělo trvat do léta příštího roku. S Chelsea pak má smlouvu do roku 2024. Další rozdíl v postavení Luise Alberta v Laziu a Tiemoua Bakayoka v AC Milan je v tom, že španělský záložník má třeba dle médií v římském týmu nějaké problémy s trenérem, no přesto se na hřiště celkem pravidelně dostává. To Francouz si za Rossoneri v této sezóně ještě nezahrál. Ve smlouvě o hostování je povinná výkupní klauzule ve výši 15 milionů eur v případě, že by Bakayoko odehrál určitý počet zápasů, no aktuálně je to nereálné. K zápasům AC Milan v Lize mistrů ho trenér Stefano Pioli vůbec nenominoval a všechny dosavadní ligové zápasy pak pro změnu jen proseděl na střídačce. Italský klub ho tak těžko z Chelsea vykoupí. Naopak dle informací Tuttosportu je tu reálná možnost, že bude hráčovo hostování na San Siru v zimě ukončeno. To by byla šance pro Valencii. Dle Transfermarkt  má Bakayoko aktuálně hodnotu jen 4 miliony eur. Byla by Valencia ochotna tuto částku zaplatit? Pravděpodobně by se raději tradičně snažila jen o hostování, maximálně s případnou opcí na přestup. V tomto případě by možná šlo vyjednat i předčasné ukončení smlouvy Bakayoka v londýnském klubu. Pak by mohl k Los Che zamířit jako volný hráč. Tedy pokud by slevil ze svého platu v AC Milan, kde má údajně 2,5 milionu eur ročně. To je pro Valencii příliš. Na druhou stranu pokud Netopýři u Luise Alberta doufají v charisma svého trenéra a jeho schopnost přesvědčit hráče k příchodu na Mestallu, tak u Bakayoka by to mohlo být jednodušší. Když byl totiž Francouz v milánském klubu na hostování poprvé, tak ho vedl právě současný trenér Los Che. A Bakayoko se po počátečním rozkoukávání v novém prostředí stal rychle nedílným prvkem základní sestavy. Mimochodem spoluhráčem mu byl na San Siru Samu Castillejo, který se stal Netopýrem letos v létě.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.