The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Odveta osmifinále Ligy mistrů v době koronavirové

Odveta osmifinále Ligy mistrů v době koronavirové


Valencia je před odvetou osmifinále Ligy mistrů v těžké situaci. V Itálii prohrála v prvním utkání s Atalantou Bergamo vysoko 1:4 a má tedy co dohánět. K tomu se však tentokrát nebude moci spolehnout na podporu zaplněné Mestally, neboť se světem šíří koronavirus, který ovlivňuje i sportovní dění. Některé akce se ruší, některé se konají bez přítomnosti diváků. A to bude i případ odvetného osmifinále proti Atalantě.

Zápas tedy bude odehrán bez diváků, ale jsou zde i další opatření. Za zavřenými dveřmi proběhnou i tréninky obou týmů. Na stadion nebudou vpuštěni ani zástupci médií a nedočkáme se tak tradičních předzápasových a pozápasových tiskových konferencí s trenéry a hráči. Před začátkem utkání se rovněž nedočkáme tradičního zdravení soupeřů. Ostatně Atalanta Bergamo mohla do Španělska přicestovat jen díky výjimce z usnesení italské vlády, která jinak sever Itálie umístila do izolace se zákazem příjezdů i odjezdů. To se týká i oblasti Lombardie, kde se nachází Bergamo. Sportovní kluby a sportovci obecně však mají z tohoto usnesení výjimku a proti příjezdu Atalanty na Pyrenejský poloostrov nic nenamítala ani španělská strana, tudíž se odvetné osmifinálové utkání může odehrát. Třebaže s výše uvedenými omezeními.

Z valencijského tábora

Netopýři opravdu neprožívají zrovna povedené období. Z posledních sedmi soutěžních utkání zvítězili jen v lize nad Betisem. Jinak během tohoto období vypadli z Copa del Rey s Granadou, v lize totálně nezvládli zápasy na Getafe a Realu Sociedad, tedy u přímých konkurentů v boji o pohárovou Evropu, a krom toho si tedy vypracovali značně nezáviděníhodnou výchozí pozici v osmifinále Ligy mistrů, když s Atalantou Bergamo prohráli v jejím exilu na San Siru 1:4.

Boj o postup v Lize mistrů však zatím Valencia, alespoň navenek, nevzdává. Vzpomíná především na čtvrtfinále Evropské ligy ze sezóny 2013/2014 a měření sil s Basilejí. Tehdy Netopýři v prvním utkání prohráli ve Švýcarsku 0:3, ale v odvetě toto skóre v základní hrací době dorovnali, a když pak v prodloužení přidali další dva góly, tak po celkovém vítězství 5:0 postoupili do semifinále. Přímo s porážkou 1:4 v prvním utkání si pak v pohárové Evropě poradil AS Řím, a to ve čtvrtfinále Ligy mistrů v sezóně 2017/2018 proti Barceloně. Doma totiž římský klub zvítězil 3:0 a postoupil. Mimochodem hráčem AS Řím byl tehdy i současný Netopýr Alessandro Florenzi.

Krom omezení souvisejících s celosvětovou koronavirovou krizí Valencii trápí i vlastní marodka, na které je stále celá řada hráčů. Ze zdravotních důvodů chybějí Cristiano Piccini, Ezequiel Garay, Eliaquim Mangala, Maxi Gomez a Manu Vallejo. Pevnosti zadních řad nepomůže ani Gabriel Paulista, který si odpyká zbytek disciplinárního trestu za vyloučení v posledním utkání základní skupiny Ligy mistrů proti Ajaxu. Z rozhodnutí trenéra Alberta Celadese nebyli nominováni krajní obránci Thierry Correia a Jaume Costa. V nominaci se tak nachází jen pět obránců a ze stoperů jsou nominováni Mouctar Diakhaby a Hugo Guillamon. Ve složení středu obrany v základní sestavě však údajně zítra před mladíkem z VCF Mestalla dostane přednost spíš defenzivní záložník Francis Coquelin. Alespoň to dle španělských médií vyplývá z posledních předzápasových tréninků Los Che. Dalším zajímavým zjištěním z tréninků má být mimochodem skutečnost, že ve středu zálohy by spolu bok po boku mohli nastoupit Carlos Soler a Dani Parejo, což si španělští novináři vysvětlují tím, že Valencia prostě potřebuje hrát ofenzivně, útočit a střílet góly. Je taky pravdou, že Valencia sice v prvním utkání prohrála vysoko 1:4, ale obrana italského celku se rovněž nedala označit pojmem skálopevná a mít Netopýři lepší produktivitu, tak si mohli odvést nadějnější výsledek do odvety.

Nominace Valencie: Domenech, Cillessen, Diakhaby, Gaya, Wass, Florenzi, Guillamon, Kondogbia, Guedes, Soler, Parejo, Cheryshev, Kangin Lee, Coquelin, Ferran, Gameiro, Rodrigo, Sobrino.

Z tábora soupeře

Zatímco Valencia hrála od úvodního osmifinálového utkání už tři ligové zápasy, Atalanta se od té doby představila v rámci Serie A jen jednou. Je to především proto, že z hlediska koronaviru je v Evropě nejsilněji zasažena Itálie, především pak její sever, kde se nachází i Bergamo. S programem italské nejvyšší soutěže se tak v poslední době pracuje dost operativně, řada zápasů proběhla bez diváků, některá utkání byla úplně odložena, což je i případ zápasu mezi Atalantou a Sassuelem. Teď o víkendu pak měla Atalanta hrát s Laziem, ale k tomu rovněž nedošlo, protože bylo potřeba odehrát dříve odložené zápasy. Každopádně v onom jediném ligovém utkání, které Atalanta odehrála od zápasu Ligy mistrů proti Valencii na San Siru, soupeř Netopýrů jasně ukázal, že je ofenzivně stále při síle, neboť na hřišti Lecce zvítězil vysoko 7:2. V tabulce italské nejvyšší soutěže se Atalanta drží na 4. místě, třebaže má odehráno o zápas míň než její nejbližší pronásledovatelé AS Řím a Neapol.

Po utkání s Lecce mělo drobné zdravotní problémy ofenzivní duo Papu Gomez a Ilicic, ale bohužel pro Los Che se oba stihli dát do pořádku. Navíc se uzdravil i obránce Berat Djimsiti, který se zranil těsně před utkáním s Valencií, do kterého měl nastoupit jako hráč základní sestavy. Jediným zraněným hráčem z kádru trenéra Giana Piera Gasperiniho je tak obránce Rafael Toloi, ale jeho absenci právě bez problémů pokryje uzdravený Djimsiti.

Vzájemné zápasy

Valencia se v úterý večer bude snažit na třetí pokus poprvé porazit Atalantu Bergamo. Prvně se oba týmy utkaly v boji o Trofeo Naranja v létě roku 2017. Úspěšnější tehdy na Mestalle byli hosté z Itálie, kteří zvítězili 2:1. Ovšem tehdy se stále jednalo pouze o předsezónní přípravu. Daleko důležitější zápas spolu Valencia s Atalantou odehráli před několika týdny na slavném milánském stadionu San Siro, který je pro Ligu mistrů domovem klubu z Bergama. Netopýrům se bohužel nepodařilo ani toto utkání.

Úvodní gól vstřelil Hans Hateboer už v 16. minutě a ještě do poločasu navýšil náskok italského celku Josip Ilicic ve 42. minutě. Zhruba po čtvrthodině druhé půle pak Atalanta zasadila Valencii další dva gólové údery v rozpětí pár minut. Na rozdíl tří gólů navýšil Remo Freuler v 57. minutě a v 62. minutě se podruhé v utkání prosadil Hans Hateboer, o kterého měla mimochodem Valencia před lety sama zájem, ale nakonec tehdy na Mestallu zamířil Cristiano Piccini. Netopýři měli v prvním osmifinálovém utkání také celou řadu šancí, ale na rozdíl od Atalanty se jim nedařilo v koncovce. Jediným úspěšným střelcem Valencie se toho večera stal na San Siru střídající Denis Cheryshev. Gól zmírnil porážku, nicméně postupové naděje Valencie stejně nejsou příliš vysoké.

Základní informace

Valencia CF – Atalanta Bergamo; odveta osmifinále Ligy mistrů; úterý 10. 3. 2020 ve 21:00

Předpokládané sestavy

Valencia CF: Cillessen, Gaya, Coquelin, Diakhaby, Wass, Guedes, Parejo, Soler, Ferran, Gameiro, Rodrigo

Atalanta Bergamo: Gollini, Palomino, Caldara, Djimsiti, Gosens, Freuler, De Roon, Hateboer, Papu Gomez, Ilicic, Zapata

Více informací a novinek z La Ligy najdete na www.spanelskyfotbal.cz

Zápas budete moci sledovat formou textového přenosu na www.onlajny.com

  • Opravdu jsem dneska zvědavý na tu naši sestavu. Coquelin na stopera je celkem pravděpodobná varianta, ostatně už si na tom postu ve Valencii zahrál a myslím, že to snad bylo dokonce proti Realu Madrid, takže žádný snadný zápas. Otázkou je, jestli je teda stopro zdravotně v pořádku, v pátek proti Alavesu přecejen nastoupil po delší zdravotní pauze. Co se týče zálohy, tak tam se mi nechce moc věřit, že by se Celades odvázal a hrál bez čistokrevného defenzivního záložníka se středem Parejo a Soler.

  • 3:0 v suchom triku *12*