The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Valencia otočila utkání v Pamploně a domácí Osasuně uštědřila debakl

Valencia otočila utkání v Pamploně a domácí Osasuně uštědřila debakl


Nebylo to pro Valencii jednoduché utkání. Osasuna se dostala do vedení, ale Maxi Gomez naštěstí rychle vyrovnal. Na začátku druhé půle pak dvakrát výrazně zaúřadoval Goncalo Guedes, třebaže jeden z jeho gólových úspěchů je nakonec veden jako vlastní gól Aridaneho. Omar Alderete pak dokonal valencijské vítězství 4:1. Valencia si tak prvně od přelomu ledna a února roku 2020 připsala dvě ligová vítězství v řadě. Čtyři venkovní góly pak naposledy vstřelila v prosinci roku 2019. V neposlední řadě pak v této sezóně zůstává neporažena.

1. POLOČAS

Před startem dnešního utkání panovaly pochyby o startu několika členů valencijské základní sestavy. Nakonec však nastoupilo i kompletní trio Jose Luis Gaya, Omar Alderete a Maxi Gomez. Valencijský kapitán se tak stihl dát zdravotně do pořádku poté, co kvůli zranění musel předčasně opustit reprezentační sraz Španělska, no a dvojici jihoamerických hráčů pravděpodobně valencijský trenér Pep Bordalas vyhodnotil jako dostatečně odpočatou poté, kdy se do Valencie oba muži po reprezentačních srazech dostali teprve včera ráno. Bordalas tak do hry vyslal svoji ideální sestavu tak, jak nastoupila už v 1. kole letošní sezóny. Tedy například v bráně dostal před zkušeným Jasperem Cillessenem znovu přednost mladík Giorgi Mamardashvili a ve středu pole nechyběl původním povoláním stoper Hugo Guillamon, zatímco Uros Racic začal zápas na lavičce. Vedle něho na svůj valencijský debut čekalo i trio Dimitri Foulquier, Helder Costa a Hugo Duro.

Začátek utkání byl poklidný, respektive spíše plný nepřesností na obou stranách. Ke vzrušení došlo až v 5. minutě, kdy došlo v pokutovém území Valencie ke střetu Guillamona s jedním z domácích hráčů. Rozhodčí nařídil pokutový kop, ale z opakovaných záběrů bylo zřejmé, že faulovaným byl valencijský hráč. To po čase VAR potvrdil a penalta se nekopala. Netopýry to však od inkasovaného gólu neuchránilo, neboť krátce po rozehrávce se Osasuna znovu dostala do útoku, valencijská obrana v tu chvíli působila až moc prostupným dojmem a toho využil Moncayola, který v 8. minutě otevřel skóre utkání. Po 10. minutě si v krátkém sledu oba týmy vyzkoušely rohové kopy, oba neúspěšně. Valencia se do dobré příležitosti dostala v 15. minutě, kdy si Guedes vyměnil míč s Cheryshevem, ale střelu portugalského reprezentanta pak dokázal brankář Osasuny Herrera vyrazit. Zmiňovaná dvojice zkoušela znovu štěstí o pár minut později a prokombinovala se až před branku Osasuny, ale poslední přihrávku pak dokázali ukořistit domácí zadáci. Neujala se ani střela Wasse o chvíli později. Dánský reprezentant domácí branku přestřelil.

Že i domácí umí zaútočit, to jsme viděli ve 20. minutě, naštěstí Ruben Garcia zakončení z voleje nezvládl a rovněž přestřelil. Ve 24. minutě si míč na střelu navedl Maxi Gomez a následně vypálil pravděpodobně dost tvrdou střelu, protože Aridane, který jeho pokus zblokoval, musel být ošetřován. I bez něho si však Osasuna s rohovým kopem Valencie poradila. Ve 25. minutě však Valencia z neutuchající ofenzivní snahy gól přece jen vytěžila. Soler vyslal centr od pravé postranní čáry a před Herrerou byl dobře postavený Gomez, který se tak mohl radovat ze svého prvního gólu v letošní sezóně. Po půlhodině hry došlo na občerstvovací pauzu. Závěrečnou čtvrthodinu první půle odstartoval nevyužitý rohový kop Osasuny. Následně se Valencia pustila do protiútoku, který za cenu žluté karty brzy zastavil Torro. Ten poslal k zemi Solera, který byl shodou okolností žlutě napomínán o chvíli dříve. Ve 35. minutě se za míčem hnal exvalencijský Ibanez, ale Mamardashvili byl rychlejší. Ve 38. minutě zahrával Ruben Garcia standardní situaci a před valencijskou brankou si jeden z domácích hráčů dokázal míč sklepnout, ale pak už mu ho odkopla defenziva Netopýrů.

Ve 40. minutě Cheryshev vysoko přestřelil domácí branku, ale Valencii to v ofenzivním snažení nezastavilo. V závěrečných minutách první půle byla dlouho aktivnější a ve 44. minutě si vybojovala standardní situaci těsně před pokutovým územím Osasuny. Solerův pokus bohužel proletěl neškodně kolem Herrerovy branky. A tak mohlo udeřit na druhé straně. Domácí dobře zakombinovali a Gabriel jen s vypětím všech sil pokryl Kikeho a odvrátil na roh, který Osasuny nevyužila. Domácí se domáhali odpískání pokutového kopu po dalším souboji Gabriela s Kikem, ale sudí jim nevyhověl. V nastavení první půle se dočkal valencijského debutu Foulquier, který vystřídal zřejmě zraněného Cherysheva. Poté ještě nebezpečně pálil Ibanez, ale Mamardashvili byl na svém místě. První poločas pak definitivně uzavřely dva nevyužité volné přímé kopy Los Che. Do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu 1:1.

2. POLOČAS

Start druhého poločasu zneklidnil valencijské fanoušky stran zdravotního stavu Gayi, neboť valencijského kapitána vystřídal Hugo Duro, který se tak v Pamploně podobně jako Foulquier dočkal valencijského debutu. Duro samozřejmě jako útočník Gayu nenahradil na levém kraji obrany, tam se stáhl právě Foulquier. A hned v úvodu druhého poločasu měl dost práce, neboť Osasuna byla velmi aktivní. Mamardashvili si prvně na míč sáhl ve 49. minutě, kdy likvidoval jeden z domácích centrů, který se příliš přiblížil k jeho brance. Vzápětí se na druhé straně předvedl Guedes. Vypíchl míč domácím hráčům a následně se vydal k Hererově brance. Už byl dost blízko brankové čáry, ale přesto vystřelil … a k překvapení všech dal gól. Následně se ukázalo, že míči do sítě výraznou měrou pomohl domácí stoper Aridane, tedy gól je ve statistikách veden jako vlastní. Každopádně Valencia se tak ujala vedení 2:1. A to nebylo ze strany Netopýrů vše. Respektive to nebylo vše ze strany Guedese. Hned v 54. minutě ho na ofsajdové hranici našel dlouhým míčem Wass a portugalský reprezentant se znovu vydal na cestu k domácí svatyni. A opět z toho byl gól, takže Los Che se během chvilky dostali do dvougólového vedení.

Osasuna na nepříznivý vývoj situace zareagovala v 59. minutě, kdy poslala na plac ofenzivní duo Avila a Torres. Domácí zdánlivě oživili naději na bodový zisk v 62. minutě. A zdálo se, že to byl velký dárek od valencijské defenzivy. Alderete a Mamardashvili si očividně dávali přednost na míči a Brasanac nakonec herní nástroj dopravil do valencijské sítě. Opakované záběry však ukázaly, že gólman Los Che měl již míč ve své moci a Brasanac mu ho z nich vykopl. VAR tak znovu zkazil Osasuně radost. Není divu, že na hřišti panovala zjevná nervozita. V dalším průběhu utkání už se Valencia soustředila na bránění slibného náskoku a domácí tak měli optickou převahu. Převaha je však jedna věc, ale bez vytvořených šancí je k ničemu. A to mělo být pro Osasunu brzo ještě hůř. Netopýři si v 73. minutě vybojovali rohový kop a Soler vyslal centr přesně na hlavu Aldereteho, který přidal čtvrtý valencijský gólový úspěch. Následně se Guedes domáhal odpískání pokutového kopu, ale přiznejme si, že jeho pád byl dost okatý. Zřejmě portugalská škola Cristiana Ronalda. Zklidnění situace přinesla necelou čtvrthodinu před koncem druhé půle občerstvovací pauza.

Po ní se dočkali žlutých karet domácí brankář Herrera a hostující stoper Alderete. Paraguayský reprezentant byl následně vystřídán a na jeho místo nastoupil v 82. minutě Mouctar Diakhaby. V tu chvíli střídala i Osasuna, a to hned dvojnásobně, na plac zamířili Perez a Ontiveros. V 86. minutě se z poloviny hřiště Guedes snažil zaskočit domácího brankáře, ale branku netrefil. Vzápětí byl střídán a místo něho nastoupil Marcos Andre. V tu samou chvíli pak Soler uvolnil místo pro Yunuse Musaha. V závěru zápasu si ještě Moncayola vysloužil žlutou kartu za faul na Gomeze. Jinak se už však nic významného nestalo a nic na tom nezměnilo ani čtyřminutové prodloužení. Musah se sice podél postranní čáry doklopýtal až do pokutového území Osasuny, ale na zakončení mu již nezbylo dost sil. Valencia si ale i tak z Pamplony odváží jasné vítězství 4:1, třebaže na začátku utkání inkasovala jako první. Věřme, že se tak dobře naladila na domácí zápas proti Realu Madrid, který Netopýry čeká na Mestalle příští týden.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

1 - CA OSASUNA: Herrera, Vidal, Aridane, David Garcia, Sanchez, Torro (59. Torres), Ibanez (59. Avila), Moncayola, Brasanac, Ruben Garcia (82. Perez), Kike (82. Ontiveros)

4 - VALENCIA CF: Mamardashvili, Correia, Gabriel, Alderete (82. Diakhaby), Gaya (46. Duro), Soler (87. Musah), Wass, Guillamon, Cheryshev (45. Foulquier), Guedes (87. Andre), Gomez

Góly: 8. Moncayola (1:0); 25. Gomez (1:1); 50. Aridane vl. (1:2); 54. Guedes (1:3); 73. Alderete (1:4)

HODNOCENÍ HRÁČŮ

Giorgi Mamardashvili 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení (4 hlasů)
Thierry Correia 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení (4 hlasů)
Gabriel Paulista 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení (4 hlasů)
Omar Alderete 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení (4 hlasů)
Jose Luis Gaya 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení (4 hlasů)
Hugo Guillamon 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení (4 hlasů)
Daniel Wass 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení (4 hlasů)
Carlos Soler 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení (4 hlasů)
Denis Cheryshev 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení (3 hlasů)
Goncalo Guedes 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení (4 hlasů)
Maxi Gomez 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení (4 hlasů)
STŘÍDAJÍCÍ:
Dimitri Foulquier 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení (3 hlasů)
Hugo Duro 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení (4 hlasů)
Mouctar Diakhaby 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení (1 hlas)
Yunus Musah 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení (2 hlasů)
Marcos Andre 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení (1 hlas)

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.