The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Boj o první místo!

Boj o první místo!


Takový zápas Mestalla už nějaký čas nepamatuje. Již dnes večer se na starém valencijském stadionu bude hrát o vedení v La Lize. Utkají se tam totiž dva týmy, které před startem nyní již rozehraného 5. kola okupovaly první dvě příčky ligové tabulky. Druhá Valencia bude hostit vedoucí Real Madrid. Výkop utkání je ve 21:00. Netopýrům tímto utkáním začne náročná série zápasů, kdy se s třemi těžkými soupeři utká během pouhých sedmi dnů.

Z valencijského tábora

Start Los Che do sezóny 2021/2022 si mohou jejich fanoušci stále pochvalovat. Po úvodních třech ligových zápasech proti Getafe (domácí vítězství 1:0), Granadě (venkovní remíza 1:1) a Deportivu Alaves (domácí vítězství 3:0) Valencia příjemně překvapila před týdnem na hřišti Osasuny. V předchozích dvou sezónách tam prohrála shodně 1:3, no tentokrát ji ani úvodní gól domácích nezaskočil a nakonec slavila jasné vítězství 4:1. Netopýři tak nejen že dokázali zvítězit na hřišti, kde se jim v poslední době nedařilo, ale navíc si připsali druhé ligové vítězství v řadě. Něčeho takového se nedočkali celou loňskou sezónu. Na kontě tak mají 10 bodů za zápasovou bilanci 3-1-0 při skóre 9:2 a po 4. kole byli na 2. místě celé La Ligy.

Je však třeba přiznat, že dosud Los Che narazili spíše na papírově slabší soupeře. To se v následujících dnech radikálně změní. Již v úvodu článku bylo zmíněno, že na Valencii čekají tři těžcí soupeři v následujících sedmi dnech. La Liga má totiž na programu vložené kolo. Takže po utkání 5. kola s Realem Madrid dnes v neděli 19. září se Valencia k utkání 6. kola vydá už ve středu 22. září do Sevilly a pak hned v sobotu 25. září se představí opět doma, kde přivítá pro změnu Athletic Bilbao. Ve všech případech se tedy jedná o týmy z popředí ligové tabulky. Uvidíme tak možnosti současné Valencie proti silným soupeřům. Vzhledem k většímu počtu těžkých zápasů během krátkého časového úseku lze předpokládat, že valencijský trenér Pep Bordalas sáhne ke změnám v sestavě, aby rozložil zátěž na více hráčů. Více by si tak mohli zahrát například Yunus Musah či Uros Racic, kteří prozatím místo v ideální základní sestavě nového trenéra nemají.

Nicméně proti Realu Madrid zřejmě těch změn moc nebude. Okolnostmi je vynucená jen jedna. Je potřeba nahradit na levém kraji záložní řady Denise Cherysheva, který se před týdnem zranil v ligovém zápase proti Osasuně. Tehdy předčasně střídal i Jose Luis Gaya, ale ten je naštěstí zdravotně v pořádku. Možností, jak se vypořádat s absencí ruského reprezentanta, má Pep Bordalas hned několik. Nejtypičtějšími levými záložníky jsou Helder Costa a Alex Blanco. Valencijský odchovanec je však po zranění a nová posila dle slov trenéra ještě nemá potřebnou formu. Jsou tu však i další varianty. Mohl by tam nastoupit třeba Yunus Musah. Ale dle dostupných informací ze Španělska to vypadá, že proti silnému soupeři Pep Bordalas použije svoji oblíbenou taktiku zdvojení prostor u postranní čáry, kdy za sebou nastoupí dva klasičtí beci. Getafe s touto variantou nastupovalo často. I v tomto případě má lodivod Valencie několik možností. Fanoušci by ve dvojici s kapitánem Netopýrů rádi viděli buď Toniho Lata nebo Jesuse Vazqueze, ale před dvojicí valencijských odchovanců zřejmě proti Realu Madrid dostane přednost výrazně zkušenější Dimitri Foulquier. Ten toho v kariéře sice více odehrál u pravé lajny, ale i u levé se už objevoval. Naposledy před týdnem proti Osasuně, kdy sice střídal zraněného Denise Cherysheva, ale po odstoupení Joseho Luise Gayi nakonec nehrál na levém kraji zálohy, ale na levém kraji obrany.

Uvidíme, zda valencijský trenér nesáhne i nějakým nevynuceným změnám. Stále se například čeká, kdy se do sestavy dostane holandský brankář Jasper Cillessen, který měl být původně jedničkou Los Che v této sezóně. Čekalo se, zda třeba nenastoupí po reprezentační přestávce už proti Osasuně, ale přednost tehdy znovu dostal mladý Giorgio Mamardashvili. Troufl by si Pep Bordalas zkušeného, ale zároveň nerozchytaného Holanďana nasadit nyní do těžkého zápasu proti Realu Madrid? Branka je zřejmě jediné místo, kde bychom, krom výše propíraného levého kraje zálohy, mohli očekávat možnou změnu. Jinak není k jakýmkoliv změnám důvod. V obraně tedy po boku valencijského kapitána Joseho Luise Gayi nastoupí trio Omar Alderete, Gabriel Paulista a Thierry Correia, v záloze doplní zatím neznámého levého záložníka trojice Hugo Guillamon, Daniel Wass a Carlos Soler a v útoku bude působit dvojice Goncalo Guedes a Maxi Gomez. Mimochodem Goncalo Guedes původně hrával na levém kraji zálohy, ale když teď není  dispozici Denis Cheryshev, tak se stejně neobjevila žádná spekulace, že by tam měl být snad portugalský reprezentant z útoku stažen.

Z tábora soupeře

Když Valencia před týdnem deklasovala Osasunu, tak vypadalo nadějně, že by Netopýři mohli být po 4. kole La Ligy na úplném čele ligové tabulky. Vypadalo to tak i v poločase zápasu Realu Madrid, který po první půli doma s Celtou Vigo překvapivě prohrával 1:2. Pak se však Bílý balet rozjel, zvítězil 5:2 a protlačil se před Los Che. Real Madrid má sice rovněž 10 bodů za zápasovou bilanci 3-1-0, ale jeho skóre je 13:6. Gólový rozdíl má tak stejný jako Valencia (+7) a o jeho lepším tabulkovém postavení před Netopýry tak rozhodl až počet nastřílených gólů. Real Madrid odstartoval sezónu vítězstvím 4:1 na hřišti Deportiva Alaves, poté remizoval 3:3 na půdě Levante a následně zvítězil 1:0 na hřišti Betisu Sevilla. Série tří venkovních zápasů na úvod sezóny měla svůj důvod, neboť v Madridu finišovaly práce na rekonstrukci stadionu Santiaga Bernabeua, kam se Real Madrid vrátil zmiňovaným zápasem proti Celtě Vigo. Jinak Bílý balet je tradičním účastníkem Ligy mistrů a ani tuto sezónu tomu není jinak. Do milionářské soutěže vstoupil teď v týdnu ve středu vítězstvím 1:0 na hřišti Interu Milán.

Zmiňme se krátce i o letním přestupovém období v podání Realu Madrid. Dnešnímu soupeři Valencie v létě odešla základní stoperská dvojice, když Raphael Varane posílil Manchester United, zatímco Sergio Ramos nově obléká dres Paris Saint Germain. Naopak největším úlovkem Bílého baletu je David Alaba. Rakouský levý bek či stoper přišel zadarmo poté, kdy mu skončila smlouva v Bayernu Mnichov. Real Madrid hodně toužil po Kylianu Mbappem, ale údajně ani nabídka 160 milionů eur nepřesvědčila Paris Saint Germain k prodeji hráče. Přitom francouzskému reprezentantovi za rok v Paříži skončí smlouva a on pak bude moct odejít zadarmo. Přesto nakonec Real Madrid jednoho mladého talentovaného Francouze získal. Do hlavního města Španělska zamířil osmnáctiletý záložník Eduardo Camavinga ze Stade Rennes. V Madridu si jeho příchod pochvalovali a zmiňovalo se, že mladý záložník měl být přestupovou prioritou Paris Saint Germain. Fanoušci tak měli radost, že to Real Madrid pařížskému klubu svým způsobem vrátil za to, že ten nechtěl Bílému baletu prodat Kyliana Mbappeho. Těžko říct, jak velkou byl Eduardo Camavinga prioritou pro klub, který letos v létě získal takové hráče, jako jsou Lionel Messi, Sergio Ramos, Georginio Wijnaldum a Gianluigi Donnarumma. A všechny navíc zadarmo jako volné hráče. Ale tak fanoušci Realu Madrid měli alespoň radost. Nicméně je třeba uznat, že i ve velké konkurenci v Realu Madrid na sebe francouzský mladík začíná upozorňovat.

Valencia si však dnes večer bude muset dávat pozor především na jiného Francouze v dresu madridského týmu. Karim Benzema je aktuálně nejlepším střelcem španělské nejvyšší soutěže a Valencia může být považována za jeho oblíbeného soupeře. Proti Netopýrům se už totiž prosadil dvanáctkrát, z toho desetkrát v ligových zápasech. A v poslední době? Z posledních šesti vzájemných zápasů se prosadil hned v pěti z nich. Po zápase Ligy mistrů sice odpočíval o den déle než ostatní hráči, kteří nastoupili proti Interu Milán, ale v nominaci pro zápas na Mestalle nechybí. Trenér Realu Madrid Carlo Ancelotti tentokrát povolal i Edena Hazarda, který proti italskému celku absentoval. Přesto se zkušený lodivod musí vyrovnat s celou řadou absencí. Mimo hru jsou obránci Ferland Mendy a Marcelo, záložníci Toni Kroos a Dani Ceballos a útočník Gareth Bale. Z rozhodnutí trenéra se pak do nominace nedostal útočník Mariano Diaz, který byl v závěru letního přestupového období spojován s možným přestupem na Mestallu.

Kompletní nominace Realu Madrid pro zápas proti Valencii: Courtois, Lunin, Fuidias, Carvajal, Militao, Alaba, Vallejo, Nacho, Miguel, Modric, Casemiro, Valverde, Lucas, Isco, Camavinga, Blanco, Hazard, Benzema, Asensio, Jovic, Vinicius Jr., Rodrygo.

Vzájemná utkání

Valencia a Real Madrid jako tradiční španělské prvoligové kluby za sebou mají samozřejmě celou řadu vzájemných zápasů. Ať už v La Lize, Copa del Rey nebo třeba i na evropské pohárové scéně. V minulé sezóně se však potkaly jen dvakrát v rámci La Ligy. Oba kluby si udržely domácí neporazitelnost. Real Madrid v domácím prostředí zvítězil 2:0 po gólech Karima Benzemy a Toniho Kroose, ale valencijští fanoušci si jistě pamatují především utkání hrané na Mestalle, ve kterém Los Che zvítězili 4:1. Do vedení se sice dostal Real Madrid zásluhou Karima Benzemy, ale ještě do poločasu bylo vedení na straně domácích. Carlos Soler vyrovnal z pokutového kopu a následně Netopýry poslal do vedení vlastním gólem Raphael Varane. Ve druhém poločase pak Carlos Soler zkompletoval penaltový hattrick.

Bylo to již potřetí v řadě, kdy Valencia s Realem Madrid na vlastním hřišti neprohrála. V sezóně 2019/2020 se na Mestalle po gólech Carlose Solera a Karima Benzemy zrodila remíza 1:1, v sezóně 2018/2019 pak Valencia doma uhájila všechny body díky vítězství 2:1, o které se gólově zasloužili Goncalo Guedes a Ezequiel Garay, zatímco Karim Benzema pouze korigoval výsledek. Doufejme, že se Valencii dnes podaří tuto sérii prodloužit.

Základní informace

Valencia CF – Real Madrid

5. kolo La Ligy 2021/2022; neděle 19. září 2021 ve 21:00

Předpokládané sestavy

Valencia CF: Mamardashvili, Correia, Gabriel, Alderete, Gaya, Soler, Wass, Guillamon, Foulquier, Guedes, Gomez

Real Madrid: Courtois, Carvajal, Militao, Alaba, Miguel, Valverde, Casemiro, Modric, Hazard, Vinicius Jr., Benzema

Více informací a novinek z La Ligy najdete na www.spanelskyfotbal.cz

Zápas budete moci sledovat formou textového přenosu na www.onlajny.com

Shlédnout dnešní utkání můžete na kanálu Nova Sport 3. Možnost sledovat živý přenos zápasu mají dále zaregistrovaní klienty řady sázkových kanceláří. A pokud vám nevyhovuje žádná z těchto možností, tak odkazy na live přenos bude možné před začátkem zápasu nalézt například na Rojadirecta či na Sport365.

  • Podľa Eldesmarque povolal Bordalás nasledovných hráčov:

    Brankári: Mamardashvili a Cillessen
    Obrancovia: Correia, Paulista, Alderete, Diakhaby, Guillamón, Vázquez, Lato a Foulquier
    Záložníci: Racic, Wass, Soler, Koba, Cheryshev, Musah a Jason.
    Útočníci: Gómez, André, Duro, Guedes, Vallejo a Costa.

    Z technických rozhodnutí vypadávajú zo zoznamu: Rivero, Jaume, Piccini a Blanco
    Pre zranenie sú vynechaní zo zoznamu: Gayà a Cheryshev

  • Stačí nám Soler 3x penalta a 3 body *12*

  • Podumať a zabudnúť už v tentokrát *9**37* Ale nemôžem povedať, že som si na *1* nevsadil *35**31*