The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Slova hráče, který ví, jak na San Siru porazit Atalantu

Slova hráče, který ví, jak na San Siru porazit Atalantu


Valencia dnes večer vstoupí do osmifinále Ligy mistrů zápasem na slavném milánském stadionu San Siro, který je pro milionářskou soutěž domovem Atalanty Bergamo. Netopýři potřebují uhrát nějaký dobrý výsledek do domácí odvety, no ve svém středu mají muže, který už během své kariéry mohl slavit vítězství nad Atalantou na San Siru. Jedná se o záložníka Geoffreye Kondogbiu, který je nejen z tohoto důvodu v poslední době vděčným objektem zájmu mnoha novinářů. Jeho slova z různých rozhovorů vám přinášíme v tomto článku.

Kondogbia proti Atleticu

Ve středu valencijské zálohy je mírný přetlak, když jsou na dvě místa tři kvalitní hráči. Kapitán Dani Parejo je pro valencijské trenéry, a to i pro toho současného, už dlouho nepostradatelný, takže zbývá jedno volné místo, o které se perou Francis Coquelin a Geoffrey Kondogbia. Vzhledem k tomu, že Coquelin je v současné době na marodce, tak přednost dostává Kondogbia. Nechyběl tak ani v pátečním ligovém utkání proti Atleticu Madrid, ve kterém francouzský rodák reprezentující Středoafrickou republiku předvedl dobrý výkon, který ve druhém poločase korunoval vyrovnávacím gólem na konečných 2:2. Díky své roli v zápase tak byl po utkání zpovídán přítomnými novináři.

„Hlavní bylo, že jsme se dokázali zvednout po dvou porážkách, které jsme před zápasem s Atleticem utrpěli. Mohli jsme proti Atleticu i vyhrát, ale takový už je fotbal. Důležité je, že jsme se ukázali jako tým, který bojuje až do konce. Až do konce jsme měli šance na vítězství, takže i přes konečnou remízu jsme měli po utkání dobré pocity, protože jsme hráli s něčím, co nám asi v těch předchozích neúspěšných zápasech chybělo. Jistá úroveň aktivity a intenzity ve hře. To nám chybělo a to si teď musíme zachovat. Proti Atleticu jsme se ukázali v dobrém světle, ale musíme v našem boji pokračovat, abychom vyhráli i v dalších zápasech. Důležitá pro nás byla i podpora fanoušků, kteří jsou naším dvanáctým hráčem. Musíme ze sebe vždy dostat to nejlepší kvůli sobě, ale i kvůli nim. Jsem samozřejmě rád i za gól, ale hlavně mě těší, jaký obraz hry jsme předvedli. Vždy chceme vyhrát a tak musíme pokračovat v práci. Když si uvědomíme, co jsme proti Atleticu udělali dobře, a přeneseme to i do dalších zápasů, tak vítězství přijdou. Teď už je ale potřeba přemýšlet o Lize mistrů,“ ohlédl se za předehrávkou 24. kola La Ligy Kondogbia.

Kondogbia znalcem osmifinálového soupeře

Ano, nyní je na programu Liga mistrů. Že je osmifinálovým soupeřem Valencie italský celek Atalanta Bergamo, to je fakt dostatečně známý. Že Valencia začíná zápasem venku, to je nejspíš rovněž dostatečné známá informace. No a že hraje Atalanta svoje domácí zápasy v Lize mistrů na slavném milánském stadionu San Siro, to jste si, pokud jste to ještě nevěděli, mohli přečíst v našem preview dnešního zápasu. Krom Italů v kádru Valencie má s dnešním soupeřem největší zkušenosti právě Kondogbia, který v italské Serii A strávil v dresu Interu Milán dvě sezóny v letech 2015 až 2017. Kondogbiovo působení na Apeninském poloostrově rozhodně nelze hodnotit kladně, nicméně na zápasy proti Atalantě má spíše dobré vzpomínky. Zahrál si proti ní třikrát, z toho dvakrát v základní sestavě, přičemž v obou těchto zápasech Inter Milán zvítězil. A oba tyto zápasy se odehrály na San Siru. V Bergamu hrál Kondogbia jen jednou, přičemž v onom zápase odehrál necelou půlhodinu, a Inter Milán prohrál.

Vraťme se ale k vítězným zkušenostem Kondogbii proti Atalantě na San Siru. Na začátku sezóny 2015/2016 Inter Atalantu doma porazil 1:0, no zajímavější je vzájemný zápas na San Siru v sezóně 2016/2017. V této sezóně k týmu z Bergama přišel trenér Gian Piero Gasperini a Atalanta se poprvé zařadila k italské špičce, když skončila na 4. místě Serie A. Předtím od svého postupu ze Serie B v roce 2011 nikdy neskončila v první desítce tabulky italské ligové soutěže. V sezóně 2016/2017 skončila o deset bodů před Interem Milán, který se musel spokojit s konečným 7. místem. Nicméně ve vzájemném utkání na San Siru Atalanta opravdu velmi tvrdě narazila a připsala si jednu z nejvyšších porážek v klubové historii. V březnu 2017, tedy jen pár měsíců před svým odchodem do Valencie, byl Kondogbia součástí základní sestavy Interu Milán, který Atalantu na San Siru porazil 7:1. Ve 26. minutě už měl útočník Interu Mauro Icardi zkompletovaný hattrick. Ve 34. minutě už domácí vedli 5:0, když se o další dva góly Interu postaral bývalý Netopýr Ever Banega. Atalanta ve 42. minutě snížila, ale po poločasové přestávce Inter dokonal demolici svého soupeře. Hattrick nakonec zkompletoval i Banega. I Kondogbia byl blízko vstřelení gólu, ale gólman Atalanty proti jeho střele dobře zasáhl.

Dnes bude mít Kondogbia další šanci na San Siru proti celku z Bergama skórovat. O víkendu se poprvé v této sezóně prosadil v lize, ale už od podzimu má na kontě jeden gól v Lize mistrů, kde přispěl k vítězství nad Lille. Dnešní první zápas osmifinále se tedy bude hrát na stadionu, který byl po dva roky pro Kondogbiu domovem, no dnes bude domovem soupeře, na což záložník Valencie upozornil i ve svém prohlášení pro VCF Media: „Atalantě se v poslední době daří skvěle a teď bude hrát navíc doma, pokud se to tak dá říct, každopádně to bude o to těžší pro nás. San Siro je dechberoucí stadion, ale to nás nesmí zastrašit a musíme hrát na sto procent, abychom si odvezli dobrý výsledek do domácí odvety. Atalanta je nebezpečný tým s vysokou úrovní hry, což dokazuje každý týden svými čísly. Zároveň je však dobrá i v obraně, na což musíme být také připraveni.“

Kondogbia o Atalantě, valencijské obraně i rasismu

Vzhledem k tomu, že je Geoffrey Kondogbia jediným hráčem z kádru Los Che, který má zkušenosti z Itálie a zároveň může zasáhnout do dnešního utkání (obránci Cristiano Piccini a Alessandro Florenzi jsou zraněni), tak se dočkal pozornosti i ze strany italského tisku, konkrétně poskytl rozhovor věhlasnému sportovnímu deníku La Gazzetta dello Sport. Na úvod samozřejmě nemohla chybět otázka, kdo je podle valencijského záložníka favoritem osmifinále mezi Valencií a Atalantou, k čemuž Kondogbia řekl: „Bude to vyrovnaný boj padesát na padesát. Na naší straně může být výhoda s většími zkušenostmi z Ligy mistrů, ale Atalanta je pro změnu jako nováček v soutěži bez nějakého velkého tlaku. Pamatuji si, že v podobné roli jsem byl, když jsem hrával za Monaco. Toto osmifinále bude velmi těžké pro oba týmy a věřím tomu, že bude i dostatečně zajímavé pro fotbalové fanoušky.“ Kondogbia si je kvalit Atalanty dobře vědom, ale dle jeho slov to tak možná ve Valencii nemají všichni: „Věřím v sílu našeho týmu, třebaže si jsem dobře vědom i síly Atalanty. Možná ve Valencii Atalanta nemá takový zvuk, ale já svým spoluhráčům rozhodně připomínám, že se jedná o náročného soupeře, který se pyšní mimořádnou ofenzivní silou.“ Ano, ofenzivní síla je to, co si každý uvědomí při pohledu na některé výsledky Atalanty v této sezóně. Může ji na uzdě udržet obrana Los Che, která je oslabená o dva důležité stopery? „Absence Garaye a Paulisty je samozřejmě vážný problém, neboť se oba velmi starají o kvalitu naší defenzivní hry, ale Diakhaby a Mangala jsou rovněž dobří a nezáleží na tom, že toho nemají tolik odehráno. Například Mangala je ukázkový profesionál. Přichází před tréninkem nebo zůstává po něm, aby se při menší zápasové vytíženosti udržoval v co nejlepší formě,“ řekl ke ztrátám ve valencijské obraně Kondogbia.

Závěrem rozhovoru se pak téma rozhovoru výrazně změnilo a otázka směřovala na problém, který se naposledy výrazně objevil v Portugalsku, kde byl černošský útočník Porta Moussa Marega rasisticky urážen fanoušky soupeře poté, co vstřelil vítězný gól. Marega chtěl opustit hřiště, v čemž mu bránili nejen spoluhráči, ale dokonce i hráči soupeře. V Portugalsku je ale jinak rasistické chování fanoušků spíše ojedinělou záležitostí. Naopak je dost spojeno s Itálií, kde se dnes večer Valencia představí a kde Kondogbia dva roky hrával. „Ve Španělsku jsem takové chování nikdy nezaznamenal, ale v Itálii ano, a to několikrát. Z toho však nelze vyvodit definitivní závěry, protože někdo jiný by vám třeba řekl, že se mu něco takového stalo ve Španělsku, zatímco v Itálii ne. Každopádně se to na stadionech stává a je to problém. Stále se říká, že je potřeba s tím něco udělat, ale nezaznamenal jsem, že by se s tím někde opravdu něco dělalo. Jak by měl člověk reagovat? Prostě opustit hřiště. I když by se jednalo o důležitý zápas La Ligy nebo Ligy mistrů. Ale to by šlo jen v případě, že by následně nebyl trestán hráč za opuštění hřiště, ale že by se opravdu řešily projevy rasismu, které odchod způsobily. Je to i záležitost jakési sebeúcty, kdy by se oběti rasismu měly navzájem respektovat a postupovat společně, protože jen tak nejspíš může dojít k nějaké změně,“ řekl záložník Los Che  Geoffrey Kondogbia k ožehavému problému vyskytujícímu se na světových stadionech.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.