The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Po týdnu spekulací o prodeji klubu a o budoucnosti Nou Mestalla dnes přichází opět čas na fotbal, je tu derby valencijského regionu

Po týdnu spekulací o prodeji klubu a o budoucnosti Nou Mestalla dnes přichází opět čas na fotbal, je tu derby valencijského regionu


Španělská La Liga má na programu už 26. kolo a Valencia se v rámci páteční předehrávky ligového kola představila dosud jen jednou, a to v rámci říjnového 7. kola na hřišti Elche. Nyní si však pátečních zápasů užije trochu více, protože nejen, že dnes večer ve 21:00 přivítá na Mestalle Villarreal, ale hned příští týden bude hrát znovu v pátek a znovu derby. Jen po regionálním derby proti Villarrealu přijde na řadu derby městské proti Levante. To ale až za týden, dnes poutá pozornost utkání proti Žluté ponorce, s kterou na Mestallu míří řada bývalých Netopýrů.

Sezóna 2020/2021 v podání Valencie a Villarrealu

Valencia je aktuálně na 14. místě ligové tabulky se ziskem 27 bodů za zápasovou bilanci 6-9-10 při skóre 30:35. Co se týče aktuální formy, tak ta se nezdá být nejhorší, protože například z posledních pěti utkání mají Los Che slušnou bilanci 2-1-2, třebaže v minulém kole prohráli na hřišti Getafe. Ovšem poslední domácí zápasy mohou Netopýry před dnešním utkáním naplnit optimismem, neboť na Mestalle Valencia naposledy porazila Celtu Vigo a předtím brala tři body proti Elche. Celkově má na svém stadionu bilanci 4-5-3 při skóre 18:14.

Tabulkově výrazně lepší, aktuální formou výrazně horší. To je aktuální Villarreal. V tabulce La Ligy ho nalezneme na 7. místě se ziskem 37 bodů za zápasovou bilanci 8-13-4 při skóre 33:27, ale zatímco na začátku sezóny působil Villarreal velmi dobře, tak postupem času na jeho kontě začaly přibývat nerozhodné výsledky, a to ho momentálně stojí i příčky zajišťující pohárovou Evropu. Villarreal sice má spolu s Realem Madrid a Barcelonou druhý nejnižší počet porážek v této sezóně, ale pokud nezačne vítězit, tak se úspěšné sezóny v La Lize nemusí dočkat. Co se týče aktuální formy, tak pokud vezmeme stejně jako u Valencie posledních pět utkání, tak zde má Villarreal bilanci 0-3-2. Celkově však již na vítězství čeká sedm ligových zápasů. To je nejdelší série bez vítězství v trenérské kariéře Unaie Emeryho. Mimo svůj stadion má Žlutá ponorka bilanci 3-7-2 při skóre 15:13, tedy zde opět převládají nerozhodné výsledky.

Co se týče domácí pohárové soutěže, tak Valencia vypadla v osmifinále na hřišti Sevilly, zatímco Villarreal došel o kolo dál a ve čtvrtfinále nestačil na Levante, se kterým prohrál po prodloužení.

Žlutá ponorka v této sezóně bojuje i v pohárové Evropě, a to konkrétně v Evropské lize. V základní skupině si v pohodě poradila s konkurencí v podobě Maccabi Tel-Aviv, Sivassporu a Qarabagu, přičemž jedinou bodovou ztrátu zaznamenala při remíze na hřišti izraelského klubu. Villarreal za sebou má už i první jarní kolo, kde dvakrát porazil Salzburg a postoupil do osmifinále, kde se utká s Dynamem Kyjev.

Z valencijského tábora

Kolem Valencie jsme se tento týden dočkali řady zpráv, které se přímo netýkaly hráčů, ale spíš celkového fungování klubu. Hned na úvod se na sociálních sítích rozepsal Tunku Ismail, což je miliardář z Malajsie. Není to však podnikatel, ale potomek sultána z království Johor. Princ z Johoru je dle svých slov vášnivý do fotbalu a mimochodem je i vlastníkem jednoho z nejúspěšnějších asijských klubů posledních let. Tento týden však na sociálních sítích sdílel různé informace o španělské Valencii a přidával náznaky, dle kterých by mohl být Ismail zájemcem o koupi klubu od singapurského podnikatele Petera Lima. S tím se princ z Johoru mimochodem velmi dobře zná, ostatně na jeho pozvání už se v minulosti objevil i na Mestalle. A co se jinak týče jeho spojení s valencijským fotbalem, tak před lety za jeho klub v Malajsii hrál i legendární Pablo Aimar. Později v týdnu pak proběhla videokonference mezi Tunku Ismailem a Javierem Tebasem, což je prezident La Ligy. O čem oba muži mluvili, o tom se samozřejmě jen spekuluje. Ovšem prezident Valencie Anil Murthy stále říká, že klub není na prodej. Ale i z jiného důvodu se valencijský prezident dostal do hledáčku médií. V týdnu se totiž sešel s předsedou valencijské vlády Ximou Puigem. Jednat se mělo o dostavbě stadionu Nou Mestalla a o končící platnosti územně plánovacího opatření ATE. No dle ohlasů v médiích bohužel k žádné dohodě, která by Netopýry přiblížila ke stěhování na nový stadion, nedošlo.

Nyní je však čas, kdy se pozornost fanoušků opět plně zaměří na hráče na trávníku. Pro derby valencijského regionu trenér Javi Gracia postrádá stopera Mouctara Diakhabyho, který se po zranění vrátil do sestavy minulý týden proti Getafe, ale na začátku druhé půle byl v Madridu vyloučen. Ze zdravotních důvodů je stále mimo hru Denis Cheryshev a hrát nebude ani Cristiano Piccini, který nejspíš stále není v ideální formě po návratu z půlročního hostování v Atalantě Bergamo.

Valencijský trenér se v poslední době snaží držet ustálenou sestavu, ve které v bráně dostává přednost Jasper Cillessen. Ten zřejmě nebude chybět ani dnes, třebaže po zápase s Getafe nebyl zrovna chválen. V obraně vykartovaného Mouctara Diakhabyho nahradí pravděpodobně Hugo Guillamon, zatímco zimní posila Ferro zůstane opět jen na střídačce. Po boku Guillamona budou hrát v zadní linii Jose Luis Gaya, Gabriel Paulista a Thierry Correia. V záložní řadě se v poslední době řeší především obsazení postu levého záložníka, kde Javi Gracia hodně postrádá zraněného Denise Cherysheva. Goncalo Guedes nemá důvěru, přesazení Yunuse Musaha z pravé strany zálohy se proti Getafe příliš neosvědčilo, takže šanci zřejmě opět dostane Alex Blanco. Je to to nejlepší řešení? Možná to je spíš nejmenší zlo. Jinak ve středu zálohy se znovu dočkáme dvojice Uros Racic a Carlos Soler a na pravém kraji záložní řady Daniela Wasse. Ke změnám zřejmě nedojde ani v útoku, kde budou působit kreativní Kangin Lee a nególový Maxi Gomez. Krom Ferra se tak v základní sestavě nedostane ani na další dvě zimní posily, tedy záložníka Christiana Olivu a útočníka Patricka Cutroneho.

Z tábora soupeře

Villarreal dorazí na Mestallu s týmem, ve kterém hrají velkou roli bývalí Netopýři. Bývalý trenér Los Che Unai Emery má v kádru bývalé obránce Valencie Raula Albiola a Jaume Costu, bývalé valencijské záložníky Daniho Pareja a Francise Coquelina a bývalého útočníka Netopýrů Paca Alcacera. Dnes večer na Mestalle si určitě nezahraje francouzský defenzivní záložník, který je zraněný. Ostatní zmiňovaní hráči však nastoupit mohou. Dani Parejo, který Valencii opustil v létě loňského roku po dlouhých devíti letech, si tak na Mestalle zahraje poprvé od doby, kdy oblékal dres madridského Getafe. To odchovanec Los Che Paco Alcacer si může na Mestalle jako soupeř zahrát vůbec poprvé. Během dřívějšího angažmá v Barceloně a během dosavadního působení u Žluté ponorky totiž ještě na valencijském stadionu nenastoupil. Minulý týden Alcacer pro zranění nehrál, ale pro zápas ve Valencii už by měl být připraven.

Krom defenzivního záložníka Francise Coquelina jsou na marodce Villarrealu ještě pravý bek Ruben Pena, levý bek Alberto Moreno a záložník Vicente Iborra. Mimochodem vzhledem k absencím španělská média uvádějí, že by se v základní sestavě mohli objevit i dva hráči, o které měla mít Valencia v nedávné době velký zájem. Stoper Juan Foyth, který do Villarrealu zamířil v létě loňského roku z Tottenhamu, by mohl zaskočit na pravém kraji obrany. Ostatně by to pro něho nebylo nic nového, i na tento post je zvyklý. V záloze pak dle předpokládaných sestav nastoupí Etienne Capoue, který Žlutou ponorku posílil z Watfordu v letošním zimním přestupovém období.

Vzájemná utkání

V prvním vzájemném utkání v této sezóně se na hřišti Villarrealu potvrdilo fotbalové pravidlo o hráčích, kteří v novém dresu skórují proti svým bývalým týmům. Proti Los Che se takto v 6. kole prosadili hned dva. V 6. minutě poslal Villarreal do vedení Paco Alcacer, který proměnil pokutový kop, a v 69. minutě pro změnu vstřelil vítězný gól Dani Parejo, který zrušil vyrovnaný stav panující od 37. minuty, kdy se prosadil Goncalo Guedes. Villarreal tak tehdy potvrdil dobrý vstup do sezóny a zvítězil 2:1.

Tentokrát se však bude hrát na Mestalle, kde Valencia proti Žluté ponorce v posledních dvou sezónách vždy zvítězila. V minulé sezóně si Netopýři doma připsali vítězství 2:1, o které se gólově zasloužili Rodrigo a Ferran Torres, zatímco za Villarreal skóroval jen Zambo. V předchozí sezóně pak Valencia s Villarrealem hrála doma dokonce dvakrát, protože krom tradičních ligových střetnutí se oba celky potkaly i v Evropské lize. V domácím ligovém zápase Netopýři zvítězili 3:0 po gólech Mouctara Diakhabyho, Denise Cherysheva a Rodriga, zatímco v Evropské lize Los Che triumfovali pro změnu 2:0, přičemž góly vítězů vstřelili Toni Lato a Dani Parejo. Ovšem když půjdeme ještě víc do minulosti, tak v sezónách 2015/2016 až 2017/2018 se Valencii proti Villarrealu na Mestalle naopak nedařilo a hned třikrát v řadě prohrála, a to postupně 0:2, 1:3 a 0:1.

Základní informace

Valencia CF – Villarreal CF

26. kolo La Ligy 2020/2021; pátek 5. března 2021 ve 21:00

Předpokládané sestavy

Valencia CF: Cillesen, Gaya, Guillamon, Paulista, Correia, Blanco, Soler, Racic, Wass, Kangin Lee, Gomez

Villarreal CF: Asenjo, Pedraza, Pau Torres, Albiol, Foyth, Parejo, Capoue, Trigueros, Chukwueze, Alcacer, Gerard

Více informací a novinek z La Ligy najdete na www.spanelskyfotbal.cz

Zápas budete moci sledovat formou textového přenosu na www.onlajny.com

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.