The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Gracia již nechce v zápasech vidět spory o zahrávání volných přímých kopů

Gracia již nechce v zápasech vidět spory o zahrávání volných přímých kopů


V zápase s Celtou Vigo Jose Luis Gaya a Kangin Lee. V zápase s Villarrealem pro změnu Daniel Wass a Maxi Gomez. To jsou dvojice valencijských hráčů, které se neshodly v okamžicích, kdy měli Netopýři rozehrávat volný přímý kop. Tyto situace ukazují nejen na určité napětí v kabině, ale svým způsobem i na neaktivitu trenéra Javiho Gracii, který dlouho nechtěl určit, kdo by měl volné přímé kopy konkrétně zahrávat. To se po zmiňovaném utkání s Villarrealem změnilo. Důvěru trenéra pro zápas s Elche dostal Carlos Soler. Naopak fanoušci by dle ankety deníku SuperDeporte preferovali Kangina Lee. A komu byste zahrávání těchto standardních situací svěřili vy?

„Pokud nejsme schopni dohodnout se na exekuci standardní situace, aniž bychom se nepohádali, tak opravdu nevím, jak si můžeme v budoucnu vést.“ To jsou slova, která pronesl valencijský trenér Javi Gracia v neděli 20. září na pozápasové tiskové konferenci po utkání Valencie na hřišti Celty Vigo. Netopýři ve 2. kole La Ligy prohráli 1:2 a lodivod Los Che takto reagoval na otázku ohledně konfliktu mezi kapitánem Valencie Jose Luisem Gayou a mladíkem Kanginem Lee, kteří se očividně nebyli schopni domluvit, kdo by měl zahrávat volný přímý kop. Oba si zřejmě věřili a ani jeden nechtěl ustoupit. Nakonec standardní situaci zahrával Gaya a domácí branku přestřelil. Kangin Lee naopak z konfliktu v průběhu první půle odešel naštvaný, no a ve druhé už se ani neobjevil na hřišti.

Celkově jako by tato situace byla pro asijského záložníka jakýmsi bodem zlomu. Před sezónou se očekávalo, že bude jedním z klíčových hráčů a jasným členem základní sestavy, ale po zápasu s Celtou Vigo nastoupil v dalším kole jen na pár závěrečných minut proti Huesce. Pak sice byl v základu a odehrál většinu utkání na hřišti Realu Sociedad, ale od té doby mu připadla zase jen pozice střídajícího hráče. Proti Villarrealu se dokonce na hřiště vůbec nepodíval. Přesto je valencijský mladík dle oficiálního webu La Ligy nejlepším asistentem celé soutěže. Svým spoluhráčům přihrál na gól již ve třech případech. Dvakrát hned v úvodním utkání sezóny proti Levante, kdy po jeho přihrávkách skórovali Gabriel Paulista a Maxi Gomez, a potřetí pak v prozatím posledním utkání na hřišti Elche, kde pěknou přihrávkou uvolnil Toniho Lata.

Pokud bylo menší vytížení Kangina Lee v dalších zápasech zapříčiněno jeho sporem s kapitánem týmu ve Vigu, tak to samozřejmě nikdo nahlas neřekl. Každopádně problémy ohledně otázky hlavního exekutora volných přímých kopů neskončily. Gaya již od zápasu s Celtou tyto standardní situace nezahrával a nově se o ně dělili Daniel Wass a Maxi Gomez. Gracia po sporu Gayi s Kanginem Lee dále řekl, že nechává na vzájemné domluvě hráčů, kdo bude zahrávat standardní situace. Že je určeno několik hráčů a ti by se měli domluvit mezi sebou na základě aktuální konkrétní situace. Nicméně o několik zápasů později musel z lavičky opět sledovat, jak jeho svěřenci nejsou schopni domluvy.

Stalo se tak v prvním poločase zápasu na hřišti Villarrealu, kdy se o rozehrání volného přímého kopu přeli Wass a Gomez, kteří mimochodem před příchodem na Mestallu byli spoluhráči už v dresu Celty Vigo. Z jejich sporu na hřišti Villarrealu vyšel lépe dánský reprezentant, nicméně k úspěchu v lokálním derby nepomohl. O vítězství Žluté ponorky totiž rozhodl Dani Parejo. Bývalý kapitán Valencie, jehož letní odchod právě současnou situaci kolem zahrávání standardních situací způsobil. Když hrával Parejo za Valencii, tak podobné věci nikdo neřešil. Zahrával je Parejo, ale ne proto, že byl kapitánem, ale proto, že je zahrával nejlépe. Ostatně za jednoho z nejlepších exekutorů volných přímých kopů v La Lize není Parejo považován jen tak.

Po dvou sporech, které předvedli hráči Valencie v této sezóně přímo na hřišti, se trenér Gracia rozhodl, že do budoucna už bude přímo jmenovat hráče, který bude mít standardní situace na starosti. Uvidíme, zda se trenér Netopýrů bude rozhodovat před každým zápasem, nebo jestli už odpovědnost za volné přímé kopy zůstane na Carlosi Solerovi, neboť to byl právě on, kdo je zahrával na hřišti Elche. A nevedlo se mu úplně špatně. Například už za domácího dvoubrankového vedení zahrával volný přímý kop přímou střelou nad branku a jeho pokus skončil opravdu těsně nad břevnem. Hráči Los Che však proti Elche dále ukázali, že dovedou při zahrávání standardních situací reagovat na aktuální okolnosti. Když nedlouho před koncem měla Valencia k dispozici další volný přímý kop z nadějné pozice, tak ho zahrával střídající Kangin Lee, protože to byla situace očividně více výhodná pro leváky. Uvidíme, jak to bude se zahráváním těchto situací v neděli proti Getafe. Snad už se alespoň nedočkáme dalších sporů.

Mimochodem deník SuperDeporte na svém webu zveřejnil anketu, kde se svých čtenářů ptá na názor, kdo by měl mít v současné Valencii volné přímé kopy na starosti. V okamžiku zveřejnění tohoto našeho článku se zdaleka největší důvěře fanoušků Los Che těšil Kangin Lee (48 % hlasů), za nímž následovali Daniel Wass (22 % hlasů) a Carlos Soler (17 % hlasů). Z konkrétních hráčů uvedených v anketě by si moc fanoušků za exekutora volných přímých kopů nevybralo Maxiho Gomeze (4 % hlasů) či Jose Luise Gayu (3 % hlasů), neboť oba dostali méně hlasů než varianta někdo jiný (6 % hlasů).