The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Jaké dopady bude mít brexit na Valencii?

Jaké dopady bude mít brexit na Valencii?


Brexit je dobře známé označení ukončení členství Velké Británie v Evropské unii. K tomu došlo v lednu loňského roku, ale až do konce roku 2020 tu bylo přechodné období, kdy z pohledu valencijského fotbalového klubu fungovalo vše normálně, tedy jako dříve. Ovšem nyní dochází ke změně, neboť hráči z Velké Británie hrající ve státech patřících do Evropské unie jsou najednou cizinci bez evropského pasu. Znamená to tedy, že Yunus Musah ve Valencii nově zabírá jedno místo v kvótě pro hráče bez evropského pasu?

Naštěstí zatím ne. Španělský fotbalový svaz RFEF doslova za minutu dvanáct, a to ve čtvrtek 31. prosince 2020, zveřejnil oběžník o dohodě s vedením La Ligy a s Asociací španělských fotbalových hráčů AFE, který objasňuje aktuální situaci. Dle tohoto oběžníku budou hráči narození v Anglii, Severním Irsku, Walesu a Skotsku, nebo ti, kteří mají občanství některé z těchto zemí, bráni za hráče mající evropský pas minimálně do konce aktuální sezóny, ale to jen v případě, že měli v La Lize při změně letopočtu z 2020 na 2021 platnou smlouvu. Hráči ze zemí Velké Británi, kteří by ve Španělsku podepsali smlouvu teprve teď v lednovém přestupovém období, by již byli považováni za hráče bez evropského pasu. Aktuální dohodu musí schválit ještě Nejvyšší sportovní rada CSD, ale to by měla být pouze formalita.

Převedeno konkrétně na situaci u Netopýrů to znamená, že držitel anglického pasu Yunus Musah do konce této sezóny nenáleží do tříčlenné kvóty pro hráče mimo EU, tedy jinak řečeno pro hráče bez evropského pasu. Kdyby byl již nyní Musah brán za hráče bez evropského pasu, tak by to pro Valencii byla nepříjemnost vzhledem k možnému posilování nyní v lednovém přestupovém období, nicméně ještě před nějakým časem se zdálo, že by mohly s naplněním brexitu přijít komplikace výrazně větší, protože Valencia do nedávna měla kvótu hráčů bez evropského pasu naplněnou. Brazilec Gabriel Paulista však před pár týdny získal španělský pas, takže bez evropského pasu jsou už nyní ve Valencii jen Maxi Gomez z Uruguaje a Kangin Lee z Jižní Koreje. Jak to bude po konci aktuální sezóny? Musah teoreticky bude hráčem bez evropského pasu, ale to ještě není jisté, protože Španělský fotbalový svaz RFEF chce požádat Nejvyšší sportovní radu CSD o další udělení výjimky, dle které by hráči ze zemí Velké Británie byli považování za hráče s evropským pasem po dobu platnosti jejich smlouvy uzavřené před začátkem roku 2021. Ovšem to by bylo značně komplikované, protože by se muselo u každého hráče postupovat individuálně. Například valencijský Musah má nyní s Los Che smlouvu až do roku 2026.

Valencijská kometa letošní sezóny má ale i další možnost, jak do budoucna nezabírat místo v kvótě pro hráče bez evropského pasu. Yunus Musah má ghanské předky, narodil se v New Yorku, do devíti let žil v Itálii, kde i začínal s fotbalem, ale poté se za dalším fotbalovým růstem přesunul do Anglie. Právě tam pak začínal v mládežnických reprezentačních výběrech. Když se však na podzim propracoval do áčka Los Che a rychle i rovnou do základní sestavy, tak se Anglie musela začít o svůj mladý klenot bát. Zatímco Anglie ho viděla teprve v reprezentačním výběru věkové kategorie U20, tak se ozvaly Spojené státy americké s pozvánkou k reprezentačnímu áčku. Musah následně odehrál dvě přátelská utkání za USA a mimochodem před pár dny byla zveřejněna zpráva, že je mladý Netopýr v pětičlenné nominaci na nejlepšího hráče USA mladšího dvaceti let. Ovšem za USA odehrál jen přátelská utkání, což není nic závazného a v budoucnu klidně může reprezentovat Anglii. Až někde odehraje v reprezentačním dresu soutěžní utkání, tak již nebude ke změně možnost. Pokud by měl Musah v plánu nadále reprezentovat USA, tak by bylo z pohledu Valencie nejlepší, když by anglický pas vyměnil za pas italský, na který má rovněž nárok, neboť v zemi dlouhá léta žil. Pak by už Netopýry nemusel žádný brexit trápit a Yunus Musah by byl nadále hráčem s evropským pasem.

  • Asi máš přesné info Ruty, ale já měl takový pocit, že můžeme mít na soupisce 5 non-EU hráčů. Vlastně jich můžeme mít i více, ale jenom 5 z nich může trenér vybrat do nominace 18 hráčů k utkání. Takže to změnili nebo tahle moje informace platí o nějaké jiné lize?

  • V odpovědi na: Ingi

    No já právě vždycky když jsem někde četl o Valencii na španělských webech, tak se vždy psalo o kvótě tří hráčů. A pak tu najednou Harakant začal psát do článků, že jich může být pět *14* Tak jsem to pak hledal a někde jsem úspěšně dohledal informaci, kterou jsem sem pak psal u nějakého staršího článku do komentáře a jejíž podstatu tu v komentáři níže zmínil nyní již poučený Harakant *14* Takže ve Španělsku by to mělo být opravdu tak, že v kádru může být pět hráčů bez evropského pasu, ale jenom tři mohou být nominováni k zápasu *5* Jak to je v jiných ligách nemám tušení, ale zajímavé to bude nyní asi s cizinci v Premier League, protože tam jich má pomalu každý klub hromadu *5*

  • Pokiaľ ja viem, tak 5 hráčov mimo EÚ môže mať tím v kádri v LaLige, ale iba 3 na súpisku môže tréner zadať pred zápasom.

  • Ok, ok. Tak jsme se k tomu dostali. Takže 5 max. v klubu a max. 3 na soupisku. Takže to zase tak horké nebude, protože poslat hráče sledovat zápas z tribuny to jistí :D