The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Vorova sedmá valencijská trenérská mise

Vorova sedmá valencijská trenérská mise


Je to u Netopýrů už celkem tradiční obrázek. Když neuspokojivé výsledky vygradují v odvolání trenéra, tak na jeho místo nastupuje Salvador Gonzalez Voro. Někdy jen jako opravdu krátkodobé řešení před nástupem jiného stálého trenéra, jindy na trochu delší časový úsek s jasně stanoveným úkolem. Letos je jeho úkolem zachování valencijské prvoligové příslušnosti. Jeho aktuální mise tak například silně připomíná rok 2008, kdy se Voro stal valencijským trenérem poprvé, a to poté, kdy u týmu krátce před koncem sezóny skončil Ronald Koeman. V tomto článku se podíváme na to, jak se Valencii pod vedením Vora v jednotlivých případech dařilo.

Nyní už sedmapadesátiletý Voro je odchovancem valencijského klubu, který za první tým hrával v druhé polovině 80. let a v první polovině 90. let minulého století. Voro byl tvrdým středním obráncem, který během své hráčské kariéry dále oblékal i dresy Tenerife, Deportiva La Coruna a Logrones. Po konci své hráčské kariéry se k Netopýrům vrátil. V letech 2002 až 2004 vedl rezervní tým a následně přešel do funkce delegáta prvního týmu. Od roku 2017 je pak u valencijského áčka manažerem. No a krom toho se z něho čas od času stane u prvního týmu Los Che trenér. V pondělí se z něho stal valencijský trenér už posedmé. Jak probíhaly jeho jednotlivé trenérské mise?

2007/2008

Poprvé se Voro stal valencijským trenérem na konci dubna roku 2008. Pár dní po vítězném finále Copa del Rey s Getafe Valencia v lize prohrála 1:5 na hřišti Athleticu Bilbao a to byla konečná pro Ronalda Koemana. Valencia byla v tu chvíli na 15. místě tabulky jen dva body nad sestupovým pásmem. Voro tak měl před sebou pětici životně důležitých zápasů. V prvním zápase pod jeho vedením Valencia ve 34. kole porazila Osasunu 3:0. Díky tomu zdvojnásobila náskok na sestupové pásmo a i Osasunu v tabulce přeskočila. Jenomže v dalším zápase přišel ve 35. kole výprask na hřišti Barcelony 0:6. Náskok na sestupové pásmo byl znovu jen dvoubodový. O bod za Los Che pak byla Zaragoza, kterou Valencia přivítala v životně důležitém utkání ve 36. kole. Netopýři gólem Davida Silvy zvítězili 1:0 a udělali zásadní krok k záchraně. Do konce sezóny pak ještě Valencia zvítězila 5:1 na hřišti Levante a doma porazila výsledkem 3:1 Atletico Madrid. Valencia nakonec sezónu 2007/2008 zakončila na 10. místě tabulky o devět bodů nad sestupovým pásmem. Voro měl s týmem bilanci 4-0-1.

2012/2013

Mezi roky 2008 a 2012 vedl Valencii Unai Emery. Po jeho konci klub převzal Mauricio Pellegrino, ale příliš se mu nevedlo. Klub zvyklý na příčky zajišťující postup do Ligy mistrů se pohyboval až na začátku druhé poloviny ligové tabulky a vedení došla s trenérem trpělivost už na konci listopadu. Dočasným trenérem se stal Voro, který ale nakonec Netopýry vedl jen jednou, a to v utkání Ligy mistrů na hřišti Lille. Valencijské vítězství 1:0 tehdy vstřelil Jonas z penalty. Pak už k týmu nastoupil Ernesto Valverde a Voro se stáhl zpět do své funkce delegáta. Mimochodem Valencii nakonec chyběl v La Lize jediný bod k postupu do Ligy mistrů, ale vybojovala alespoň pohárovou Evropu.

2015/2016

Na další trenérskou šanci si Voro počkal víceméně přesně tři roky. V první sezóně, kdy byla Valencia ve vlastnictví Petera Lima, se na Mestalle slavil postup do Ligy mistrů. Ve druhé sezóně to už taková sláva nebyla a tak se na konci listopadu roku 2015 s klubem rozloučil Nuno Espirito Santo. Voro byl opět jen dočasným řešením a Valencii vedl pouze dvakrát. V Copa del Rey slavil vítězství 3:1 na hřišti Barakalda a následně v lize získal cennou remízu 1:1 s Barcelonou. Poté už se trenérského žezla valencijského klubu chopil Gary Neville. Ani to však nebylo šťastným řešením, o čemž svědčí skutečnost, že v ligovém závěru už Valencii trénoval pro změnu Pako Ayestaran. Valencia nakonec v La Lize skončila na 12. místě. Na sestupové pásmo měla k dobru jen šest bodů.

2016/2017

V létě roku 2016 se ve Valencii k trenérské výměně nesáhlo a Pako Ayestaran tak na lavičce Netopýrů zahájil i sezónu 2016/2017. Jenomže v prvních čtyřech zápasech sezóny Valencia čtyřikrát prohrála a Ayestaran byl bleskurychle odvolán. Než se Netopýrům povedlo najít nového stálého trenéra, tak se funkce ujal opět Voro. A Netopýři se dočkali prvních bodů v sezóně. Nejdříve doma porazili Deportivo Alaves 2:1 a poté naplno bodovali i na hřišti Leganes, a to rovněž po vítězství 2:1. Ve třetím zápase pod Vorem Valencia doma prohrála s Atleticem Madrid 0:2. A pak už se Netopýrů ujal Cesare Prandelli. Od zkušeného italského stratéga si na Mestalle hodně slibovali, ale ke zlepšení výsledků nedošlo. Z osmi ligových zápasů pod jeho vedením Los Che zvítězili jen jednou, další dvě vítězství si připsal v Copa del Rey, kde Valencia dvakrát vyzrála na Leganes. Poté navíc došlo ke sporům Prandelliho s vedením klubu, což vyústilo v Italův odchod z Mestally.

Na začátku kalendářního roku 2017 tak podruhé během jedné sezóny do funkce trenéra valencijského áčka nastoupil Voro. Tentokrát měl před sebou bezkonkurenčně nejdelší trenérské angažmá, neboť Netopýry vedl až do konce sezóny. Návrat na střídačku se mu zrovna nepovedl a Valencia v prvním zápase pod jeho vedením schytala v Copa del Rey debakl 1:4 na hřišti Celty Vigo, což poté v domácí odvetě nedokázala zvrátit a ze španělské pohárové soutěže vypadla. V La Lize se však Netopýři přece jen zvedali. Když Voro tým podruhé v sezóně 2016/2017 přebíral, tak ho jen lepší skóre oproti Sportingu Gijon drželo nad pásmem sestupu. Na konci sezóny se pak Valencia opět po roce umístila na 12. místě, ale tentokrát měla výrazně větší odstup na sestupové pásmo. K dobru měla hned patnáct bodů. Za obě své trenérské mise v sezóně 2016/2017 měl Voro s Valencií vyrovnanou zápasovou bilanci 12-4-12.

2019/2020

Dosud naposledy Voro Netopýry vedl na konci loňské sezóny. Ta byla přerušená kvůli koronavirové pandemii a tak se dohrávala až v červenci. A právě v šesti červencových zápasech udával hráčům Valencie pokyny bývalý stoper východošpanělského klubu. Byl však v nezvyklé roli, protože zatímco většinou nastupoval k týmu ve chvílích, kdy měli Netopýři starosti spíše se záchranou, tak tentokrát bylo jeho úkolem vybojovat pohárovou Evropu. Po Albertu Celadesovi, který na začátku sezóny vystřídala Marcelina, převzal Voro Valencii na 8. místě ligové tabulky. Ke změně došlo především proto, že po obnovení soutěže po koronavirové pauze se Valencii příliš nedařilo a z pěti utkání jen jednou vyhrála a jednou remizovala. Proto byl Celades odvolán. Tentokrát se však Valencii sázka na Vora nevyplatila a Netopýři se do pohárové Evropy neprobojovali. Sezónu zakončili na 9. místě, přičemž ke splnění cíle jim scházely jen tři body. Pod vedením Vora měla Valencia bilanci 2-1-3.

2020/2021

Od konce minulé sezóny neuběhl ještě ani rok a Voro se opět vrací na střídačku Valencie. Před sebou má čtyři utkání do konce ligového ročníku a jeho úkolem je, aby Netopýři neprohospodařili šestibodový náskok, který mají na sestupové pásmo. Důležitý krok směrem k záchraně mohou Los Che učinit již nyní o víkendu, kdy na Mestalle hostí taktéž sestupem ohrožený Real Valladolid. Je to tedy podobně důležitý zápas, jako když před dlouhými třinácti lety vedl Voro Netopýry do výše zmiňovaného zápasu proti Zaragoze. Nicméně pokud by se Valencii proti Realu Valladolid nepodařilo přiblížit se k jistotě záchrany, tak má k dispozici ještě další zápasy, a to v Seville, doma s Eibarem a v Huesce. Uvidíme, jakým způsobem Voro poupraví svoji trenérskou bilanci s Los Che. Aktuálně má podobu 20-6-16.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.