The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Novým trenérem Valencie je Ruben Baraja!

Novým trenérem Valencie je Ruben Baraja!


Na Mestallu se vrací rodák z Valladolidu, který za Netopýry dlouhé roky hrával. Ruben Baraja má na Valencii především příjemné vzpomínky spojené s řadou slavných triumfů, no tentokrát ho čeká poněkud jiná práce, jeho úkolem je zachránit klub v nejvyšší soutěži a odvrátit tak hrozbu sestupu.

Valencia tak má již třetího trenéra v této sezóně. Italský bouřlivák Gennaro Gattuso do tohoto ligového ročníku celkem dobře odstartoval, ale postupně jeho týmu došel dech. Obzvláště špatné je to od restartu soutěže po světovém šampionátu. Na konci ledna tak po vzájemné dohodě u týmu skončil a trenérskou taktovku převzal Salvador Gonzalez Voro, tradiční to valencijský prozatímní trenér. Letos to už byla jeho osmá epizoda jako trenéra Los Che. Bohužel tentokrát jeho nástup zlepšení nepřinesl a třebaže se původně hovořilo o tom, že Voro bude trenérem až do konce sezóny, tak po dvou porážkách už se silně spekulovalo o další trenérské výměně a k té nyní, po třetí Vorově porážce, došlo. Od zmiňovaného konce světového šampionátu má Valencia v La Lize děsivou bilanci 0-1-6 a z jednadvaceti možných bodů tak v daném období získala jeden jediný. Součástí této bilance je bohužel i řada domácích zápasů proti soupeřům, které by Valencia měla papírově převyšovat, ale tentokrát s nimi na Mestalle neuspěla.

Konečné slovo při volbě nového trenéra měl samozřejmě singapurský podnikatel Peter Lim, takže během včerejška se za ním z Valencie vydal sportovní ředitel Miguel Angel Corona spolu s dalším členem vedení Javierem Solisem. Dle zpráv v médiích se mělo o novém trenérovi rozhodnout z dvojice Vicente Moreno a Ruben Baraja. Větším favoritem valencijského sportovního ředitele měl být rodák z Valencie a klubový odchovanec Moreno. Toho by šlo z jeho současného působiště v arabském fotbale vyplatit celkem levně, nicméně problémem byl jeho požadavek na smlouvu na dva a půl roku. Baraja si pravděpodobně takové podmínky nekladl a tak post trenéra Los Che získal on. Mimochodem deník SuperDeporte včera informoval, že je ve hře i bývalý trenér Valencie Nuno Espirito Santo. Jistě si všichni pamatujeme, že právě on byl prvním trenérem Valencie v době singapurské nadvlády. Espirito Santo aktuálně podobně jako Moreno působí u jednoho z klubů v Saudské Arábii, no Portugalec je tam smluvně vázán na delší dobu a pokud by ho Valencia chtěla, tak by za něho údajně musela vyplatit 5 milionů eur.

Dnešním dnem se tedy stal trenérem Valencie sedmačtyřicetiletý Ruben Baraja. Bývalý skvělý záložník, který z Valladolidu přes Atletico Madrid doputoval v roce 2000 do Valencie, kde se dočkal největších úspěchů své kariéry, neboť byl nedílnou součástí jednoho z nejúspěšnějších období klubu. Finále Ligy mistrů v roce 2001, ligové tituly v letech 2002 a 2004, titul v Poháru UEFA v roce 2004 a Evropský superpohár v tomtéž roce. Na druhou stranu musíme připomenout, že i během svého hráčského angažmá u Los Che zažil nepříjemné chvíle, a to v sezóně 2007/2008, kdy Valencii vedl Ronald Koeman. I tehdy byli Netopýři ohroženi sestupem, ale v závěru sezóny tým převzal Voro a Valencia se zachránila. Navíc zmiňovanou sezónu nemůžeme označit za úplně nepovedenou, neboť navzdory ligovému trápení se Netopýrům dařilo v domácí pohárové soutěži a na jaře roku 2008 oslavili vítězství v Copa del Rey. Jako hráč se Baraja s klubem rozloučil v roce 2010, kdy zároveň ukončil kariéru.

Trenérskou kariéru začal už v roce 2011 jako asistent v Atleticu Madrid. Následně se vrátil do Valencie, kde úspěšně vedl Juvenil. Poté začala jeho série několika angažmá u různých druholigových celků. Postupně vedl Elche, Rayo Vallecano, Sporting Gijon, Tenerife a Zaragozu. Ani s jedním klubem se ale nedočkal nějakých výraznějších úspěchů. Od podzimu roku 2020, kdy skončil v Zaragoze, byl až do dneška bez angažmá. Nyní se tedy stal trenérem Valencie a poprvé se tak bude trenérskému řemeslu ve Španělsku věnovat na prvoligové úrovni. Zprávy v médiích ani oficiální oznámení klubu neinformují o podrobnostech smlouvy, kterou nový trenér uzavřel s klubem. O čem naopak informováno je, tak to o jednom z jeho kolegů ve valencijském trenérském týmu. K ruce by mu měl být totiž jeho bývalý spoluhráč z úspěšných valencijských let Carlos Marchena. Tento bývalý řízný stoper oblékal dres Los Che v letech 2001 až 2010 a s Barajou se tak podílel na všech výše uvedených trofejích.

baraja marchena2632

  • Spokojenost, čím dřív se nahradil Voro tím líp. Aspoň Rúben Baraja dostane zbytek téhle sezóny, sedne si s týmem a další sezóna je naše *24* Hodně se těším na pondělní zápas, doufám v nějaké změny *15* například Comert odpočinek a Fran Perez víc prostoru poprosím *16* Cavani zraněný nojo je čas na Huga Dura *24**16*

    Jinak doufám že Rúben Baraja není nějaká Limova/Mendesova loutka jako Celades *38*

  • Nech to Rúbenovi vyjde presne tak ako chce a plánuje *13* Na druhú stranu je možné, že ak by sa Barajovi nedarilo, tak Voro asi opätovne príde na scénu *37* Ináč dúfam, že premiéra proti Grcafe vyjde ako Rúbenovi, tak *1* v novom roku ohľadom troch bodov *16*

  • *1*Nezbývá než popřát Barajovi hodně štěstí, snad ho bude mít více než předešlých asi osm trenerů.*5**1* Jako hráče jsem ho nezažil (jsem z mladší generace fanoušků), ale vnímám ho jsko skvělého fotbalistu...

  • Tak asi nemôžeme od neho čakať nejaké veľké taktické ťahy, ale ako taký mentor je ideálny. Tento káder má kvalitu a nehrá až tak zle, akurát treba hrať jednoduchšie a nerobiť fatálne chyby. Veď takmer všetky posledné zápasy sme si prehrali sami vlastnými chybami. Snáď žiadny tím viac nestráca lopty pred vlastnou bránou ako Valencia. A keď sa pozrieme do minulosti, vždy sa Valencii darilo, keď mala kvalitných stopérov. To je alfa a omega celého. Mustafi s Otamendim boli skvelé duo, potom ich nahradil Abdenour, Vezo a podobný priemerní hráči a hneď sme boli mimo top4. Potom sa to zlepšilo príchodom Garaya a Paulisty a zase tam máme priemerákov ako Cenk, Comert a extrémne nespolahlivý Diakhaby.