The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

První polovinu sezóny zakončí Valencia proti Osasuně

První polovinu sezóny zakončí Valencia proti Osasuně


V tuto chvíli již zbývá jediný soupeř, s kterým se Valencia v této sezóně La Ligy neutkala. Tímto soupeřem je Osasuna a k prvnímu vzájemnému měření sil v této sezóně dojde zítra od 19:00 na Mestalle. Je tak logické, že se v těchto dnech 19. kolem uzavírá první polovina ligového ročníku.

Z valencijského tábora

Netopýři mají aktuálně na kontě tři vítězné zápasy v řadě. Dva z nich jsou sice v Copa del Rey proti týmům z nižších soutěží, ale i tak to může pozitivně zapůsobit na rozpoložení týmu. Naposledy Los Che v neděli porazili Alcorcon 2:0 a zajistili si postup do osmifinále Copa del Rey. Předtím zvítězili v lize na hřišti Realu Valladolid 1:0 a v Copa del Rey na hřišti Yeclana Deportiva 4:1. Mimochodem tři vítězné zápasy v řadě měla Valencia naposledy vloni v lednu a i tehdy byly v této trojici dva zápasy španělské pohárové soutěže a jeden ligový. Navíc s Cultural Leonesa zvítězila Valencia až po penaltovém rozstřelu. Po devadesáti minutách předtím v ligovém utkání porazila Barcelonu a Logrones v Copa del Rey. Pokud bychom hledali řadu tří valencijských vítězství po devadesáti minutách, tak bychom museli až na přelom listopadu a prosince 2019, kdy Los Che v lize porazili Villarreal a Levante a následně v Lize mistrů udolali Ajax Amsterdam.

Po vítězství v 18. kole La Ligy, kdy Valencia brala všechny body na hřišti Realu Valladolid, se Netopýrům přece jen podařilo trochu vzdálit sestupovému pásmu. Aktuálně Los Che v rámci rozehraného 19. kola najdeme na 14. místě se ziskem 19 bodů za zápasovou bilanci 4-7-7 při skóre 24:25. Na sestupové pásmo mají Los Che tříbodový náskok. Zítra Valencia Osasunu přivítá na svém hřišti, kde má v této sezóně bilanci 2-4-3 při skóre 14:13. Mestalla tedy není nijak nedobytnou pevností, vždyť ve většině případů si návštěvníci valencijského svatostánku nějaký ten bod odvezli. Poslední domácí vítězství Los Che se datuje do loňského listopadu, kdy Netopýři díky penaltovému hattricku Carlose Solera porazili Real Madrid. Od té doby Valencia doma remizovala s Athleticem Bilbao a Cadizem a prohrála s Atleticem Madrid a Sevillou.

Dle slov trenéra Javiho Gracii na předzápasové tiskové konferenci je k utkání s Osasunou k dispozici téměř celý kádr s jedinou výjimkou, kterou je brankář Jasper Cillessen. Znamená to tedy nejen návrat Goncala Guedese, který v předchozích dvou ligových zápasech pykal za červenou kartu, ale především uzdravení útočníka Kevina Gameira a stopera Gabriela Paulisty. Vše by tedy vypadalo dobře, kdyby si klíčový Netopýr Carlos Soler na pondělním tréninku nezvrtl kotník. Následné vyšetření sice vyloučilo zranění, ale přesto Soler v úterý na tréninku absentoval a odpoledne pak podstoupil další vyšetření. I to dopadlo dobře a dnes se již španělský záložník připravoval po boku svých spoluhráčů, a to i na možný start v základní sestavě. Gracia na předzápasové tiskové konferenci řekl, že u hráče drobné nepohodlí přetrvává a že se až těsně před utkáním rozhodne, zda bude nejlepší střelec Los Che hrát. Pokud by to nešlo, tak by po boku Urose Racice ve středu zálohy nastoupil jeden z tria Koba Koindredi, Vicente Esquerdo či Daniel Wass, s kterým trenér počítá na pravý kraj záložní řady.

Osasuna je fotbalový klub sídlící v Pamploně, což je mimochodem rodiště současného valencijského trenéra. Není tedy divu, že fotbalově vyrůstal právě v Osasuně, nicméně během své profesionální kariéry si Javi Gracia za Osasunu nikdy nezahrál. Když však pověsil kopačky na hřebík a stal se trenérem, tak poté se s Osasunou potkal a vedl ji v letech 2013 až 2014. Bohužel tehdy nedokázal zabránit jejímu sestupu. Osasuna byla po většinu sezóny mimo sestupové pásmo, ale nakonec jí k záchraně chyběl jeden jediný bod. Druhým valencijským mužem, jehož kariéra byla na čas spojena s klubem z Pamplony, je Toni Lato, který v Osasuně hostoval v druhé polovině minulé sezóny. Zítra si však proti svým bývalým spoluhráčům zřejmě nezahraje, přece jen jedničkou na levý kraj obrany je ve Valencii kapitán Jose Luis Gaya.

Z tábora soupeře

Osasuna se o víkendu stejně jako Valencia kvalifikovala do osmifinále Copa del Rey, když zvítězila na hřišti Espanyolu. Zítřejší soupeř Valencie dokonce zvítězil také 2:0, nicméně při pohledu na tabulku Segunda Division musíme připustit, že Osasuna měla papírově výrazně těžšího soupeře. Vždyť ještě v minulé sezóně byl Espanyol prvoligový a do nejvyšší soutěže se chce v co nejkratším možném termínu vrátit. A zatím je na dobré cestě, nebo s mírným náskokem je na čele Segunda Division.

Ale zpět k Osasuně. Zatímco v pohárové soutěži se celku z Pamplony daří, tak v ligové soutěži to žádná velká sláva není a Osasuna je aktuálně v rámci rozehraného 19. kola až na předposledním 19. místě se ziskem 15 bodů za zápasovou bilanci 3-6-9 při skóre 15:27. Osasuna má na kontě druhý nejnižší počet vítězných zápasů a zároveň má nejvyšší počet porážek. Na nesestupové příčky má aktuálně tříbodové manko. Na valencijské Netopýry ztrácí ještě o bod víc, takže se před Los Che nedostane ani v případě, že by na Mestalle zvítězila. I tak by ale byla Osasuna určitě za tři body ráda, vždyť aktuálně má v La Lize na kontě už dvanáct zápasů dlouhou sérii bez vítězství. Co proti tomu byla nedávná valencijská série osmi zápasů bez vítězství. Osasuna naposledy zvítězila ke konci loňského října, kdy doma udolala Athletic Bilbao. Od té doby má bilanci 0-5-7 při skóre 9:23. Chtělo by se říct, že jde v poslední době forma zítřejšího soupeře Valencie mírně vzhůru, protože z posledních pěti utkání prohrál jen jednou, ale jelikož v dalších zápasech remizoval, tak si bodově moc nepolepšil. Přesto zaslouží uznání třeba za remízu na hřišti Realu Sociedad či za domácí remízu s Realem Madrid. Co se týče venkovních utkání, tak v nich má Osasuna bilanci 1-3-5 při skóre 7:14. Osasuna dokázala mimo svůj stadion zvítězit jen v Cadizu a po bodu brala v Eibaru, Elche a už ve zmiňovaném zápase s Realem Sociedad. Bodově naprázdno naopak vyšla ve venkovních zápasech s Getafe, Sevillou, Barcelonou, Realem Valladolid a Granadou.

Trenér Osasuny Jagoba Arrasate bude mít před zítřejším utkáním na Mestalle aktuálně starosti především se složením obrany, ze které mu vypadli hned dva hráči. Aridane je zraněný, zatímco David Garcia už v této sezóně nasbíral pět žlutých karet a bude nuceně odpočívat. Do sestavy by se tak mohl dostat třeba i vítěz Copa del Rey s Valencií v roce 2019 Facundo Roncaglia. Chybět by v zápase neměl ani valencijský odchovanec Nacho Vidal. Obsazení marodky se v Osasuně ale nedotýká jen obrany, ale třeba i útoku. Mimo hru je třeba Adrian Lopez, ale hlavním smolařem je Chimy Avila, který v minulé sezóně dlouho patřil mezi nejlepší střelce celé La Ligy, ale v lednu si zpřetrhal vazy v pravém koleni a sezóna pro něho skončila. Když se pak v létě začal chystat na sezónu novou, tak zátěž nevydržely pro změnu vazy v levém koleni. Vlastně je to téměř přesně rok, kdy jsme ho mohli naposledy vidět v soutěžním utkání.

Vzájemná utkání

Dle databáze serveru SoccerWay.com má Valencia s Osasunou, která z posledních šesti uplynulých sezón strávila hned čtyři v Segunda Division, v posledních 36 vzájemných zápasech velmi dobrou bilanci 20-10-6 při skóre 57:26. V domácím prostředí je to pak doslova skvělá bilance 15-2-1 při skóre 37:7. To znamená, že z posledních 18 vzájemných zápasů hraných na Mestalle dokázala Osasuna bodovat jen třikrát, z toho zvítězila pouze jednou. Shodou okolností k tomu došlo téměř přesně před sedmnácti lety, a to v lednu roku 2004. Fanoušci, kteří mají přehled o valencijské historii, si jistě hned uvědomili, že k této jediné domácí porážce s Osasunou došlo v mistrovské sezóně 2003/2004. Hostům tehdy vítězství 1:0 zajistil vlastním gólem Mauricio Pellegrino. I další bodové zisky Osasuny na Mestalle jsou pěkně vousaté. V prosinci roku 2010 doma Valencia s Osasunou remizovala 3:3 a v lednu roku 1994 pak 0:0.

Z výše uvedeného je patrné, že v posledních letech Valencia doma nad Osasunou vždy zvítězila. V minulé sezóně to bylo vítězství 2:0, o které se gólově zasloužili Goncalo Guedes a Rodrigo Moreno. Současný hráč Leedsu se mimochodem v loňské sezóně trefil i v zápase hraném v Pamploně, ale následně byl vyloučen a Osasuna poté výsledek otočila a doma zvítězila 3:1. V letech 2017 až 2019 hrála Osasuna v Segunda Division. V sezóně 2016/2017 na Mestalle prohrála vysoko 1:4. Dva góly vítězů tehdy vstřelil stoper Ezequiel Garay, po jednom přidali útočníci Simone Zaza a Rodrigo Moreno. Mimochodem v Pamploně se v té sezóně zrodila divoká remíza 3:3. Valencia se tehdy dostala třikrát do vedení, ale nikdy náskok neudržela. Valencijské góly vstřelili Munir a Martin Montoya a vlastním gólem Netopýrům přispěl Oriol Riera.

Základní informace

Valencia CF – CA Osasuna

19. kolo La Ligy 2020/2021; čtvrtek 21. 1. 2021 v 19:00

Předpokládané sestavy

Valencia CF: Domenech, Gaya, Diakhaby, Gabriel, Correia, Cheryshev, Soler, Racic, Wass, Kangin Lee, Maxi Gomez

CA Osasuna: Sergio Herrera, Juan Cruz, Unai Garcia, Raul Navas, Nacho Vidal, Inigo Perez, Oier, Moncayola, Ruben Garcia, Roberto Torres, Calleri

Více informací a novinek z La Ligy najdete na www.spanelskyfotbal.cz

Zápas budete moci sledovat formou textového přenosu na www.onlajny.com

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.