The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Co víte o Valencii aneb nezávazné silvestrovské protažení mozkových závitů

Co víte o Valencii aneb nezávazné silvestrovské protažení mozkových závitů


Je tu Silvestr, poslední den kalendářního roku. K tomu tradičně krom alkoholu, jídla a pyrotechniky patří i zábava, a to třeba i ve formě společenských her, z nichž některé prověřují vědomosti soutěžících. Jednu takovou nezávaznou hru vám dnes v tomto článku přinášíme i my. Prověřit si můžete své znalosti o východošpanělském fotbalovém klubu Valencia CF a o jeho stoleté historii.

Otázky, které vám tu o Netopýrech předložíme, nebyly sepsány pro tento článek, ale naše redakce je dávala dohromady před letošním srazem českých a slovenských fanoušků Los Che, který se konal o květnovém víkendu, kdy Valencia vybojovala trofej za vítězství v Copa del Rey. Součástí srazu totiž byla soutěž o dres Valencie, přičemž tentokrát nemusel zájemce o dres předvést nějaké fotbalové dovednosti, ale musel prokázat své znalosti o Valencii. Účastníci srazu tedy již otázky znají. Na srazu si s nimi nejlépe poradil Superpyryn, který se stal vítězem dresu. Otázky uvádíme prozatím bez odpovědí, aby to čtenáře nesvádělo k jejich okamžitému vyhledávání a aby měli možnost si trochu namáhat mozkové závity. Po Novém roce budou správné odpovědi uvedeny zde v komentářích či formou samostatného článku. Zatím můžete v komentářích například probírat, na které otázky se vám těžko hledaly odpovědi či které vám naopak přišly lehké nebo které vám připomněly něco, na co už jste skoro zapomněli.

ROZSTŘEL

Na srazu bylo k dispozici sedm potenciálních soutěžících, ale místo ve hře bylo jen pro šest, takže o jednom vyřazeném musel rozhodnout rozstřel, který spočíval v zodpovězení deseti otázek každým hráčem. Hráč s nejnižším počtem bodů ze soutěže vypadl. Otázky se vztahovaly ke končící sezóně 2018/2019. U některých otázek jsou možnosti výběru, u jiných se ale musíte o správné odpovědi rozhodnout zcela sami.

Valencia bude ve finále Copy končit velmi dlouhou sezónu, kolik soutěžních utkání již má za sebou? a) 50; b) 55; c) 60

Který hráč odehrál v této sezóně za Valencii druhý nejvyšší počet soutěžních utkání? a) Jose Luis Gaya; b) Rodrigo Moreno; c) Kevin Gameiro

Valencia se stala remízovým králem La Ligy. Kolik těch remíz v jejím podání nakonec bylo? a) 15; b) 16; c) 17

Příchod Michy Batshuayie se nevydařil. Víte ale, kolik dal Batsman nakonec za Valencii gólů? a) 2; b) 3; c) 4

Valencia letos slavila 100 let existence klubu, ale všechny žijící legendy na březnové oslavy nedorazily. Kdo mimo jiné chyběl? a) Claudio Lopez; b) Kily Gonzalez; c) Gaizka Mendieta

Jak se jmenuje obránce, který poté, co se neprosadil ve Valencii, letos pomohl Osasuně k vítězství v Segunda Division a návratu do nejvyšší soutěže? a) Nacho Vidal; b) Nacho Gil; c) Salva Ruiz

Jmenujte alespoň jeden tým, proti kterému Valencia v této sezóně La Ligy získala 6 bodů.

Jeden hráč má již nyní jistotu, že bude v historických statistikách veden jako letošní vítěz Copa del Rey. O kom je řeč?

Jeden bývalý útočník Los Che nedávno vstřelit kariérní gól číslo 300 v soutěžních utkáních. Jak se tento jihoameričan jmenuje?

Kolik hráčů Arsenalu se proti Valencii střelecky prosadilo v semifinále Evropské ligy?

PRVNÍ KOLO

V prvním kole se na srazu utkaly dva tříčlenné týmy, pro které byly připraveny tematicky rozdělené otázky. Týmy mohly vybírat z témat historie, hráči, trenéři, přestupy a zápasy. Ke každému tématu bylo připraveno šest otázek ohodnocených od jednoho do šesti bodů. Jen pro téma trenéři bylo pouze pět otázek, neboť místo jedné otázky se zde skrývala takzvaná stříbrná cihlička, která týmu rovnou přinesla příslušný bodový obnos. Celkem tedy v prvním kole padlo devětadvacet otázek.

téma HISTORIE

Který pohár (ze soutěže, která se v dnešní době koná, nejedná se tedy o již zrušenou soutěž) Valencia nikdy nezískala? (za 1 bod)

V kterém roce získala Valencia svoji poslední trofej (nepočítaje trofeje z přátelských utkání a letních pžípravných turnajů typu Trofeo Naranja)? A která trofej to byla? (za 2 body)

Za celou historii La Ligy je v součtu všech získaných bodů Valencia na jakém místě? (za 3 body)

Odehrál se historicky první domácí zápas Valencie na Mestalle? (za 4 body)

Jmenujte nejlepšího střelce Valencie v historii? (za 5 bodů)

Jak se jmenoval jediný český či československý trenér v dějinách klubu Valencia CF? (za 6 bodů)

téma HRÁČI

Jak se jmenuje bývalý hráč Valencie, kterému se podařilo to, že si přejel svou nohu svým vlastním vozem? (za 1 bod)    

Jaká byla přezdívka legendy VCF Maria Kempese? (za 2 body)

Jak se jmenuje útočník, který hrál v tomto tisíciletí za Valencii a má stejnou národnost jako Miroslav Djukic? (za 3 body)

Kteří dva hráči získali v dresu Valencie Trofeo Zarra udělovanou v La Lize od roku 2006 nejlešímu střelci sezóny španělské národnosti? (za 4 body)   

Který hráč poslal Valencii ve 3. minutě do vedení v utkání finále Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov v sezóně 2000/2001? (za 5 bodů)

Jak se jmenoval obránce VCF, který se během svého angažmá ve Valencii připletl do noční přestřelky v baru? (za 6 bodů)

téma TRENÉŘI

Který trenér dovedl Valencii třikrát za sebou k zisku třetího místa v La Lize? Jednalo se o období v letech 2009-2012. (za 1 bod)

Jmenujte alespoň jednoho trenéra Valencie, který předtím oblékal dres Valencie i jako hráč? (za 2 body)

Jaký trenér vedl Valencii, když před 11 lety dosáhla na svoji poslední velkou trofej? (za 4 body)

Jmenujte alespoň dva týmy, které současný trenér Valencie Marcelino v minulosti na profesionální úrovni trénoval? (za 5 bodů)

Poté, co 30. června 2012 odešel trenér Unai Emery, tak se ve Valencii často střídali trenéři. Který trenér od té doby vydržel na postu trenéra nejdéle? (za 6 bodů)

téma PŘESTUPY

Jak se jmenuje nejdražší hráč, kterého kdy Valencia koupila? (za 1 bod)

Ze kterého klubu do Valencie přestoupil Daniel Parejo v roce 2011? (za 2 body)

Kam přestoupil z Valencie Gaizka Mendieta? (za 3 body)

Které dva útočníky Valencia koupila v roce 2010, aby zaplnila díru po prodejích Davida Villy a Davida Silvy? (za 4 body)

Jak se jmenoval bývalý kapitán Valencie, který v roce 2010 přestoupil k lokálnímu rivalu z Villarrealu? (za 5 bodů)

V roce 2012 přišel na hostování z Rubinu Kazaň. Na Mestalle strávil jen rok, ale fanoušky si získal neobyčejnou schopností skórovat v posledních minutách zápasů. O kom je řeč? (za 6 bodů)

téma ZÁPASY

V sezóně 2013/14 se Valencia účastnila EL. Ve ČF v 1. zápase prohrála venku 0:3, doma vyhrála 3:0 a v nastaveném čase dokonala obrat na 5:0. Kdo byl soupeřem Valencie? (za 1 bod)

Valencia před týdnem zvládla ligové "finále" sezóny 2018/2019 a vybojovala Ligu mistrů. Kdo se střelecky zasloužil o vítězství 2:0 na hřišti Realu Valladolid? (za 2 body)

V sezóně 2017/2018 Rodrigo Moreno oslavil svůj gól tím, že si na hlavu nasadil oranžovou afro paruku. Proti jakému týmu v La Lize se toto stalo? (za 3 body)

Kolik penalt bylo zahráváno během řádné hrací doby (90 minut) finále Ligy mistrů v roce 2001, kdy Valencia nakonec podlehla Bayernu Mnichov po penaltovém rozstřelu? (za 4 body)

Jak dopadl první zápas VCF v této sezóně (myšlena sezóna 2018/2019)? Jednalo se o zápas Valencie proti Atleticu. (za 5 bodů)

Jmenujte oba střelce branek Valencie ve finálovém zápase Poháru UEFA proti Marseille z roku 2004. (za 6 bodů)

DRUHÉ KOLO

Ve druhém kole soutěže o dres se na letošním srazu proti sobě postavili členové vítězného týmu z kola prvního, na otázky tedy odpovídali tři soutěžící, každý sám za sebe. Otázky tentokrát nebyly rozděleny tematicky, ale čistě dle bodového ohodnocení, které vycházelo z jakési dohody všech členů redakce o náročnosti jednotlivých otázek. Soutěžícím bylo ve druhém kole k dispozici patnáct políček označených bodovou hodnotou od jednoho bodu do patnácti bodů, ovšem otázek bylo pouze čtrnáct. Místo jedné otázky se zde totiž skrývala tentokrát takzvaná zlatá cihlička, která hráči rovnou přinesla příslušný bodový obnos.

Kdo byl soupeřem Valencie ve finále Copa del Rey 2008 a jakým výsledkem zápas skončil? (za 1 bod)

Kolik sezón odtrénoval Unai Emery ve Valencii? (za 3 body)

Jak se jmenoval jediný hráč litevské národnosti, který hájil barvy VCF? (za 4 body)

Jmenuj alespoň 5 trenérů, kteří usedli na lavičku Valencie po Unaiovi Emerym? (za 5 bodů)

Peter Lim se v roce 2014, kdy získal Valencii, zaměřil na nákupy především z jednoho klubu, odkud přivedl krátce po sobě 4 hráče. O jaký klub se jedná a koho odsud během 1 roku přivedl? (za 6 bodů)

Jedním z nejúspěšnějších trenérů valencijské historie je bezpochyby Rafael Benitez. K jakým trofejím Valencii na začátku 21. století dovedl? (za 7 bodů)

Salvador Gonzalez "Voro" je ve Valencii osvědčeným prozatimním trenér. V jakém roce vedl Valencii jako trenér prvně a koho tehdy ve funkci vystřídal? (za 8 bodů)

Triumfovala Valencia častěji v lize nebo v Copa del Rey? (za 9 bodů)

Přesné datum založení klubu Valencia CF? (za 10 bodů)

K stému výročí založení klubu se letos odehrál zápas legend VCF proti legendám španělské reprezentace. Za Netopýry se gólově prosadil jen jeden hráč, kdo to byl? (za 11 bodů)

Nejdražším prodejem Valencie byl odchod Gaizky Mendiety v roce 2001, za kolik ho Valencia prodala? Tolerance 5 milionů eur. (za 12 bodů)

Jmenujte alespoň dva hráče, kteří v dresu Valencie získali Trofeo Pichichi udělovanou nejlepšímu střelci sezóny? (za 13 bodů)

V boji o španělský Superpohár 1999 vstřelil tehdy 22letý záložník s číslem 23 na dresu gól Barceloně, ale následně dostal 2 ŽK a byl vyloučen. O jaké legendě klubu je řeč? (za 14 bodů)

Valencia hraje v nejvyšší španělské soutěži od roku 1931. Od té doby sestoupila do Segunda Division jen jednou. V kterém to bylo roce? S tolerancí 3 roky. (za 15 bodů)

  • Přišel čas zveřejnění odpovědí na otázky, které jsme vám tu poslední den roku 2019 nabídli. Doufáme, že jste si v uplynulých dvou dnech vyzkoušeli své znalosti o Los Che a že jste věděli odpovědi na většinu otázek *5*

    ROZSTŘEL

    Valencia bude ve finále Copy končit velmi dlouhou sezónu, kolik soutěžních utkání již má za sebou?
    c) 60

    Který hráč odehrál v této sezóně za Valencii druhý nejvyšší počet soutěžních utkání?
    c) Kevin Gameiro

    Valencia se stala remízovým králem La Ligy. Kolik těch remíz v jejím podání nakonec bylo?
    b) 16

    Příchod Michy Batshuayie se nevydařil. Víte ale, kolik dal Batsman nakonec za Valencii gólů?
    b) 3

    Valencia letos slavila 100 let existence klubu, ale všechny žijící legendy na březnové oslavy nedorazily. Kdo mimo jiné chyběl?
    c) Gaizka Mendieta

    Jak se jmenuje obránce, který poté, co se neprosadil ve Valencii, letos pomohl Osasuně k vítězství v Segunda Division a návratu do nejvyšší soutěže?
    a) Nacho Vidal

    Jmenujte alespoň jeden tým, proti kterému Valencia v této sezóně La Ligy získala 6 bodů.
    Huesca

    Jeden hráč má již nyní jistotu, že bude v historických statistikách veden jako letošní vítěz Copa del Rey. O kom je řeč?
    Jeison Murillo

    Jeden bývalý útočník Los Che nedávno vstřelit kariérní gól číslo 300 v soutěžních utkáních. Jak se tento jihoameričan jmenuje?
    Jonas Goncalves

    Kolik hráčů Arsenalu se proti Valencii střelecky prosadilo v semifinále Evropské ligy?
    2 (Aubameyang a Lacazette)

    PRVNÍ KOLO

    téma HISTORIE

    Který pohár (ze soutěže, která se v dnešní době koná, nejedná se tedy o již zrušenou soutěž) Valencia nikdy nezískala? (za 1 bod)
    pohár z Ligy mistrů

    V kterém roce získala Valencia svoji poslední trofej (nepočítaje trofeje z přátelských utkání a letních pžípravných turnajů typu Trofeo Naranja)? A která trofej to byla? (za 2 body)
    Copa del Rey v roce 2008

    Za celou historii La Ligy je v součtu všech získaných bodů Valencia na jakém místě? (za 3 body)
    na 4. místě (za Realem, Barcelonou, Atleticem)

    Odehrál se historicky první domácí zápas Valencie na Mestalle? (za 4 body)
    ne, v prosinci 1919 se hrálo na Campo de Algiros

    Jmenujte nejlepšího střelce Valencie v historii? (za 5 bodů)
    Edmundo Suarez "Mundo" (269 gólů)

    Jak se jmenoval jediný český či československý trenér v dějinách klubu Valencia CF? (za 6 bodů)
    Antonín Fivébr

    téma HRÁČI

    Jak se jmenuje bývalý hráč Valencie, kterému se podařilo to, že si přejel svou nohu svým vlastním vozem? (za 1 bod)
    Ever Banega

    Jaká byla přezdívka legendy VCF Maria Kempese? (za 2 body)
    El Matador

    Jak se jmenuje útočník, který hrál v tomto tisíciletí za Valencii a má stejnou národnost jako Miroslav Djukic? (za 3 body)
    Nikola Zigic

    Kteří dva hráči získali v dresu Valencie Trofeo Zarra udělovanou v La Lize od roku 2006 nejlešímu střelci sezóny španělské národnosti? (za 4 body)
    David Villa (2006, 2007, 2009, 2010), Roberto Soldado (2012)

    Který hráč poslal Valencii ve 3. minutě do vedení v utkání finále Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov v sezóně 2000/2001? (za 5 bodů)
    Gaizka Mendieta

    Jak se jmenoval obránce VCF, který se během svého angažmá ve Valencii připletl do noční přestřelky v baru? (za 6 bodů)
    Miguel Brito

    téma TRENÉŘI

    Který trenér dovedl Valencii třikrát za sebou k zisku třetího místa v La Lize? Jednalo se o období v letech 2009-2012. (za 1 bod)
    Unai Emery

    Jmenujte alespoň jednoho trenéra Valencie, který předtím oblékal dres Valencie i jako hráč? (za 2 body)
    Edmundo Suarez "Mundo", Quique Sanchez Flores, Salvador Gonzalez "Voro", Pellegrino, Djukic, Pizzi

    Jaký trenér vedl Valencii, když před 11 lety dosáhla na svoji poslední velkou trofej? (za 4 body)
    Ronald Koeman

    Jmenujte alespoň dva týmy, které současný trenér Valencie Marcelino v minulosti na profesionální úrovni trénoval? (za 5 bodů)
    Villarreal, Sevilla, Racing Santander, Real Zaragoza, Recreativo, Sporting Gijon, Sporting Gijon B, Lealtad

    Poté, co 30. června 2012 odešel trenér Unai Emery, tak se ve Valencii často střídali trenéři. Který trenér od té doby vydržel na postu trenéra nejdéle? (za 6 bodů)
    Marcelino Garcia Toral

    téma PŘESTUPY

    Jak se jmenuje nejdražší hráč, kterého kdy Valencia koupila? (za 1 bod)
    Goncalo Guedes

    Ze kterého klubu do Valencie přestoupil Daniel Parejo v roce 2011? (za 2 body)
    z Getafe

    Kam přestoupil z Valencie Gaizka Mendieta? (za 3 body)
    do Lazia Řím

    Které dva útočníky Valencia koupila v roce 2010, aby zaplnila díru po prodejích Davida Villy a Davida Silvy? (za 4 body)
    Roberta Soldada a Aritze Adurize

    Jak se jmenoval bývalý kapitán Valencie, který v roce 2010 přestoupil k lokálnímu rivalu z Villarrealu? (za 5 bodů)
    Carlos Marchena

    V roce 2012 přišel na hostování z Rubinu Kazaň. Na Mestalle strávil jen rok, ale fanoušky si získal neobyčejnou schopností skórovat v posledních minutách zápasů. O kom je řeč? (za 6 bodů)
    Nelson Valdez

    téma ZÁPASY

    V sezóně 2013/14 se Valencia účastnila EL. Ve ČF v 1. zápase prohrála venku 0:3, doma vyhrála 3:0 a v nastaveném čase dokonala obrat na 5:0. Kdo byl soupeřem Valencie? (za 1 bod)
    FC Basilej

    Valencia před týdnem zvládla ligové "finále" sezóny 2018/2019 a vybojovala Ligu mistrů. Kdo se střelecky zasloužil o vítězství 2:0 na hřišti Realu Valladolid? (za 2 body)
    Carlos Soler, Rodrigo Moreno

    V sezóně 2017/2018 Rodrigo Moreno oslavil svůj gól tím, že si na hlavu nasadil oranžovou afro paruku. Proti jakému týmu v La Lize se toto stalo? (za 3 body)
    proti FC Barceloně

    Kolik penalt bylo zahráváno během řádné hrací doby (90 minut) finále Ligy mistrů v roce 2001, kdy Valencia nakonec podlehla Bayernu Mnichov po penaltovém rozstřelu? (za 4 body)
    3

    Jak dopadl první zápas VCF v této sezóně (myšlena sezóna 2018/2019)? Jednalo se o zápas Valencie proti Atleticu. (za 5 bodů)
    remíza 1:1

    Jmenujte oba střelce branek Valencie ve finálovém zápase Poháru UEFA proti Marseille z roku 2004. (za 6 bodů)
    Vicente, Mista

    DRUHÉ KOLO

    Kdo byl soupeřem Valencie ve finále Copa del Rey 2008 a jakým výsledkem zápas skončil? (za 1 bod)
    Getafe, Valencia zvítězila 3:1

    Kolik sezón odtrénoval Unai Emery ve Valencii? (za 3 body)
    čtyři sezóny v letech 2008 až 2012

    Jak se jmenoval jediný hráč litevské národnosti, který hájil barvy VCF? (za 4 body)
    Marius Stankevicius

    Jmenuj alespoň 5 trenérů, kteří usedli na lavičku Valencie po Unaiovi Emerym? (za 5 bodů)
    Djukič, Pellegrino, Voro, Neville, Ayestaran, Prandelli, Valverde, Marcelino

    Peter Lim se v roce 2014, kdy získal Valencii, zaměřil na nákupy především z jednoho klubu, odkud přivedl krátce po sobě 4 hráče. O jaký klub se jedná a koho odsud během 1 roku přivedl? (za 6 bodů)
    Benfica Lisabon (Rodrigo, Cancelo, Andre Gomes, Enzo Perez)

    Jedním z nejúspěšnějších trenérů valencijské historie je bezpochyby Rafael Benitez. K jakým trofejím Valencii na začátku 21. století dovedl? (za 7 bodů)
    2 x La Liga (2002, 2004), Pohár UEFA (2004)

    Salvador Gonzalez "Voro" je ve Valencii osvědčeným prozatimním trenér. V jakém roce vedl Valencii jako trenér prvně a koho tehdy ve funkci vystřídal? (za 8 bodů)
    v roce 2008 vstřídal Ronalda Koemana

    Triumfovala Valencia častěji v lize nebo v Copa del Rey? (za 9 bodů)
    v Copa del Rey 7 vítězství, v lize 6 vítězství

    Přesné datum založení klubu Valencia CF? (za 10 bodů)
    18. března 1919

    K stému výročí založení klubu se letos odehrál zápas legend VCF proti legendám španělské reprezentace. Za Netopýry se gólově prosadil jen jeden hráč, kdo to byl? (za 11 bodů)
    Marco Di Vaio

    Nejdražším prodejem Valencie byl odchod Gaizky Mendiety v roce 2001, za kolik ho Valencia prodala? Tolerance 5 milionů eur. (za 12 bodů)
    48 milionů eur

    Jmenujte alespoň dva hráče, kteří v dresu Valencie získali Trofeo Pichichi udělovanou nejlepšímu střelci sezóny? (za 13 bodů)
    Edmundo Suarez "Mundo" (1942, 1944), Ricardo Alos (1958), Waldo Machado (1967), Mario Kempes (1977, 1978)

    V boji o španělský Superpohár 1999 vstřelil tehdy 22letý záložník s číslem 23 na dresu gól Barceloně, ale následně dostal 2 ŽK a byl vyloučen. O jaké legendě klubu je řeč? (za 14 bodů)
    David Albelda

    Valencia hraje v nejvyšší španělské soutěži od roku 1931. Od té doby sestoupila do Segunda Division jen jednou. V kterém to bylo roce? S tolerancí 3 roky. (za 15 bodů)
    v roce 1986