The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Nakažení Netopýři již koronavir překonali, přesto si oni i všichni ostatní na fotbal ještě počkají

Nakažení Netopýři již koronavir překonali, přesto si oni i všichni ostatní na fotbal ještě počkají


Zhruba před dvěma týdny jsme vás informovali, že se mezi Netopýry objevili hráči pozitivně testovaní na koronavirus. V současné době jsou již testy všech hráčů Los Che negativní, nicméně to je jen jedna malá pozitivní zpráva, neboť La Liga zůstává nadále přerušena a její osud je nejistý.

V neděli 15. března valencijský stoper Ezequiel Garay na sociálních sítích oznámil, že byl pozitivně testován na koronavirus a stal se vůbec prvním potvrzeným nakaženým hráčem z celé La Ligy. Valencia následně na svém webu vydala oficiální oznámení, ve kterém uvedla, že v rámci valencijského áčka, tedy u hráčů či v realizačním týmu, testy odhalily koronavirus hned u pěti osob. Z hráčů se to týkalo stopera Eliaquiema Mangaly a levého beka Jose Luise Gayi, kteří své pozitivní testy oznámily rovněž skrze sociální sítě. Později Valencia oznámila, že je u valencijského áčka 35 % nakažených, což znamená zhruba deset osob, nicméně nebylo upřesněno, zda se jednalo o hráče či o členy realizačního týmu. V tuto chvíli je však koronavirus v rámci týmu překonán, což potvrdily negativní výsledky nových testů. Vyléčení se tak mohli vrátit ke svým rodinám, nicméně z žádné výrazné volnosti se stejně radovat nemohou.

Španělsko je totiž jednou z koronavirem nejvíce zkoušených zemí. Nakažených má již přes 110 000, obětí je přes 10 000. Jen za včerejšek ve Španělsku na koronavir zemřelo rekordních 950 osob a přibylo 8 100 případů nákazy. Čísla bezpochyby vysoká, nicméně příslušné orgány oznámily, že dle dostupných dat se křivka nárustu nových případů stabilizovala a že se země dostává do fáze postupného zpomalování. Přesto však lze očekávat, že přísná opatření budou ve Španělsku zachována i po 11. dubnu, do kdy má platit aktuální nouzový stav spojený například s výrazným omezením pohybu lidí. Smutnou skutečností nejspíš je, že k rozšíření koronaviru na Pyrenejském poloostrově nejspíš přispěl i fotbal, a to konkrétně zápas Valencie v Miláně, kde se postavila Atalantě Bergamo v prvním utkání osmifinále Ligy mistrů. Zápas tehdy v severoitalském městě sledovaly zaplněné ochozy, kde samozřejmě byly i tisíce fanoušků ze Španělska. Odveta na Mestalle se sice hrála bez přítomnosti fanoušků na stadionu, ale řada příznivců Atalanty stejně přicestovala do Valencie a pohybovala se v ulicích města a potkávala se nejen s fanoušky Los Che.

Mimochodem domácí zápas s Atalantou je dosud posledním utkáním, které Netopýři v této sezóně sehráli, poté byly soutěže přerušeny. La Liga měla být původně přerušena jen na dva týdny a znovu se tak mělo hrát již nyní o víkendu, ale k tomu pochopitelně nedojde. Nyní je španělská nejvyšší soutěž přerušena na neurčito. Otázkou už není, kdy se bude v rozehrané sezóně pokračovat, ale zda se vůbec aktuální sezóna dohraje. Nikde v Evropě nechtějí nejvyšší soutěže ukončit, protože by to znamenalo vysoké ekonomické ztráty. A tak se čeká. Vzhledem k tomu, že UEFA přesunula evropský šampionát na příští rok a souhlasí s případným dohráním evropských pohárových soutěží až v srpnu, tak je pro ligové soutěže relativně prostor. Ovšem i tak je potřeba, aby se začalo nejpozději v červnu hrát. Přičemž pokud by se měla hrát aktuální sezóna i v červenci, tak bude potřeba řešit problém s hráči, kterým platné smlouvy končí letos v létě, což znamená 30. června. Ve Valencii se to týká Ezequiela Garaye a hostující dvojice Jaume Costa a Alessandro Florenzi. Garay, pokud neprodlouží smlouvu, by se měl 1. července stát volným hráčem, Costa by se měl vrátit do Villarrealu a Florenzi do AS Řím. Ovšem hráče, u kterých by toto bylo nutné řešit, najdeme samozřejmě v pomalu každém klubu.

Stejně jako je nejasná budoucnost celé La Ligy, je samozřejmě nejasné i to, kdy se hráči Valencie, kteří jsou momentálně zavřeni ve svých domovech, vrátí ke společné práci. Dle španělských médií nejoptimističtější plány valencijského klubu počítaly s návratem do tréninkového areálu v Paterně 13. dubna, tedy dva dny po ukončení aktuálně platného nouzového stavu ve Španělsku. Návrat by měl být postupný a netrénoval by tedy celý kádr pohromadě, ale hráči by byli rozděleni na menší skupinky. V případě této optimistické varianty by tedy Netopýři byli doma přesně měsíc, neboť do domácí izolace zamířili 13. března. Ovšem vzhledem k vývoji situace ve Španělsku již můžeme celkem s jistotou říci, že 13. dubna se hráči v Paterně neobjeví. Mimochodem vedení La Ligy klubům rozeslalo jakýsi protokol s pravidly pro návrat k tréninkové činnosti, ve kterém však samozřejmě nejsou žádná data, neboť vše bude záviset na průběhu koronavirové pandemie. Dle tohoto protokolu by návrat k normálním tréninkům měl probíhat ve čtyřech fázích. Po fázi přípravné by se hráči připravovali již v tréninkovém areálu, ale víceméně individuálně. Poté by trénovali v méně početných skupinkách a nakonec by teprve došlo ke společným tréninkům.

Pokud by se sezóna rozběhla, tak by valencijský trenér Albert Celades měl k dispozici širší kádr, než kdykoliv během svého dosavadního působení na Mestalle. Připomeňme, že Celades nahradil Marcelina Garciu Torala na začátku loňského září, tedy víceméně i na začátku aktuální sezóny, nicméně už v té době měla Valencia na marodce několik hráčů. Od té doby zůstávala marodka zaplněná spíše větším než menším počtem hráčů. Pokud se sezóna rozběhne, tak bude na valencijské marodce nejspíš jen stoper Ezequiel Garay, který si na začátku února poranil kolenní vazy. V tu chvíli bylo jasné, že pro něho sezóna skončila, a nic by na tom nezměnilo ani to, kdyby se sezóna dohrávala třeba až v červenci. Další hráči, kteří byli před přerušením sezóny na marodce, budou již nyní k dispozici. Týká se to například útočníka Maxiho Gomeze, který se zhruba před měsícem podrobil operaci kvůli zlomenině jedné ze zánártních kůstek na levé noze. Nejlepší ligový střelec Netopýrů se měl dle tehdejších odhadů lékařů vrátit do hry v průběhu dubna, no nyní to vypadá, že bude mít na rekonvalescenci ještě více času. Do útoku bude znovu k dispozici i Manu Vallejo, který byl na marodce od konce loňského roku. Nejdelší dobu byl v této sezóně na marodce Cristiano Piccini, který se v době přerušení fotbalových soutěží už blížil návratu na trávníky, nicméně svůj první zápas pod vedením trenéra Celadese si prozatím nepřipsal. Znovu bude připraven i Eliaquiem Mangala, který se zranil na konci února. Těsně před přerušením La Ligy i dalších fotbalových soutěží pak kvůli podvrtnutému kotníku zamířil na valencijskou marodku Kangin Lee, ale i ten bude v případě, že se fotbalové soutěže v této sezóně znovu rozběhnou, připraven.

  • Takže *1* môže udrieť skoro v plnej sile *13*
    Aký je ešte vlastne stav hráčov z rezervného celku, ktorí keď tak zastupujú zranených hráčov? Pokiaľ pamätám, aj tí mali potiaže so zdravím...