The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Valencia chce dočasně snížit platy hráčů

Valencia chce dočasně snížit platy hráčů


Koronavirová pandemie zasáhla víceméně celý svět a vypořádat se s ní musí i fotbalové kluby, které jsou nyní v nečinnosti, čímž trpí jejich ekonomika. Proto řeší, jak ušetřit. Častým řešením, a to nejen ve Španělsku, je dočasné snižování hráčských platů. Vypadá to, že tohoto kroku v brzké době využijí i Netopýři.

Server ElDesmarque.com s odkazem na zdroje blízké valencijskému klubu uvedl, že dočasné snížení hráčských platů je jednou ze zvažovaných možností vzhledem k závažnosti aktuální situace. Valencia studuje všechny možnosti a například i kroky ostatních klubů La Ligy. Velká část už platy hráčů snížila. V Barceloně, Espanyolu a Atleticu Madrid například klesly hráčské platy dočasně o 70 %, méně utrpěly platy hráčů například v Betisu, který je snížil o 15 %, či v Osasuně a Leganes, kde klesly o 20 %. Snižování hráčských platů jako krok k udržení životaschopnosti klubů podporuje i vedení La Ligy, které doporučuje klubům provádění ERTE, což je ve španělských zákonech zanesená možnost jednostranným rozhodnutím, tedy i bez souhlasu hráčů, ve výjimečných případech snížit platy zaměstnanců či sáhnout k jiným úsporným opatřením, jako například snížit počet zaměstnanců. Podle deníku Marca se již klub obrátil prostřednictvím kapitánů na hráče prvního týmu s informací, že je potřeba snížit hráčské platy. Z rozpočtu klubu ve výši 183 milionů eur má být hned 102 milionů eur vyhrazeno na platy zaměstnanců. Vzhledem k tomu, že se možnosti příjmů zastavením La Ligy snížily, je potřeba snížit rovněž výdaje.

Co se týče klubů, které dosud ke snižování hráčských platů přistoupily, tak někde k tomu došlo skrze dohodu vedení s hráči, ale jinde k tomu využili výše uvedený systém ERTE. Ve Valencii však majoritní akcionář klubu Peter Lim ERTE uplatnit nechce, o čemž informoval mailem, který mezi hráče rozšířil prezident Los Che Anil Murthy: „Chtěl bych vás touto cestou povzbudit a požádat vás o klid v těchto těžkých dnech, které prožíváme. Rozhodl jsem se nepoužívat žádnou ze zákonných možností, pro úpravu provozu klubu. Klub nebude uplatňovat žádnou z činností ERTE a ani nebude činit žádné jiné kroky znamenající například snižování pracovních míst. Nezdá se mi spravedlivé přijmout takovýto typ opatření pro velkou komunitu pracovníků, kteří dohromady tvoří stojednaletou instituci.“ Nevyužití ERTE ovšem neznamená, že platy snižovány nebudou. Dojít by k tomu však mělo na základě dohody vedení s hráči, nikoliv na základě toho, že zákony klubu umožňují platy snížit jen na základě vlastního rozhodnutí.

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.