The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Zemřel legendární Espaneta

Zemřel legendární Espaneta


Valencia se během své více než stoleté historie může pochlubit celou řadou legend, mnoha slavnými hráči. Jednou z největších legend Netopýrů je však bezpochyby Bernardo Espana Edo, populární Espaneta, který ve službách klubu strávil pětapadesát let ve funkci utillera. Jeho náplní práce tak byla starost o hráče a jejich vybavení. Přesto se stal bezpochyby jednou z tváří východošpanělského klubu. Bohužel dnes dopoledne Espaneta ve věku dvaaosmdesáti let zemřel.

Narodil se v roce 1938 a od mládí měl rád fotbal. Hrával za klub Huracan de Ruzafa, ale jako Valencianista se chtěl vždy dostat do Valencie, za kterou tehdy hrávali legendární Epi, Amadeo či Gorostiza. Bohužel už v pouhých šestnácti letech se musel myšlenek na velkou fotbalovou kariéru vzdát, protože utrpěl vážné zranění při nehodě na motorce. Dokonce hrozilo, že zůstane chromý. Lásky k fotbalu se však nevzdal a v dalších letech utíkal ze školy a chodil na stadion Mestalla, kde sbíral míče při trénincích. Díky svému zápalu si nakonec vysloužil pozici utillera rezervního celku CD Mestalla. V rezervě odváděl dobrou práci a navíc byl u hráčů, trenérů i dalších zaměstnanců klubu vždy oblíben, takže po pěti letech se posunul k valencijskému áčku, u kterého nakonec vydržel dlouhých pětapadesát let, tedy až do roku 2016. Přitom původně už byl blízko odchodu z klubu v roce 2003, kdy jako pětašedesátiletý dosáhl důchodového věku. Klub s ním však nakonec prodloužil smlouvu a Espaneta tak u Netopýrů vydržel ještě mnoho dalších let. Sice už nejezdil k venkovním zápasům, ale na Mestalle či v Paterně nesměl chybět. Rozloučil se v srpnu 2016, kdy před tradičním utkáním o Trofeo Naranja předstoupil po boku hráčů před zaplněné ochozy Mestally při představení kádru pro nadcházející sezónu. Mimochodem nejeden nováček v klubu byl překvapen, když se při této tradiční akci před startem nové sezóny největších ovací od fanoušků nedočkal žádný z hvězdných hráčů, ale na první pohled nenápadný utillero. Ale byla to Espanetova povaha, díky které byl oblíbený u hráčů a dalších zaměstnanců klubu, ale i u fanoušků. Během své kariéry se staral o takové hráče, jako byli například Mario Alberto Kempes, Ricardo Arias, Fernado Gomez, Gaizka Mendieta, David Albelda, Ruben Baraja či David Villa. V klubu byl opravdu dlouho. Vždyť trenér Claudio Ranieri si z něho svého času dělal srandu, že to musel být právě Espaneta, kdo ulovil netopýra, aby ho umístil do klubového znaku.

Právě výše zmiňovaný Ricardo Arias, který je v současnosti ambasadorem valencijského klubu, byl jedním z Espanetových nejbližších přátel. I když to by bylo nejspíš možné říct o celé řadě hráčů, kteří se s ním v klubu potkali. Nicméně Arias bývalého utillera pravidelně navštěvoval. Naposledy se s ním setkal před dvěma týdny a přinesl mu nový dres Valencie s jmenovkou Espaneta na zádech. Když se Arias nedostal k návštěvě, nebo když to například letos na jaře nedovolila protikoronavirová opatření ve Španělsku, tak aspoň svému příteli pravidelně telefonoval. I dnes vytočil známé číslo, ale hovor přijala Espanetova manželka Charo a Ariasovi řekla, že Bernardo Espana Edo před půlhodinou zemřel.

arias espaneta1335

Smrt populárního utillera samozřejmě nezůstala bez odezvy, na sociálních sítích vyjadřují slova smutku nejen bývalí hráči Valencie, jako například Santiago Canizares, Fernando Gomez, Paco Alcacer, Dani Parejo, Curro Torres, Fernando Giner či Mario Albert Kempes, ale přidalo se například i vedení La Ligy či ligoví rivalové Valencie z Levante a Villarrelu. Ti všichni vyjadřují smutek a zároveň úctu. Úctu k muži nevelkého vzrůstu, který však působil jako nevyčerpatelná zásobárna energie a který s valencijským klubem strávil více než polovinu jeho historie.

O jeho popularitě jsme se již zmínili, ostatně který utillero se kdy podepisoval fanouškům vedle hráčů klubu. Ostatně o Espanetovi se traduje, že skvěle uměl napodobovat i podpisy samotných hráčů. A co dále ovládal, to byla práce s míčem. Když byl trenérem Netopýrů legendární Alfredo Di Stefano, tak prý Espanetovi řekl, aby před hráči s míčem nežongloval, protože by to mohlo narušit jejich svědomí. Ostatně kdo jste viděl video, kterak Espaneta narušil jeden televizní rozhovor tehdejšího valencijského hráče Joaquina Sancheze, tak o jeho kopací technice jistě nepochybujete.

Pokud chcete shlédnout důkaz jeho popularity, tak nejlepším bude nejspíš video s jeho nástupem na trávník Mestally před už výše zmiňovaným utkáním Trofeo Naranja v srpnu roku 2016, kdy se Espaneta loučil se svojí prací pro valencijský klub.

  • Odešla legenda a nezanedbatelná část historie klubu. Bernardo, odpočívej v pokoji. A doufám, že ti tvoje milovaná Valencia, konečně začne opět dělat radost.

    Čest tvojí památce. Amunt Espaňeta! *17**1**17**1*

  • Člověk, který svázal Valencii napříč generacemi. Skutetečná legenda klubi, která dokazuje, že ne vždy je zapotřebí talent či dobrého manažera k tomu aby se stal klubovou legendou. Úsměv na tváři a dobré srdce tohoto užasného člověka je toho důkazem! Snad tě tam nahoře provází aspoň pořádné hejno netopýru!!!! *1**1**1*