The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Rodrigo De Paul se vrací do La Ligy, část přestupové sumy poputuje do Valencie

Rodrigo De Paul se vrací do La Ligy, část přestupové sumy poputuje do Valencie


V letech 2014 až 2016 byl argentinský záložník Rodrigo De Paul hráčem Valencie, ale Netopýři nedokázali využít jeho potenciálu. Prodali ho tak do Udinese, kde se z něho stal nejen tahoun týmu, ale i jedna z hvězd celé italské Serie A. Teď se De Paul jako čerstvý vítěz Copa America vrací do španělské La Ligy, kde by měl následujících pět let oblékat dres Atletica Madrid. Díky procentům z hráčova budoucího prodeje, které si Los Che zajistili v roce 2016 při odchodu De Paula do Udinese, se nyní Valencia může těšit na finanční injekci.

Náhradník ve Valencii

Rodrigo De Paul fotbalově vyrostl v argentinském klubu Racing de Avellaneda, kde se mimo jiné stal nejmladším kapitánem áčka v klubové historii. Do Evropy se tento univerzální středopolař, který může nastupovat jak na krajích záložní řady, tak i v jejím středu, přesunul v létě roku 2014 za zhruba 6,5 milionu eur (dle jiných zdrojů jen za 4,7 milionů eur). Mimochodem jeho přestup proběhl v době, kdy se o přestupovou politiku Netopýrů starali bývalí hráči klubu Francisco Rufete a Roberto Ayala. Ti krom příchodu De Paula s Racingem vyjednali předkupní právo i na další hráče argentinského klubu, ale Valencia jich později nevyužila. Útočník Luciano Vietto tak zamířil do Villarrealu a na Mestallu přišel až později jen na nepovedené půlroční hostování. To další útočník Lautaro Martinez posílil pro změnu Inter Milán, kde je nyní velkou hvězdou. Start ve Valencii se De Paulovi příliš nepovedl, neboť když prvně nastoupil jako střídající hráč proti Seville, tak hned po minutě byl vyloučen za úder do obličeje Aleixe Vidala. Třebaže se jednalo očividně o neúmyslný úder, tak přesto De Paul od vedení La Ligy vyfasoval dlouhý pětizápasový distanc, což hráčův rozjezd v novém působišti dost zkomplikovalo. Tehdejšímu trenérovi Nunovi tak mezitím vykrystalizovala jiná základní jedenáctka a De Paul to měl s prosazením do sestavy těžké. Nadějněji to vypadalo na startu sezóny 2015/2016, kdy několik šancí v základní sestavě dostal, ale jelikož se nedařilo, tak z ní zase rychle vypadl. Výrazněji ho pak nevyužíval ani nový trenér Gary Neville a tak v lednu 2016 De Paul odešel na půlroční hostování do svého rodného Racingu. V létě pak Mestallu nadobro opustil. Za Valencii odehrál celkem 1 741 minut ve 44 zápasech (tedy průměrně cca 40 minut za zápas), připsal si 2 góly a 4 asistence. Zahrál si nejen v La Lize či v Copa del Rey, ale i v Lize mistrů.

Hvězda v Udinese i v celé Serii A

V roce 2016 se Rodrigo De Paul z Pyrenejského poloostrova přestěhoval na poloostrov Apeninský, tedy do Itálie. Jeho novým zaměstnavatelem se stalo Udinese Calcio, které Valencii dle dostupných informací mělo zaplatit zhruba 3,5 milionu eur, přičemž tato částka se díky bonusům mohla vyšplhat až na 5 milionů eur. Lze očekávat, že nějaké bonusy italský klub Netopýrům vyplácel, neboť hráči se s důvěrou trenéra samozřejmě začalo v Udinese dařit. Hned v první sezóně v Itálii byl jasným hráčem základní sestavy a rovněž klíčovým hráčem středu pole, neboť brzy se projevily jeho ofenzivní schopnosti. Hned v sezóně 2016/2017 si například připsal 5 gólů a 4 asistence. Z pohledu statistik pro něj nejlepší sezónou byl jeho poslední rok v Udinese, tedy nedávno skončený ročník 2020/2021, kdy si připsal 9 gólů a 12 asistencí. Mimochodem nepřekvapí, že podobně jako v Racingu de Avellaneda se i v Udinese časem dočkal kapitánské pásky. Celkem za italský celek odehrál 14 531 minut ve 184 zápasech (tedy průměrně cca 79 minut), připsal si 34 gólů a 37 asistencí.

Hráč základní sestavy argentinské reprezentace

Díky povedeným sezónám v italské Serii A se Rodrigo De Paul propracoval i do reprezentačního áčka Argentiny, třebaže se nikdy neobjevil v mládežnických reprezentačních výběrech jihoamerické země. V reprezentaci debutoval v roce 2018 a už v roce 2019 na jihoamerickém šampionátu Copa America se z něho stal hráč základní sestavy a tuto pozici si drží dosud. Ve zmiňovaném roce 2019 Argentina na Copa America získala bronzové medaile. Mimochodem je zajímavé, že třebaže můžeme Argentinu pravděpodobně dlouhodobě označit spolu s Brazílií za nejsilnější jihoamerický celek, tak na titul z Copa America čekala od roku 1993. Dočkala se až letos a De Paul u toho samozřejmě nechyběl. Ve čtvrtfinále proti Ekvádoru se dočkal svého prvního gólu v dresu Albicelestes a ve finále pro změnu přihrál na jediný gól, kterým Angel Di Maria rozhodl o vítězství 1:0 nad Brazílií.

Otevírá se nová španělská kapitola

Když Rodrigo De Paul v roce 2016 přestupoval z Valencie do Udinese, tak si Valencia smluvně zajistila i procenta z budoucího prodeje. Dle různých zdrojů se Netopýři při dalším přestupu De Paula mohli těšit na 10 až 15 % z přestupové částky. Vzhledem k hráčovým povedeným výkonům v italském celku se už v roce 2018 silně spekulovalo o dalším přestupu argentinského středopolaře. Další spekulace následovaly hned v zimním přestupovém období roku 2019, ale později v tom roce naopak De Paul prodloužil smlouvu s Udinese do roku 2024. Zároveň se jako argentinský reprezentant objevil na skok ve Španělsku, kde Albicelestes sehráli přátelské utkání s Ekvádorem. Hrálo se v Elche, tedy ve valencijském regionu, no a De Paul se jako bývalý Netopýr těšil zvýšenému zájmu médií. Těm řekl, že se v Udinese cítí dobře, ale že do budoucna třeba neodmítá ani návrat k Los Che. Teď se De Paul vrací do Španělska, ale bohužel ne do Valencie. Jen jeden den po vítězném finále Copa America byl oficiálně oznámen hráčův přestup do Atletica Madrid, kterému se upsal na dlouhých pět let. Pro De Paula tak startuje druhá španělská kapitola. Madridský klub za něho má zaplatit 35 milionů eur pevnou částku a 5 milionů eur v podobě případných budoucích bonusů. Pokud by tedy Valencia měla nyní získat 10 % z přestupu, tak by se nyní mohla těšit na 3,5 milionu eur. Pokud však v roce 2016 bylo dohodnuto 15 % z budoucího prodeje hráče, tak by nyní Netopýři dostali  dokonce přes 5 milionů eur. Další finance by do Valencie měly doputovat i z takzvaného výchovného, kdy se 5 % z každé přestupové částky dělí mezi kluby, ve kterých hráč fotbalově vyrůstal od dvanácti do třiadvaceti let. Za De Paula by tak Valencia měla získat zhruba 350 000 eur.

  • No tak fajne... Po sezóne a počas leta vedenie *1* zinkasuje nejaké tie financie v podobe bonusov... Aspoň zmiernia hospodárske problémy *37*

  • 3,5-5 milionu eur za tolik kupujeme momentálně hráče, takže paráda *37*

  • Ja som niekde čítal včera, že celková čiastka pre *1* by mohla byť na úrovni až 5.5M€ *13*
    Takže nákup Giorgiho je na dosah *13*

  • V odpovědi na: Harakant

    Zhruba ano. Tak je to vlastně vše i v článku, akorát jsem v případě 15 % z přestupové částky neuvedl přesnou hodnotu podílu pro Los Che. Pokud bychom tedy opravdu měli dostat 15 %, tak z 35 milionů je to přesně 5,25 milionu. No a k tomu to výchovné 0,35 milionu, takže dohromady by z De Paula mohla Vale získat dokonce 5,6 milionu eur *5* Akorát teda média přesně nevědí, zda ve smlouvě s Udinese bylo těch 15 % nebo jen 10 % nebo něco mezi tím, takže se naprosto nedá říct, kolik z toho přestupu vlastně kápne *14*

  • V odpovědi na: ruty

    Uvidíme, či sa vedenie *1* pochváli *14*

  • Jen aby to nebyly peníze pouze na splacení divno-dluhu Limovi. Jinak škoda, že R. de Paul se u nás nechytil, mě se herně líbil.